türkiye'de nitelikli mesleklerin devlette 500-750 dolar aralığında maaş alması

kendi açımdan durum değerlendirmesi yaparsam

Yaz, sil
Tekrar yaz, tekrar sil oldu

Ne bekliyorduk ki ? Bin yıl öncesinin yöntemleriyle ülke yönetilirse böyle olur.
Eşek gibi çalışalım ama ne fayda ülke birikimden yatırımdan bir haber. Başa gelen babasının malı gibi har vurup harman savuruyor.

C1 seviye İngilizcem var. Bir yandan da İspanyolca öğreniyorum. Onu da kelime bazında B1'e kadar getirdim. Başvurularıma bütün kanallardan devam ediyorum. İlla ki bir yerlerden kabul alacağım. Devlette çalışmayı ise hiç ama hiç düşünmüyorum.

Bahsettiğim işler direkt devlet işi sayılmaz, başkanlıklar devlete bağlı sadece ama özel gibi yönetiliyorlar. Yine de istenmemesi normal.

Pandeminin katkılarından bir tanesi remote olayı oldu, bir süre eforla o tarz bir pozisyon yakalamak mümkün.

Direkt yüz yüze işler için de Hollanda ciddi sayıda mühendisi istihdam etti Türkiye'den son yıllarda.

Bahsettiğim işler direkt devlet işi sayılmaz, başkanlıklar devlete bağlı sadece ama özel gibi yönetiliyorlar. Yine de istenmemesi normal.

Pandeminin katkılarından bir tanesi remote olayı oldu, bir süre eforla o tarz bir pozisyon yakalamak mümkün.

Direkt yüz yüze işler için de Hollanda ciddi sayıda mühendisi istihdam etti Türkiye'den son yıllarda.

Remote'dan ziyade direk yüz yüze işleri tercih ediyorum. Amacım para kazanmanın yanında personel yönetimi ve sirket organizasyonu hakkinda tecrube kazanabilmek. 35 yas sonrasi icin kafamda bir plan var ve o zamana kadar tecrube benim icin en degerli sey. Bu arada Hollanda'da hala cok fazla ilan var. Ben de oradan 2 ayri sirkete cv yolladim. Bati Avrupa'da ciddi acik var bu alanlarda zaten. Ozellikle IT alaninda cok fazla ihtiyac var.

Çoğu sektörde özelde durum daha kötü, yabancı dil bilen gitti gidiyor zaten

Eğitimini aldığı işte uzmanlaşmış, yeniliğe ve gelişime açık ve bunu yaptığı iş ya da işlerde uygulayıp zamanını, emeğini ve kullandığı malzemeyi en verimli ve doğru kullanılmasını sağlayıp işini geliştiren ve bu yaptıkları ile etrafındaki diğer insanlara örnek olan insandır.
Evet tanidigim bunun gibi insanlarin yuzde 90'ini su an curuyor ve bu onlarin sucu degil

☆☆☆☆

cok muhim konu , actigi icin admirimize tesekkurler.

2015te istifa ettim kamudan cunku performans sistemi adi altinda dayatilan kolelik sisteminin cokecegini ongormustum.o donem dolar dusuk performans sisteminin getirileri hastaneye gore degismekle birlikte fena degildi birikim yapabiliyordun ancak odemelerde kesinti , saglikta siddet , asiri hasta sayisi ve kimi hastanelerde performans odemelerinin yapilmamasi zaten ortaya cikan sorunlardi.

istifa edip istanbula ailemin yanina dondum ki atanmayi beklesel 10 sene gecmesi gerekiyordu en az.

ozelde leventte istanbulun merkezinde cok guzel bir ise basladim yogundum haftada 6 gun ama isimi severek yapiyordum.

ardindan dolar ve enflasyon artmaya basladi bu hasta sayimizi etkiledi.Allaha sukur devam ettik ama onumuzu goremez oldum.

birikim yapmayi birak surekli kredi kartlari eskide ve vergi borclarini oteler olmustum.

kazancim da bransima gore olabilecek en optimal duzeydeydi yani daha fazla kazanma imkanim ozelde de pek mumkun gorunmuyordu.

cocugumun okulu icin odedigim yillik miktar artik 3 maasima tekabul ederken kira ve diger faturalar ile artik senenin yarisini sadece borclara calisir hale gelmistik.tatil icin kenara para koymak mumkun degildi.

bu yuzden yurtdisina cikmaya karar verdim ve bir senelik sinav , belgeler vs derken istedigimi elde ettim.
su an son derece rekabetin yuksek oldugu bir ozel sektorde calisiyorum ama en azindan hayat stabil ekonomide suprizler yok birikim yapabilcek bir konumdayim.

aranizda bir suru entellektuel sayisiz sinavda basari elde etmis gencler var , benden biraz ufak yada yasit uretken muhendis , doktor , avukat beyaz yaka arkadaslarimiz var.hepinizin saygin ve ekonomik olarak rahat bir konumda olmaniz gerekirken borc icinde gelecek kaygisi duyarak yasamaniza kole gibi calistirilmaniza anlam veremiyorum

yurtdisi imkanlarini arastirin ve gec kalmayin

Ülkeyi sosyal medya destekli yonetiyor adamlar. Bi laf söyluyorlar tüm doktorlar maaş düşkünü, paracı tü kaka oluyor, bir laf söylüyorlar ögretmenler kötü oluyorlar. Topyekün bir linç başlıyor sosyal medyada ne itibar kalıyor meslekte ne başka birşey. Şuan 25 yaş altı kişilere yurtdışına gidebilme imkanı verilse en az yüzde 70 çıkar gidecekler bunu sadece parayada bağlamak dogru değil ne liyakat var ülkede ne prensip var. Dünya üzerinde kuralların çalışmadığı kuralların kişilere ünvanlara göre esnetildiği ülkelerde başa oynarız net.

Galatasaray Bir His Takımıdır.

Yurtdışındayım son 6 senedir. O yüzden katkı ve kıyaslama açısından, bir mühendis olarak Türkiye’deki ilk maaşımın (yeni mezun) o zamanki USD karşılığı yaklaşık 1450 USD yapıyormuş. 2009 senesi dolar kuru ortalamasını baz aldım, 1.52 TL. Sadece maaş yemek yol vs yok içinde. O dönem Kamu’daki Mühendisler daha çok kazanıyordu biliyordum bir arkadaşımdan. Çok fark yoktu ama 1700 USD diyelim. Hoş, kamuda mühendisliği şahsen ben tavsiye etmem. Ayrı tartışma konusu. Dağıtmayalım.

Sonra Türkiye’deki son kıdemli mühendis olarak maaşımın USD karşılığına baktım, 2016 senesi Mart sonu 3.2 TL olarak baz aldım yaklaşık 2700 USD yapıyormuş. Böyle bakınca, hem bu seviyelerde maaşın USF karşılığı 40.000 ve üstü bir rakama karşılık geliyor. Zaten çalışılan sene ve alınan zamlara (iş değişikliği vs dahil buna) ona rağmen iyi bir artış olmamış. Kısacası her geçen sene oluşan doğrusal bir artış olmuyor. Hatta geriye gidiş olmuş bile diyebiliriz. O dönemlerde doktorların çok daha fazla kazandığını net biliyordum. Mühendisin 4-5.000 TLcivarı aldığı dönemler aile hekimler 7-8.000 TL alıyordu. Ha şimdi piyasayı birkaç arkadaşım ve genç tanıdığımdan dolayı biliyorum. Komik derecede rakamlar, yanlış anlamayın eskiye bakınca büyük ve artık anlamını yitirmiş bir maaş dengesi var. Herkes 10.000+ alıyor ancak USD karşılığı 800USD bile etmiyor. Benim ilk işimdeki maaşım bile inanılmaz fazlaymış bugüne bakınca.. 1 TL = 1.2 USD günlerinde öğrenci harçlığımı biriktirip bilgisayar toplamıştım en son anakart/ekran kartı/ses kartı/ddr2 tip RAM falan (daha çıkmamıştı ddr3).

Kısacası alım gücünün inanılmaz düşüşünü görebiliyoruz. Ben yazları Türkiye’ye geldiğimde şaşırıyorum açıkçası. Her zaman gittiğimiz mekanlarda aynı yemek sipariş ediyoruz, porsiyonlar hem küçülmüş hemde ikramlar kalkmış. Gelen hesabı tahmin edebiliyorsunuzdur sanırım.

Nevizade’de maç öncesi 2 bira 1 patates rutinimiz olurdu. 5 TL falan öderdik. Yer Aslan’ım. Şimdi ne durumda bilmiyorum.

Son 1 senedeki inanilmaz kötü yönetim sebebiyle,milyonlarca insanin hayali cöp oldu.Ben evin içini yaptiracaktim,yaptirincada nasip olursada belki evlenirim hazir ev olur diyordum ev cok eski oldugundan.Artik yaptiramiyorum,70 80e yaptiracagim iş 200 kağit ben 200ü biriktirene kadar 300ü gecer ee nasil yetişicez?Agacin mdfnin metreküpü 4 5 katina çikti gecen seneye gore.1 gram heves birakmadilar çalişmaya.Hala daha 1 kurus fayda etmedigi halde babasi gibi savunan milyonlar var.Imkani yok düzelmeyiz olay sadece ekonomi değil ahlaki çöküş var,Hirsizlik sahtekarlik bir ödüllendiriliyor.Liyakat 0.Çocuğada yazik yaşasa ne olacak burada?

Çoğu sektörde özelde durum daha kötü, yabancı dil bilen gitti gidiyor zaten
Orası öyle.

Bence ülkelerin refah durumu için devlet çalışanlarının alım gücü önemli bir kriter.

Eskiden öğretmen maaşıyla dahi rahatça araba alınabiliyordu.

Son 1 senedeki inanilmaz kötü yönetim sebebiyle,milyonlarca insanin hayali cöp oldu.Ben evin içini yaptiracaktim,yaptirincada nasip olursada belki evlenirim hazir ev olur diyordum ev cok eski oldugundan.Artik yaptiramiyorum,70 80e yaptiracagim iş 200 kağit ben 200ü biriktirene kadar 300ü gecer ee nasil yetişicez?Agacin mdfnin metreküpü 4 5 katina çikti gecen seneye gore.1 gram heves birakmadilar çalişmaya.Hala daha 1 kurus fayda etmedigi halde babasi gibi savunan milyonlar var.Imkani yok düzelmeyiz olay sadece ekonomi değil ahlaki çöküş var,Hirsizlik sahtekarlik bir ödüllendiriliyor.Liyakat 0.Çocuğada yazik yaşasa ne olacak burada?
Dedigin gibi 2. soyledigin daha onemli. Yanlisa yanlis denmiyor prim yapiyor artik etrafimdaki insanlarla konusmaya utanıyorum

Evvela Turkiyede matbaa görevi goren universite sayilari dusurulmeli ve bir kalite standardi getirilmeli. 2-3 doçent toplayan universite kuruyor, olmaz oyle. Suan o verilen diplomalar kağıt niteliginde ve bir karşılığı yok diye görüyorum. Eger biraz olsun farkindalik yaratmak istiyorsan o üniversite ile baska kurslara girip kesinlikle yurtdışı stajı imkani yakalaman lazim ki bunuda herkes beceremiyor.

Evvela Turkiyede matbaa görevi goren universite sayilari dusurulmeli ve bir kalite standardi getirilmeli. 2-3 doçent toplayan universite kuruyor, olmaz oyle. Suan o verilen diplomalar kağıt niteliginde ve bir karşılığı yok diye görüyorum. Eger biraz olsun farkindalik yaratmak istiyorsan o üniversite ile baska kurslara girip kesinlikle yurtdışı stajı imkani yakalaman lazim ki bunuda herkes beceremiyor.
kontenjan sayısı sürekli artırıldığı ve ekonomi daraldığı için kaliteli üniversitelerden mezun olan öğrenciler de sektörlerinde yer bulamıyor, bunun tek çözümü kontenjanı azaltmak değil. Üretemediğimiz sürece kaliteli eğitim görmüş ve kendini geliştirmiş insanlara ihtiyaç duymayacağız. Türkiye'de bunun olması kısa vadede imkansız gibi bir şey. 2 ihtimal var ya yurtdışına çıkılacak ya da idealist olunmayacak. İdealist, nitelikli ve 90-2000 arasında doğmuş bir insanın Türkiye'de başarılı ve istediği konumda olduğunu kendi çevremde henüz görmedim.

yurtdışında çalışan düz işçi bile burada evler alabiliyorken doktordur mühendistir öğretmendir bir ev için karı-koca çalışıp 15-20 senesini vermesi akıl işi değil. geçen ekşi'de mi okudum hatırlamıyorum 20 senede 25 milyon nüfus artmış türkiye'de. ucuz işgücü cenneti oldu memleket. iyi bölümden mezun olmayı geçtim tesisat, inşaat işinden anlasam yurtdışına giderdim. burada en okumuşunun göremeyeceği konfora ulaşırdım.

yurtdışında çalışan düz işçi bile burada evler alabiliyorken doktordur mühendistir öğretmendir bir ev için karı-koca çalışıp 15-20 senesini vermesi akıl işi değil. geçen ekşi'de mi okudum hatırlamıyorum 20 senede 25 milyon nüfus artmış türkiye'de. ucuz işgücü cenneti oldu memleket. iyi bölümden mezun olmayı geçtim tesisat, inşaat işinden anlasam yurtdışına giderdim. burada en okumuşunun göremeyeceği konfora ulaşırdım.
Haklilik payi cok yüksek. Almanya'da suan meslege yeni baslamis bir üniversite mezunu olarak kazandigim aylik net ücretle 3 odali bir daire alacak krediyi bile vermiyorlar (300.000 Euro'dan fazla istiyorlar 75 metrekare 3 oda daireye). Müstakil evi gectim zaten. Kazancimin hepsini yiyip bitirmezsem zamanla 40-50 bin euro biriktirip Kayseri'den icinde gerceken oturabilecegim bir daire alabilirim.

Ülke genç potansiyelini kullanamadı çöpe attı ancak bunun %50 kısmını veya daha az bir kısmını iş hayatına kattık. Planlama koskoca bir 0 bir ülkenin kaç tane öğretmen, mühendis veya doktor ihtiyacı olduğu belli değil midir ona göre sen üniversite'de insan eğitir çalışma hayatına kazandırırsın. Elde ne var işsiz üniversite mezunu yığınları belki de asgari ücretle bir işte çalışmak durumunda kaldılar bir çoğu. Ve şimdi benimde dahil olduğum bu nesil şuan orta yaş grubunda ellerinde para kazanacakları bir sistem olmadığı gibi ülke nüfusu da yaşlanıyor bir çoğu evlenmek istemiyor evlense bile çocuk yapmıyor.

Geri
Üst Alt