2.yari oynanan oyun aslinda mac genelinde oynamamiz gereken kurgu idi.
bunda 2.yari baslarken oyuna giren iki oyuncunun efektifligi onemli idi kanimca...
macta en begendiklerim - gozlemledigim kadariyla;
90 dakika enes , hakan,,, ferdi ,, cikana dek dorukhan , 2.yari performansiyla cengiz(ilk yaridaki golu de ekliyebilirim performansa)....
macin vasatlari. ilk yarida caglar, merih, halil, golden onceki kosusu ve vurusu disinda kerem,,..
kerem yorgunluk bazli, agri bazli(ayagi bandajla oynuyordu) ,istediklerini tam olarak yapamadi, calima da bol girmek stedikce o bolgede toplar kaybetti. ferdi ile birbirlerine koru olmalilardi.
merih ve caglar ilk yari gereginden fazla ayaklarinda top tuttular. kaptirdiklari da oldu. gereginden fazla topu ayagindan aciyorlar her mac oluyo bu. basit kollektif sade hemen ayagindan toplari cikarmalilar. halbuki olmasi gereken asli gorevleri bu - top ayakta oldugunda...
2.yari *kaan'in oyuna girmesi ile defansa cok iyi denge geldi. oyleki, merih'in kendisi gol attigi pozisyonda oralarda olmasi skorun rahatligiyla da alakadar olabilir kimine, bence kaan,muldur ikilisinin caglara nazaran > alan parsellemeyi daha etkili yapmalari (bunda italya ligi taktik katkisi yadsinamaz bir gercek) merihin o dakikalarda one bir iki kez cikmasina imkan acti birr bakima....
halil ilk yarida cok top kaybetti. istasyon bir turlu olamadi. bakin ayni bolgede enes 2.yari resmen macin onune gecti. muthis bir efektiflikle orda istasyon oldu, tek pasla yerden tum arkadaslarini kacirdi. korner disindaki gollerimizde enes basrol resmen. yunus'un topuk asistini hizli istasyon olup tek pasla yunusu goren enes di. yarinin basindaki gol pozisyonu da benzer istasyon pasi enese aitti. muthis efor sarfetti, kanimca sahada bizim adimiza en yorulan isimlerin basinda geliyordu benim adima.... golle susluyememesi buruk tat birakti. yine de bugunun kazananlarinda basi cekiyor, kollektif oyundan muthis kareler sundu toplu topsuz. istasyondan tut, hizli seri paslara,ikiye uce birlere, top kapmalara,hava topu kazanmaya, gereksiz calima girmemeye, devamli oyunun icinde kalmaya calismasina,, son duduk calana dek halen topun pesinde olmasina kocaman bir alkis ve takdirr enes kardesim.
ferdi sol bekte olmasi gereken sade oyunu oynadi. macin her iki yarisinda. ozellikle 2.yari antalyali oyuncu oyuna girdikten sonra orda on alanda birbirlerine kopru iyi oldular. bu yari da bu kanadimizin da calismasi kanimca antalyali oyuncunun 2.yari oyuna entegre edilmesiyle cok alakali idi...
cengiz en iyi anlastigi isim hakan oldugundan bolca onla al ver yapti, yeri geldi uzun diyagonal paslar atti, iceriye toplar kesti. gol moral oldu, (ilk yarida etkili oynamamasina ragmen) 2.yari golun verdigi moralle daha efektif ve kollektif oynadi.
hakan. fundamental nuans futbolda cok onem teskil ediyor. bugun sahada cift beyinli oyuncu olarak sahanin tamamina hukmeden bir durustaydi hakan. duran toplardan biridne asist yapmasi da harikaydi.klasik hakan asisti idi...
oyun anlaminda oynanmasi gereken tarz, 2.yaridaki seri,kollektif ,kisa ve uzun yerden paslasmalarla sonuca ivedi gitme sekli...
+ ,topu kaptirdigin an o bolgede ikili uclu dortlu kume seklinde gegen turu,hatta bizim 96 ~ donemindeki kaptirdigimiz topu sok presle hemen kazanmayi bugun macin 2.yarisinda basta *enes'in gayreti ve adamini kovalamasi sayesinde dorukhan da arkadan kapama yapinca,hakan yandan, o anlarda rakip kendi yari alaninda bir cok kez top kaybetti ozellikle macta 2.yarinin belli donemlerinde. bu cok iyi pozitif arti idi takim tam saha gorunumu adina.....
yunus. kiraya gonderilmeden once de kumasi ,kalitesi ve potansiyelini biliyordum. yakindan bolca izledigim ozellikle gencler bazli milli takim performanslariyla benim kendisinden cok umutlu olmami saglamisti. dolayisiyla kiraya verilmesine he zaman olumlu bakmadim. hata idi bence.
bugun kisa surede oyuna leziz bir renk tat katti. laga luga yapmadan sade basit fakat efektif top dagitti ,paslasti kendini gosterdi ,maceraya showa vs kacmadi. gurur duydum sahadaki kendini bilen durusuyla.
geceyi klas asistle kapamasi da futbolun ilahi adaleti. klas kalite her daim karsilik bulur.
4 gol moral oldu milli takima.
onceki mesajda da dedigim gibi. 3lu mu 4lu mu bir karar veremedi milli takim heyeti..
yeni hoca, haliyle bir arayista, eldeki tipolojilere gore bir dizilis araniyor..oncelikle 3luyu onceki maclarda denedik bolca,,, bugun 442 nin klasigini ve turlu varyasyonlarini denedik. ilk yarinin son 5 dakikasi ile 2.yari geneli bu baglamda gecer not aldi tarafim adina... daha da iyilestirilmesi kaydiyla ,dogru kadro birlesimi,dogru oyun akli anlayisi ile bugunku 2.yari kurgusunu ve aksiyon reaksiyon sentezini disli rakipler karsisinda da test etmeli gormeliyiz.
netice olarak ,bugun rakip faroe idi. dolayisiyla tam net bir yorum getirmek icin ,disli rakip maclarini bekleyecegiz gibi...
@Enis Savar
merih orda enes'i gosteriyor, ustte mesajda bahsettigim istasyon olup asist baslangicini enes yapiyor,yetmiyor merih'in vuracagi topa bile yetisiyor-merih biraksa enes orda zimbalayacak getafe de cok bu tur yerden vurusu var gol olan.
merih atttigi goldeki asistin asisti enese alkis diyor, ya da ben olmasam o atacakti ,o da alkisi hak ediyor da demis olabilir... ben ilkini seciyorum.
@Emre Bari
cengiz konusunda,
kanimca, sahada durus anlaminda pasif kalmasi,rolantide bir kafada olmasi en buyuk zaafi oldugunu dusunuyorum. birde oyuna,top kendisine geldigidne devamli konsantrasyon verse - topla driplinglerine cesitlilik katsa(robben in yaptigi sekil) bir ust seviye icten bile degil. cngiz tek duze ya saga ya sola cekiyor hizi da mobil degil robben gibi...
robben fundamental yonden de cok gucluydu. ribery misal olgunlastikca mental yonden guclendi,robben le oynamasi da futboluna cok sey katti belli bir donem.
cengiz'in hem fundamental yonden ,hem saha ici ustte belirttigim zaafiyetleri dolayli hep bir seyler eksik.
yabancilarin bir lafi var simdi aklima gelmiyor. hani hayatini adamak gibi bir soylemdi. robben ,ribery,ronaldo vs futbola bakislari kanimca cok farkliydi. cengiz'in boyle bir seyi gorev edinmesi elbette gerekmiyorp fakat digerleri ile farki uzun vade de bu nuans ayristiriyor top klasla normal klas esigini...
cengiz o esigi gecmek istiyorsa, saha ici ve saha disi oyun bakisinda *mental olarak kendisini adamali. diye dusunuyorum.
ps:
milli takim ve maca son olarak diyecegim;
milli takim stoper tandeminde umarim caglar ve merih'i ayni anda bir daha izlemeyiz. denge babinda kaan,ozan turu stoperler anca tek duz tekten merih veya caglari kaldirir. <> ikisi ayni anda sahada olunca saft kayiyor takimin.
bir milli mac daha geride kaldi. 4 guzel gol.
iyi pazarlar herkese....