- 31 Mart 2012
- 31.061
- 6.241
- 1.493
Bütün bunlara ek olarak hala gelişmeler gelmeye devam ediyor. Koydum çayı patlattım mısırı. Olanları takip etmek aşırı keyifli. Ama tabi biliyorsunuz Afrika'da mızrak atılsa ucu bizim ülkeye gireceği için çok da sevinemiyorum. Şu an tam bir soğuk savaş havası hakim. İki taraf da kartları açık oynuyor.Son günlerde acayip gelişmeler var. Özellikle bugün baya bir gelişme oldu. Adım adım savaşa doğru hazırlanıyor olabiliriz.
Aşağıda saydığım olayların sadece bugün gerçekleştiğini ve işin ciddiyetinin ne kadar büyük olduğunu belirtelim.
-ABD, siber saldırıları düzenlemek, seçimlere etki etmek ve Kırım'ın işgali sebebiyle Rus devletine bağlı 32 şahıs ve kuruluşa ve 6 Rus teknoloji şirketine yaptırım uyguladı. Ayrıca 10 Rus diplomatını da sınır dışı etti. Bununla birlikte Rus tahvillerin alım satışını da yasakladı. ABD bu yaptırımların sadece bir başlangıç olduğunu söyledi. Nato ve Ukrayna bu yaptırımları memnuniyetle karşıladığını açıkladı.
-ABD başkanı Biden, Ulusal Acil Durum ilan etti. Rusya'nın ABD ulusal güvenliği üzerinde yarattığı tehdidin bu kararın alınmasını gerektiren boyutlara ulaştığını belirten Biden, kongreyi bu hususta resmi bir yazı ile bilgilendirdi.
-Rusya bu yaptırımların kabul edilemez olduğunu ve ABD'ye karşılık vereceklerini söyledi.
-Rusya, ABD büyükelçisini dışişleri bakanlığına çağırdı. Rus dışişleri bakanı sözcüsü kendisi için "bu görüşme onun için hiç iyi olmayacak" açıklaması yaptı.
-Rusya, bugünden sonra olacaklardan tek sorumlusu ABD'dir açıklaması yaptı.
-Ukrayna dışişleri bakanı Kuleba, Ukrayna'nın tehdit edildiğini ve olası bir savaştan korkmadıklarını söyledi.
-Rusya Ekim ayına kadar askeri tatbikatlar yapacağı gerekçesiyle Kerç boğazını yabancı ülkelere kapattı. Ukrayna'nın deniz ticaretini de engellemiş oldu.
-Baltık devletleri Litvanya, Letonya ve Estonya ortak bir açıklama yaparak Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne saygı duyduklarını ve Rusya'ya provokasyonlarını durdurma çağrısı yaptı.
-Rusya devlet başkanı Putin güvenlik konseyini topladı.
-İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Birleşik Krallık ve ABD yetkilileri, siber saldırıların arkasında yabancı istihbarat servisi Rusya'nın olduğu sonucuna vardılar.
-İngiltere, Rus büyükelçisini dışişleri bakanlığına çağırdı.
-Ukrayna başkanı Zelensky yarın Fransa'da başkan Macron ile görüşecek. Almanya başbakanı Merkel de görüşmeye katılacak.
-Ukrayna Yüksek Şurası, Rusya ve Beyaz Rusya'dan elektrik ithalatını durduracak bir yasa tasarısını kabul etti.
-Polonya, Rusya'nın Varşova büyükelçiliğinde çalışan 3 diplomatı istenmeyen kişi ilan ederek sınır dışı etti. Rusya'nın büyükelçisi Polonya dışişlerine çağrıldı ve Rusya'ya nota verildi. Bugün Rusya'ya nota veren verene.
-Rus paralı askerlerin yayın organlarından WarGonzo:
"150 Türk askeri, Ukrayna ordusuna eğitim vermek üzere Donbass'a geldi."
"Gelen askerler İHA operatörü değil, Spetsnaz benzeri özel birlikler."
"Mariupol hattında başka NATO ülkelerinden de birlikler var."
- Ukrayna’nın Berlin Büyükelçisi Andriy Melnyk: “Ukrayna NATO’ya kabul edilmezse nükleer güç statüsüne dönmeyi düşünebilir.”
Ve son olarak ülkemiz için sevindirici bir haber verelim. Biliyorsunuz Rusya ülkemize turistlerin gelmesini Covid bahanesiyle yasakladı. Ama bu işin asıl amacının siyasi olduğunu herkes biliyor. Bu yasaklamadan sonra Ukraynalı birçok hesap vatandaşlarının tatilde Türkiye'yi tercih etmesini isteyen açıklamalarda bulunmuşlardı. Bugün de Ukrayna devlet başkanı Zelensky böyle bir açıklama yapmış. Umarım gerçekleşir. Çünkü Ruslar hep turist göndermemeyi kendinde bir koz olarak görüyor. En son uçaklarını düşürdüğümüz zamanda da bize turist göndermemişlerdi. Rusya yerine Ukrayna, Polonya gibi alternatif ülkeler bulmak şart.