ukrayna

Son günlerde acayip gelişmeler var. Özellikle bugün baya bir gelişme oldu. Adım adım savaşa doğru hazırlanıyor olabiliriz.

Aşağıda saydığım olayların sadece bugün gerçekleştiğini ve işin ciddiyetinin ne kadar büyük olduğunu belirtelim.

-ABD, siber saldırıları düzenlemek, seçimlere etki etmek ve Kırım'ın işgali sebebiyle Rus devletine bağlı 32 şahıs ve kuruluşa ve 6 Rus teknoloji şirketine yaptırım uyguladı. Ayrıca 10 Rus diplomatını da sınır dışı etti. Bununla birlikte Rus tahvillerin alım satışını da yasakladı. ABD bu yaptırımların sadece bir başlangıç olduğunu söyledi. Nato ve Ukrayna bu yaptırımları memnuniyetle karşıladığını açıkladı.

-ABD başkanı Biden, Ulusal Acil Durum ilan etti. Rusya'nın ABD ulusal güvenliği üzerinde yarattığı tehdidin bu kararın alınmasını gerektiren boyutlara ulaştığını belirten Biden, kongreyi bu hususta resmi bir yazı ile bilgilendirdi.

-Rusya bu yaptırımların kabul edilemez olduğunu ve ABD'ye karşılık vereceklerini söyledi.

-Rusya, ABD büyükelçisini dışişleri bakanlığına çağırdı. Rus dışişleri bakanı sözcüsü kendisi için "bu görüşme onun için hiç iyi olmayacak" açıklaması yaptı.

-Rusya, bugünden sonra olacaklardan tek sorumlusu ABD'dir açıklaması yaptı.

-Ukrayna dışişleri bakanı Kuleba, Ukrayna'nın tehdit edildiğini ve olası bir savaştan korkmadıklarını söyledi.

-Rusya Ekim ayına kadar askeri tatbikatlar yapacağı gerekçesiyle Kerç boğazını yabancı ülkelere kapattı. Ukrayna'nın deniz ticaretini de engellemiş oldu.

-Baltık devletleri Litvanya, Letonya ve Estonya ortak bir açıklama yaparak Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne saygı duyduklarını ve Rusya'ya provokasyonlarını durdurma çağrısı yaptı.

-Rusya devlet başkanı Putin güvenlik konseyini topladı.

-İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Birleşik Krallık ve ABD yetkilileri, siber saldırıların arkasında yabancı istihbarat servisi Rusya'nın olduğu sonucuna vardılar.

-İngiltere, Rus büyükelçisini dışişleri bakanlığına çağırdı.

-Ukrayna başkanı Zelensky yarın Fransa'da başkan Macron ile görüşecek. Almanya başbakanı Merkel de görüşmeye katılacak.

-Ukrayna Yüksek Şurası, Rusya ve Beyaz Rusya'dan elektrik ithalatını durduracak bir yasa tasarısını kabul etti.
Bütün bunlara ek olarak hala gelişmeler gelmeye devam ediyor. Koydum çayı patlattım mısırı. Olanları takip etmek aşırı keyifli. Ama tabi biliyorsunuz Afrika'da mızrak atılsa ucu bizim ülkeye gireceği için çok da sevinemiyorum. Şu an tam bir soğuk savaş havası hakim. İki taraf da kartları açık oynuyor.

-Polonya, Rusya'nın Varşova büyükelçiliğinde çalışan 3 diplomatı istenmeyen kişi ilan ederek sınır dışı etti. Rusya'nın büyükelçisi Polonya dışişlerine çağrıldı ve Rusya'ya nota verildi. Bugün Rusya'ya nota veren verene.

-Rus paralı askerlerin yayın organlarından WarGonzo:
"150 Türk askeri, Ukrayna ordusuna eğitim vermek üzere Donbass'a geldi."
"Gelen askerler İHA operatörü değil, Spetsnaz benzeri özel birlikler."
"Mariupol hattında başka NATO ülkelerinden de birlikler var."

- Ukrayna’nın Berlin Büyükelçisi Andriy Melnyk: “Ukrayna NATO’ya kabul edilmezse nükleer güç statüsüne dönmeyi düşünebilir.”

Ve son olarak ülkemiz için sevindirici bir haber verelim. Biliyorsunuz Rusya ülkemize turistlerin gelmesini Covid bahanesiyle yasakladı. Ama bu işin asıl amacının siyasi olduğunu herkes biliyor. Bu yasaklamadan sonra Ukraynalı birçok hesap vatandaşlarının tatilde Türkiye'yi tercih etmesini isteyen açıklamalarda bulunmuşlardı. Bugün de Ukrayna devlet başkanı Zelensky böyle bir açıklama yapmış. Umarım gerçekleşir. Çünkü Ruslar hep turist göndermemeyi kendinde bir koz olarak görüyor. En son uçaklarını düşürdüğümüz zamanda da bize turist göndermemişlerdi. Rusya yerine Ukrayna, Polonya gibi alternatif ülkeler bulmak şart.

Rusya ile büyük bir savaşa hazırlanan ülke. Şimdiden halkını savaşa hazırlayan reklam filmleri televizyonlarda yayınlanmaya başlamış.

Ukrayna'nın olası bir savaşta yapacağı pek bir şey yok. Tabi ki direneceklerdir ama tek başına Rusya'ya karşı ancak savaşı uzatabilirler, sonucu belli olan bir savaşa hazırlanıyorlar. Bunu engellemek için ABD, Kanada ve İngiltere'den asker desteği istediklerini açıkladılar. Rusya, sınırlarına inanılmaz bir yığınak yaptı. 175 bin asker, binlerce zırhlı araç ve yüzlerce uçağın olduğu söyleniyor. Yani oldukça büyük bir işgale hazırlanıyorlar diyebiliriz.

Rusya işgal planlarına şimdiden başlamış, hedef tamamen Ukrayna'yı işgal etmek yerine Kırım ve çevresini almak yani Ukrayna'nın Karadeniz'le bağlantısını engellemek bu sayede Kuzey Karadeniz'i bir Rus gölü haline getirmek.

Bu savaş er ya da geç çıkacak, çünkü müzakareler sonuçsuz kaldı. Ukrayna Donetsk ve Kırım'ı geri almak isterken Rusya bunların yanında Ukrayna'nın stratejik şehirlerini de almak istiyor.

Nato, Ukrayna üyemiz olmadığı için olası bir savaşta dahil olmayacağını ancak ortaklık kuracağını belirtti. İlerleyen günler çok şeylere gebe.

son gelismeleri pek takip edemedim. tamam kirim dan dolayi bir gerginlik vardi ama, neden saldiriyo simdi ruslar ukraynaya?

Rusya'nın işgalci tutumuna karşı dünya ülkelerinin Ukrayna'nın yanında olması gerek ama sıkar biraz tabi. Rusya ayıdır, kaba kuvvetten anlar derler ama hayırlısı bakalım.

Daha önce ifade etmiştim Amerika boşuna Yunanistan'da askeri yığınak yapmadı diye. Amerika Türkiye arasındaki gerilimin tek sebebi s400 değil

Rusya'nın işgalci tutumuna karşı dünya ülkelerinin Ukrayna'nın yanında olması gerek ama sıkar biraz tabi. Rusya ayıdır, kaba kuvvetten anlar derler ama hayırlısı bakalım.
kim rusyaya karşı olacak ki ? abd mi yoksa nato mu bence hepsi planlı programlı.

rusya kurdistana ses çıkartmayacak, abd de ukraynanın işgaline

amerika bi bok yapamaz, rusya ukraynada istediğini yapar. rusyanın amacı da belli, amacında da haklı olan ukrayna halkına olur. ama çok yakında 3.dünya savaşı patlayacak gibi duruyor, artık tüm dünya kaynıyor

kim rusyaya karşı olacak ki ? abd mi yoksa nato mu bence hepsi planlı programlı.

NATO. Donald Duck olsaydı ses çıkarmazdı belki ama Biden sessiz kalamaz. Avrupa da keza. Şimdilik doğalgaz tehditiyle bastırmış olabilir ama Avrupa'nın sinsiliği de malum.

Bizde hala belli bir kesimdeki Osmanlı’nın en geniş sınırlarındaki topraklara tekrar sahip olma şeklinde ütopik bir düşünce varya, sanırım Rusların da çarlık dönemindeki tüm topraklara tekrar sahip olma gibi bir düşüncesi var.

rusya istilaya başlarsa ve batı karşı koymaya kalkarsa rusya soluğu portekizde alır. hepsini delip geçer. abd tarihinde görülmemiş derecede zayıf konumda. hipersonik füze sisteminde de rusyanın fersah fersah gerisinde

bu senaryoyu hatırlıyoruz. 2008 gürcistan savaşı gibi olur. bana göre rusya, ukraynanın hepsini istila etmek istemiyor. kırım ile kara bağlantısı olacak şekilde istila eder diye düşünüyorum. bu da dinyeper nehrinin doğu kısmı anlamına gelir.

yani bana göre ruslar dinyeperin doğusunu istila edip topraklarına katar. dinyeper sınır olarak kalır. er ya da geç bu istila olacak. abd ve çulsuz müttefikleri de anca battaniye yardımı yapar ukraynaya.

türkiye dış politikasını düşününce iki ülke ile de sorun yaşar. kaybeden suriye içsavaşında olduğu gibi yine türkiye olur. bir şekilde zarar görmeyi ve yenilmeyi başarırız

Ukrayna en büyük hatayı nükleer silahlarını teslim ederek yaptı, o gün destek vermeyen batı şimdi mi destek verecek... Ukrayna ne yapacaksa kendi yapacak.

ruslar zaten ypg ve pyd gibi unsurları destekleyen bir ülke. kürdistan konusunda da konumu ve tutumu belli. hiç bir zaman kürdistana karşı olmadılar ki razı olma şartını kabul etsinler

rusya ukraynayı alıp napacak?

son gelismeleri pek takip edemedim. tamam kirim dan dolayi bir gerginlik vardi ama, neden saldiriyo simdi ruslar ukraynaya?

merhaba dostlar, takip edebildiğim kadarıyla özetleyeyim. ukrayna abye girmek ve oraya yakınlaşmak istediği için rusyanın hedef tahtasına oturtuldu. ukraynada da rus kökenli ukraynalılar var ciddi bir azınlık. bunları hükümet eliyle silahlandırıp ukrayna hükümetin üzerine saldılar. daha sonra da bunlar novrussia adında ukrayna doğusunda devlet kurduklarını ilan ettiler. rus hükümeti de bu rus kökenli isyancıları hep destekledi. zaten ruslar kırımı da işgal sonra da ilhak etmişti. şimdiki amaçları da kırım ile kara bağlantısı sağlamak

SmartSelect_20211206-174632_Chrome.jpg

mevcut harita

SmartSelect_20211206-174632_Chrome.jpg

tahminime göre yapmak istedikleri

+ayrıca belarusu da diplomatik yolla ilhak etmek istiyorlar. belarus hükümeti de buna ılımlı

daha uzun vadeli hedef ise yukarıdaki kara bağlantısı olmayan kalingrad. polonyanın kuzeyinde bulunan karayolu bağlantısı olmayan ayrı bi toprak parçası. bence zayıf batıyı görünce rusya sürekli daha fazlasını isteyecek ve o toprağı da karadan bağlamak isteyecek uzun vadede. tıpkı adolf h. gibi, istedikçe isteyecekler

Son düzenleme:
Geri
Üst Alt