Uykusuzluk Sorunu ve Panik Atak Sıkıntısı

panik atak beynin yeterince dinlenmemesi sonucu serotonin eksikliği ile ortaya çıkan bir hastalık. bende de çıktı geçen sene. ben saat kaçta yatarsam yatayım 6-7 gibi kalkıyordum. gece 3-4-5 ne zaman yatarsam yatayım. 3-4 saatlik uyku bana yetiyordu. aslında yetmiyordu da ben öyle sanıyordum. sabah kalktığımda zımba gibi çevik oluyordum az uyuyunca. ama gel gör ki beyin dinlenemiyormuş. bu da 5-6 sene sonunda panik atak olarak bize döndü tabi.

beyninin dinlenip dinlenmediğini anlamanın en iyi yolu rüyanı hatırlamandır. ben panik atak tedavime başlamadan önce rüya görmezdim. daha doğrusu hepimiz rüya görürüz ama hatırlamayız. bu yüzden bunu tanımlamak için rüyamı hatırlamıyorum demek yerine rüya gördüm ya da görmedim deriz. o yüzden yılda en iyi ihtimalle 1 kere falan rüya görüyordum.

ben cipram kullanıyorum, ilaca başladığımdan beri gördüğüm rüyaların haddi hesabı hududu sınırı yok. her gece film çeviriyorum diyebilirim. yalnız bu rüyalar geçmişte gördüğüm rüyalar gibi yüzeysel değil. aşırı detaylı ve hissiyatı çok kuvvetli. hatta o kadar çok rüya görüyorum ki bazen gerçek ile karıştırıyorum. sen böyle dememişmiydin diyorum anneme o da hayır ne alaka deyince anlıyoruz rüya olduğunu. hem görüntü kalitesi 8K oldu hem de aşırı detaylı. rüyalarım çok fazla detay içeriyor. en ince ayrıntısına kadar.

ilk panik atak krizimi ellerim kollarım kilitlendiğinde acile gidince anladık. kötü bir tecrübe idi, o günü hatırlamak istemediğim için detaya inmeyecem. beni öyle görünce pederde de panik atak başladı stresten ve uykusuzluktan. ona da senin ilaçtan verdiler. parexa, o cipramdan daha fazla uyku yapıyor. içince bayılmış gibi uyursun.

anti-depresanlar zararlı değiller, bunu bilerek senelerce güvenle kullanabilirsin. ama şartları var, alkol ile etkileşime girer. bir de sadece sana yazılan anti-depresanı kullanmalısın. evde başkasının anti depresanı var ise ve onu kullanırsan sıkıntı. farklı anti depresanları aynı anda tüketmek serotonin sendromuna yol açar ve bu ölümcüldür, komaya sokar. ilk 15 gün yarım, sonrasında tüm olarak ilacı sürdüreceksin. zaten düzelmeye 15 gün sonra başlıyorsun. çünkü bu ağrı kesici değil 1 tane atıp iyileştiremez seni. yıllarca stresten ya da uykusuzluktan beynin serotonin üreten bölgesi artık üretim konusunda yetersiz kalmış ve stres ve panik yüzünden de tekrar eski seviyesine ulaşamamış, serotonin düşük seviyede olduğunda da zaten stres ve panik oluyorsun. bu bir girdapa dönüşüyor ve içinden çıkamıyorsun. tekrar sağlıklı serotonin üretimi için dışardan takviye almak zorunda kalıyoruz. eğer geri dönüşü mümkünse en az 8 ay 1 sene ilacı kullanıyor ve yavaş bi şekilde bırakıyorsun. beyin serotonin üretebiliyorsa ilaçtan kurtuluyorsun. kimisinde geri dönüşü olmuyor, kronikleşiyor o zaman da ömür boyu anti-depresan kullanmak zorundasın. yani beynin üreteceği serotonin kimyasalını dışardan almak zorunda kalıyorsun. bir zararı yok, ilaca bağımlı olmak dışında.

geçmiş olsun, panik atak psikolojik bir rahatsızlıktır, anksiyetenin kardeşidir. ama anksiyete devamlı ama düşük seviyede olan huzursuzluk. panik atak ise daha şiddetli ama ara ara gelen huzursuzluktur. panik atak bir şeyin nedeni değil sonucudur, uykusuzluk, dinlenememe ya da uzun süreli stres nedeni ile vücudunda yetersiz miktarda olan serotoninin sonucudur. bir çok kişide eksiktir aslında, ama kritik düzeye düştüğünde bu hastalık peydah olur. az seviyede düşükse huzursuzluk, stres, mutsuz yaşam, hiç bir şeyden zevk almama, çabuk sinirlenme gibi belirtileri olur

ekleme: benim psikolog ve psikiyatrm var, bu hastalık için çok profesör dolaştık. profesörün biri türk insanının bu kadar gergin ve sinirli olması tamamen bu hormonun yetersizliği yüzünden demişti :)

Son düzenleme:
Gecmis olsun renktas. Zestat dediğin ilaç Mirtazapine galiba. Trisiklik antidepresan diye bilinir. Bunlarin dozajini kandan takip edebilir psikiyatristiniz. Kan degerlerine göre dozaji degistirebilir. Mirtazapine de ki en bilinir yan etki uykunun gelmesi (ki doktorun bu sebepten bu ilacı yazmış sana) ve aşırı kilo alma. Bu sebepten buna dikkat etmelisin. Bu ilaclarla 10 kilo alan kisiler olabiliyor uzun soluklu kullanıldığı vakit

Paxera ilacini atlamisim. Bu da Paroxetine oluyor. Jenerik isimler kullanilmadiginda gercekten deliriyorum :D Her firma bir yerinden isim uyduruyor sonra arastir dur hangi ilac ti diye. Sözüm sana degil bu arada renktas, firmalara :) Uzerine alınma lutfen.

Paroxetine bir SSRI ilaci oluyor. Yeni turlu antidepresan. Bu ilaclar trisiklik antidepresanlara gore daha az yan etki gosteriyor ama kan da dozaj takibi mumkun degil. Panik ataklarda efektif oldugu bilinmekte. Ama haplarin yaninda psikolog esliginde kognitif terapi de sunulmasi gerek ki panik ataklarin sebebi ele alınıp cozumune bakilabilsin ilac tedavisi eşliğinde.

EN ONEMLI MEVZU:
Psikiyatrik ilaclarda cok onemli bir mevcu ilaçların etkisi 4-5 hafta sonra gostermesi. Ama yan etkiler ilk gunden bile ortaya çıkabilir. Bu yuzden hastaların bir bölümü ilaç kullanimini erkenden kesiyor ve ilaçların etkisini hissetmiyor. Lütfen ilaciniza doktorunuzun tavsiye ettigi sekilde devam edin.

Gecmis olsun renktas. Zestat dediğin ilaç Mirtazapine galiba. Trisiklik antidepresan diye bilinir. Bunlarin dozajini kandan takip edebilir psikiyatristiniz. Kan degerlerine göre dozaji degistirebilir. Mirtazapine de ki en bilinir yan etki uykunun gelmesi (ki doktorun bu sebepten bu ilacı yazmış sana) ve aşırı kilo alma. Bu sebepten buna dikkat etmelisin. Bu ilaclarla 10 kilo alan kisiler olabiliyor uzun soluklu kullanıldığı vakit

Ya çevremde o kadar kişi kullanma bağımlılık yapar dedi. Kullanmadım. 1 ay sonra gel demişti doktor. Kan testi mi yapacak başlamadım şahsen ilaca?

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Ya çevremde o kadar kişi kullanma bağımlılık yapar dedi. Kullanmadım. 1 ay sonra gel demişti doktor. Kan testi mi yapacak başlamadım şahsen ilaca?

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Kan testi yapip ilacın kandaki konsantrasyonunu ölçer normalde Zestat ta. Ama ilacı almadiysan tabi buna hiç gerek yok. Doktora açıkça söyle bunu renktas. O da senin korkularini dinlesin ve ona gore sorularını cevaplasin. Maalesef antidepresanlar hakkinda cok fazla yalan yanlis bilgi dolasiyor. Korkular var. Bu ilaclar gerçekten çok önemli bir yere sahip ve gercek vakalarda önemli sonuçlar getiriyor. Her ilacin tabi kendine gore yan etkileri vardır. Bağımlılık demeyelim aslinda ama vucut o ilaca tepki gösterip kendi nörotransmitter dengesini degistiriyor. Zaten ilacin etkiside bundan gelmekte. Anladığım kadariylada zaten sendeki sorunlar (insallah) cok kronik olmamakla birlikte birkaç ay'a dengelenir duzeyde diye okuyorum. Bu surede bagimlilik kesinlikle olmaz ve doktorun yardimiyla zamani gelince ilaclari birakabilirsin. Haplari günden güne sifirlamayip dozajini dusure dusure 1 haftada haplarından kurtulabilirsin (tapering deniliyor buna). Bunu lutfen kafaya takma. Doktorun ilaci tavsiye ettiyse bir dene bence

Renktaş benzer sorunlar için gittim 1 ay kadar önce ben stres yüzünden uyuyamıyorum . Yatağa mümkün olduğunca erken girerek çözdüm sayılır zestat çok ağır geldi bana ertesi gün izinli olduğunda bir kullan ne dediğimi anlıcaksın büyük ihtimalle anestezi olmuş gibi uyutuyor meret 15 dk içinde ...

Geri
Üst Alt