Yazılım Mühendisliği

Su an cok revacta yazilim olayi evet ama bunun icin lisans mezunu olmak cok gerekli degil onu gectim Bilgisayar, Kontrol, Mekatronik, Matematik, Elektronik, Haberlesme, Matematik gibi alanlarda muhendislik okuyanlar da bu alana yonelebiliyorlar.

Sahsi fikrim oturup kod yazip durmak amelelik benim gozumde, yuksek seviyeli programlama dillerini kullanaram donanima yonelik calismalar yapmak bir nevi ama safi yazilim gelistirmeyr yonelik calismalar hayattan bezdirir bir yerden sonra.

$

bu gun diyorum ki keske benide zamaninda bu yone dogru yonlendirmis olsaydilar.ama bizim zamanimizda hatta indi bile azerbaycanda bu bolumun sadece ismi var.cok heves etdigim bir dal.

Su an cok revacta yazilim olayi evet ama bunun icin lisans mezunu olmak cok gerekli degil onu gectim Bilgisayar, Kontrol, Mekatronik, Matematik, Elektronik, Haberlesme, Matematik gibi alanlarda muhendislik okuyanlar da bu alana yonelebiliyorlar.

Sahsi fikrim oturup kod yazip durmak amelelik benim gozumde, yuksek seviyeli programlama dillerini kullanaram donanima yonelik calismalar yapmak bir nevi ama safi yazilim gelistirmeyr yonelik calismalar hayattan bezdirir bir yerden sonra.

$

bize bi yol ver be kardeşim

20 yıllık yazılım mühendisiyim evde çocuklarım hala ekmek flüt beqlio

Kolay degil, ama yaparsan her türlü is bulursun. Matematik de önemlidir. Ve henüz bilmiyorsan erkenden bir dil ögrenmekte fayda var. Yoksa zorlanirsin.

Örnegin simdiden (mesela) Java'ya basla. Tutorial falan. En azindan temel bilgilerine sahip ol. Bir yerde zaten bir topic acilmisti, kod'lar falan paylasiliyordu. Sorun oldugunda da orda sorarsin.

Link verebilir misiniz

Link verebilir misiniz

Baya var. Örnegin Java'nin kendi tutorial'i: The Java™ Tutorials

Ama baslangic olarak kesinlikle burayi tavsiye ederim: Introduction to Computer Science using Java

(interaktif, detayli ve bol bol ödevleri var. Dezavantaji: detayli oldugundan dolayi cok sürüyor. Ama sonucta deger. Simdiden baslarsan günde 3-5 bölüm gidersen yeter sanirim. Sorularin oldugunda sorabilirsin.)

Not: Part 1 (dört bölüm) daha cok biligisayar mühendisligi ile alakali, ilgilenmiyorsan gecebilirsin.

Ikiside ingilizce yanliz. Ikinci link'in almanca ve fransizca versiyonlari da var, orjinali kadar olmasa bile.

Tabi programlamak icin bir environment de lazim (örnegin Java icin: Eclipse veya NetBeans). Onsuz da olur da, eninde sonunda kullanacaksin o yüzden hemen onla basla bence. Gidecegin üniverste'de hangisini kullaniyorlar ona bir bak bence. Ona göre sec. Kendim Eclipse kullaniyorum.

İyi bir yazılım mühendisi olursan bunların hiçbiriyle karşılaşmazsın.

Bankalar, gsm şirketleri, anket şirketleri, büyük yazılım şirketleri seni almak için yarışacaktır.

Tanıdığım birisi İstanbul Üni. Bilg. Müh. bölümünü dereceyle bitirmişti ve yazılım konusunda iyiydi. Kredi kartı sistemleri yapan bir firmada 3.5-4bin TL ile mezun olur olmaz işine başladı ;)

Benim yazdıklarım birazda öğrencilik döneminde başına gelecekleri bahsetmekti.

Yazdıklarına aynen katılıyorumda bazende şans lazım. Sen ne kadar kendini geliştireyim desen'de yeri geliyor insanları yönlendirecek hocaların fantazileri ile keyfi programlama dillerine, birbiri ile bağlı olması gereken fakat olmayan bölüm dersleri ile uğraşmak zorunda kalınabiliyor.

Ufak bir örnek; programlama I python,programlama II C, nesne yönelimli programlamada ruby, veri yapıları olarak python algoritmalarda yine C, derken allak bullak olan bir yapı.

Bence yeni açılmış bölüme girmek kumar, çünkü zaman geçtikçe bu birimler oturuyor ilk zamanlar hocalar ne biliyorsa ona yönlendirmeler oluyor.

Malesef böüm kurulduğunda keskin kurallar alınmıyor.

Söylediğim gibi puanına göre seçim yerine ders içeriklerine bakıp forumlardan yardım alarak seçim yapmak daha nokta atışı olur.

Gidip su ürünleri bile okusan bu iş kendini geliştirmene ve şansa bakar. Garanti meslek olsun 2'yle başlayım ben onu 5 yaparım olmadı bi' CNC alıp yoluma bakarım dersen Makine oku. Ki daha mezun olduğu anda Almanya Ford'a giden arkadaşım da var, devlete proje yazıp 3 bin lira para alanı da var, 2bin liraya eyvallah edeni de. Eski bir müdür abimiz şu anda 20 bini gözü kapalı kabul etmedi, yaşından dolayı şehir değiştirmek istemedi. (Ki şu anda 11 gibi bir şey kazanıyor.) Ama küçük şehirde değilsen aç kalmazsın o kesin. Yok ben Rusya-Asya tarafına giderim, şantiyede yatarım ama paraya para demem dersen İnşaat oku 3 yıl sonra gelince burada en kötü 5bine işin hazır olur ki gelme. :)

Aslında bu kadar yıldan sonra vereceğim en iyi fikir kapasitenin çok altında bir bölüm okuman olur. Ya da devlete girmesi kolay bir bölüm. Adam tekniker 3500 lira ile başlıyor DHMİ'de. TCDD'de mühendis 3600 alıyor. Garip ülkedeyiz vesselam..

Gidip su ürünleri bile okusan bu iş kendini geliştirmene ve şansa bakar. Garanti meslek olsun 2'yle başlayım ben onu 5 yaparım olmadı bi' CNC alıp yoluma bakarım dersen Makine oku. Ki daha mezun olduğu anda Almanya Ford'a giden arkadaşım da var, devlete proje yazıp 3 bin lira para alanı da var, 2bin liraya eyvallah edeni de. Eski bir müdür abimiz şu anda 20 bini gözü kapalı kabul etmedi, yaşından dolayı şehir değiştirmek istemedi. (Ki şu anda 11 gibi bir şey kazanıyor.) Ama küçük şehirde değilsen aç kalmazsın o kesin. Yok ben Rusya-Asya tarafına giderim, şantiyede yatarım ama paraya para demem dersen İnşaat oku 3 yıl sonra gelince burada en kötü 5bine işin hazır olur ki gelme. :)

Aslında bu kadar yıldan sora vereceğim en iyi fikir kapasitenin çok altında bir bölüm okuman olur. Ya da devlete girmesi kolay bir bölüm. Adam tekniker 3500 lira ile başlıyor DHMİ'de. TCDD'de mühendis 3600 alıyor. Garip ülkedeyiz vesselam..

Peki makine ya da inşaatı nerede okdugum önemli mi ? Mesela dediginiz gibi rusya-asya tarafına gidecek olsam nere çıkışlı olursam olayım iş bulabilir miyim ? Rusya'ya falan gidebilirim yani ekmek varsa fark etmez

Aslında bu kadar yıldan sonra vereceğim en iyi fikir kapasitenin çok altında bir bölüm okuman olur. Ya da devlete girmesi kolay bir bölüm. Adam tekniker 3500 lira ile başlıyor DHMİ'de. TCDD'de mühendis 3600 alıyor. Garip ülkedeyiz vesselam..

Verdigin ornekler cok spesifik.

$

Peki makine ya da inşaatı nerede okdugum önemli mi ? Mesela dediginiz gibi rusya-asya tarafına gidecek olsam nere çıkışlı olursam olayım iş bulabilir miyim ? Rusya'ya falan gidebilirim yani ekmek varsa fark etmez

İlk 10'daki üniversiteleri tercih etmen yararına. Bazı yerler başvururken ilk 10'da olmasını istiyor. Tabii devleri saymıyorum. :) (Devlet üniversiteleri arasında.)

Yalnız dediğimi iyi anla. Bu iş 2 değişkene bağlı; sana ve şansına.. Kötü bir tablo çizmek istemiyorum ama önemli bir konu ve ben hep iyi örnekleri verdim, bir de bunların tersi var. Bunu da düşün.

İlk 10'daki üniversiteleri tercih etmen yararına. Bazı yerler başvururken ilk 10'da olmasını istiyor. Tabii devleri saymıyorum. :) (Devlet üniversiteleri arasında.)

Yalnız dediğimi iyi anla. Bu iş 2 değişkene bağlı; sana ve şansına.. Kötü bir tablo çizmek istemiyorum ama önemli bir konu ve ben hep iyi örnekleri verdim, bir de bunların tersi var. Bunu da düşün.

Ya tabiki hiçbir işin garantisi yok ki, kaderimizde kısmetimizde ne varsa onu görecegiz bakalım

Verdigin ornekler cok spesifik.

$

Yok değil aslında.. Sanayisi gelişmiş bir şehirde sıradan örnekler. Sadece, dil olsun - kullanılan programlar olsun kendilerini geliştirmiş ve şansları yaver gitmiş insanlar. Yılda devletin projeler ve üretim için yaptığı yardımlar bile başlı başına bir sektör. Aslında alt mesajımda demek istediğim daha açık.

Yazilim muhendisligi dediginiz sey c# c++ java filan ise basla bence cok zevkli tabi ogretmenin de cok onemli

Ben Bil. Mühendisiyim dersleriniz 2. sınıfa kadar paralel gidiyor bizimle. C++ ve bazı yazılım şablon dersleri vardı. Ancak sadece programlama olarak görme bölümü. C++ ve C# vb. proglama dili öğrenmek en kolay kısımları diyebilirim(1. sınıfta öğretiliyor) :D

1. sınıfta bölümü bırakan çok olur zaten en zor kısmıda o seneleri geçmek. Sonra işi kapınca çorap söküğü gibi gidersin içinde varsa merak etme.

Geri
Üst Alt