YGS ve LYS Hakkında

Cevap: YGS ve LYS hakkında | Şifre ile kopya çekildi mi?

Bu arada 7 biliyoruz 17 okulda sınava giren tüm öğrenciler kızmış.Tesadüfün böylesi.Öküz yerine konuluyor insanlar.

“Eyüp’te 70 bin öğrenci potansiyeli var. ÖSYM demiş ki 40 bin kişilik salon var. 30 binin Eyüp dışında sınava girmesi gerekiyor. Birileri kendi oturduğu mekanın dışında sınava girecekse bu kızlar olmasın erkekler olsun, kızlara pozitif ayrımcılık uygulamak adına sisteme verilen komutta önce kızları yerleştir şeklinde komut verilmiş''

YGS'deki matematik skandalı bugün Ali Nesin'in açıklamalarıyla çözüldü. Ne şifre ne mod medyan. Büyük şıkkın yanındaki işaretle 23 doğru.Ali Nesin aydınlanması.mod medyan derken şıklardaki en büyük sayının sağına bakmamışız. 23 doğru çıkıyor. şifre değil aptallık..

Objektif Bakış Objektif Haber Sitesi - Ali Nesin'den YGS bombası!

“Eyüp’te 70 bin öğrenci potansiyeli var. ÖSYM demiş ki 40 bin kişilik salon var. 30 binin Eyüp dışında sınava girmesi gerekiyor. Birileri kendi oturduğu mekanın dışında sınava girecekse bu kızlar olmasın erkekler olsun, kızlara pozitif ayrımcılık uygulamak adına sisteme verilen komutta önce kızları yerleştir şeklinde komut verilmiş''

Neden o zaman başta tesadüf dendi de sonra dan pozitif ayrımcılığa yönlendirildi.

Ntv'deki programda mod-medyan yoluyla 40 sorunun 31'i çözüldü.

Abbas Güçlü'de 4 farkı sınav kağıdının aynı metodla 40 soruda 30 üstü yolla çözümünü gösterdi.

Ntv'deki programda mod-medyan yoluyla 40 sorunun 31'i çözüldü.

Abbas Güçlü'de 4 farkı sınav kağıdının aynı metodla 40 soruda 30 üstü yolla çözümünü gösterdi.

mod medyana bile gerek yokmuş en büyük şıkkın sağındakini işaretle 23 doğru çıkıyormuş :)

bilmiyorum valla o konuda Hüseyin Çelik açıklama yaptı o da bunu söyledi tesadüf diyen saçmalamış..

Bunları diyen ÖSYM Başkanı ve adam bu konuda inanılacak tek adam.Ama çoğu soruya çelişkili açıklamalar yaptı.

Başta 1,7 milyon sınav kağıdı var dedi,1,7 milyon cevap anahtarı var mı sorusuna, o kadar yok dedi.Bunu hala açıklayamadı.Bunun gibi kaç tane soru.Şifre umarım yoktur,benim sinirimi bozan daha karga bokunu yemeden çıkıp tatmin oldum diyen insanlar,yetkililer,bakanlar,cumhurbaşkanı...

Bunları diyen ÖSYM Başkanı ve adam bu konuda inanılacak tek adam.Ama çoğu soruya çelişkili açıklamalar yaptı.

Başta 1,7 milyon sınav kağıdı var dedi,1,7 milyon cevap anahtarı var mı sorusuna, o kadar yok dedi.Bunu hala açıklayamadı.Bunun gibi kaç tane soru.Şifre umarım yoktur,benim sinirimi bozan daha karga bokunu yemeden çıkıp tatmin oldum diyen insanlar,yetkililer,bakanlar,cumhurbaşkanı...

ÖSYM başkanı adam akıllı açıklamalar yapamadı olayı doğru dürüst anlatamadı haklısın..Ortada ciddi hatalar,yanlışlar var ama bu soruları cevaplayanlarin fark edip etmediğini bilmiyoruz.

Kargaşanın sebeni algoritmayı yazanların pedagojik etkenleri göz önüne almaması.

Mesela matematik testindeki 30 sorunun 20 si mat 10'u geo olsa 20!X10! şeklinde sıralamaya sokabilirsiniz ama bu kopyanın önüne geçmek için engel değil.Şıkların da yerlerini değiştirmek gerekiyor,bu da 5! şeklinde bir hesap çıkartıyor.Sonuç olarak 20!X10!X5! gibi muazzam bir sayı ortaya çıkıyor,yalnız hesaba katılmayan bir durum var.

Bu durumda hazırlanan bir kitapçıkta 30 tane A şıkkı üst üste doğru cevap olabilir.Ya da d-e-d-e,b-a-b-a gibi desenli cevaplar ortaya çıkabilir.Algoritmanın çıkartacağı sonuçta büyük ihtimalle bu yazılmamış.Böyle bir durum ortaya çıkınca her test sınavında olduğu gibi acaba hata mı yapıyorum endişesine düşer insanlar.Bu yüzden tamamen rastlantısal dağıtım yerine bazı yerlerde elle müdahele yapılmış ve bazı kalıplar ortaya çıkmış.

Bunda ÖSYM'nin kötü niyeti olmasa bile,sınav esnasında bu kalıpları ortaya çıkartıp soruları çözen öğrenciler çıkabilir.Sınavda sıralama önemli olduğu için 1 kişinin sizin önünüze geçmesi belki istediğiniz fakulteden sizi edebilir.

İşin garip tarafı aynı algoritmanın 2.sınavda da uygulanacağını söylüyor yetkililer,ancak bu sefer müdahele edilmeyecekmiş.Elbette detayını bilmek mümkün değil,30 tane aynı şık üst üste gelmese bile garip desenli cevaplar ortaya çıkabilir.Sınav iptal edilmemeli,bunun farkında olmadan çözen tonlarca öğrenci vardır ama sınav kitapçıkları teker teker incelenmeli.Bu da nasıl yapılır bilinmez.

Kimse bana bu rezalet olayı savunmasın lütfen.

Sınavdan önce forumlarda "mod medyan nedir" konuları açılıyor, Google'da sınavdan 1-2 gün önce "mod medyan" kelimelerinin arama oranı tavan yapıyor, ve sınavda da soruların büyük bir kısmı "mod medyan" yöntemiyle çok rahat bir şekilde çözülüyor. Ayrıca sınavdan önce bazı dershaneler tarafından öğrencilere son 1-2 gün kala mod medyan konusu işletiliyor ve bununla da yetmiyorlar telefonlara falan da mesaj atıyorlar bu konuyla ilgili.

Bu kadar tesadüfün bir araya gelmesi imkansızın ötesinde bir olaydır.

Ayrıca sadece "mod medyan" ile de çözülmüyor sorular. "Çembersel modlama" dediğimiz yöntemle de gayet çözülüyor aşağıda ki yöntemle. Bizzat denedim ve çözüldüğüne şahit oldum. Kısaca da açıklayayım şıkları ilk önce küçükten büyüğe sıralıyoruz, ardından tek şık çakışana kadar sağa doğru bir bir kaydırmaya devam ediyoruz ve tek şık kaçıştığında doğru cevap o oluyor.

64F319CFE7F040EE9B5B95B4FD1A21D0.jpg

Son olarak böyle bir olay olmasa ilk açıklamada milletin aklında soru işaretleri bırakmazlardı ama açıklayamadılar işte ya düşünün böyle bir olay yok ve sen bunu başkan olarak kanıtlayamıyorsun. Ya aptal olman gerekir, ya da böyle bir olayın olduğuna ayrı bir delildir bu. Nasıl aciz durumlara düştü ÖSYM başkanı hepimiz gördük...

Bakalım,soruşturma başlamış.Ama olası bir ayrımcılık devlet organlarının iflası demek resmen.Heyecanla bekliyoruz.Olay kötü geçen öğrenciler itiraz ediyor şekline gelmesin.Ben şükür ki gayet yetecek puanı yakaladım.Ama durum farklı.Olası bir pozitif ayrımcılık(!) beni korkutuyor ve gelecek için de çok kaygılandırıyor.

e bu soruyuda normal yolla cozun be:)

Sınavdan önce mod-medyan'ın patlama yapması,çok düşündürücü.Neden ağa,nasıl olabilir ?

Sınavdan önce mod-medyan'ın patlama yapması,çok düşündürücü.Neden ağa,nasıl olabilir ?

İşte muhtemelen bunu bilen teknik ekipten birileri dışarı sızdırmış olabilir.

Başka türlü fark edilmez zaten,aynı olay ÜDS'de de olmuş ancak rakamsal değer olmadığı için sıkıntı yaşanmamış.Mod medyan ismini ilk defa bu olayla duydum ben zaten,eminim bir çoğunun da aklına gelmemiştir.İllaki sızdırılmış olmalı.

soru sızdırılıyor yöntem hayli hayli sızdırılmıştır.

açıkcası sadece yöntem sızdırıldığınıda düşünmüyorum herkese özel kitapçık olayıda beni düşünüdüyor özel kitapçığın amacı ne ?

İşte en çok merak edilenler?

Kafaları kurcalayan ve hâlâ cevabı bilinmeyen o kadar çok soru var ki, eminiz Ankara Cumhuriyet Savcılığı tüm sorulara en kısa zamanda yanıt bulur. İşte o sorulardan bazıları:

- ÖSYM neden sürekli çelişkili açıklamalar yapıyor? Bilgi eksikliğinden mi, acemilikten mi yoksa kasıtlı mı?

- Basına verilen kopya önce tek kopya dendi sonra da görmeyen öğrenciler için de aynı kitapçığın kullanıldığı söylendi. Neden?

- Cezaevinde cevap şıkları olmayan kitapçıklar neden gönderildi? Yedek kitapçıklarda da cevap şıklarının olmaması tesadüf müydü? Diğer salonlarda benzeri durum yaşandı mı?

- ÖSYM’nin internet sitesine, neden adayların sınavda kullandıkları kitapçıklar değil de sanal ortamdaki sorular konuldu?

- ÖSYM’den yapılan ilk açıklamalarda adaylara verilen kitapçıklarda hem doğru şıkların hem de diğer şıkların yerlerinin değiştiği vurgulanmasına karşın, sıralı bir değişimin ortaya çıkması, tesadüf mü, bilgi eksikliği mi yoksa kasıtlı mıydı?

- ÖSYM yetkililerinin “programlarımız bir yerde hatalı çalışmış” şeklindeki açıklaması ve başkanın acemilik, işgüzarlık olarak değerlendirdiği hatalar zincirini, adaylar yapsaydı faturası ne olurdu?

- Basına verilen kitapçığın aynısının sınavda kendisine de verildiğini iddia eden adaylar var. Bu mümkün mü?

- Sınavda uygulanan algoritmanın güvenirliği, daha önce test edildi mi?

- “Afyon’da oturuyorum ve internette verilen kitapçık bana ait değil bundan eminim. Birçok gencin kendi kitapçığı değilmiş. Ben de dava açmayı düşünüyorum.” Bu yöndeki iddiaların doğruluk payı var mı?

- “Başkan Demir’e göre, basına verilen kopya önemsiz bir yan ürün, asıl kitapçıklar master kitapçıktan türetildiği için sorun taşımıyor. Halbuki bu internete yüklenen kitapçıklardan anlaşıldığına göre sınavda kullanılan tüm kitapçıklar, basına verilen sorunlu kitapçıktan türetilmiş. Şıklar karıştırılmamış, çembersel olarak kaydırılmış. Bu nedenle şifresel sorun, kısmen de olsa tüm kitapçıklara aktarılmış” iddiasına neden cevap verilmiyor?

- Böylesine basit bir şifreleme işlemine neden gereksinim duyulmuştur, kimin fikridir? Kim bu şifreleri koymuştur? Kimlerin bu şifreleme sisteminden haberi vardır?

- Neden isme özel soru kitapçıklarının basılması gereği duyuldu? Böyle bir uygulama dünyada var mı?

- Mod medyan ve benzeri şifreleme iddialarının, sınavdan önce, ÖSYM’de geldiği Başkan Demir tarafından da teyit edildi? Bu iddialar dikkate alınarak, soru kitapçıkları üzerinde bir uygulama yapıldı mı?

- Bu şifreleme işi ortaya çıkmamış olmasaydı, bundan sonraki sınavlarda da benzeri bir şifreleme aynen devam ettirilecek miydi?

- Haziranda yapılan LYS için daha profesyonel algoritmacılardan destek istendi mi?

- Önceki yıllara göre çok zor olduğu iddi edilen kitapçıkların daha önemli bir kısmı okunmadığı halde 40’ta 40 yapan bin 400 adayın çıkması normal mi? 20 üzeri net yapan sayıları geçen yıllarla kıyaslandığında ortaya nasıl bir tablo çıkıyor?

- Cumartesi günü hem ÖSYM Başkanı hem de Cumhurbaşkanı tarafından, tüm soru kitapçıkları ve cevap anahtarları internete yüklendi açıklaması, bilerek mi yapıldı yoksa her iki makam da yanıltıldı mı? Yanıltıldıysa kimler yanılttı?

- Olası bir yürütmeyi durdurma ve iptal gerçekleşirse, ÖSYM’nin B planı nedir?

Özetin özeti: ÖSYM yetkilileri ve devlet büyüklerimiz, savcılığın başlattığı soruşturma daha tamamlanmadan, neden birbirleriyle yarışırcasına “tatmin oldum” açıklaması yaptılar?..

Abbas Güçlü

ne zaman açıklanıyo sınav,bilen?

ayrıca başlıkta bir ilki gerçekleştirip soru sormak istiyorum:D

8290.jpg

var mı bu soruyu yapabilecek babayiğit

Geri
Üst Alt