Yıl 1985, Fener 11 Cimbom 6

Xamax maci ilk okuldan kacisimdir. Ertesi gun iyi dayak yemistim ama sebebi ortak aramak icin ( cok olursak dayak olmaz diye) 4 5 kisiye bugun okul tatil demistim ve ben dahil 4 kisi okulu astik. Ertesi gun hepsi beni ispiyonlayinca guzel dayak yemistim. Sonra Kizilyildiz, Frankurt. Fakat Kizilyildiz maci radyodandi :) Pancov mu ne unlu biri vardi. Stau maci ya Ramazan ya da Kurban bayramiydi cunku ailecek izlemistik. Roma macini sinifta radyodan dinlemistik. Karli Werder macini Ingilizce ogretmenimiz siz serbestsiniz deyip maci izlerdi ama 5 dakikada bir gelip maci ozetlerdi :) yalniz fanatik fenerliydi fakat o zamanlar farkliydi. Mesela Stau macini ailecek ( babam, kuzenleri) izledik ve 15 kisi varsa 5 tanesi bjk'liydi. Roma macinda radyoyu getiren bjkliydi. Ever, UEFA ile taraftar sayimiz cok artti ama o yillarda Avrupa'ya karsi ezilmislik hissi oldugundan kucuk herkes izleyip desteklerdi. Sampiyonlar Kulupler Kupasi'nda yari finale cikmamiz bize cok yaradi. Cevremde bir cok babasi fenerli veya bjkli ama ogullari Galatasarayli var. Amcam fanatik bjkli ama 2 kuzen fanatik Galatasarayli. Mahallede fanatik fenerlinin 2 oglu yenilince aglayacak kadar Galatasarayli. Yine babamin kuzeni bjkli ama ogulllari Galatasarayli. Hepsi 79 82 arasi doganlar.
O zamanlar gercekten farkliydi, o fenerli ingilizce ogretmenim tum gun karda kalan top icin ah edip vah etmisti . Gerci simdi bizim Monaco konvoyuna katilanfbli ve bjkli babalar pismandir :) Ya ani cok da hep karisti, unutuldu

70'lerde uc sene ustuste sampiyon olmustuk. Yani hepten basarisiz degildik. Bir kac kez az bir farkla sampiyonlugu da kacirdik. Sadece araya talihsiz bir donem girdi. 80'lerin basinda bir sezon az kalsin kume dusecektik. Resmen kullerimizden dogduk. Sonra karakterli hocalar ve topculardan kurdugumuz kadrolar ile cok daha fazla sampiyonlugumuz olmaliydi ama sikeciler rahat durmadi.

Arada 5 sampiyonluk farki varken sevdik bizi Galatasarayi. 14 yillik sampiyonluk hasretinin ortasinda asik olduk be renklere. Okulda dalga gecenlerle bogustuk ama vazgecmedik sari kirmizi sevdadan. Azdik siniflarda. 50 kisilik sinifta 6 Cimbomluyduk biz sadece.

Arada farki kapattik one gectik Avrupa'dan kupa getirdik tartismasiz Turkiye'nin en buyugu olduk ama bir zamanlar gerideydik. Iki direk arasiydik. Sevdalimiz Metin Oktay disinda elimizde birsey de yoktu. Ulke sari laci hegemanyosundayken de biz sari kirmizi tutkunlariydik.

Kimler var forumda o zamanlardan kalma?
Varız Galatasaray için çok dayak yedim; attım da... Azınlıktık hep dediğin gibi... Şu an sağ kaşımda Galatasaray için yarık taşıyorum gururla her gün bakıyorum. Yaran çocukla 30lu yaşlarımızda denk düştük fenerlidir... Oturup çay içtik yara izini gördü özür diledi dedim ettiğin küfür için özür dile iz için etme çünkü o benim madalyam kafamdakiler yahut sırtımdakiler gözükmüyor dedim. Özür diledi... Ben bana henüz doğumumdan önce vefat etmiş baba gündüz için kavga ettiren GALATASARAY'a sadığım...

Çünkü o Galatasaray benden ve milyarlarca insandan daha kıymetli... Galatasaray'ı Galata Saray-ı Ocağı olduğu için sevdik güçlü ve popüler olduğu için değil...

70'lerde uc sene ustuste sampiyon olmustuk. Yani hepten basarisiz degildik. Bir kac kez az bir farkla sampiyonlugu da kacirdik. Sadece araya talihsiz bir donem girdi. 80'lerin basinda bir sezon az kalsin kume dusecektik. Resmen kullerimizden dogduk. Sonra karakterli hocalar ve topculardan kurdugumuz kadrolar ile cok daha fazla sampiyonlugumuz olmaliydi ama sikeciler rahat durmadi.
Selahattin Ağa etkisiydi o abi istisnai idi...

70'leri ve 80'lerin ilk yarisni bilmiyorum ama yabanci oyuncularimiz iyi oldugu zaman %90 sampiyon olmusuz gibi. Fakat hepsi birden, 2 hak varsa 2'si, 3 hak varsa 3'u
Simovic Prekazi
Gotz Stumph Gutschow
Hagi Ilie Filipescu
Hagi Popescu Taffarel Capone
Muslera Ujfa Eboue Riera Melo Elmander
2002'de istisna oldu gibi.

papazın çayırı modaspordan nasıl koparıılıp fenere hediye edildiği mevzusuda var saraçoğlu tarafından
ulan var ya galataraya ne üzerinden vurmaya kalksalar asıl haltı geçmişlerinde hep kendileri yemiş oluyor
Her kim ki Galatasaray'a yardım edilmiş atıyordur. II. Bayezid'i, Celal Bayar'ı ve Mesut Yılmaz'ı çıkarırsan devlet hep bizimle uğraşmıştır bırak yardım etmeyi tarafsız bile olmamıştır.

70'leri ve 80'lerin ilk yarisni bilmiyorum ama yabanci oyuncularimiz iyi oldugu zaman %90 sampiyon olmusuz gibi. Fakat hepsi birden, 2 hak varsa 2'si, 3 hak varsa 3'u
Simovic Prekazi
Gotz Stumph Gutschow
Hagi Ilie Filipescu
Hagi Popescu Taffarel Capone
Muslera Ujfa Eboue Riera Melo Elmander
2002'de istisna oldu gibi.
Fleurquin de Perez de gayet iyiydi... Hele ağır vasıta Niculescu öyle goller attı ki inanılır gibi değildi...

Evet. Trabzon muthis kadronun ekmegini yedi. Arada eger Fener engle olmasaydi 7 sene ust uste sampiyon olacaklardi. Kalede Senol, kadroda Ali Kemal, Mehmet Cemil, Ali Yavuz.

Hocalari da Ozkan Sumer'le Ahmet Suat Yazici arasinda degisti durdu. Ama hoca degil kadro farkiydi. Bir de o zamanki Karadeniz takimlari surekli Trabzona yol veriridi. Giresun, Samsun Rize falan.

Fener 8 yil boyunca basedemedi Trabzonla. Sonra da bizle basademedi. Fener tarihini de yazarim bir ara. Ama Trabzon kadrosu o zaman cok domineydi.
Kaleci Şenol yani Şenol Güneş o dönemin kurallarını çok iyi kullanırdı. Yani 90 dakikanın 30 dakikasını şenol topu tutarak harcardı. Rasim Kara misal o dönemin gerçekten iyi kalecilerindendir...

Trabzonspor ve Fenerin o dönemki dominasyonu iyi kadroların biraz da şansla birleşmesi mi peki abi çünkü bildiğim kadarıyla öyle müthiş antrenörler de getirmediler?
Özkan Sümer cidden çok iyi hocadır. Şu an bile takım çalıştırsa sonuç alır. Fatih Terim'in de çok şey öğrendiği bir hocasıdır ve bunu kendisi de defahatle ikrar etti.

Özkan Sümer cidden çok iyi hocadır. Şu an bile takım çalıştırsa sonuç alır. Fatih Terim'in de çok şey öğrendiği bir hocasıdır ve bunu kendisi de defahatle ikrar etti.
fener bu stadı hangi takımdan araklamıştı üstat moda dedim ben ama yanılıyor olabilirim. emin olduğum tek kısım stadın fenere peşkeş çekildiği

Bir de Galatasaraylilar su 3 eski baskanin ismini unutmasin. Onlar sayesinde Galatasaray su anda ulkenin en buyugu. Her birine ayri kitap yazilir.

Selahattin Beyazit
Ali Tanriyar
Alp Yalman

Faruk Suren onlarin sayesinde efsane olmustur.
Selahattin Ağa müstesnadır.

Alp Yalman Spor Ali'nin yetiştirmesidir. Faruk Süren de basketbol şubesinde bu büyük başkanların altında çalışmıştır ki Ali Uras'ı da atlamayalım. Mehmet Cansun, Özhan Canaydın, İrfan Kurdoğlu, Faruk Süren, Adnan Polat, Ergün Gürsoy bunlar hep beraber çalışmışlardır. Çünkü yöneticilik usta çırak ilişkisiyle olur. Türk futbol geleneği böyledir. Şimdi playboylara geçti. Misal Ali Şen fenerin basket şube sorumlusuyken rakibi faruk sürendi...

Sonra ikisi de başkan oldu... Profesyonel yöneticiliğe de teknokratlara da playboylara da hayır o yüzden...

fener bu stadı hangi takımdan araklamıştı üstat moda dedim ben ama yanılıyor olabilirim. emin olduğum tek kısım stadın fenere peşkeş çekildiği
Stadı Union's Club iken arakladılar. İttihat Stadıydı yani adı. İttihatçılar düştükten sonra padişah yanlısı olduklarından stada çöktüler. İstanbul Pazar Liginin maçları burada oynanırdı.

O zamanlarda Galatasarayimizi takip etmek vardi, maalesef anca 10 sene sonra kahpe dunyaya gelebildik.
2003'de babam ve arkadasim yuzunden Galatasarayli oldum o zamanlar futboldan nefret ederdim ne okulda oynardim nede babamin annemin israrini dinleyip 6-7 yasindayken futbol okuluna gitmek istememistim.
Halbuki Kopenhag - Galatasaray macina goturdu babam beni. Okuldan sonraki 'Club'da Fifa 2003 (O fifada Ali Sami Yen stadi'da vardi) oynardik danish arkadaslarimizla oynar chelsea melsea secerken Galatasarayimizi secerdim. Babam o zaman bana Ps1'e Fifa 2004 almisti unutmuyorum. Futbol manyakligim ondan beri var.

Yillar sonra farkettim ki iyiki Galatasarayliyim. Kökenlede bir alakasi var. Akademik/Eliter bir takim olmasi benim hosuma gidiyor, kurumun fransizlarla (ki bence gurur duyulacak bisey) bir iliskisi olmasi dahada hosuma gidiyor. Keske bu tarihi degerleri daha fazla gosterebilsek. Normalde yurtdisinda (en azindan Danimarkada) Besiktas emekcinin takimi Fenerbahce anadolunun takimi Galatasaray eliterlerin takimi olarak goruluyor. 70'lerde 80'lerde bu durum nasildi?
Fenerbahce sanirim dogru olarak Anadolu genclerin takimiydi o zamanlar.

kaliteli insanlardan oluşan iyi niyetli yönetim ekibi varsa başarısızlık neredeyse imkansız hale geliyor. başarının ilk ve en önemli adımı istikrarlı ve kaliteli bi yönetim ekibi.

Ben aslında bu süreçte en çok şunu merak ediyorum. Vefalı bir taraftar vardı orası kesin ama 14 sene sonra gelen şampiyonlukta sanırım 3 hafta kala puan kaybedince Derwall'i taşlamaya gidenler de vardı yine de sabırlı olanlara saygım sonsuz. Sosyal medyanın şu anki etkisini düşündüğümüzde o dönemleri şimdi yaşasak nasıl bir algı oluşurdu tahmin edemiyorum.

Merak ettiğim nokta da nasıl 2000lerin mimarı Derwall ise temelde, Ts 1967de kurulup nasıl Fb ile o süreci domine etti; neyi doğru yaptılar da bu durum oluştu ya da biz neyi yanlış yaptık. Keza Ateş - Güneş ayrımının etkileri mi devam ediyordu hala vs vs.

Bu arada @Necmi Koyuncu da o dönemleri muhtemelen iyi biliyordur.
Bizim üstümüzden devlet geçti 1930larda sonra 1940larda ardından da 1960larda... 1970lerdeyse ötekileştirmenin son etkilerini atlattık. En temel sebep bu. Ki Ateş-Güneş ayrımı da bu.

Düşün takımının hocasına aralıksız maçın başından sonuna küfür ediyorlar kardeşi hapiste diye... Küfür edilen hocamız Baba Gündüz, mapus kardeşi de Altemur Kılıç...

Fleurquin de Perez de gayet iyiydi... Hele ağır vasıta Niculescu öyle goller attı ki inanılır gibi değildi...
Diger yabancarin hep gecmisi vardi veya gelecegi oldu ama digerleri yildiz veya yildiz adayi diye gelmedi. Orada Luce'nin hakkini vermek lazim. Ayrica takimin yildizlari Hasan Sergen ve Umit'ti. Perez'in gecmisi vardi, Mondi'nin gelecegi oldu, Florqin de cok guzel surpriz oldu fakat bizden gittikten sonra onemli kariyerleri olmadi.

kaliteli insanlardan oluşan iyi niyetli yönetim ekibi varsa başarısızlık neredeyse imkansız hale geliyor. başarının ilk ve en önemli adımı istikrarlı ve kaliteli bi yönetim ekibi.
İyi niyet bile yeterli. Parasızlıkla şampiyon olduk icralarla boğuşurken. Ekibe bak; Abdurrahim Albayrak, Fatih Altaylı, Mehmet Cansun, Aziz Üstel...

Mehmet Cansun firmasını batırdı

Abdurrahim Albayrak bulgaristandan ambulansta geldi

Fatih Altaylı fenerlilerin arasında kaldı ayaklı sigara küllüğünü başına geçirdiler bildiğin tek başına 7-8 kişiyl kavga etti üstüne de hepsine hareket çekti

Aziz Üstel de gevrek gevrek konuşup tinercilerle, rambolarla aşık attı

Şu isimler bugünün sosyal medyasında olsa itin şeyine sokulup çıkarılırdı. İlkokul mezunu yönetici mi olur bunların hepsi fakir filan derlerdi...

O zamanlarda Galatasarayimizi takip etmek vardi, maalesef anca 10 sene sonra kahpe dunyaya gelebildik.
2003'de babam ve arkadasim yuzunden Galatasarayli oldum o zamanlar futboldan nefret ederdim ne okulda oynardim nede babamin annemin israrini dinleyip 6-7 yasindayken futbol okuluna gitmek istememistim.
Halbuki Kopenhag - Galatasaray macina goturdu babam beni. Okuldan sonraki 'Club'da Fifa 2003 (O fifada Ali Sami Yen stadi'da vardi) oynardik danish arkadaslarimizla oynar chelsea melsea secerken Galatasarayimizi secerdim. Babam o zaman bana Ps1'e Fifa 2004 almisti unutmuyorum. Futbol manyakligim ondan beri var.

Yillar sonra farkettim ki iyiki Galatasarayliyim. Kökenlede bir alakasi var. Akademik/Eliter bir takim olmasi benim hosuma gidiyor, kurumun fransizlarla (ki bence gurur duyulacak bisey) bir iliskisi olmasi dahada hosuma gidiyor. Keske bu tarihi degerleri daha fazla gosterebilsek. Normalde yurtdisinda (en azindan Danimarkada) Besiktas emekcinin takimi Fenerbahce anadolunun takimi Galatasaray eliterlerin takimi olarak goruluyor. 70'lerde 80'lerde bu durum nasildi?
Fenerbahce sanirim dogru olarak Anadolu genclerin takimiydi o zamanlar.
Çok yanlış yere gelmişin

Geri
Üst Alt