Göktürk Mustafa Sert
Parçalı Üye
- 1 Aralık 2008
- 4.237
- 1.192
- 2.393
Cevap: #10 Arda Turan | KAPTAN
Fazla gazete okumanin verdigi yan etkiler..
Fazla gazete okumanin verdigi yan etkiler..
Sitemizi ana ekranınıza bir web uygulaması olarak nasıl yükleyeceğinizi görmek için aşağıdaki videoyu izleyin.
Not: Bu özellik bazı tarayıcılarda kullanılamayabilir.
Arda'yı suçlamak çok saçma...Arda iyi bir GALATASARAY'lı takımı için elinden geleni yapar.Ama elinden herşey gelmiyor.Düşündüğümüz kadar yetenekli bir futbolcu değil.Bir ortasaha oyuncusu olmasına rağmen 18'in dışından golü yok,top ona geldiğinde takım yavaşlıyor: oyunun yönünü hızlı değiştiremiyor,Orta yapabilmesi için ya topu çekmesi lazım ya da topun duruyor olması...Bazı arkadaşlar H.Şaş la kıyaslamış ama şöyle söyliyeyim;
Eğer arda'da hasan'da paf yıllarını yurt dışında geçirmiş avrupa patentli oyuncular olsalardı arda şimdi olduğundan daha iyi bir futbolcu olurdu ama hasan dünya yıldızı olurdu...Arada böyle bir fark var.GALATASARAY'ın hiçbir futbolcusunu bir diğeriyle kıyaslamayalım.Bende kıyasladım ama bazı oyuncular sırf antipatik geliyor diye onlara kötü futbolcu ya da şundan daha yeteneksiz gibi şeyler söylemek adil değil...
Arda oynadığı tarz açısından dünyada eşi benzeri olmayan bir oyuncu, varsa söyleyin. Andre santos gibi, keita gibi hasan şaş gibi hatta messi, hagi gibi(tarz olarak) adamlar sayabilirsiniz ama arda gibi bir adamı daha sayamazsınız. Arda daha 19 yaşında anfield road da liverpool defansını madara etmiş yine aynı yaşlarda gattuso-materazzi-zambrotta üçlüsünün arasından 2-3 kez çıkmış, italya ceza alanında tam anlamıyla at koşturmuştur. Avrupa şampiyonasındaki oyunu ortadadır. Üstelik arda nın fizik gücü yoktur, hızı azdır. Düşünün bir adam kanat oynuyor ama çoğu zaman rakip beklerden hız ve fizik olarak düşük ama her zaman onları bir şekilde ekarte ediyor(Prof Giga:Lazım Kafa)(İstanbuldaki ispanya maçındaki oyunu). İşte bu yüzden arda özel bir adam ve kimseyle kıyaslanamaz. Varsa o tarz bir adam örnek verin, bilmek isterim. Ne hasan şaş ne sergen, arda gerçekten apayrı bir adam. Keita yı muhtemelen daha iyi bir futbolcu olarak görüyorsunuzdur siz haksız mıyım? Bu bir bakış açısı farkıdır, o yüzden arda bana göre apayrı bir adamdır, size göre apayrı...
Bütün iyi oyuncular(Eğer bir hücum oyuncusundan bahsediyorsak); futbolun amacı olan gole giden yollarda iyidir.Yani ya iyi orta açarsın,ya iyi şut çekersin,son vuruşların iyidir vs... Arda'nın en iyi özellikleri topu iyi saklaması ve adam ekarte etmesi fakat bunların çoğunu kuvvetli olmayan rakipler karşısında yapabiliyor...Anfield'daki arda'yı hatırlıyorum.Arda daha küçüktü o zaman fiziksel olarak.Daha çabuktu...Şimdi öyle değil.Şöyle düşün bu adam süperlig'deki kaçıncı sezonunu oynuyor ama top durmadan ya da topu çekmeden orta yapamıyor,şut çekemiyor,uzun pas atamıyor...Geçen sezonu hatırla arda'nın avrupa maçlarında ne kadar etkili olguğunu düşün.Lincoln'ün sağladığ katkının yarısını sağlamıyordu.Çünkü;
En büyük özellileri olan topu saklama ve adam ekarte etme o maçlarda işemize hiç yaramıyordu hatta bizim oyunumuzu baltalıyordu.topu saklarken oyunu yavaşlatıyordu,Ancak rakip sahanın ilk metrelerinde adam ekarte edebiliyordu çünkü rakip ona ceza sahasının önünde top alma şansı bile vermiyordu...Ardanın çok farklı bir stilinin olması onu çok özel veya iyi bir futbolcu yapmaz ki; Onu yakından tanıyan abdullah avcı(iyi bir GALATASARAY'lıdır) aydın'ın arda'dan çok daha yetenekli olduğunu söyler...
Bana göre jardelinde eşsiz bir stili vardı çok iyi oyuncudu ama bir sürü kusuru vardı ki jardel çok ekstra bir örnek...
İnan bana bir çok GALATASARAY'lı arkadaşımda benim gibi düşünüyor.
bordo maci cek cumhuriyeti maci isvicre maclarini ornek vereyim desem nasil olur
geçen yıl uefa'da 8-10 tane maç yaptık...Ve bu söylediklerinden başka bana çok değil 10 tane daha örnek ver desem? Burada arda'nın çok iyi şut çektiğini,çok iyi uzun pas attığını,gerçekten iyi orta yaptığını düşünen biri varmı? Arkadaşlar arda'nın en büyük özelliği top'u iyi saklaması...Arda gerçekten düşündüğümüz kadar iyibir oyuncu olsaydı avrupa'nın dev kulüplerinden biri teklif yapmazmıydı? Adnan Polat'ın söylediği birşey var: Arda'yı kendi liginde 8. olan takıma göndermem diye.Buradan Ardaya teklif yapan takımların büyüklüğünü anlayabiliriz...Bu yorumlarımı geçen maçtan bağımsız olarak yapıyorum çünkü son 3 sezondur ilk defa maç kaçırdım o'da ankara maçı...
Bütün iyi oyuncular(Eğer bir hücum oyuncusundan bahsediyorsak); futbolun amacı olan gole giden yollarda iyidir.Yani ya iyi orta açarsın,ya iyi şut çekersin,son vuruşların iyidir vs... Arda'nın en iyi özellikleri topu iyi saklaması ve adam ekarte etmesi fakat bunların çoğunu kuvvetli olmayan rakipler karşısında yapabiliyor...Anfield'daki arda'yı hatırlıyorum.Arda daha küçüktü o zaman fiziksel olarak.Daha çabuktu...Şimdi öyle değil.Şöyle düşün bu adam süperlig'deki kaçıncı sezonunu oynuyor ama top durmadan ya da topu çekmeden orta yapamıyor,şut çekemiyor,uzun pas atamıyor...Geçen sezonu hatırla arda'nın avrupa maçlarında ne kadar etkili olguğunu düşün.Lincoln'ün sağladığ katkının yarısını sağlamıyordu.Çünkü;
En büyük özellileri olan topu saklama ve adam ekarte etme o maçlarda işemize hiç yaramıyordu hatta bizim oyunumuzu baltalıyordu.topu saklarken oyunu yavaşlatıyordu,Ancak rakip sahanın ilk metrelerinde adam ekarte edebiliyordu çünkü rakip ona ceza sahasının önünde top alma şansı bile vermiyordu...Ardanın çok farklı bir stilinin olması onu çok özel veya iyi bir futbolcu yapmaz ki; Onu yakından tanıyan abdullah avcı(iyi bir GALATASARAY'lıdır) aydın'ın arda'dan çok daha yetenekli olduğunu söyler...
Bana göre jardelinde eşsiz bir stili vardı çok iyi oyuncudu ama bir sürü kusuru vardı ki jardel çok ekstra bir örnek...
İnan bana bir çok GALATASARAY'lı arkadaşımda benim gibi düşünüyor.
geçen yıl uefa'da 8-10 tane maç yaptık...Ve bu söylediklerinden başka bana çok değil 10 tane daha örnek ver desem? Burada arda'nın çok iyi şut çektiğini,çok iyi uzun pas attığını,gerçekten iyi orta yaptığını düşünen biri varmı? Arkadaşlar arda'nın en büyük özelliği top'u iyi saklaması...Arda gerçekten düşündüğümüz kadar iyibir oyuncu olsaydı avrupa'nın dev kulüplerinden biri teklif yapmazmıydı? Adnan Polat'ın söylediği birşey var: Arda'yı kendi liginde 8. olan takıma göndermem diye.Buradan Ardaya teklif yapan takımların büyüklüğünü anlayabiliriz...Bu yorumlarımı geçen maçtan bağımsız olarak yapıyorum çünkü son 3 sezondur ilk defa maç kaçırdım o'da ankara maçı...
Ardada son iki haftadir bencillik havasi sezdim bende gol atiyim diye bir hava var ardada insallah duzelir trabzon macinda![]()
Ben hiç katılmıyorum açıkçası. Tam adrese teslim ortalar yapıyor arda, en iyi orta yapan adamımız. Uzun paslarını da izlememişsiniz sanırım, özellikle geçen sene sadece bir maçta 3 kez kaleciyle karşı karşıya bıraktığını bilirim 2 kez baros u bir kez kewell ı. Orta sahanın gerisinden atmıştı neredeyse topları. Buna benzer pek çok pası da vardı. Anfiel de daha hızlıydı, çevikti demişsiniz ona da katılmıyorum. Arda hiçbir zaman çevik bir adam olmadı, daha doğrusu anfield deki adamları ya da italya maçındaki adamları çevikliğiyle geçmedi. Burası çok önemli bir nokta. Ayrıca artık onu kanatta değil ortada kullanıyoruz, ki böylece hız ve fizik eksikliğini geri plana atıp, kafasını daha çok çalıştırabiliyor. BEnim için arda nın gol ya da asist yapması önemli değil oyunu forse etmesi önemli illaki bir örnek isterseniz xavi gibi, fabregas gibi(bu arada ben bu örnekleri 3 yıldır veriyorum, son dönemki barcelona furyasıyla alakası yok) eğer ankaragücü maçında bencilce davranmasaydı yine görevini yerine getirmiş olacaktı. Bugün brezilya milli takımında oynuyor dediğimiz, premier ligden gelen elano nun oyununa bakıyorum da ya TSL yi gözümüzde çok küçümsüyoruz ya da arda yı... Sezon başından beri tüm maçları takip ettiyseniz arda nın ortada oyunu nasıl forse ettiğini görmüş olmanız lazım. Her açıdan çok iyiydi. Doğal olarak asistlerde geldi. Şu ara düşüşte biraz. Sanırım eşi benzeri olmadığı konusunda anlaşmışız. Sadece bu haftasonu izlediğim maçlardaki adamlardan örnek vereyim;
Keita; salomon kalou, babel
Messi; Capel, Agüero
Dos Santos; Marcelo, Adriano(Sevilla)
Hagi; en zoru bu ama rivaldo örnek verilebilir yine de.
Ama arda da böyle bir örnek veremiyoruz. Kafasını kullanıyor arda. Bu da onu farklı yapıyor. Siz Keita yı daha iyi bir oyuncu olarak görüyorsunuz, değil mi?
En sevdiğim konuya geldik. Arda'nın kaç tane büyük maçı kopardığını sorgulamadan önce, arda nın kaç tane büyük maça çıktığına bakmak lazım. Kendi ve takımı açısından, milli takımı da sayarsak büyük maçlarını sayayım siz yorumlayın. Zira arda buradayken sadece bir(1) kez katılabildik ş.ligine. Müthiş beynimiz lincoln de varken steau ya elenmiştik hatırlarsanız. Ben yazayım siz yorumlayın. İlk maçı, ilk avrupa kupası maçı; mleda boleslav maçın adamı, ş.liginde ilk maçı; bordeaux fifa tarafından maçın adamı, ikinci maçı liverpool süper, psv maçlarında da en iyi adamımızdı ama fizik olarak çok yetersizdi o dönem. Sonraki sezon leverkusen ilk maç iyi, ikinci maç kötü. Sonra olmpiakos iyi, hamburg(2), bordeaux(2), benfica maçları çok iyi. Milli takım karnesine bakalım, büyük maç olarak nitelendirebileceğimiz; brezilya(iyi), italya(süper) Sonra a. şampiyonası, ilk maçı;isviçre, maçın adamı. İkinci maç çek; yine çok iyi. Hırvat maçında takımın iyilerinden. Portekiz maçında oynamamıştı zaten. İspanya oradaki maç tam bir hayal kırıklığı, buradaki maç; o derece müthiş bir oyun. Stattaydım, ağzımız açık seyrettik arda yı ki karşısında ramos vardı. Türkiye de büyük maç olarak tabir ettiğimiz beşiktaş ve trabzon maçlarında hep mükkemmel oynar, tek başına maç almışlığı vardır, hatta son iki sezon için sivas maçlarını da katabiliriz bunlara. Fener maçlarında vasat-vasat üstü oynar. Ama bu genel olarak takımın üzerine çökmüş bir olaydır. Yine de gol-asistleri vardır. Örneğin geçen sene kadıköyde lincoln e yaptığı asist harikaydı. Bu saydıklarımın dışında arda büyük bir maç oynadı mı? Varsa bile 1-2 taneyi geçmez. Lütfen sizde benim gibi örnekleyin olayı.
iyelimki hızlı oynuyoruz top ardaya geldiğinde oyun hızlanır veya mevcut hızını korurmu yoksa yavaşlarmı?isvicre macinda atmis ceza alana disindan ve ayrica arda belki 18 disindan belki iyi sutlar atamiyor olabilir ama ceza sahasi icinden iyi gol vuruslari yapiyor attigi golleri izle nasil klas toplari aglara gonderdigini gorursun
Benim anlatmak istediklerim basit;
Arda'nın 18'in dışından kaç tane golü var?
Arda'nın top'u durdurmadan yada çekmeden yaptı isabetli orta gördünümü?Hatta arda top durmadan yada topu çekmeden orta yapmayı bile denemiyor...
Ve futbol'dan anladığına inandığım biri olarakiyelimki hızlı oynuyoruz top ardaya geldiğinde oyun hızlanır veya mevcut hızını korurmu yoksa yavaşlarmı?
Bir ortasaha oyuncusu için hızın önemi yoktur demişsiniz.Eğer adam ekarte ediyorsanız,yaptığınız şeyin işe yaraması için hızlanmak zorundasınız.Yoksa o tribüne oynamak olur...
Birçok üstseviye klubün ardayla ilgilendiği söyleniyor demişsiniz.Basını referans alarak galiba...Ben size Adnan Polatın "Arda'yı kendi liginde 8. olan bir takıma göndermem" dediğini söylüyorum...Bu ardaya kimlerin eklif ettiğini anlamamıza yardımcı olur...
Ve en önemlisi kaç tane önemli maç yaptığını söyleyin demişsiniz.Ozaman şunu sorıyım size önemli bir maç istemiyorum.Bana Arda'nın 18'in dışından gol attığı ve "AKLINIZDA YER EDEN" birkaç maç söyleyin...
Bir oyuncunun(ortasaha) bunca yıl süperligde oynayıp 18'in dışından pek gol'ü olmaması ilginç değilmi?
Evet Arda çok farklı stilde bir oyuncu ama bu onu çok özel bir oyuncu yapmaz.Ki hocası Abdullah Avcı aydının daha yetenekli olduğunu söyler Arda'dan.
Bunlar yalnızca benim düşündüklerim.Ama arda geliştiri kendini Adam gibi şut çekmeyi öğrenir,daha hızlı oynamaya başlar vs vs... İnanın ben çok mutlu olurum sonuç olarak herkesin amacı olan GALATASARAY kazanır.Ama ardayı büyük takımlar istemiyor...Bunu biliyorum...