Kusura bakma, biraz toparlamak icin, parca parca cevap verecem.
@Adem Çakar
Yazdıklarına katılmam mümkün değil. Öyle şeyler yazmışsın ki okuyan der ki herhalde Sneijder futbolcu falan değil

Elbetteki 26-27 yaşlarındaki Sneijder değildi lakin kaybetmek yerine bir şekilde kazanmayı tercih etseydik yine işimizi görürdü. Hele ki mevcut kadroda daha iyi işler yapabileceği konusunda görüşüm hiç değişmedi. Adam geçen senelerde verdiği pası geri alabiliyor muydu? Veyahut attığı pasların ne kadarı takım arkadaşları tarafından anlaşılabiliyordu? Hani bu adamın CL kupası var, DK finali var, sadece Galatasaray'da kazandığı onca kupa var lakin senin yazına bakıyorum anlam veremiyorum.
Wesley Sneijder´in kendisini Wesley Sneijder yaptigi özelligi paslari, sutlari disinda defansif olarak iyi oynamasiydi. Topun iki yönünü de oynamadigin vakit, zaten hic bir kupayi kazanamazsin. Sneijder´in her daim hücum anlamda limited olan özellikleri var. Bizdekinden daha iyi olsa da, cok hizli, cok iyi calim atan, yani genelde yildizlarin olmaz ise olmaz özellikleri yoktu. Bu Sneijder ile alakali Mourinho´nun tabiridir. Bizde kosu performansi her daim cok düsüktü. Öyle ki, Mancini merkez oynatmaktan korkuyordu, Van Gaal ziyadesi ile benzer argumanlar ile, geriye cekti kendisini. Yine avrupa da tempolu futbolu iyi bilen Tudor, ilk Sneijder´e takti kafayi.
Tuncay Sanli 2009 yilinda daha Türkiye´nin gelmis gecmis en iyi kanatlarindan biriydi, 2012 yani sadece üc sene icinde, Türkiye liginde dahi oynamayacak seviyede bir oyuncu haline geldi. Bazi düsüsler derindir, ve futbolda hizli gelisir.
Belhanda'nın belli bir kalitesi var boş bir adam değil elbet lakin bu saydığın özellikleri konusunda neyin ne olduğunu zaman gösterecek. Ben şu ana kadar sahada bu kadar net bir fark göremedim. Umarım senin dediğin gibidir ne diyeyim

Madem bu konularda Sneijder'den çok daha iyi o vakit Sneijder'in en iyi istatistiği olan 2013-2014 sezonu istatistiğini paramparça etmesi gerekiyor. Madem senin dediğin gibi o halde bu sezon Belhanda'dan 17 gol 10 asist performansının ötesine geçmesini bekliyorum. Hani Sneijder o sezonda yaptığı bu istatistiğini de Akhisar'a Çaykur Rize'ye yapmadı. Hemen hemen hepsi son derece kritik önemli maçlardı. Juventus, Kopenhag, Fenerbahçe, Trabzonspor vs... maçları ve TK finali vs...
Istatistik olarak gecebilir, ama mesele o degil. Istatistikler performansi belirleseydi, kimse Burak ile Selcuk Inan´i elestiremezdi. Ikisinin de fundamental gerekli olan eksikleri vardi ve yas ilerlerdikce artti. Sneijder´de keza ayni. Oyunun bir yönü komple yok, bu günümüzde bir orta saha icin düsünülemez. Ayni zamanda dedigim gibi top tutma, calim atma, özellikleri de yok. 5 kisi ile solda kamp kuralim, Sneijdersürekli oradan orta yada, iceriye pas atsin, yada sut. Sneijder top ile bulussun diye, set kuruyorduk orada. Sonuc olarak sag kanadimiz öldü.
- Belhanda aynen sneijderin oynadigi bu oyunu, su an oynadigi oyundan cok daha rahat oynar. Defansif olayini digerleri halletsin, ve Belhanda solda topu her aldiginda, sadece orta kesmeye, kanat oyuncusuna pas atmaya, sut atmaya harcasin. Belhanda bunu sabaha kadar yapar, ama bu okunmasi ve savunulmasi cok kolay, oyunun akiciligini bozan bir strateji.
Ve Sneijder pas attiktan sonra kosmuyordu.
Futbolda en temel olay olarak ögretilir. Pas attiktan sonra, direk olarak bos alana kosman gerekir. Bunu yapamadigin vakit, o pasi attigin oyuncunun, opsiyonlarini kisitlarsin. Ve bunu bizde Sneijder ve Selcuk ile, iki oyuncu yapmiyordu. Bunu oyuncularin yapmiyorsa, akici oyun cikamaz ortaya. Ve pasi oalan oyuncular, hep opsiyon darligi yaslarlar.
Uc örnek vereyim bugünkü mactan. Tolga Garry´ye assist yapti, sonra dönen topa yine kendisi vurdu. Burada ceza sahasina 25 metrelik bir kosu söz konusu. Bugün gol olmaz, yarin olur. O kosular olmadigi vakit, topu alan adam da zorlanir, cünkü savunmanin önünde nekadar az oyuncu olursa, okadar rahat savunabilir. Yada pozisyonu bitiremezsin, ve o pozisyon sana geriye atak olarak döner.
Belhanda set ile top almiyor hic, oyunun akisina göre oynuyor. Ve ayni zamanda defansif görevlerine bagli yapiyor bunu. O yüzden bize göre daha uygun.
- Su anki sistemde hic sol acik olmamasina ragmen, iki kanadi da aktif kullaniyoruz. Bir yerden pozisyon, diger yerden goller geliyor.
- Bu Sneijder´e uygun bir sistem degil. Tolga Linnes-Sneijder arasinda ölürdü.
- Belhanda´yi orjinal pozisyonu disinda, cok fazla siritmadan, takima zarar vermeden, oynatabiliyoruz. Cok yönlü olmasi bir avantaj.
Sneijder elde tutulup, Belhanda'ya verilen 10 milyon avro ile Asamoah'ın önüne sol kanada Feghouli kalitesinde bir adam daha alınabilirdi bence. Bu şekilde olsa daha iyi mi olurdu diyorum. Dediğim gibi bunu zaman gösterecek. Lakin Sneijder gibi adam da kuyruğuna teneke bağlanıp küfür kıyamet gönderilecek bir adam değildi. Bunu kabul edemiyorum. Selçuk'a bu yapılabilirdi itirazım olmazdı lakin bu muameleye Sneijder maruz kalmamalıydı. İlla gönderilecekse bile bu şekilde olmamalıydı. Sneijder takımı karıştırırdı mevzusuna da inanmıyorum. Selçuk evet hatta Arda gelse ikisi beraber takımın canına okurlar. Sosyal medyadan birbirlerini kollamalar paslaşmalar falan görüyorsun işte. Arda gelse şu an Selçuk'un da eli güçlenir ve takımı paramparça ederler. Selçuk'un bu akşamki maçta yediği naneyi sen de gördün öyle değil mi?

Sneijder Riekerink'i önermiş de bilmem neymiş! Yahu yönetim futbolcuya hangi hocayı getireyim diye sorar mı?

Sonra Sneijder suçlu oluyor yok öyle bir şey. Yönetim zafiyetleri bile Sneijder'in üzerine yüklemeye çalışıldı. Bir de şunu unutmayalım; Takım kalitesi düştükçe Sneijder'in performansı da düştü. 2013-2014 sezonundan bu yana tüm verilere bakmak yeterli olur.
Velhasıl kelam Aysal konusunda olduğu gibi Sneijder konusunda da pek orta yolu bulabiliriz gibi görünmüyor Adem boşuna kasmayalım

Tek temennim Belhanda'nın bize Sneijder'i aratmamasıdır. Bu şekilde tüm sorunlar çözülür.
Sneijder eger yedek olarak kalsaydi, kalabilirdi. Ama kalirmiydi yedek ? Sneijder´in diger oyuncular gibi, icinde ne gezdigi, spekulasyondur. Iyi kötü bir kenarda kalsin. Sonuc anlaminda su var.
Yedek oturdugunda, olabilecek taraftar baskisi bile, göndermek icin iyi bir argumdi. Elbette ki bu sekilde olmamaliydi. Ancak Galatasaray´da kimler, ne sekilde ayrildilar, bu klassiktir artik bizde. En son kim jubile yapti, bilmiyorum.
Su takimda da benim özleyebilecegim, ve eksik gördügüm tek isim Bruma. Cünkü her oyun icin fiziksel kapasitesi var. Bruma diyorum cünkü, herkesin bu denli dissiplinli oynadigi takimda, o da diger oyunculari örnek alacagini var sayiyiyorum.
Ben sahsen 10 Milyon verip Belhanda´yi almazdim. Ama alindi bir kere... Bruma kalsaydi, benim icin daha mübahti. Feg daha olgun, belki daha iyi performans verecek bize, daha zeki oynayacak, ama Bruma Feg´den de iyi oyuncuydu bana göre. Ve genc tabi.
Ama oynadigimiz oyunu gördükce, brumayi özlemeye lüzüm kalmiyor. Bruma Rodriguez´in 10 kati. Ama takimin ne yaptigi daha önemli.
Belhanda iyi oynadigi, ve takim kazandigi sürece benim icin mübahtir.