#16 Mustafa Sarp

Cevap: #16 Mustafa Sarp

31 Agustos tarihli, dedigim gibi sezon basinda iyiydi. Avrupa maclarinda ozellikle. Orda ne yaziyorsa bahse girerim simdi o topu oynamiyor.

Bugün çok beğenmedim açıkcası. Pozisyonların içinde göremiyorum son bir kaç maçtır Mustafa'yı. Sanırım bir yorgunluk var.

Bu adam ön l,beroda pas yapsın ara sıra çıkıslar yapsın yeter.Ne kadar çok ilerde oynarsa o kadar kötü oynar.Yeteneği sınırlı...

Evet haddini bilerek oynadımı sırıtmıyor fakat bazen çok ileri açılıyor..

Sarp 'taki bu sorunun aynısı Servet de var.Gereksiz yere çıkıyorlar.

Ya size soruyorum orta sahamizda, Sarp ve ona benzeyen arkadaslari ile nasil basarili olacagiz.Lig sampiyonlugu yeter diyen arkadaslari bu durumdan disarda birakiyorum

Sarp'la marpla olmaz. En iyisi, Elano'yu tam oyun kurucu/forvet arkasi oynatip orta ikiliyi Mehmet-Ayhan ikilisinden kurmak. Tobi iyilesirse (:o) Mehmet-Tobi-Ayhan'dan ikisini secip oynatmak farz olur.

Petre vardi, hatirlar misiniz? Ayni ona benziyor futbolu.

Sarp'ın futbolunu gerçekten takdir edebilmek için tribünden izlemek gerekir bence, şu an takımda açık ara en beğendiğim oyuncu.

Şöyle düşünelim: Eğer sahada 22 kişi varsa ve yalnızca bir top varsa, bunların 20'si topsuz alanda oynar. Bir takımı iyi takım yapan da içindeki futbolcuların top ayaklarındayken değil, top başkalarında iken yaptıklarıdır aslında. Topsuz alanda açık ara en iyimiz Sarp bence, onu Baros ve Kewell izler.

Ben zaten tribunden izledikten sonra iyice sogudum Sarp'tan. Top defanstayken bosa kacmak icin hicbir cabasi yok. Sonra stoperler top cikaramiyor deniyor, top yapabilen stoper istiyor herkes. Ayrica cok agir, savunma yaparken dogru yer tutsa da (cunku 20 metrekareyi pek gecmiyor) agirligi yuzunden pozisyon almasi bir ise yaramiyor. Mucadelesi, adam takibi biraz da rakip ceza sahasina geldiginde 3. stoper gibi geriye yetismesi (o da oynadigi pozisyon icabi). Onun disinda hic begenmiyorum. Hem toplu, hem topsuz Ayhan'i tercih ederim ki Sarp goklere cikarilirken Ayhan yerin dibine sokuluyor.

Ben zaten tribunden izledikten sonra iyice sogudum Sarp'tan. Top defanstayken bosa kacmak icin hicbir cabasi yok. Sonra stoperler top cikaramiyor deniyor, top yapabilen stoper istiyor herkes. Ayrica cok agir, savunma yaparken dogru yer tutsa da (cunku 20 metrekareyi pek gecmiyor) agirligi yuzunden pozisyon almasi bir ise yaramiyor. Mucadelesi, adam takibi biraz da rakip ceza sahasina geldiginde 3. stoper gibi geriye yetismesi (o da oynadigi pozisyon icabi). Onun disinda hic begenmiyorum. Hem toplu, hem topsuz Ayhan'i tercih ederim ki Sarp goklere cikarilirken Ayhan yerin dibine sokuluyor.

Farklı düşünüyoruz o zaman, ben açıkcası SArp'ın düşündüğümden de hızlı olduğunu gördüm birkaç bindirmesinde. Ayrıca bekler ileri çıktığında orayı kapatan ilk adam oluyor, Servet Zan oynarken mesela eğer top Servet'te ise Zan'ın bölgesine koşu yapıyor, Zan ileri çıkıyor ve ilk üçgen oluşuyor, ayrıca Servet'in önüne pas atmak için koridor oluşuyor vs. vs. Evet bu sırada top SArp'ın ayağına değmiyor ama topun ileri gitmesini sağlayan adam o, mesela orada Topal oynayınca sabit duruyor ve kanal açmıyor ortada.. Hareketli olması gerek 3'lü orta sahanın. Yoksa teknik ve atletik konularda Topal haydi haydi üstün, ama topsuz oyun daha önemli o bölge için.

Topal çok sabit bu topsuz alan meselesinde, benzer bir şekilde Arsenal başlığında da Song/Denilson konusunda konuşmuştum. Denilson Topal'sa Song Sarp'tır bence :) Song'u tercih ederdim ben TD olsam.

Farklı düşünüyoruz o zaman, ben açıkcası SArp'ın düşündüğümden de hızlı olduğunu gördüm birkaç bindirmesinde. Ayrıca bekler ileri çıktığında orayı kapatan ilk adam oluyor, Servet Zan oynarken mesela eğer top Servet'te ise Zan'ın bölgesine koşu yapıyor, Zan ileri çıkıyor ve ilk üçgen oluşuyor, ayrıca Servet'in önüne pas atmak için koridor oluşuyor vs. vs. Evet bu sırada top SArp'ın ayağına değmiyor ama topun ileri gitmesini sağlayan adam o, mesela orada Topal oynayınca sabit duruyor ve kanal açmıyor ortada.. Hareketli olması gerek 3'lü orta sahanın. Yoksa teknik ve atletik konularda Topal haydi haydi üstün, ama topsuz oyun daha önemli o bölge için.

Topal çok sabit bu topsuz alan meselesinde, benzer bir şekilde Arsenal başlığında da Song/Denilson konusunda konuşmuştum. Denilson Topal'sa Song Sarp'tır bence :) Song'u tercih ederdim ben TD olsam.

Valla Sarp bana cok statik geliyor. Takim hucumdayken zaten ayda yilda bir cikiyor, geride kaldigi icin de defansa yetismesi kolay oluyor. Cift yonlu oynamasi gerekirken, cok sabit ve tek yonlu oynuyor. Bir de paslari zorlamiyor, direk yana ve geriye oynuyor, takimin geriden pas oyununa nifak tohumu mu ne ondan ekiyor.

Valla Sarp bana cok statik geliyor. Takim hucumdayken zaten ayda yilda bir cikiyor, geride kaldigi icin de defansa yetismesi kolay oluyor. Cift yonlu oynamasi gerekirken, cok sabit ve tek yonlu oynuyor. Bir de paslari zorlamiyor, direk yana ve geriye oynuyor, takimin geriden pas oyununa nifak tohumu mu ne ondan ekiyor.

Onun görevi topu en güvenli durumdaki oyuncuya ulaştırmak, o bölgedeki adam sürekli ileri oynarsa inanılmaz bir top kaybı oranı oluşur ki kabul edilemez bu. Ne Ayhan, ne de o bölgede oynayan bir başkası geri pas yüzünden eleştirilmemeli bence, çoğunlukla ileri oynarlarsa 50%'nin üstünde topa sahip olma oranını zor görürürüz. Yan top yapa yapa sabırla rakibi kendi ceza sahasına hapsedip sonra darbeyi vurmak zaten amaç.

Belki sen haklısındır, zaman gösterecek sanırım. Eğer Topal topsuz oyunda kendini geliştirebilirse zaten elimizde tutamayız onu da.

4-3-3'te çift yönlü oynayacak oyuncular ön liberonun önündeki ikilidir. Sarp'ın yapması gereken o bölgede rakibi karşılamak ve bozmaktır. :)

Mehmet Topal zaten topsuz alanda çok iyi. Onun kadar iyi pozisyon alan başka bir adam daha görmedim ben ön libero denilen.

Ama Mustafa on libero degilken yani Topal oynarken de cift yonlu ve hareketli oynamiyordu. En son Fener macinda begenmistim kendisini, daha box-to-box oynamisti. O mactan beridir oturdugu yerden oynuyor. Pozisyon itibariyle olabilir ama ben daha fazlasini bekliyorum. Cunku on libero gorevinde de ahim sahim degil. Pas konusuna da tum paslarini hatirlayamayacagimiz icin girmek dogru degil, ama genel olarak risk almadan pas atiyor ve o riski hep yaninda oynayan oyuncu almaya calisiyor ve hata yapti mi tepki ona gosteriliyor.

Ama Mustafa on libero degilken yani Topal oynarken de cift yonlu ve hareketli oynamiyordu. En son Fener macinda begenmistim kendisini, daha box-to-box oynamisti. O mactan beridir oturdugu yerden oynuyor. Pozisyon itibariyle olabilir ama ben daha fazlasini bekliyorum. Cunku on libero gorevinde de ahim sahim degil. Pas konusuna da tum paslarini hatirlayamayacagimiz icin girmek dogru degil, ama genel olarak risk almadan pas atiyor ve o riski hep yaninda oynayan oyuncu almaya calisiyor ve hata yapti mi tepki ona gosteriliyor.

Haklı olabilirsin Sarp'ın ileride oynayınca çok verimli olamaması hakkında.

Ama "risk alma" konusunda zaten Türk futbolunun temelinde bir yanlış var. Risk almıyor diye eleştirilirken ben aslında bu yüzden beğeniyorum Sarp'ı, açalım:

Arsenal'de kim risk alır ortada? Cesc. Milan'da? Pirlo. Herhangi bir takım söyleyin risk alıp oyunun yönünü değiştiren en fazla 2 oyuncu olur. Ki genelde bir tanedir bu. Mesela Milan: Pirlo belirler oyunun yönünü, Ambrosini, Gattuso ve diğerleri dikine koşular yaparlar, ya da mutlaka belli adamlara verirler topu. Ambrosini alır beke ya da kanada verir mesela, kafasını kaldırıp öyle riskli toplar atmaz. Flamini oynasa o da yapmaz. Çünkü Pirlo'dur risk alması gereken.

TSL'de işler böyle değil. Top Servet'e geliyor kaldırıyor kafayı bakıp düşünüyor nereye atayım diye.. Sonra Topal'a geliyor o da bir düşünüyor şöyle, sonra Balta.. sonra Sabri.. sonra Kewell. Doğal olarak bu oyuncuların her biri oyunun yönünü değiştirip takımın ritmini bozabiliyorlar. Olmaması gerek böyle birşeyin. Herkesin kime topu vereceği falan bellidir sistemde, bir kişiye de dersin ki: "bak sen atağın yönünü değiştir, şu şu adamlara yollayabilirsen yolla" vs. O adam yapar bunları. Sarp da sırf diğer Türk oyuncuları gibi hemen sazı eline almaya çalışmadığından ötürü takdir edilmeli bence eleştirilmek yerine.

Mesele bu inisiyatifi ele alıp becerememe konusu değil. Mesela Arda yapacaksa bunu Elano'da böyle oynamalı diğerleri gibi, yok Topal yapacaksa Arda sistemin içinde oynasın vs. Ama herkes birden yapmaya çalışıyor bunu, ki Ayhan ve Servet'e gelen eleştirilerin temel noktası da bu zaten.

Çünkü her seferinde kafanı kaldırıp nereye oynayacağını düşünmen gerekirse pres altında dağılıp topu havalara dikmeye başlarsın. Galatasaray'da bunun gerçekleştiğini gördük zaten, misal senin de bahsettiğin Fenerbahçe maçı. Peki bunu yapmayıp sisteme sadık kalmayı başarabilen yegane adam kimdi? Sarp. Bu yüzden Sarp o zaman göze batıyor. Çünkü diğerleri gibi düşünmesi gerekmiyor, sistemi sindirebilmiş yegane oyuncularımızdan. Risk almak her zaman bir artı değil.

Bence FCB'nın büyüklüğü de bu bahsedilen konu da yatıyor ki oraya girersem uzar gider sıkmayayım daha.

Risk almaktan kastim topu ileri oynamakti. 50 metrelik pas atmasin zaten. Ama 10 dakika dusunup baski yiyince geriye de oynamasin topu.

Tek istedigim hareketli olsun, top defanstayken top alsin ve cabucak ileri ulastirsin. Bunlari yapmiyor.

Galatasarayda mevkisinin form itibarıyla en iyi adamıdır.

Geri
Üst Alt