#19 Lorik Cana (ARŞİV)

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Cevap: #19 Lorik Cana

Katılıyorum..Bizim taraftarın inanılmaz bir isim fanatikliği var..Mesela Canadan kimse dikine top sürmesini,ara paslar atmasını,ilerideki pas alışverişine katılsın demiyor ki..Sadece ve sadece sorumluluk alsın..Yani defanstan topu alıp oyunu kursun,oyunu açsın yani ileriye gidecek orta saha oyuncularına bu topu aktarsın..Bu kadar basit..İşte bunu yapmakta zorlandığı için,anormal pas hataları yaptığı için bu kadar eleştiriliyor..Mesela Ayhan onun mevkisinde olmamasına rağmen topun kaptırılması,hatalı pasın verilme oranının daha yüksek olduğu yerlerde hata yapınca küfürü yiyor..Ama Cana çok basit yerlerde pas hatası yapınca ses yok..Şimdi ben bunu dedim diye Ayhanla Canayı mı kıyaslıyorsun pes artık derler..Ama olayın Ayhanla Cana kıyaslaması olmadığını göremezler bizde bu hallere düşmeye devam ederiz..

Bana göre en önemli eksiği defanstan top alıp sorumluluk almıyor..Bunu kesinlikle yapması gereklidir..Tabiki çok iyi özellikleride var..Mesela fiziksel kalitesi ve hamleli olması dolayısıyla tek başına ön liberoyu götürür..Rakiplerin elini kolunu sallaya sallaya gelmesini engleleyebilir..

Ben o fiyata ve o mevkiye Canadan daha iyi bir oyuncu alabileceğimizi düşünüyorum..Ama bu Cananın kötü,çok vasat bir oyuncu olduğunu göstermez..

Lorik Cana'dan beklediklerim tam olarak bu benimde, çok güzel özetlemişsin.

+1. Bence de. Hem Rijkaard insanlar istedikleri kadar bahane uretsin o bølgede Cana'yi ilk tercih olarak kullanmiyordu. Surekli yedek oluyordu oynadiginda da erkenden oyundan aliniyordu. Simdi de Hagi o bølgede Neill'i top teknigi daha iyi olan birisini gørmek istiyor. Orada kesinlikle sorun var. BAM'dan falan bagimsiz bir sorun.

Hazır değildi yeni gelmişti Rijkaard zamanında.

Hazır değildi yeni gelmişti Rijkaard zamanında.

Ben inanmiyorum buna. Hazir degildi derken zaten Pino ile beraber gelmisti herhalde. O zaman ilk haftalarda da insanlar hazir degil diyorlardi fakat ilerki haftalarda gene oynatmadi fazlaca Cana'yi. Sonra oyundan aliyordu surekli Cana'yi. Hatta ben Cana'nin Rijkaard'in istedigi en øncelikli oyunculardan biri olduguna bile inanmiyorum.

Edit: Inanmasam da burada insanlarin dedigi gibi dunyanin en iyi defansif gørusune sahip øn libero da olabilir. Fakat paslari køtu ve oyunu geriden kurmasi da køtu. Bu arada bu øn liberonun gørevi degil diyor bazilari. Buna da inanmiyorum bu takimda herkesin gørevi. Defansin da gørevi oyunu geriden iyi kurmak ve bence øn libero oyun kurma konusunda en geriden kilit isimlerden birisi ve Cana bunu yapamiyor. Defansif acidan mukemmel olsa da insanlarin dedikleri gibi diger øzellikleri fazla gelismemis.

Hatta bøyle bir oyuncu yerine defansif øzelligi daha az gelismis ( ki bu da forum efsanesidir belki bir arkadasimla izleyecegim Cana'yi 90 dakika ve onun gørusleri nelermis ) fakat oyunu iyi kurabilen iyi paslar atabilen oyun gørusu daha iyi olan bir oyuncu tercih ederdim.

Ønunde olursa Xavi ve Iniesta gibi oyuncular Cana'ya okey yoksa benim icin halen Cana dogru bir tercih degil.

Cana´nin en önemli özelligi cok iyi yer tutmasi ve ataklari cok iyi takip etmesi. Cana orta sahada oynadigi zaman oynamadigi maclardan daha az pozisyon veriyor Galatasaray. Bunun disinda en önemli özelligi olan tek hamleleri yaptirmiyor Türk hakemleri. Hamleleri sert göründügü icin kafadan faul caliyorlar ve kart veriyorlar. Böylece cana´nin en önemli özelliginden yararlanamiyoruz cünkü aldigi kartlardan dolayi bu hamleleri yapmamasi konusunda uyari aliyor büyük ihtimalle Cana. Bu da onun verimini düsürüyor. Dikkat ettiyseniz cogu hamleler topa ve gercekten faul degil. Rakibe direk daldigi istisnalar da var tabiki:) Ama cogu hamleleri gercekten topa yapiyor ama faul caliniyor.

Cana´nin evvelden bircok macini izleyen birisi olarak, onun teknik bir futbolcu olmadigini biliyordum. Bircok kisi biliyordu. Cana "kesicidir". Ama bu özelliginden Türkiye´de yararlanamiyoruz maalesef. Gercekten teknik olan ve top yapabilen oyuncularin arkasinda, mücadele gücü ve ruhuyla Galatasaray´in en önemli oyuncusu olabilir. Ama Cana´ya önyargili davrandiklarini düsünüyorum hakemlerin.

Ben inanmiyorum buna. Hazir degildi derken zaten Pino ile beraber gelmisti herhalde. O zaman ilk haftalarda da insanlar hazir degil diyorlardi fakat ilerki haftalarda gene oynatmadi fazlaca Cana'yi. Sonra oyundan aliyordu surekli Cana'yi. Hatta ben Cana'nin Rijkaard'in istedigi en øncelikli oyunculardan biri olduguna bile inanmiyorum.

Bu sene yapılan transferlerin, Rijkaard döneminden bahsediyorum; Rijkaard'ın isteği doğrultusunda yapıldığına inanmıyorum ben zaten. Rijkaard'ın düşündüğü sistem için, Misimovic ve Cana pek uygun değillerdi zaten kabul ediyorum. Keita'nın satılmasına izin verip, Pino'nun sağ kanat için alınmasına da sıcak baktığını düşünmüyorum. Ama konunun ana fikrine gelecek olursak; Cana, Hagi'nin sistemi için kötü bir oyuncu değil. Ama orta sahası 4-3-3 olan yorucu sistemler için, Cana pek uygun değil.

Yine de, Cana iyi ki bizde.

Orasi kesin zaten.

Gerets önermis, Sezgin almis, Topal da gitmisken. Üstelik kagit üzerinde cok güzel bir transfer olarak duruyordu.

Oyunu kurması o kadar önemli değil. İlk görevi defans. Sarp gibi diğer ortasaha elemanları, bekler bişey yapmayınca, ilerideki adamlar çakılı kalınca oyun kurma anlamında Cana 'dan birşeyler bekleniyor. Herkes ilk görevini yapsa daha az sırıtır Cana. Ayrıca 20 metre kadar topu atamayan bir oyuncu da değil. Abartılıyor çok şey bekleniyor bence Cana 'dan.

Bakin tartisma sonra sanki ben Cana'ya berbat bir oyuncu diyormusum noktasina gidiyor. Umarim bu sefer bøyle olmaz tartisma. Cana iyi yer tutma olarak pozisyon olarak diger oyunculardan daha iyi fakat gene bu onun dogru bir tercih oldugunu gøstermez. Cana eger øn libero da olacaksa øndeki oyuncularin mesala 4-3-3 desek cok iyi olmalari ve diger iki oyuncunun da hemen geriden topu alip Cana'yi bu noktada geri plana atmalari lazim. Ki øndeki o iki oyuncu gercekten cok iyi olmali.

Ya anlamiyorum ben gercekten. Hepimiz izliyoruz Cana'yi ve paslari køtu geriden iyi oyun kuramiyor. Ben mi yanlis izliyorum ya da isim saplantisimi var insanlarda anlamiyorum. Bunu deyince herkes hurrrrrrrrrrrrraaaaaaaaaaa iste alin size BAM alin size Servet vs. vs. Insanlari biraz daha rahat birakin ya istediklerini yazsinlar. Sonra 20 kisi birseyler yaziyor ki yazsinlar kesinlikle sorun degil fakat hakaret noktasina getiriyor bazi insanlar bunu. Yani tartisma Cana noktasindan cikiyor iste futboldan anlamiyorlar ki anlamiyor da olabilirim sorun degil benim icin fakat tartisma degisik yerlere gidiyor bu noktada.

Kisacasi benim gørdugum bu . Paslari køtu geriden iyi oyun kuramiyor. Ki bu cumleleri bazilari neredeyse kendileri kufur edilmis gibi algiliyor ve tekrar ediyorum Cana tartisilmiyor. Ne alakasi var simdi kesin gelir birisi yazar size BAM alin size Servet diye.

Edit: Simdi bøyle birsey olmadi da surekli Cana tartismasinda bunlar yasaniyor.

Oyunu kurması o kadar önemli değil. İlk görevi defans. Sarp gibi diğer ortasaha elemanları, bekler bişey yapmayınca, ilerideki adamlar çakılı kalınca oyun kurma anlamında Cana 'dan birşeyler bekleniyor. Herkes ilk görevini yapsa daha az sırıtır Cana. Ayrıca 20 metre kadar topu atamayan bir oyuncu da değil. Abartılıyor çok şey bekleniyor bence Cana 'dan.

Evet ben bekliyorum. Ki bence bir øn libero oyunun yønunu de degistirmeli. Geriden topu alip iyi top dagitabilmeli. Ben inanmiyorum daha ønce de yazdim. Insanlar mesala Misi de gelsin diyorlar ki bence gelsin. Fakat orda Cana oldugunda benim fikrim bu yaninda Xavi bile olsa insanlar Xavi'ye kufur ederler. O yuku hic almiyor. Ayhan køtu falan tamam da Ayhan' in uzerine biniyor tum yuk. Hem defans yapiyor hem geriden alip oyunu kurmaya calisiyor. Bunlari yapamiyor vs. vs. ayri bir tartisma. Fakat simdi Misi ve Culio olsun oyunun bu kurmada tum yuku binerse Culio'nun ustune Cana bu noktada bøyle oynarsa eminimki insanlar Culio'ya da kufur eder. Misi hakkinda insanlar fazla kosmaz sadece pas atar diyorlardi øyle oynadigini dusunursek Misi'nin fazla geriye gelmedigini. Arti bence her oyuncu iyi oyun kurmali. Defans bile cok iyi oyun kurmali. Artik bu oyun kurma gørevi bence 10 numaralara falan ait degil. Ingiltere falan ara sira ben izliyorum iyi takimlarin hemen hemen her oyuncusu defansta dahil geriden cok iyi oyun kuruyor. Øn liberolari da kuruyor iyi bir sekilde oyunu. Defansif gørevlerinin yaninda bøyle gørevleri de var bence. Cunku sonuca bir halka defans ve orta saha hatta defans ve ileri kanat arasinda.

Takımda iyi top kapabilen, oyunu takip eden adam yok Cana'dan başka. Barış eskiden biraz iyiydi , top kapma konusunda yani şimdi o da bozdu. Sabri geriden gelip zaman zaman top alıyor ama yetmez. Geçen sezon Arda Servet'le beraber en çok top çalan oyuncuydu. BAM+Mehmet yakşalamamıştı bile ona. Ben bunu Arda'nın özelliğini anlatmak için söylüyorum ama aslında takım olarak bir zaafiyeti ortaya çıkarıyor bu.

Cana bu konuda çok iyi. Baskı yemediğinde oyunun yönünü değiştirebilecek, iyi paslar atabilecek kadar da tekniği, zekası var.

Tabii bunun için kanatların tam olacak, örneğin Arda-Kazım rakip bekler çıkamayacak. İki ön orta saha da Culio-Yekta örneğin iyi yer tutarlarsa, topu iyi kulanırlarsa Cana demarke pozisyonda kalır.

Bu sezon Ayhan geçen sezon Mehmet demarke pozisyondaydılar. Ama ön orta sahalar iyi yer alamadıklarından, oyun zekası yoksunluğundan bu bir işe yaramıyor. Aynı düzen devam edersek oraya koyduğumuz adam geri pas ve küfür yeme rekoru kırmaya devam eder.

Velhasıl kelam Cana iyidir.

Evet ben bekliyorum. Ki bence bir øn libero oyunun yønunu de degistirmeli. Geriden topu alip iyi top dagitabilmeli. Ben inanmiyorum daha ønce de yazdim. Insanlar mesala Misi de gelsin diyorlar ki bence gelsin. Fakat orda Cana oldugunda benim fikrim bu yaninda Xavi bile olsa insanlar Xavi'ye kufur ederler. O yuku hic almiyor. Ayhan køtu falan tamam da Ayhan' in uzerine biniyor tum yok. Hem defans yapiyor hem geriden alip oyunu kurmaya calisiyor. Bunlari yapamiyor vs. vs. ayri bir tartisma. Fakat simdi Misi ve Culio olsun oyunun bu kurmada tum yuku binerse Culio'nun ustune Cana bu noktada bøyle oynarsa eminimki insanlar Culio'ya da kufur eder. Misi hakkinda insanlar fazla kosmaz sadece pas atar diyorlardi øyle oynadigini dusunursek Misi'nin fazla geriye gelmedigini. Arti bence her oyuncu iyi oyun kurmali. Defans bile cok iyi oyun kurmali. Artik bu oyun kurma gørevi bence 10 numaralara falan ait degil. Ingiltere falan ara sira ben izliyorum iyi takimlarin hemen hemen her oyuncusu defansta dahil geriden cok iyi oyun kuruyor. Øn liberolari da kuruyor iyi bir sekilde oyunu. Defansif gørevlerinin yaninda bøyle gørevleri de var bence. Cunku sonuca bir halka defans ve orta saha hatta defans ve ileri kanat arasinda.

Cana belki topu almaktan çekiniyor ama alsa bile bizim pozisyona girmemiz için bekleri geçtim ileri 3 'lünün biraz hareketli olması lazım. BAM 'ın arasında en beğendiğim Ayhan 'dır benim zaten. Bu kadar pas hatası yapmasının sebebi Kewell 'ı rakip marke etmişken, yarım metre mesafe varken Kewell 'ın çakılı kalıp sağa, sola, arkaya hareketlenmemesi birazda. Kewell örnekti. Bir de ileri 3 'lü ortasahaya uzak olunca nasıl pas atsın Ayhan. Bazen 1 metre yanına bile atmadığı oluyor ama oyunu açma anlamında böyle. Oyun yok ki Ayhan oyunu yönlendirsin.

Cana 'nın da pek bişey değiştireceğini sanmıyorum. Keşke biraz bekler ileri çıksa ve pas yüzdeleri yüksek olsa, keşke önlibero hariç diğer ortasaha oyuncularımızın top tekniği ve oyun zekası yüksek olsa, keşke ilerideki adamlarımız Keita gibi yerinde duramayan adamlar olsa da Cana 'yı ondan sonra değerlendirsek sadece defans mı yoksa arada bir ofans da yapabiliyor mu diye.

Herkesin hatası var bu oyunda Cana da dahil kaldıki bu hafta en çok hata yapanlardandı Servet, Hakan ile birlikte defansta.

Cana'nın bu kadar tartışılmasına anlam veremiyorum. Cana bu takımın sert yüzüdür, mücadeleci gücünün göstergesidir.

Bunun en önemli kanıtı da fener maçıdır. Neill ve Cana ilk defa Kadıköy'e çıktılar ve kora kor, başa baş mücadele ettiler. Sonuç ne oldu. Psikolojik üstünlük bize geçti. Bu sayede fener maçlarında artık neredeyse alıştığımız saçma sapan gol yeme olayı yok oldu. Fener doğru düzgün pozisyona bile giremedi. Cana ortasahada Emre Belöz'ü yıldırdı, oynatmadı. Cana'nın ortasahada yaptıklarının aynısını Neill defansta yaptı.

Eskisi gibi Gökhan-Servet, ortasaha Ayhan Mustafa Barış gibi kadrolarla çıksaydık %99 o maçıda kaybederdik.

Volkan ve Gökhan Gönül olmasa rahat 2-3 gol atardık fenere şansımız tutmadı işte. Çizgiden ve 90'dan çıkarılan toplar maçın 0-0 bitmesine neden oldu.

Cana'yı tartışanlara tek önerim var. fener-Galatasaray maçını seyretsinler bu sezonki.

Not: Takımdaki Neill ve Cana sayısı daha fazla olsaydı feneri güle oynaya yenerdik. Bu açık ve net. Kadıköy'de feneri eze eze yenmenin yolu feneri yıldıracak oyuncularla çıkmaktan geçer.

Zaten kesicilik øzelliginde problem yok. Cana øn libero devam edecekse de ya Culio gibi birisini bulmamiz lazim ya da Misi oynuyorsa kanatlarin daha fazla orta alana gelmesi lazim. Cana' yi bu noktada oldugu kadar defansa atmak lazim ki kendisi de zaten defansif. Kewell'dan fazla umut yok bu sene icin eger eskisi gibi olamayacaksa.

Ben ara sira sadece dizilise odaklaniyorum mac icerisinde abarti gelebilir insanlara da Ingiltere liginden de mac izliyorum ara sira bizim gibi dizilis yapan bir takima daha rast gelmedim. Ataga cikarlarken defans aciliyor yarim ay seklinde sonra orta saha bir sekilde pozisyon aliyor ve topu øne tasidiklari surecte defansin orta ikilisindeki iki kiside ileri orta sahaya oldukca yaklasiyor ve aradaki o hat mi diyorlar ne diyorlarsa o mesafe iyice kisaliyor. Biz bunu yapamadigimizdan ki yapmak cok mu zor hani bunu yapamiyorsaniz ne isiniz var Galatasaray'da o zaman bir sekilde yuk Ayhan'a biniyor o da tabi yaslandi køtulesti son dønemde iyice o yuzden hic pozisyon falan alamiyoruz. Deli gibi kosuyorlar ki kosarlarken ben gene odaklaniyorum bazen nereye kosuyorlar bana sadece kosuyorlar gibi geliyor. Cana'da iyice dar alanda oynadigindan hucum hatti kendi halinde diger hatlar kendi halinde ortaya garip bir gøruntu cikiyor.

Velhasil kelam ( anlamini øgrendim ) Cana'nin ønune Culio gibi bir oyuncu ve Misi oynayacaksa kanat oyuncularin daha ic oyuncu gibi oynamalari ve surekli geriye gelip oyun kurmada da sorumluluk almasi lazim. Bir sekilde Cana 10 metre icerisinde oynadikca Ayhan degil kim olursa olsun sorumlulugu tek basina kaldiramayacak. Bir sekilde Cana' nin geriden iyi oyun kurmadigi ataklarda ileri dogru acilmadigindan dolayi diziliste ve organizasyonda degisiklik yapmak lazim.

Bilmiyorum futbolu birakip sahadaki dizilislere oyuncularin ne yaptigina odaklanan var mi da bir kere de mac izlemeyin top rakipte oldugunda topa degilde bizimkiler ne yapiyor sonra top bizde oldugunda gene topa degilde bizimkiler nasil davraniyor øyle izleyin. Abartmiyorum takim inanilmaz derece berbat gøzukuyor o zaman. Diger takimlarda bøyle olabilir Turkiye'de ki cok da umrumda degil Avrupa'da bizi bu halimizle cogu takim orta siralardaki takimlar bile cok zorlanmadan sadece alan oyunuyla yenerler.

Edit: Ataklarda ileri dogru acilma derken box to box falan tarzinda degil zaten az cok herkes øn libero ne yapiyor oyun icerisinde biliyor.

Ön liberonun takımdaki görevi nedir? - UZMANTV

Lorik Cana topu oyuna sokmada başarısız bir ön libero şüphesiz. Eğer sizin takımınızda oynuyan stoperler ayaklarına hakim değilse, topu oyuna sokmakta başarısızsalar, burada devreye ön liberonun girmesi ve stoperden topu alıp, topu oyuna sokması gerekir. Topu 3. bölgeye taşımakta zorlanan bir Galatasaray var ve Hagi Cana'ya rağmen ön liberoda Neill'i oynatıyor. Hagi'de ön liberoda oynayan futbolcunun topu oyuna sokmasını istiyor kuşkusuz.

Kupadan elenirsek, Cana yüzünden elenmis olacagiz.

Yada onu oynatan Hagi yüzünden.

Hatta her ikisi yüzünden.

bütün bu halimizin sorumlusu Cana zaten, tez kellesini vuralım.

Kupadan elenirsek en büyük sorumlu Adnan Polat.

Adnan Polat daha ne yapsin. Adam Rijkaarda vermedigi destegi verdi Hagiye, istedigi topculari aldi, tepkiye ragmen.

Adnan Polatin sucu Hagiye verdigi kadar destek vermemesiydi Rijkaarda.

Gerek transfer konusunda, gerek diger konularda.

adnan polat daha ne yapsın, kilit vurmadığı kaldı, bütün suçlu bir Arnavut.Vuralım kellesini, böyle leş düşünce olmaz.Geçiniz.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri
Üst Alt