- 27 Ocak 2010
- 132.110
- 97.143
- 5.488
asgari ücret arttıkça para değersizleşti darphanede para basmak gibi bu
Sitemizi ana ekranınıza bir web uygulaması olarak nasıl yükleyeceğinizi görmek için aşağıdaki videoyu izleyin.
Not: Bu özellik bazı tarayıcılarda kullanılamayabilir.
Alpay bizim maaşlarda felaket seviyede eridi ve geriledi. Biraz Davutoğlu zamanında yapılan iyileştirme ile durum toparlanmıştı. Şimdi gene çok kötü.%35 zam yaparlar 11.500 TL olur.
Asgari Ücret= 11.500
Memur Maaşı=22.000 (Min)
Memur Zammı= +%45 (27.850-Ar. Gör, 47.850-Prof vb.)
Özel Sektör= %25-Ara Zam
O denge çok şaştı ya. Uzun sürede düzeleceğini sanmıyorum. Asgari ücret 11 olursa memurun 30 alması lazım ki düzelsin. İşçi 11 alsın demiyorum asgari ücret 11 olursa diyorum bu arada yanlış anlaşılmasın. Asgari ücret vasifsizinda vasifsizinin alması gereken ücret demek, ama bizim %60 asgari ücret alarak geçiniyoruz sıkıntı orada. Bu oran max %5 falan olmaliAlpay bizim maaşlarda felaket seviyede eridi ve geriledi. Biraz Davutoğlu zamanında yapılan iyileştirme ile durum toparlanmıştı. Şimdi gene çok kötü.
Bugün haberlerde gördüm, az-çok iş yapan (usta seviyesinde olmayan, acemi) adam 25bin TL maaş alıyor. Ek derssiz doçent maaşına dek geliyor.
Asgari Ücrete %30, memura %45 ile belki biraz toparlanır.
Alpay bizim maaşlarda felaket seviyede eridi ve geriledi. Biraz Davutoğlu zamanında yapılan iyileştirme ile durum toparlanmıştı. Şimdi gene çok kötü.
Bugün haberlerde gördüm, az-çok iş yapan (usta seviyesinde olmayan, acemi) adam 25bin TL maaş alıyor. Ek derssiz doçent maaşına dek geliyor.
Asgari Ücrete %30, memura %45 ile belki biraz toparlanır.
Analarına da zam yapsınlar. Fırsatçı şerefsizler!Daha maaşlara zam gelmeden iğneden ipliğe herşeye zam gelmeye başladı ,maaş zamları aciklanincada zamlar gelecek yani verilen zamlar ertesi günü eriyecek ,dolmuscu diyorki şimdi zam yaptık ama maaşlar açıklanınca tekrar yapacaz
Yani ülkede herkes tuttuğunu öpüyor
Adı üzerinde ASGARİ. İşçine verebileceğin en az ücret. Bizde siyasetin elinde maşaya dönüşmüş olması bu kuralın saçma olduğunu göstermiyor. Sana devlet asgari bu, bundan fazla veremezsin demiyor o zaman zaten adı azami olurdu.asgari ücret kadar saçma bir konsept görmedim, kim ne kadar hak ediyorsa onu alsın sanane kardeşim. asgari ücret arttıkça para arzı artıyor, enflasyon da artıyor, yarın ekmeği 10 tlden alırız artık.
Bir de Yurt Dışı üzerinden yorumlarsak işin içinden çıkılmaz bir hal alıyor.Asgari ücrete çok zam yapılması hayat pahalılığı olarak geri dönüyor zaten.
Şu an çok ciddi dengesizlik var özel sektörde de 20.000-25.000 arası yığınla insan çalışıyor, 50.000 üzerinde alan da çok var bunun yanında.
Ben Devlet'ten özele geçtim ama 3 sene önce devlette aldığım 5'te 1 paranın alım gücü 2 kat daha iyiydi.
Şu an zorlanıyorum geçinirken.
Senin dediğin dengesizliği çözebilmek için:
Asistan-35.000
Prof-57.500
Doçent-48.000
Dr-40.000
Özel Sektör
Mühendis:
Yeni Mezun: 35.000 (+1 Maaş)
Senior: 45.000 (+1 Maaş)
Lead: 60.000 (+1 Maaş)
Geri kalan da artı eksi 5000 ekseninde böyle olmalı.
35.000 TL altı bir ücret ile kira, geçim vb. şeyleri yürütmek İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa vs mümkün değil.
Bir de Yurt Dışı üzerinden yorumlarsak işin içinden çıkılmaz bir hal alıyor.
Ben bilgisayar mühendisiyim, bizim bölümde iş yapacak herhangi bir lisans öğrencisine yurt dışından aylık 1000 Euro çok rahat verirler. Tabi işveren için sigorta yok, yemek yok onların da işine geliyor. Öğrenci için doğrudan doçent maaşı yapıyor, tabi sigorta olayı sıkıntı ama onu da ayrıca yapanlar da oluyor.
Yaş kaç bilmiyorum ama benim 33. Bizim nesil en azından az çok araba-ev alımı yapabildi. Onların üzerine bile koyup almakta zorlanıyoruz. Sıfırdan birşeyler alabilmek hayal olmaya başladı.
Doçentim, normal üst seviye kesim diyebiliriz ama arabamın satıp üzerine anca 100-150 koyabiliyorum. O da bir anlam ifade etmiyor.
Ben de maaşlara çok yüksek zam yapılmaması taraftarıyım, çok kısa sürede arkadaşların da dediği üzere o zam kişiden çıkıyor. Alım gücü doğrudan düşüyor. Hatta Halim'in dediği gibi şimdiden zam yapıp, asgari ücret zammı yapıldığında tekrardan arttıracak kesim sayısı da az değil maalesef.
Maalesef doğru tespit.Maaş artışı olmalı. Çünkü ortada çok sıkıntılı bir durum var.
Asgari Ücretliye zam yapılmasa adamlar yiyecek yemek bile alamaz o paraya.
Çünkü gerçek enflasyon rakamı %100'ün üzerinde. Zaten alım gücü düşürüldü insanların son 1.5 senede ciddi biçimde.
Böyle bir tabloda eğer yapmazlarsa isyan çıkar.
Asgari ücretliye yapılan zam enflasyon olarak yansıyor o kesin.
İçtiğimiz kahve
Yediğimiz yemekler
vs artık lüks haline geldi. Daha da öyle olacak.
Devletin bu politikası devam ederse yüksek teknolojide üretemediğimiz için bu döngü bir noktada HERKESİ OKUYAN OKUMAYAN ASGARİ ÜCRETLİ işçi yapacak.
Şu an mal alamıyoruz, ev araba hayal oldu. Yarın fena olmayan bir muhitte oturmak öyle olacak.
Kentsel nüfus azalmalı bunun tek çözümü. Üretim arttırılmalı, şehirlerin tarım, hayvancılık desteği artmalı. Gıda fiyatları düşmezse, ve kentlerde popülasyon bu şekilde artarsa çok ciddi kriz kapıda görünüyor. Okuyan kesimin tarım işçisi olma becerisi ve şansı da yok. O yüzden mega kentlerin artık göç vermesi, veya buna teşvik edilmesi gerekiyor.
Ortodoks politikalar oturana kadar da, maaşlar sürekli güncellenmek zorunda. Hızının kesilmesi 2-3 yıldan aşağı sürmez bu durumun da. Ama rakamları yok biz doğalgaz yardımı yaptık vs diye enflasyondan düşerek vs devam edilirse yukarıda yazdığım asgari işçiler olarak devam edeceğiz.