30 Mart 2014 Yerel Seçimleri

. diger illerde akpden kopan mhpye verebilir oyu. ama istanbulda mhpnin oyu az. akpye oy verip geri chpye dönen olur mu bilemem. ama su var istanbulda. secime gitmeyen ne kadar insan vardi. bunlarin secime gidip gitmemesi de cok etkili olur. akpliler genelde gidiyor secime. gitmeyen daha cok laylaylom modunda insanlar. onlar secime giderse akpye oy vermez cogu chpye verirler. bir digeri de sirrinin oyunu yükseltmesi. sirri kürtlerden aldigi oyu yükseltirse akpyi asagi ceker. chp kazanabilir.

ankarada mhp tabani kayarsa olur birseyler. mansur mhp kökenli ordan mhp oylari gelebilir. ankara icin su da var bir gazetede okudum. akpye oy veren cogu kitlenin kafa olarak önderligini sayisi az olmasina karsin cemaat yapiyormus. melihin cemaate hicbirsey dememesinin nedeni de bu diyorlardi. cemaat sayica az olmasina karsin o kitleyi yönlendirme kabiliyetine sahipmis. ankarada chp daha yakin istanbuldan belediyeyi almaya. melih aglamazdi yoksa ya da o da saydirirdi cemaate.
O hesaplama illa İstanbul ve Ankara'da CHP alacak demek değildi sadece aralarında ne kadar az fark olduğunu göstermek içindi. Alıntı yaptığım arkadaş çok uçuk sayılar vermişti. Yani iki ilde AKP seçmeninden yaklaşık 335 bin kişi fikir değiştirse ki bu sayı çok büyük değil herşey olabilir. Diğer iller ise çok ayrı bir konu. Halkın tabanını bilemem ama sosyal medyada "AKP'nin ardından gelen ikinci partiye oy verin" diye çok fazla kampanya yapıldı. Bu ne kadar dikkate alınır bilemem ama İstanbul ve Ankara'da CHP'ye kayan kitle örneğin Adana'da MHP'ye kayabilir.

Geçen sefer seçime katılım oranı %85'di ve bu seçimde de aşağı yukarı bu kadar olur. Dolayısıyla bu seçimde sandığa gitmeyenler ancak ve ancak geçen seçim (2009) kadar sonuçları etkiler. O sebeple bu bence büyük bir sıkıntı değil.

Cemaat şuan tamamen anti-AKP olduğu için A kişi B kişi bakmadan o ildeki ikinci partiyi destekleyecektir. Daha geçen gün Melih ekranlarda neden CHP'ye oy veriyorsunuz diye ekranlarda ağladı. Kısaca dediğiniz gibi Ankara'nın CHP'nin olma olasılığı İstanbul'dan daha yüksek ama İstanbul'u da CHP alırsa süpriz olmaz. Sadece 250.000 kişinin AKP tabanından kayıp CHP'ye oy vermesi yeterli. DSP tabanından da 100 bine yakın oy çıkacağını artık hiç zannetmiyorum. Artı az da olsa MHP'den CHP'ye yakınsayabilecek olanlar var.

Manipüle edilmemiş son anketlerde CHP Ankara'da önde İstanbul'da ise kafa kafayaydı aralarında %1 fark vardı diye hatırlıyorum.

Sonuç ne olursa olsun herkese hayırlı olması dileğiyle.

Akp'nin oyu doğu ve güneydoğu'da epey düşerse bu genel yüzdeye yansır. Ankara izmir'i falan da alamazlarsa 40'ın altına düşerler

Gesendet von meinem GT-I9195 mit Tapatalk

AKP'nin oylarında azalma olmaz. Zaten AKP'ye oy veren kitle belli, son dönemlerde yaşananlar birşeyi değiştirmez.

2009 verilerini neden kıyaslıyorsunuz?

Genel seçim bile olsa 2011 verileri dikkate alınmalı.

Gesendet von meinem GT-I9195 mit Tapatalk

Belediye seçimlerinde adaylara göre oynamalar çok olur. Küçük partiler daha fazla oy alır genelde.

Genel seçim havasında giriliyor olmasının pek bir şeyi değiştireceğini sanmıyorum.

Türkiye genelinde akp %40 olur en fazla, istanbulu alırlar, izmir ve ankara chpnin olur gibi.

oyumu verdim vatana millete hayirli ugurlu olsun. sira filan görmedim fazla.

Bu ülkede partilerin tabanları aşağı yukarı belli ama en önemlisi döneme göre oy veren kitle.Herhangi bir partinin tabanını oluşturmayan oy verenler,seçimlerin kaderini doğrudan etkiliyorlar.

Oyumuzu kullandik,hayirli olsun

GT-I8150 cihazımdan Tapatalk 2 ile gönderildi

laflara bak niye tribe giriyonki paragraf duzmussun cvp verince soyleyecek tek sozun bu mu oylari bolmeyini de ekleseydin tam olacakti sana soylediklerimin hepsini kanitlarim ama dklarimi senle daha fazla harcayamayacagim. sen de en fazla boyle tribe girersin

La uzatma işine bak, iyi forumlar dedik kıt mısın? Zamanını harcayamazmış, sen kendin başlı başına zaman kaybısın zaten. Daha da fazla polemiğe sokma beni, hadi yürü git işine.

Haydi hayırlısı, kullandık oyumuzu.İlk kez kullanıyorum, baya güzel bir şeymiş.Tatava yapmadan tak tak bastım geçtim.Benim memlekette kesinde, 3 büyükşehir çok önemli bakalım.

ankara ve istanbulda ak partinin alacagını dusunuyorum.izmirdede chp nin rahat goturecegini dusunuyorum.tahminim ulke genelinde ak parti % 42 % 47 arası alır.

Sonuclar ne olursa olsun , genel secime kadar ulkemizi zor gunler bekliyor . Bir an once defolup gitseler muhtemelen arkalarinda enkaz gibi bir ekonomi birakacaklar . Halinin altina supurdukleri pislikler gun gibi meydana cikacak ( ki cikmaya basladi ) ve zor bir donem daha gecirecegiz lakin bi defolup gitseler o zor donemden sonra tekrar guzel gunler gorecegiz gunesli gunler .

Yine biriyle kavga ettim. Olaysız oyumu atıp dönemiyorum anasını satayım.

Geri
Üst Alt