SEÇİM TOPLANTILARI VE GÜNDEMİ
MADDE 27: Olağan ve olağanüstü seçim toplantıları Galatasaray Lisesi Tevfik Fikret Salonu'nda hafta sonu tatil günlerinden birinde yapılır.
Olağan seçim toplantısı 3 (üç) yılda bir Mayıs ayının ikinci yarısında yapılır.
Olağan seçim toplantısının gündeminde yalnız;
27.1) Kulüp Başkanının,
27.2) Yönetim Kurulu üyeleri ve yedeklerinin,
27.3) Denetim Kurulu üyeleri ve yedeklerinin,
27.4) Disiplin Kurulu üyeleri ve yedeklerinin,
27.5) Sicil Kurulu üyeleri ve yedeklerinin,
seçimleri bulunur.
Olağanüstü seçim toplantısı gündeminde ise yalnız seçilmesi gereken organların ve kurulların seçimleri bulunur.
Seçim toplantıları gündemine hiçbir ek yapılamaz.
Seçim toplantılarında başkan adaylarının program ve tanıtım konuşmaları dışında hiçbir konuşma yapılamaz.
Seçim toplantıları geri bırakılamaz.
TOPLANTI YERİ VE İZİN ALMA ZORUNLULUĞU
MADDE 29: Seçim Toplantıları haricindeki Genel Kurul toplantıları, katılacak üyelerin oturarak rahatça izleyebilecekleri ve çalışmalara katılabilecekleri yerlerde yapılır.
Toplantı kamu hizmeti görülen bina ve tesislerle her türlü resmi ve özel eğitim ve öğrenim kurumlarında veya bunların eklentilerinde yapılacaksa bu kurumların yetkili amirinin izninin alınması gereklidir.
Bu izin alınmadan Tüzük'ün 30 ve 33. maddelerinde belirtilen yasal işlemler ve çağrılar yapılamaz.
GENEL KURUL TOPLANTILARI İLE İLGİLİ SINIRLAMALAR
MADDE 30: Genel Kurul toplantıları Kulüp merkezinin bulunduğu ilden başka bir ilde yapılamaz.
Toplantı, bir defadan fazla geri bırakılamaz
TOPLANTININ DUYURULMASI VE ÇAĞRI
MADDE 33: Genel Kurul toplantıya Yönetim Kurulunca çağrılır.
Genel Kurula katılacak üyeler en az 18 (onsekiz) gün önceden toplantı günü, saati, yeri ve gündemi ulusal bir gazetede duyurulmak, Kulüp merkezi ve sosyal tesislerinde ilan edilmek ve ayrıca Kulübün resmi web sitesinde üyelere duyurmak suretiyle toplantıya çağrılır.
Bu çağrıda, çoğunluk sağlanamaması nedeniyle toplantı yapılamazsa 7 (yedi) gün sonra yapılacak ikinci toplantının tarihi de belirtilir.
İlk toplantı başka bir nedenle ertelenirse, bu durum geri bırakma nedenleri belirtilmek suretiyle toplantı duyurusunun yapıldığı gazeteye ikinci bir duyuru verilerek üyelere duyurulur. Bu halde ilk toplantı günü ile ikinci toplantı arasında bırakılacak zaman 7 (yedi) günden az, 60 (altmış) günden çok olamaz.
OY SANDIKLARI, OY PUSULALARI VE ZARFLARI
MADDE 48: Yönetim Kurulu yıllık olağan ve olağanüstü toplantılarda gizli oylamanın yapılması olasılığını göz önünde tutarak Genel Kurul salonuna saydam boş oy sandıkları ve yeterli sayıda beyaz, kırmızı ve sarı renklerde mühürlü oy pusulalarını özel zarfının içine koyarak Genel Kurul Başkanlığına bir tutanakla teslim etmekle yükümlüdür.
Açık oylama esastır.
Başkanlık Divanının gerek görmesi ve Genel Kurulun onaylaması halinde gizli oylama yapılır.
OYLAMALAR
MADDE 49: Oylama açık veya gizli olmak üzere iki şekilde yapılır.
49.1) Açık oylama:
Açık oylama üyelerin Giriş Kartlarını göstermeleri suretiyle yapılır.
49.2) Gizli Oylama:
Gizli oylama üyenin Başkanlık Divanından oy pusulaları ve oy zarfını alması, öneriyi kabul ettiğinde beyaz; red ettiğinde kırmızı; çekimser kaldığında sarı oy pusulasını zarfa koyması, giriş kartı ve kimliğini göstererek zarfı oy sandığına atması suretiyle yapılır.
Oyunu kullanan üye, Genel Kurula katılanlar listesinden işaretlenir.
Oy kullanımı bittikten sonra, Genel Kurul Divan Başkanı öncelikle Genel Kurula katılanlar listesinde oy kullanma sırasında işaretlenen üyeleri saydırır ve tutanağa geçirtir.
Sonra oy sandığı açılarak içindeki oy zarfları açılmadan sayılır ve tutanağa geçirilmiş olan sayıdan daha fazla oy zarfı çıkarsa sandığın içinden fazla zarf sayısı kadar zarf gelişi güzel alınır ve bunlar açılmadan imha edilerek tutanağa bağlanır.
Daha sonra zarflar açılır ve içinden birden fazla oy pusulası çıkanlar geçersiz sayılır.
Geçerli oy pusulaları beyaz, kırmızı ve sarı olarak ayrılarak sayılır, tutanağa geçirilir ve Genel Kurul Divan Başkanı tarafından Genel Kurula duyurulur.
SEÇİM İLKELERİ
MADDE 58: Seçimler serbest, gizli oy, açık sayım esaslarına göre yapılır.
Bu ilkelere uyulmasını Genel Kurul Başkanlık Divanı sağlar.
Oy verme 3 (üç) yılda bir yapılan olağan seçimlerde Başkan ve Yönetim Kurulu ile Denetim Kurulu, Disiplin Kurulu ve Sicil Kurulunun; olağanüstü seçim toplantılarında seçimi yenilenecek organ, kurul ya da kurulların, birleşik oy pusulalarının özel zarfı içinde sandığa atılması suretiyle yapılır.
Üyeler ve yedek üyeler, basılı birleşik oy pusulalarında ayrı ayrı gösterilir, boş oy pusulalarının doldurulmasında da aynı esasa uyulur.
BAŞKANLIĞIN BOŞALMASI
MADDE 92: Kulüp başkanlığı herhangi bir nedenle boşalırsa ve bir sonraki Seçim Genel Kuruluna 6 (altı) aydan daha fazla süre kalmışsa, Tüzük hükümlerine göre 1 (bir) ay içerisinde başkanlık ile diğer tüm organ ve kurulların seçimi için yeni seçim Genel Kurulu yapılır. Genel Kurul tarihine kadar mevcut Yönetim Kurulu 2. Başkan yönetiminde görevine devam eder. Sürenin 6 (altı) aydan daha az kalması durumunda mevcut Yönetim Kurulu 2. Başkan yönetiminde görevine devam eder.
İşbu maddede belirtilen 6 (altı) aylık süre Mayıs ayının ikinci yarısındaki ilk Cumartesi gününden geri saymak sureti ile hesaplanır.
ÜYELİKTEN ÇIKARMA YAPTIRIMI GEREKTİREN EYLEMLER
MADDE 109:
109.1) Genel Kurul ile diğer organ ve kurulların toplantılarını engellemek.
109.2) Seçimlerin düzenli ve sağlıklı bir biçimde ve dürüstlük ilkesine uygun yapılmasını engelleyici söylem veya eylem veya davranışlarda bulunmak.
109.3) Kulüp Başkanı yöneticileri ile üyelerine karşı hakaret fiili eylemde bulunmak.
109.4) Kulübün malvarlığına kasten zarar verici eylem veya davranışlarda bulunmak.
SÜRENİN DOLMASI, İSTİFA HALLERİNDE GÖREVİN GEÇİCİ SÜRDÜRÜLMESİ
MADDE 128:Görev süresi dolan, istifa eden organ ve kurullar yeni seçimler yapılıncaya kadar, sadece günlük işleri yürütmek üzere göreve geçici olarak devam ederler. Bu konuda 92. madde hükmü saklıdır.
Önemli noktaları yazdım, hukukçu değilim ama başkan istifa etse dahi 1 ay en erken seçim tarihi gibi gözüküyor. Online yapılması vs söz konusu değil. Seçim şeklinin değiştirilmesi mümkün değil. Faraza karar alınıp yapılsa online, sonrasında bir kişi itiraz etse tüzüğe aykırı diye o seçim iptal olur. Tüzüğe göre haftasonu yasakları ne kadar devam ederse o kadar seçim yapamayız. Tamamını okumak isteyen benim gibi bir manyak varsa link altta
www.galatasaray.org