Florya işi hakkında tahmini rakamları paylaşıyım renkdaşlar;
97.000 m2 inşaat alanı var
Metre kare maliyeti 1200-1300 dolar tahmin ediyorum.
Toplam maliyet yaklaşık 120-130 milyon dolar.
Satış fiyatı ise m2 fiyatı 7000 dolar civarı olacaktır bence
Toplam ciro 680 milyon dolar ediyor
Bu işte toplam 550 milyon dolar kar var.
Kendimiz yapar ve hepsini satarsak 500 milyon dolar geçer elimize.Ama riskler var.
Eğer kat karşılığı verirsek 340 milyon dolarlık ev alırız.
Arada 200 milyon dolar fark var ama biz yapsak bu paralara satamayabiliriz pazarlama vs zor işler.
Ayrıca bizim 4 milyar tl paramız yok inşaatı yapmak için 10 yıl sürebilir.
Ben İstanbul'da yaşamıyorum. İşim gereği gidip geliyorum ama orada değilim. Bu yüzden benim doğru satış rakamı için bakabileceğim tek yer sarı site ilanları. Sarı site ilanlarına bakarsanız da dediğiniz satış rakamının benzer projeden daha düşük olduğunu görüyorum.
Bize en yakın böyle büyük proje Nivak firmasının yaptığı. Ekşinar Konakları, Koru Florya, Avrupa Konakları bizim tesislerin olduğu bölgeye uzak kalıyor. K. Çekmece tarafında Florya ormanı ile E5 arasında ve yola yakın. Emlak Konut Florya konutları zaten kıyas etmez de o Yeşilköy caddesinin diğer tarafında Atatürk havalimanı yanında. Tek olan evleri baz almıyorum.
Nivak projesi ise bizim gibi Florya merkezinde. Hatta bizim yer çok daha iyi bu arada. Florya sahil parkına çok daha yakın.
Bu yüzden baz alınacak site Nivak projesi evleri. Konseptte benzer. Sarı sitede ilanda farklı büyüklükte (3+1 den 7+2 ye kadar) evleri var. M2 fiyatları ise 9.000-9.500 dolar arasında değişiyor. Bizim satış fiyatı bence daha yukarıda olacağını düşünmeme rağmen 8.500 dolar desek toplam satış rakamı 850 milyon dolar yapar. Eğer imarda bize tanınan %15 lik ilave hakkımızı kullanarak teraslı ve kat bahçeli bir proje yapsak bu rakam 900 milyon dolar civarı olur. Ama biz gene 850 milyon dolar rakamını üzerinden gidelim.
Bu arada herkes bir şeyler yazıyor. Kimisi 500 diyor kimisi 600 kimisi 700 milyon dolar. Bunu yazarken de tek bir dayanak sürmeden yazıyorlar.
Ben ise yapacağımız projeye benzer projelere bakarak, benzer lokasyonda olan projelere bakarak sarı sitedeki evlerin ilanlarına bakarak yazıyorum. Yukarıda detaylı belirttiğim gibi.
Maliyet kısmına katılıyorum. Garanti olsun diye 150 milyon dolar yani 45.000 tl/m2 yazmıştım bende. Ama aslında sizin söylediğiniz gibi bir rakama bitecektir. Nedenlerini de tek tek önceki mesajlarımın birinde yazmıştım.
Bu işte biz yapsak en kötü şartlarda 700 milyon dolar ve üzeri kar yaparız. Satış rakamları zamanla artacağı için fiyatlar yükselecektir.
Bir firmaya versek ve 50-50 oran desek 425 milyon dolar kalır bize.
İkisi arasındaki fark yaklaşık 300 milyon dolar olur.
Proje, finansmanını kendi sağlayacaktır. Biz şundan 2 ay öncesine kadar Erden Timur kalacak diye bilip onun yapılacağı denilen sisteme nasıl güveniyorsak şimdi neden güvenmiyoruz. Erden Timur gibi biri işin başında olursa finansmanı proje kendi içinde çözecektir. Erden Timur'a inanmıyorsak bir şey diyemem.
Süre olarakta 10 yıl çok uzun bir süre. Toplamı 300 daire civarı olan bir proje bu. Ruhsatta sonra finansman da sıkıntı yoksa 2 bilemediniz 3 sene civarında bitecektir.
Bunları ara ara yazıyorum yanlış anlamayın sözüm size değil. İnsanlar eski mesajları okumuyorlar sanırım. Doğru bir bilgi vermek istiyorum.