Ben bu depremle alakali bazi seylerin kesinlikle unutulmamasini istiyorum. Daha dogrusu Almanya dogumlu ve Almanya´da yasayan biri olarak bazi seylere farkli baktigimi düsünüyorum.
Ben Almanya´da kücük bir bankada calismistim bir kac yil önce. Nüfüs´u toplamda 10.000 falan bir bölgede, sadece iki subesi olan götü boklu bir banka.
Bu banka bile her yil stres testi yapmak zorundaydi. Bizim iki tana müdürümüz vardi. Onlar da bu testi yapamadiklari icin (cünkü nasil yapilacagini bilmiyorlardi) disardan özel bir sirkete bu görevi devrediyorlardi. Stres testi dedigimiz sey, eger olaganüstü seyler yasanirsa (atiyorum faizler cok oynar, verdiginiz kredilerde normal ortalamaya göre daha fazla iflas olabilir falan filan), banka ne kadar etkilenir, en az sekilde etkilenmek icin ne yapmalidir, ne kadar bu durumlara dayanir gibi senaryolari göz önünü alan bir tahmin/hesaplama gibi bir sey. Ve her yil disardan bir denetleme kurulu gelir, bu stres testi yapildi mi, yapildiysa ne kadar iyi yapildi, gercekci mi diye kontrol ederdi.
Ve eger Almanya´da götü boklu iki subesi olan banka batmasin diye bu kadar masraf ve enerji harcaniyorsa, böyle bir stres testin, 11 Milyon nüfüsu olan, bir deprem bölgesi icin de yapilmasini beklerdim. Simdi millet diyor. Iste tarihin en büyük afeti, büyük deprem, cok büyük bir bölgede oldu vs vs.
Ben bunlari kabul etmiyorum. Evet bölge büyük, ama bu bölge dünden bugüne büyümedi. Evet 11 Milyon insan yasiyor bu 10 ilde bunlar dünden bugüne oraya göc etmedi. Evet büyük deprem oldu ama o bölgede ilk defa olmadi, ilk defa olmamasiyla beraber farkli farkli bilim adamlari olacak diye bagirdi.
Deprem olabilir, yapacak bir sey yok. Haydi binalar da yikilsin, ona bile bir sey demiyorum (ki imar affi da aslinda tartismaya acik bir sey). Ama ben o bölgeye aninda yardim gitmesi icin, bir plan beklerdim. Bu depremi önceden kafasinda yasamis, hesaplamis, ona göre hazirlik yapmis bir hükümet, BB baskanlari, il baskanlari, tsk görevlileri, vs vs.
Ama aci durum su ki. Kimse bu senaryoyu kafasinda yasamamis, kimse önceden hazirlik yapmamis. Evet her yere vinc kepce vs. belki koyamazsiniz. Ama cadir, battaniye, kürek, demir makasi gibi seyler farkli farkli depolarda hazir tutulabilir. Bölgedeki asker ona göre hazirlanabilir.
Eger saat 4 de böyle büyük bir deprem oluyorsa, saat 4´ü bir gece isleme giren bir acil durum plani beklerdim beklerim. Beklemek de, ben kendimi gectim, orada yasan halkin hakkidir diye düsünüyorum.
Bu yüzden de 6 subat benim icin yakindan etkilendigim en aci ve en büyük faciadir. Ben bile burada 5 günsündür agliyorum. Ama facianin yaninda da ben gözümle gördügüm en büyük rezaletlerden (hazirlikli olmak olmamak anlaminda) biridir ve hep öyle kalacaktir. Bu rezaletin sorumlulari da bu senaryoyu kafasinda yasamak zorundayken yasamamis olan insanlardir.
Ben bu 6 subat´i unutmayacagim.