Cevap: # 9 Elano Ralph Blumer
hayal kırıklığı bir sezon yaşıyoruz,hayal bile kuramadığımız bir çok sezondan sonra FR geldi,akla gelebilecek ilk bir kaç isimden biriydi -benim için ilk isimdi de gelmez tsl e diye düşünmekteydim-,sistem takımı olma adına muhteşem bir adım atıldığını düşünüp umutlandık...elano geldi,şahsım adına ''yok artık,keita bile neyse de elano çok fazla,biri durdursun yönetimi!'' dedim,alışmamıştık böyle şovlara fenerliler gibi,umudumuz daha da arttı,ciddi bir rakipte yoktu ortalıkta,denizli ve daum şarlatanlarını ve ellerindeki kadroları düşününce...
yani sezon başlarken her şey çok güzel görünüyordu...önyargı diyor ya bazı arkadaşlar,elano eleştirildikçe...evet,olumlu manada çok önyargılıydık,çoğunluk adına bunu rahat söylerim...
lig başladı,FR mustafa yı banko oyuncu yaptı,dedik ''kadro bu,ne yapsın adam''...ara transfer dönemi geldi,bekledik ki orta sahaya takviye yapsın;euroligde oynayabilecek santrforu paketleyip oynayamayacak olan ve bonservisi için makul bir opsiyon da alınamayan bir oyuncu ile bilmem kaçıncı açık oyuncusunu yine ederinin üzerinde bir opsiyonla aldırdı,orta saha oyuncularımızdan çok memnundu demekki!:confused:,yine kaldık mustafa ve barışa...kadro tercihleri ve maç içinde oyuncu değişiklikleri derseniz,değil çok büyük teknik direktörler,iyi bir futbol izleyicisinin yapmayacağı saçmalıklar...sistem mi dediniz?...sistem adına en ufak bir kırıntı dahi göremiyorum şu takımın oynadığı futbol(?) da,en iyi olduğumuz iddia edilen maçlarda bile...(bunları söyledikten sonra FR seneye kalsın ve çok başarılı olsun istiyorum nedense

,mantıklı bir izahı yok :confused:,cem kılıç vs nin elano ya toz kondurmamasının izahı olamayacağı gibi herhalde

)
elano topic i olduğunu biliyorum,yukarda değindiğim gibi çok büyük beklentim vardı elano dan;önceleri hemen hiç mücadeleye girmeyen,hiçte umursamayan halinden ifrit oldum,brezilya milli takımında direkt oynayabilecek fizik kondisyonu olan adam tsl de gerekli tempoya nasıl sahip olmazdı?...oysa gayret gösterse çok faydalı olacağı kanaatindeydim...sonra gerçekten mücadele etmeye de başladı,tamam dedim,artık takımı sırtlayacak,orta sahadaki zaafiyetimizi giderecek...ama hayretle ve üzülerek gördüm ki elinden gelen gayreti göstermesi de takıma pek bir şey katmıyor,yerine veya yanında oynadığı,beğenmediğimiz adamlardan daha iyi değil.
buraya kadar tevazu içinde yazdım,şimdi bunun dışına çıkacağım;aktif futbolculuktan başka aklım yeterek ve kafa yorarak 30 yıldır futbol izlerim -ligimizdeki performansıyla-çok nadir sayıda futbolcu hakkında yanılmışımdır,futbol tarihinde elano nun tutmamış transferler arasında yerini alacağını iddia ediyorum...
futbolla ilgili herkesin kafasında birkaç orta saha oyuncu tipi vardır:
1.defansif oynayan,fiziği güçlü,top tekniği vasatı pek aşmayan,rakip orta saha ve forvet oyuncularının ikili mücadeleye girmek istemeyeceği...alou diarra gibi.
2.hem atletik hem teknik yönden üstün özellikleri olan,gereğinde defansif,gereğinde ofansif rol alabilen,tempolu,çağın futbolunda en makbul tutulan...gerard,essien,lampard,tsl de ernst,emre b.gibi.
3.klasik 10 numara oynayan,direkt skora tesir etmeye çalışan,sayıları giderek azalan,alex tipinde.
4?.xavi farklı bir oyuncu.2. grupta sayabilirdim defans-ofans dengesi itibariyle,ama olağanüstü top tekniği ve organizasyon yeteneğiyle ayrı bir statüyü hakediyor.
bunların ara formu olarak da birkaç oyuncu tipi sayılabilir;defansif ama teknik yönü daha iyi yaya vs gibi...
bizde geçirdiği koca bir sezon sonunda elano için ''yanında süper adamlar olsa süper paslarla takımı uçururdu'' varsayımından başka bir şey yok ortada;
defansif yönü nedir? ''etkili pres yapamaz,top çalamaz,sadece topun arkasına geçer(?),ama zaten defansif oyuncu değil''
ofansif yönden ne yapar? ''driplingi yoktur,çalım atmaz,asist yapmasa da olur,gol atmak adamın işi değil ki''
tempolu mu oynar,ileri geri çalışır,takıma liderlik mi yapar? ''çift yönlü oyuncu olduğunu kim söyledi? tempolu oynasa barcada olurdu,yokluktan FR rakip kaleden 50-60-70-80...

m geride oynatıyor,hem uzun pasları yeter,ondan iyi mi bileceksin?!''
peki o zaman ne yapar? ''aah ahh! yanında süper adamlar olsa var ya rakipleri pas manyağı yapar,futbolu meslek olarak seçtiğine pişman ederdi''
seneye elano kalır da yanına 1-2 orta saha oyuncusu alınırsa (musa ve diyelim alou diarra-hitzlsperger ikilisi,isteyen istediği ismi yazsın) ve yine bekleneni veremezse burdaki birkaç kişinin yorumu şimdiden belli:bunlar yanlış transfer,yanında falanca ile filanca olsaydı,FR orda değil şurda oynatsaydı görürdünüz elano yu!...