alex de souza

Değil günümüz futbolu, 50 yıl sonra bile Sara'yı Alex'e tercih etmem. Futbol istediği kadar atletizm üzerine kurulsun; Sara 15 km koşsun, bana 7,5 km koşan Alex gibi adam yeter. Onun bir ara pası, bir şutu, bir frikiği sana maçı çözer ya da maçı aldırır.

Günümüz de yeri yokmuş hıh. İfbli bir adamı övdürttün bana ya

Yav Aykut valla futbolun günümüz gerçeklerinden o kadar uzaksın ki

Alex bugün sahada olsun kucağa alır gezdirirler hiçbir şey yapamaz, ancak düşük seviye maçlarda işe yarar. Kendisi gibi oyuncuları da bugün zaten 10 numara değil en fazla 6 numaraya çekiyorlar, fizik ve atletizmini geliştirebilirse oynuyor yoksa zaten çürüyüp gidiyor artık. Forvet veya forvet arkası falan mümkün değil.

Sen herhalde yetenek olarak Alex gibi oyuncular yok ondan bu tarz oyuncular kalmadı falan zannediyorsun. Oynatılmıyorlar artık. Böyle oyuncuların günümüzde sahada ezilmekten başka yapabileceği hiçbir şey yok.

Alex, FB deki ilk sezonunda oluşturduğu algıyı sonradan silemedi; başlangıçta nadir bulunur yeteneğe sahip ama, güçsüz, tombul, tembel bir oyuncu izlenimi vermişti; ufak bir temasta, istese de ayakta kalamıyordu...Baktı ki bu ligde tempo ve kalite düşük olsa da daha çok ayakta kalmak, hareketli olmak ve yere sağlam basmak gerekiyor, o da çok zeki ve iyi bir profesyonel olarak gereğini yaptı, fazla kilolarını attı vs. Hakemlerin lehte çok kolay verdiği fauller esas itibariyle onun suçudur diyemem, her FB oyuncusu için geçerli bir düzen kuruluydu zira. 32-33 yaşında bile maç başı mesafe ortalaması 10 km nin altına düşmüyordu, pas alabilmek için en doğru yerde bulunacak şekilde hareketliydi hep...Bir Antalya maçında skor 1-1, Antalya çılgınca bastırırken korner dönüşünde aldığı topu kendisini direkt indirmeyi deneyen 4-5 rakip oyuncuyu birer ikişer savuşturup vakit kazanarak, tam zamanında iki arkadaşını rakip kaleciyle başbaşa bıraktığı pasın hayal kırıklığını hala unutamam. FB onun döneminde tek tek kaliteli oyunculardan kurulu olsa da Semih, Lugano, Gönül gibi az sayıda oyuncu onun dilinden anlayabiliyordu aslında, kazmalar da vardı. ''Çevre kontrolü'' denince aklıma gelen ilk isimdir, o yönden halen de TR liginin gelmiş en iyisidir nazarımda.

Başlığı açan kişinin ifade ettiği ama burada ısrarla inkar edildiği üzere, Avrupa maçlarındaki istatistiği oldukça başarılıdır, daha ne yapsaydı yani? Ha, Avrupa' da kupa alamadıysa -bizim efsane kadro gibi-Avrupalı rakiplere kıyasla komple takım kimliği oluşturamadıklarından dolayıdır ki Zico döneminde şans biraz yardım etmiş olsaydı da UCL de Sevilla' yı eleyebilselerdi ne diyecektik?

Breziya A MT; 48 maç, 12 gol ki döneminin Brezilyalı 10 numaralarını aklınızdan geçirin hele bir. Daha FB ye gelmeden önce Brezilya' da fenomen payesine ulaşmış bir futbolcudan bahsediyoruz. Transfer haberleri ilk çıktığı dönemde, 'yine hayal peşinde koşuyorlar, bunlar akıllanmaz' demiştim; yaşı yetmeyenler kulaktan dolma laflar ededursun. Parma' da tutunamamış olmasının sebebini bilmiyorum, bazen böyle şeyler olabiliyor; araştıracak kadar da işsiz değilim. Dediğim gibi, Brezilya' da zaten fenomen olduğu için ısrar etmeyip döndüğü anlaşılıyor.

GS-FB maçlarında kimler kimler marke etmeye çalıştı da ne komik durumlara düştüler hatırlayın; 2-0 yenildiğimiz bir maçta ''Sarbi'' nin kendisini tutmak için sergilediği performans(!), sürekli topu aldıktan sonra peşinden koşturması unutulur gibi değildir mesela.

Ha, hiç mi kusuru yoktu? Sprintinin olmaması dışında bir şey görmedim açıkçası. O sprintsiz haliyle bile FB deki ilk kontratı bitecekken Barca ciddi teklifte bulunmuş, yedek kalırım düşüncesiyle ve de -Kezman etkisiyle filan- Fb deki maaşı da o dönem için kallavi olduğu için gitmedi...

Fazlaca övdüğüm için kızanlar olacaktır ama umurumda değil, taraftardan önce futbolseverim zira. Evet çok beğendiğim bir futbolcuydu kendisi. Burada yazılan bazı saçmalıkları görünce, yeni yetmeler ezbere peşlerinden gitmesinler diye motivasyon buldum sanırım...Sonra ''Antu' ya benzemeyelim''...Benziyor ve benzetiyorsunuz işte...

Alex, FB deki ilk sezonunda oluşturduğu algıyı sonradan silemedi; başlangıçta nadir bulunur yeteneğe sahip ama, güçsüz, tombul, tembel bir oyuncu izlenimi vermişti; ufak bir temasta, istese de ayakta kalamıyordu...Baktı ki bu ligde tempo ve kalite düşük olsa da daha çok ayakta kalmak, hareketli olmak ve yere sağlam basmak gerekiyor, o da çok zeki ve iyi bir profesyonel olarak gereğini yaptı, fazla kilolarını attı vs. Hakemlerin lehte çok kolay verdiği fauller esas itibariyle onun suçudur diyemem, her FB oyuncusu için geçerli bir düzen kuruluydu zira. 32-33 yaşında bile maç başı mesafe ortalaması 10 km nin altına düşmüyordu, pas alabilmek için en doğru yerde bulunacak şekilde hareketliydi hep...Bir Antalya maçında skor 1-1, Antalya çılgınca bastırırken korner dönüşünde aldığı topu kendisini direkt indirmeyi deneyen 4-5 rakip oyuncuyu birer ikişer savuşturup vakit kazanarak, tam zamanında iki arkadaşını rakip kaleciyle başbaşa bıraktığı pasın hayal kırıklığını hala unutamam. FB onun döneminde tek tek kaliteli oyunculardan kurulu olsa da Semih, Lugano, Gönül gibi az sayıda oyuncu onun dilinden anlayabiliyordu aslında, kazmalar da vardı. ''Çevre kontrolü'' denince aklıma gelen ilk isimdir, o yönden halen de TR liginin gelmiş en iyisidir nazarımda.

Başlığı açan kişinin ifade ettiği ama burada ısrarla inkar edildiği üzere, Avrupa maçlarındaki istatistiği oldukça başarılıdır, daha ne yapsaydı yani? Ha, Avrupa' da kupa alamadıysa -bizim efsane kadro gibi-Avrupalı rakiplere kıyasla komple takım kimliği oluşturamadıklarından dolayıdır ki Zico döneminde şans biraz yardım etmiş olsaydı da UCL de Sevilla' yı eleyebilselerdi ne diyecektik?

Breziya A MT; 48 maç, 12 gol ki döneminin Brezilyalı 10 numaralarını aklınızdan geçirin hele bir. Daha FB ye gelmeden önce Brezilya' da fenomen payesine ulaşmış bir futbolcudan bahsediyoruz. Transfer haberleri ilk çıktığı dönemde, 'yine hayal peşinde koşuyorlar, bunlar akıllanmaz' demiştim; yaşı yetmeyenler kulaktan dolma laflar ededursun. Parma' da tutunamamış olmasının sebebini bilmiyorum, bazen böyle şeyler olabiliyor; araştıracak kadar da işsiz değilim. Dediğim gibi, Brezilya' da zaten fenomen olduğu için ısrar etmeyip döndüğü anlaşılıyor.

GS-FB maçlarında kimler kimler marke etmeye çalıştı da ne komik durumlara düştüler hatırlayın; 2-0 yenildiğimiz bir maçta ''Sarbi'' nin kendisini tutmak için sergilediği performans(!), sürekli topu aldıktan sonra peşinden koşturması unutulur gibi değildir mesela.

Ha, hiç mi kusuru yoktu? Sprintinin olmaması dışında bir şey görmedim açıkçası. O sprintsiz haliyle bile FB deki ilk kontratı bitecekken Barca ciddi teklifte bulunmuş, yedek kalırım düşüncesiyle ve de -Kezman etkisiyle filan- Fb deki maaşı da o dönem için kallavi olduğu için gitmedi...

Fazlaca övdüğüm için kızanlar olacaktır ama umurumda değil, taraftardan önce futbolseverim zira. Evet çok beğendiğim bir futbolcuydu kendisi. Burada yazılan bazı saçmalıkları görünce, yeni yetmeler ezbere peşlerinden gitmesinler diye motivasyon buldum sanırım...Sonra ''Antu' ya benzemeyelim''...Benziyor ve benzetiyorsunuz işte...
Benim en komiğime giden hemen hemen her başarılı eski topçu için benzer saçmalıkların yazılması ki Alex çok yakın tarih topçusu yani. Sara varken Alex de neymiş. Adam koşuyor bir kere. 🤣Sallıyorum Wesley'i İnter'den aldığımız yaşta şu an günümüzün GS'ine getirme imkanımız olsa aynı şeyleri ona da yazarlar herhalde futbolda böyle topçulara yer kalmadı diye. Hatta biraz daha ileri gideyim, kendi argümanlarına göre Hagi şu an oynasa hiçbir şey yapamaz, futbol çok değişti çünkü. 😂
Hatta o zaman şöyle de diyebiliriz, Messi şu an top oynasa bir şey yapamaz. 🤣

O kadar uzun yazmışsın, eline sağlık. Tek bir şeye takıldım, Sprint dışında kusuru yoktu.

- Savunma katkısı yoktu zaten fiziği de gücü de buna el vermiyordu
- Alex ne zaman Fenerbahçe'nin ciddi rakiplerle harala gürele tempolu maçı olsa 10 maçtan 8'inde sahadan siliniyordu. Futbol sadece topla oynanan bir oyun değil.
- Alex kendisi üstüne kurulmayan bir sisteme hizmet edebilecek bir oyuncu kariyerinde olamadı, Parma'da da bu yüzden tutunamadı, istatistiklerine rağmen de hiçbir zaman büyük kulüpler kendisine talip olmadı.
- 25-26 yaşında bile dayanıklılığı oldukça zayıftı.
- Asla topsuz koşu yapamazdı vs.

Daha sayarım da sayarım.

Arkadaş öyle bir anlatıyorsunuz ki sanki Bruno Fernandes falan. Yıllarca izlediğimiz adamı bir de bugünün futbolunda olsa şöyle oynar böyle can yakar diye anlatıyorsunuz.

Zidane'ın bile bugünkü futbolda kendine yer bulması çok zor. Deplasman maçlarından sonra falan ıslık yerdi muhtemelen taraftarlardan.

Çıkın şu gereksiz eskiler iyiydi kafasından.

İanis'ten iyi futbolcu o kadar da abartmayalım.

Sevillayi elediler zaten Chealsea de patladılar.

Onur öyle bi saçmaladın ki aynı argüman içerisinde Alex, Hagi ve Messi geçirmişsin.

Aynı mesajda şu 3 ismi geçirmeye utanır insan.

Alex neymiş haberimiz yokmuş. Bir de sprint dışında eksiği yok ve Barca ciddi teklif bulundu yalanı da sıkılmış. Alex çok yetenekli ve skora çok yakın bir topçuydu ama temposuz, savunma katkısı hiç olmayan, fizik gücü yetersiz bir oyuncuydu zaten bu eksiklikleri yüzünden Parma'da başarısız ve büyük liglerden isteyeni olmadı. Şu yazıya göre Alex herhalde Sneijder, Hagi'den iyi oyuncu.

Keltoşun biriydi çok hatirlamiyorum açıkcası :d

Onur öyle bi saçmaladın ki aynı argüman içerisinde Alex, Hagi ve Messi geçirmişsin.

Sara ile Alex'i aynı cümlede geçirmeye utanmadın da ben yaptığım benzetmeden mi utanayım. Ben üzerine bir şey eklemedim ayrıca. Senin o mesajından çıkan ana fikir o evet: Messi, Hagi ve Wesley şu an oynasa bir şey yapamaz.

Sneijder falan demiş. Alex'in Parma'ya gittiğinden orada tutunamadığından bir haberler sanırım. Yani o dönemde Alex temposuz, fiziksel eksiklik gibi nedenlerle İtalya liginde yapamamış biri mevcut futbolu bırak o dönemin Avrupa liglerine uyum sağlayamamış biri eksiklikleri nedeniyle. Burada adama sprint dışında eksiği yok denip karşılaştırıldığı adamlara bak.

Maalasef biz almalıydık. FatihTerim'in 2. dönemi tarihin en berbat dönemlerinden birisiydi.

Sara ile Alex'i aynı cümlede geçirmeye utanmadın da ben yaptığım benzetmeden mi utanayım. Ben üzerine bir şey eklemedim ayrıca. Senin o mesajından çıkan ana fikir o evet: Messi, Hagi ve Wesley şu an oynasa bir şey yapamaz.

Ana fikir o değil, Alex hepsinden çok daha gerideydi fiziksel mücadele konusunda. Sneijder 8 numara oynayabiliyordu. Hagi ise kanat oynayabilen bir oyuncuydu, -ki bu 2 oyuncu kariyerlerinde İnter, Real Madrid ve Barcelona görmüş, en üst klasmanda senelerce oynamış topçular. Alex gibi Parma'ya gidip orada bile tutunamamış birisi değiller. Messi ise artık 40 yaşında ve evet oynayamaz doğru. Messi'nin 35 yaşına kadar oynayamayacağı herhangi bir düzen yok.

Messi Hagi falan bunlar benim mesajımda geçmeyen isimler. Ne alakaysa sen bunları dahil etmişsin mesaja.

Aynı zamanda ben mesajımda ne dedim? Alex Sara'dan daha iyi bir futbolcuydu tabii ki ama günümüz futbolunda Alex gibiler değil Sara gibiler oynar. Evet, bu da bir realite. İstediğin kadar karşı çıkabilirsin, gerçek bu.

Elit oyuncuydu fenerbahcesine o kadar aşıktı ki Avrupa devlerine gitmedi.
Allah'ın kuşu Alex ile hagi'yi karşılaştırmış.
Edit: Sefa gibiler oldukça daha çok şampiyonluk yaşarız. Allah sayılarını arttırsın.

Ayrıca niye kariyer kıyaslaması yapılıyor, bu da alakasız. Alex kulüp kariyeri nedeniyle uluslararası bir marka olamadı, zaten Brezilya ve ülkemiz dışında pek tanınan biri değil. Ben kendisini övenin de dünyada çok tanındığı için övdüğünü görmedim. Ha Brezilya milli takımında 50'ye yakın maçı ve 12 golü olan bir adam yine de. Onlar da enayiymiş demek ki. Keşke sizin kadar topçudan anlasalardı. XD
Parma'da yapamamış yav yapsa ne yapmasa ne. Konu o mu. Ülkemizde Tsubasa etkisi filan bırakmış yerel bir süperstardı. İşin özeti bu. Ama yok öyle değildi demek için kırk tane takla atmak neyin kafası ya. 🤣 Şöyle olsaydı yapamazdı, böyle olsaydı yapamazdı... Halamın bıyığı olsa amcam olurdu.

Ana fikir o değil, Alex hepsinden çok daha gerideydi fiziksel mücadele konusunda. Sneijder 8 numara oynayabiliyordu. Hagi ise kanat oynayabilen bir oyuncuydu, -ki bu 2 oyuncu kariyerlerinde İnter, Real Madrid ve Barcelona görmüş, en üst klasmanda senelerce oynamış topçular. Alex gibi Parma'ya gidip orada bile tutunamamış birisi değiller. Messi ise artık 40 yaşında ve evet oynayamaz doğru. Messi'nin 35 yaşına kadar oynayamayacağı herhangi bir düzen yok.

Messi Hagi falan bunlar benim mesajımda geçmeyen isimler. Ne alakaysa sen bunları dahil etmişsin mesaja.

Aynı zamanda ben mesajımda ne dedim? Alex Sara'dan daha iyi bir futbolcuydu tabii ki ama günümüz futbolunda Alex gibiler değil Sara gibiler oynar. Evet, bu da bir realite. İstediğin kadar karşı çıkabilirsin, gerçek bu.
İyi de senin yaptığın şey tamamen bir hipotezden ibaret. Bunu anlatmaya çalışıyorum zaten.
Bir başkası da Alex Fener yerine başka bir takıma gitse çok başarılı bir uluslararası oyuncu olurdu da diyebilir. Aynı mantıkla Hagi de şu an oynasa bir şey yapamazdı denebilir. Çünkü Alex şu an oynasa bir şey yapamazdı argümanı için belirtilen savların benzeri kendisi için de geçerli. Dersin de dersin... Sonu gelmez. Her iki durumun da kanıtlanabilir ve rasyonel bir tarafı yok. Bir oyuncu bir takımda (Parma) yapamadı diye kötü oyuncu olmuyor. Günümüz futbolunda Sara gibiler oynar diyorsun, herifin Brezilya milli takımında 50'ye yakın maçı 12 de golü var. Bu söylediğini kesin bir şeymiş gibi yazman manasız. Parma'da yapamadı Brezilya milli takımında yapmış o zaman? Bu mu yani. Ne sonuç çıkaracağız burdan?
Türkiye kariyerinde herifin 171 gol 144 asisti var. Ama gel gör ki abartılıyor, aslında o kadar da iyi topçu değildi filan deniyor. Yav bu komik değil mi şimdi? Benim Ferrari aslında iyi bir marka değil, bilmem kaç milyon euro'yu boşu boşuna veriyor enayiler dememden bir farkı var mı. Ya da kazandığı zibilyon tane yarış organizasyonu olan ve yarış dünyasının en başarılı markalarından biri olarak görünen Porsche aslında o kadar başarılı değil demek gibi bir şey bu.

Son düzenleme:
Geri
Üst Alt