Öncelikle ben muhasebe uzmanı değilim.. Ekonomiden de anlamam.. O kulüpteki muhasebecilerin işidir. Ben sadece GS Store'a giderim atkımı formamı alır kulübüme katkımı yaparım.. Bunun karşılığında da Galatasaray'dan iyi oyun beklerim. Bunada hakkım var herhalde ?
Sorunuza gelecek olursam; Ben sadece kabaca transfer sürecini ve kar zarar durumunu anlattım.. Kulübün muhasebecisi değilim.. Yapılan transferleri Tudor istedi fakat yıllık ücretlerde Sevr gibi anlaşmaları Tudor yapmadı.. Sanki yıllık ücretleri tudor vermiş, bonservisleri tudor harcatmış gibi bir hava var.. Tüm bunlara rağmen aldırdığı oyuncularla ve o kemik kadroyla bu takım 2 yıl şampiyon oldu..
FFP konusunda haklısınız.. Fakat bu sezon FFP bitti ve tamamen terimin istediği oyuncular alınarak 26 milyon euro'ya yakın para harcadı kulüp.. Peki son durum ne ? Ligin henüz 12. Haftasında Trabzonspordan 10 puan fark yemiş durumdayız.. Madem ki FFP konuşuyoruz bunlarıda konuşalım..
Bizi fb ve bjk taraftarından ayıran en önemli özellik başarısızlığa olan tahammülsüzlüğümüzdür.. Biz biatçı değiliz. Biatçı olmak isteyen varsa fb ve bjk'yi tutabilir..
Ayrıca ben kimseyi kırmak istemem.. Kırdıysam kusura bakmayın..
İstenen oyuncunun maaşından hoca da sorumludur. Messi'yi istiyorum derim umursamam o zaman.
Alınan oyuncular tanınmayan adamlar değildi. Ona rağmen Maicon, Badou, Belhanda gibi adamlara ederlerinden fazla verildi.
Bahsettiğin transfer operasyonunun bize net zararı 60 m euro, fiili zararı 150 milyon euro. Üstüne Riva arazisi gitti.
O sene sonunda 50 m euro zarar açıkladık, devre arası Badou gitti.
Maicon'dan para kazandık demişsin, bize total maliyeti 12+ milyon euro, satıştan gelen gelir 3 milyon euro, net 9+ milyon euro zarar var.
Belhanda ve Feg total maliyet 50 milyon euro, getiri 0.
Fernando, Gomis, Mariano dışındakiler riskli işlerdi ve hemen hepsi elimizde patladı.
Sana doğru transfer nedir anlatayım.
Biz Mariano'yu 4 milyon eurouya alırken Genk, Maehle isimli sağ beki 1.3 milyon euroya aldı. Mariano bizde 7 milyon+ bonuslar civarında da para kazandı. Maehle 300 bin euro aldı 3 sene. Total maliyeti 2.5 milyon euroyken 15 milyon euroya satıldı, 12.5 m euro kar ettiler. Biz Mariano'ya 11 milyon eurodan fazla para harcadık, bedavaya gitti arada 23.5 milyon euro fark var ve bu para neredeyse ŞL parasına eşit. Transfer böyle değerlendirilir.
Ona 3 buna 5 vererek, isimli topçulara 3 milyon euro ödeyerek transfer yapılmaz.
Senin yıllık gelirin belli, ŞL olmadan 40 m eurodan fazla harcayamazsın ve bacağına sıkıyorsun ha o şampiyonluklar da Tudor'a yazmaz, dünyanın hiç bir yerinde böyle bir algı olamaz, ikinci sene zaten final kadrosunda Feg, Belhanda, Mariano, Fernando dışında kimse yoktu.
Şampiyon oldun ŞL geliri geldi de noldu, sadece bu 4lüye o sene 15 m euro maaş ödedin, kalan oyuncular var bir de.
İsterseniz sabaha kadar eleştirin, Türk takımlarının ortalama maaşı 1 m euro olmalı, o paraya da ne Fernando gelir ne de Mariano. Rivayı satıp bilinen adamlara fahiş maaşlar verilerek yapılan transfer operasyonu da başarılı olarak adledilemez, o sene sonunda sportif bilançoda 50 milyon euro zarar yazdın diye seni 2 sene Avrupa'dan men de edebilirlerei ki yönetmeliğe göre etmelilerdi, dolayısıyla paranın geri dönüşü hiç olmayacaktı.
Ayrıca isimli topçulara fahiş bedellere ödeyip hazır takım kurmak işin en kolayıdır, mevcut ekonomi sana tek seçenek sunuyor o da geliştirici olmak, TS veya BJK bu sene şampiyon olamazsa seneye transfer dahi yapamaz oyuncu satmadan, ikisinin de kadroları yaşlı ve büyük riske girdiler, tek takım şampiyon olacak ve kalanlar acı çekecek, ŞL de garanti değil üstüne.
Kısacası takım sürdürülebilir finansal planlamayla kurulur, yatırım hele de paran kısıtlıysa değer yatırımlarına yapılır, her sene maaşı sabit kalırken yaşlanıp geriye gidecek topçulara değil.