Bedelli Askerlik

Şimdi yedek subaylık ve kısa dönemin kaldırılıp tek tip 9 ay olma haberleri çıkmaya başladı yine. Ama bu sefer 3.aydan sonraki 6 aylık dönem için bedelli kullanılabilecek haberleri var.

GSCimbom Forum kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Ne yalan söyleyeyim G3'ün sesini dibimde ilk duyduğumda s.çmıştım.

Caydırıcılık ve ordu konseptleri yalnızca hard power unsurlardan oluşmaz, teknoloji askeri gücü belirlemede enstrümanlardan yalnızca biridir hatta en önemlisi de değildir.

Mesela İsviçrede zorunlu askerlik var gayet uzun süreli, ve bu ülkenin dış politikası tarafsızlığa dayalı. Ama gel gör ki zorunlu askerlik sistemini hunharca kullanıyor, hem de bizden daha katı bir şekilde.

Bugün İngiltere'de ve Fransa'da zorunlu askerlik sistemine dönüşün yolları yapılıyor mesela.
Dünya savaşı çıktığı taktirde hepimiz otomatik olarak askere alınacağız fakat şartlar eşit olmayacak ki insan gücü karşısında füzeler, roketler, savaş uçakları, insansız tank, uçak ve helikopterler vs olacak karşı taraf açısından da böyle olacak hele ki büyük devletlerden biri kaybedeceğini anladığı taktirde elindeki ne kadar nükleer başlık varsa atacak. 1 ve 2. dünya savaşlarında bu kadar teknolojik gelişim yoktu Hitler'le Almanya bir tank yaptı yakıttaki soğumaya karşı sistem düşünmüş olsaydı Moskova'yı alacaktı ve Rusya'yı dağıtacaktı böylesi bir avantajla bile neler neler yaptılar o dönemlerde 1 merminin bile önemi varken şu an bambaşka seviyeye çıkıldı asıl soru 3. dünya savaşı nasıl olacak ve hangi faktörler ön planda olacak Ordu mu Teknoloji mi yoksa bambaşka bir şey mi ?

Abi tamam da bedelli zaten nüfusun getirdiği bir gereklilik, herkesi alacak kapasite de yok.

Ben zaten duyduğumu söylemiştim, bence 2023 sonrası profesyonel orduya geçilecek.

Okuyan ve okumayanın süresi aynı olursa tek değişen okuyan adamların yarısı yüksek/doktora yapıyordu şimdi tamamı yapar. Üniversiteler kazanır. Kaçabildikleri kadar kaçarlar.

Tek tip fiilen 9 ay yaptırmazlar zaten, olursa 6 ay falan olur ilk başta, sonrası için para veya kamu hizmeti istenebilir. Zamanla bu süre azalır, ama kimse 2-3 yıl içinde herkes 2 ay yapıp terhis alacak gibi bir beklentiye girmesin, Türkiye özellikle askeriyeyle ilgili konularda aşırı hantal hareket ediyor.

2020'de profesyonel orduya geçiş tamamlanıyor zaten, 2023'ü beklemeye gerek yok ki. Bugün ordu büyük oranda profesyonel zaten, muharip birlikleri tamamı profesyonel olacak 2020'de. Jandarmaya er alımı tamamen bitirilecek mesela.

Tam profesyonel ordu dediğimiz şey yükümlülük sisteminin kaldırılması, Türkiye'de böyle bir çalışma yok zaten. Eninde sonunda yükümlülük sistemi bitecek ama biz görür müyüz muamma.

21 gün gidicez diye mutlu oluyorsun işte, sana hayırdır :)

Kesinlikle zevkten dört köşe olacağımdan emin olabilirsin. Ama özleyeceğimi de itiraf etmeliyim. Bu arada sen yokken adminlik görevini bana emanet edebilirsin. Layığıyla yerine getireceğimden şüphen olmasın :)

Kesinlikle zevkten dört köşe olacağımdan emin olabilirsin. Ama özleyeceğimi de itiraf etmeliyim. Bu arada sen yokken adminlik görevini bana emanet edebilirsin. Layığıyla yerine getireceğimden şüphen olmasın :)
Gitmeden sana yıldırma açar öyle giderim merak etme.

Dünya savaşı çıktığı taktirde hepimiz otomatik olarak askere alınacağız fakat şartlar eşit olmayacak ki insan gücü karşısında füzeler, roketler, savaş uçakları, insansız tank, uçak ve helikopterler vs olacak karşı taraf açısından da böyle olacak hele ki büyük devletlerden biri kaybedeceğini anladığı taktirde elindeki ne kadar nükleer başlık varsa atacak. 1 ve 2. dünya savaşlarında bu kadar teknolojik gelişim yoktu Hitler'le Almanya bir tank yaptı yakıttaki soğumaya karşı sistem düşünmüş olsaydı Moskova'yı alacaktı ve Rusya'yı dağıtacaktı böylesi bir avantajla bile neler neler yaptılar o dönemlerde 1 merminin bile önemi varken şu an bambaşka seviyeye çıkıldı asıl soru 3. dünya savaşı nasıl olacak ve hangi faktörler ön planda olacak Ordu mu Teknoloji mi yoksa bambaşka bir şey mi ?

İkinci dünya savaşında 42-43 lere kadar Almanya'nın tank açısından herhangi bir üstünlüğü yoktu, hatta daha erken dönemlerde Fransa Almanya'dan daha gelişmiş tanklara sahipti, Almanya'nın hızlı ilerleyişi yüksek oranda o döneme göre modern ve etkin doktrinlere sahip olmasıydı. Önce motorize ve sonra da mekanize birlikler falan filan baya uzun bir konu. Esas mesele ordu organizasyonuydu yani teknolojiden ziyade.

Teknoloji tabiki çok önemli bir unsur, önemsiz demiyorum ama yüksek teknoloji bir orduyu tek başına güçlü kılmaz. Ordular canlı organizmalara benzer, birbirine eklemli pek çok faktör var belirleyici olan.

Basitleştirerek örnek vereyim anlaşılması açısından, mesela Mısır ordusu kağıt üstünde çok güçlü bir ordudur, teknolojik açıdan iyi silahlara/sistemlere sahiptir ama gerçekte beş para etmez bir ordudur, buna mukabil pek çok alanda yüksek teknolojiye erişimi olmayan, oldukça köhnemiş bir hava kuvvetlerine sahip olan İran ordusu gerçek anlamda bir ordudur. Ordular gelenekleriyle varolurlar, gelenekleriyle de yaşarlar. Gelenekleri köklü ve sağlam olmayan ordular tıpkı mısır ordusu gibi yozlaşırlar.

Uzun lafın kısası; ''artık teknoloji dönemi adamlar bir düğmeye basıyor füzeyi yolluyor bu sebeple askere ihtiyaç yok '' vs gibi söylemler halk nezdinde karşılık bulsa da geçerliliği yok.

benim merak ettiğim 21 gün için ne zaman alacakları 1 sene felan sürerse bu süreç yine sıkıntı olur herkesin bir planı programı var hangi dönemler alımlar yapıp bitirecekler bedellileri bu da önemli

İkinci dünya savaşında 42-43 lere kadar Almanya'nın tank açısından herhangi bir üstünlüğü yoktu, hatta Fransa Almanya'dan daha gelişmiş tanklara sahipti, Almanya'nın hızlı ilerleyişi yüksek oranda o döneme göre modern ve etkin doktrinlere sahip olmasıydı. Önce motorize ve sonra da mekanize birlikler falan filan baya uzun bir konu. Esas mesele ordu organizasyonuydu yani teknolojiden ziyade.

Teknoloji tabiki çok önemli bir unsur, önemsiz demiyorum ama yüksek teknoloji bir orduyu tek başına güçlü kılmaz. Ordular canlı organizmalara benzer, birbirine eklemli pek çok faktör var belirleyici olan.

Basitleştirerek örnek vereyim anlaşılması açısından, mesela Mısır ordusu kağıt üstünde çok güçlü bir ordudur, teknolojik açıdan iyi silahlara/sistemlere sahiptir ama gerçekte beş para etmez bir ordudur, buna mukabil pek çok alanda yüksek teknolojiye erişimi olmayan, oldukça köhnemiş bir hava kuvvetlerine sahip olan İran ordusu gerçek anlamda bir ordudur. Ordular gelenekleriyle varolurlar, gelenekleriyle de yaşarlar. Gelenekleri köklü ve sağlam olmayan ordular tıpkı mısır ordusu gibi yozlaşırlar.

Uzun lafın kısası; ''artık teknoloji dönemi adamlar bir düğmeye basıyor füzeyi yolluyor bu sebeple askere ihtiyaç yok '' vs gibi söylemler halk nezdinde karşılık bulsa da geçerliliği yok.

Tabi ki askerlik olarak tuşa basma olayı halk nezdinde kalır katıldığım noktalar da var hatta uçak, tank, helikopter kullanmasını çok daha iyi askerlerimiz olursa avantaj sağlayacaklardır ben zaten askerliğin tamamen kalkmasını savunmuyorum profesyonel olarak devam etmelidir ama bizim gibi normal halktan olan insanların 6-9-12 ay askerlik yapsa da katacağı bir şey olduğunu sanmıyorum sadece disipline olmayı ve belli ölçüde zorlu şartları öğretiyor o noktaya geldiği zaman hiç askere gitmemiş adamla gitmiş adam arasında hiçbir fark olmayacak tabi bunu profesyonel olarak ayırıyorum bu adamların geçtiği eğitim tamamen bambaşka seviye ki çok ciddi saygı duyuyorum sınırları zorlayarak eğitim alıyorlar. Artık çağ bu kadar hızlı gelişirken bence zamanla teknolojik olarak ciddi yatırımlar yapmamız gerektiğini düşünüyorum geçmişte belki 100 yılda değişen teknolojik gelişim şu an günler içinde gelişiyor bir gün geldiği zaman yapay zekayla beraber bambaşka bir çağa geçilecek Amerika ve Rusya çok çılgın savunma sanayisine yatırım yaparken diğer ülkeler %90 daha az yatırım yapıyor burada ekonomik güçte çok önemli ama en azından İHA - SİHA'larda olduğu gibi yerli üretim mallar görürsek hem ticari olarak hem de askeri güçte önemli kozlarımız oluyor

benim merak ettiğim 21 gün için ne zaman alacakları 1 sene felan sürerse bu süreç yine sıkıntı olur herkesin bir planı programı var hangi dönemler alımlar yapıp bitirecekler bedellileri bu da önemli
2019 başından itibaren almaya başlarlar ama neye göre yerleştirirler bir açıklama gelecektir

2019 başına kalmaz geç olur.

Katılım sayısına bağlı her şey, çok olursa mecbur parçalı olacak

gidin olm askere. sizden önce bütün ecdadınız gitti. askerde anlamıyorsunuz ama askerden geldikten sonra Türk Silahlı Kuvvetlerine hizmet etmenin kıvancı başka oluyor..

Bu alım konusu da baya ilginç, nasıl yapacaklar çok merak ediyorum. Az evvel biraz bakındım da Türkiye'deki eğitim piyade tugaylarının sayısı belli, buralarda hali hazırda normal askerliğini yapan insanlar eğitim alıyor. Mesela atıyorum Burdur ve bir kaç yer belirlediler diyelim bunların her biri taş çatlasa 6 bin kişi falan alabilir, 4 yer belirlendi diyelim 21 bin kişi. 400 bin kişi başvursa 2 yıla anca eritirler...

Büyük ihtimalle 200-250 bin katılım bekliyorlar her şeyi ona göre düzenlediler 400-500 bin katılım olursa çok zor işleri. Artık üst üste yatarsınız :D

Geri
Üst Alt