Eskiden askere giden meslek öğrenip gelirmiş, bu sebeple sadece askerlik hizmeti verilen bir yer olarak görülmezmiş doğal olarak. Eğitimsiz, mesleği olmayan adamlar meslek sahibi olarak dönermiş ki bu hakikaten çok kıymetli bir şey o dönem için. Bir de Osmanlı'nın batılılaşma hareketlerinden bu yana ordu hep milletin baya bir önünde oldu, öncü oldu. Böyle de bir gelenek de var yani.
Günümüzde ise bambaşka bir dünya ve bambaşka bir Türkiye var. Şehirlerin nüfusu arttı, kırsalda kimse kalmadı dolayısıyla askerliğin meslek edinme ve genel olarak askeri eğitim dışında eğitim verme olayı bitti. Daha pek çok eklenebilecek başlık var ama uzatmayayım hiç.
Bir de bütün bunlara ek olarak 91'de soğuk savaş bittikten sonra NATO orduları bir bir kendini yeniledi, yepyepni konseptleri benimsediler. Biz çok uzunca bir süre soğuk savaş tipi yapılanmayı sürdürdük, bunda Türk halkının askerliğe bakışı, ordu-millet kavramı ve en önemlisi terörle aktif mücadele de etkili oldu tabi.
2008'de profesyonelleşme çalışmaları hız kazandı ve son 3-4 yıldır da terörle mücadelede yalnızca uzman askerler görev alır hale geldi.
Şimdi de yepyeni bir askerlik sistemi gelecek ben de merakla bekliyorum nasıl bir şey olacağını. 2 ay zorunlu +9 veya daha uzun süreli maaşlı askerlik veya 2 aydan sonra bir miktar para ödeneceği söyleniyor gazetelerde böyle yazıyor bakalım nasıl bir şey çıkacak.