uzun ve karma bir yorum olacak simdiden kusuruma bakmayin,okudunuz icin tesekkur ederim.
yukarilarda hiz,tempo, yavaslik vs yorumu gecmis,,,,,
nacizane genel takim gorusum;
kanimca hiz ,tempo,kondisyon bunlar ayni havuzda iyi irdelenip uzun vade denkleminde sezonluk planlama da yapilanmali.... salt bir oyuncu ozelinde de degerlendirilemez keza.
bir kac baslikta degindigim elzem noktayi nuansi yinelemek gerekirse ;
sirasiyla su cizgi olmazsa olmazdir nazarimda ;
x bir hoca ismi ister fatih terim , roger, hans , mou olsun ;
*kullanacagi sistem , ?
taktik kurgu(lar), ?
dizilisler ?
ozelinde , bunlara yonelik : >
*uygunluk ? ,uyum ? < >
*dogru salt birey oyuncu profili ?
*dogru 11 oyuncu uyum uygunluk birlikteligi ?
*secilen oyuncu(larin) fundemental yonden ne derece yeterli olusu,
*futbolun dogrularini ne derece yapabildikleri ,oyunun taktiksel yonundeki gesiclerde ne derece akiskan ,hizli dusunen,
*oyunun teknik taktik ,basit acilimlarinda,gecislerinde bireysel ve bolgesel olarak sundugu tutumu,,,
*fiziksel guc , tempo, efor, kondisyon,
stamina,agility,(dayaniklilik,saglamlik vs) versatility(cok yonluluk) ,footballing iq(oyun akli) ,vision(oyun vizyonu) gibi gibi terimlere oyun profil karakteristiginde ne kadar asina oldugu cok ama cok onemli.
3lu oynayacaksan misal;
hazirlik maclari, idman maclari hazirliklar vs yapilmali sistem uzerinde,
beraberinde buna uygun oyuncu profilleri secilmeli veya transfer edilmeli bir insaa planlamasi mevzuu ise...
oyle cat diye avrupa deplasmanina 3lu cikip karma oyuncularla oynamak pek saglikli ve efektif,verimli olmaz,olmadi da...
3lu bir alternatif olacaksa, buna uygun profiller elde var mi, bu onemli bir kistas.
4lu oynayacaksanda benzer bakista yol haritasi cizilmeli.
kimi zaman bir noktadan sonra iki sistemi de oynayabilecek cok cesitli oyuncu(versatility,ability,utility)
misal, 3lude de 4lude de oynamaya elverisli nereye koyarsan koy verim verebilecek katki saglayacak tur profiller secilebilir. bunu dunya uzerinde en basairli ve etkili yapan hoca benim bildigim ve takip ettigim; bielsa var.
rakamlari misal verdim.
demek istedigim hangi sistemde oynayacaksak, buna uygun isimler secilmeli kadro yapilanmasi diye bir olgu var ise.
karma kadro ile yapilanma saglikli olmaz eger oyuncular uygun profilde uyumlu degilse, sadece macina gore gunu kurtaran sonuclar alinir kisa vade ozelinde.
oyuncunun kumasinda oyun akli , cok yonluluk ve veya nereye koysam oynar bakisi yok ise,
o oyuncuyu istedigin yere koyup verim vermesini beklemek risk tasir.....
neredeyse cogu donem kadro yapilanmamizda dogru teshis vs vs yapamadik. uygulayamadik.
belki feldkamp'in ilk gelisinde tat almistim saglikli yapilanma adina.
fatih terim'in ilk gelisinde de bu yonde doneler mevcut. kadro yapilanmasinda efektiflik ve verim alma adina bir kac sezonluk kazanc ortaya cikmisti.
*2.geliste yapamadi. yapilanma adina kadro kurulumunda.
*unal aysal doneminde ise karma fakat kaliteli futbol akli olan oyuncularin a siniftakilerin bir kac tane olmasi; sneijder,,ujfa,drogba,selcuk,riera,melo,elmander ,eboue, hamit,muslera, ve bu kalibre ve oyun aklinda isimler sayesinde iyi gecis yaptik fakat sonrasini getiremedik,... yol ayriminda ya ayni sinif futbol akli olan isimlerde devam edecektik ya da ya tutarsa diyip isimli ,dudusteki isimlere yonelecektik belhanda,feg, vsvs.......
ben ilk donem fatih terim kadro kurulum anlayisini benimseyen tarafim kendi ozelinde.
genel yapilanma denkleminde ise feldkamp tarafindayim. denge konusu bu anlamda kendisinin kurulumunu ilk tercih etmemdeki baslica sebeplerden.
unal aysal donemi fatih terim 'i de futbol akli a sinif o donemki yerli yabanci isimlerin benzerlerinde devam edersek ,iyimser olurum bu sekle de.
*fakat uzun vade anlaminda; feldkamp ilk gelisi ve fatih terim ilk gelisi onceligim olurdu ,kadro yapilanmasi ,planlamasi vs yapmaya yonelik.,..
arti parantez;
*(rijkard donemi ise trajik idi, dogru olmayan profil oyuncularla ,dogru hoca ve sisteme giristik, yolda kaldik,kimine gore) ........
mevcut sezonumuza donersem;
*bizim mevcut yeni sezon kadro yapilanmamiz da , ic pazardaki yerlilerden isindigim isim aytac, birde olmasi muhtemel olan berkan (izledigim kadariyla)... diger alinan yerliler ustlerde belirttigim noktalarda yeterli olmayan profiller kanimca.
yabancilarda ise cicaldau ,soldaki hollandali olumlu buldugum nokta atislar... ustlerde belirttigim nuanslara yakin.
yeni sag bek gelisime acik, suan icin taktiksel kurgularda ne gibi uygunluk uyum ,yatkinlin gosterecek zamanla anlasilir...
bu alinan isimlerden uygun ve uyum denklemi goz onune alinarak dogru sistem ve taktik olusumlara entegre edilmeli.
misal cicaldau 4231 de en efektif ve verimli oldugunu belirtmistim bir kac kez. 3lunun arkasindaki mevkide ozellikle.
simdi bu oyuncuyu biz nerede oynatacagiz ?
burdan yola cikarak diger isimlere de benzer soruyu sorabiliriz. hocaya yonelik.
efektif oldugu verimli oldugu bahsini ettigim bolgede mi, yoksa versatility ve utility ozelliklerinden dolayi ortanin gerektiginde saginda solunda vssinde bakisinda mi kullanacagiz ? bu bir hoca icin sans , eli rahatlatan tur, fakat progresive anlayis icin bolgesel anlamda daha kompakt olmak adina ,en efektif ve en verimli oldugu yerde oynatirdim bahse gecen oyuncuyu veya x bir oyuncuyu.....
x bir ornek verdim.
ayni seyi baska profil oyuncumuz icin de yazabiliriz.
oyun akli iyi olan fundamentali yeterli olan oyuncu icin yer fark etmez genelde. basit oynar efektif ve verimli ,sonuc odakli oynar ,iyi bir takim oyununda bunlar olmazsa olmazlardan.
fakat salt bir oyuncu yeterli olmaz bu denklemde. birden fazla oyun akli iyi olan ve fundamentali yeterli olan profiller gerekli.
dolayisiyla misal cicaldau 'yu gedson la cok elzem goruyorum ortada bir arada.
misal,
gedson ~ emre k
gedson ~ cicaldau
gedson ~ emre a
ornekler cogalabilir...
nacizane benim secimim 2. olurdu, bunda oyun akli ve ustte belirttigim nuanslar onem arz ettiginden dolayi.
dogru oyuncu profili bu iki isim dedim ?
peki bunlara uygun dogru sistem ve taktiksel kurgu ?
akabinde benzer yoldan diger oyuncular hangileri olmali .
ozetle; dogru sistem ,taktik ve buna uygun uyumlu dogru profil oyuncular. <;>
*fundamentali ve oyun akli yeterli olmasi olmazsa olmaz sart benim gorusumde kadro yapilanmasi planlamasinda...
*bunlara yanit bulmak benim adima bu sezon oncesi ustunde durdugum en onemli noktalar takim planlamasi adina.,.
karma ve uzun bir yazi oldu kusuruma bakmayin ,aklima geldikce ekledim belirtmek istedigim konular genelinde....
zamanla da eklerim bazi noktalari gerek olursa...
okudugunuz icin tesekkurler.