covid aşılarının yan etkileri

Ailem ve arkadaşlarımdan onlarca kisi biontech oldu. Kimsede kotu bir yan etki olmadi. Kisisel deneyimim ilk asidan sonra hicbir sey olmadi, ikinciden bir gun sonra bir gun suren hafif ates oldu. Baska da birsey olmadi.

1.doz Biontech kol ağrısı yaptı 1-2 gün
2.doz Biontech ilginç bir şekilde hiçbir yan etki yapmadı. Yapan hemşirenin de eline sağlık olurken de hiç hissetmedim.

Aşı konusunda bence atlanan şeylerden biri de psikoloji. Aşı konusunda oluşturulan gergin ortamdan ve yalan yanlış bilgilerden dolayı psikolojik olarak etkilenen (yalancı ağrı) ve stres kaynaklı rahatsızlık yaşayanlar (kalp krizi) da mutlaka vardır. Miyokarditle ilgili aşı karşıtları İsrail'deki araştırmayı örnek veriyor ama İsrail'deki araştırmadaki oran çook düşük ve de hiçbir hasta hayatını kaybetmedi. Bununla beraber covid olduktan sonra kalp yetmezliğinden ölenler -babamın yaşıtı bir arkadaşı da bu şekilde vefat etti ne yazık ki- var. Miyokardit sıklığı ise aşıya göre çok daha fazla.

Öte yandan bu virüsün etkileri hala tam olarak çözülebilmiş değil ve de yarın öbür gün mutasyon geçirip agresifleşmeyeceğinin veya direk beyin, kalp gibi hayati organlara saldırmayacağının da garantisi yok.

2 doz Biontech aşısı oldum ben de, 1. doz aşı çok öyle aman aman yan etkiler göstermedi işte ufak tefek kol ağrısı ve halsizlik oldu ama 2. doz Biontech aşımı yaptırdığım gece bayağı perişan etti. Olabilecek yan etkilerin çoğunu gösterdim ateş, halsizlik, baş ağrısı, mide bulantısı vs. vs.

Ama sadece o gece başlayıp diğer gün öğlen saatlerinde geçti o yan etkiler de şu anda gayet iyiyim

Yazilan cevaplarin cogunlugu beni biraz daha rahatlatmis oldu acikcasi.

1.doz da sadece kolum ağrıdı 2 gün
2.doz kol ve baş ağrısı oldu, sıcak basması ve evet kalbimde acı hissettim. Ara ara acı saplanıyordu daha önce hiç yaşamadım

Aşı olduktan sonra gelen belirtilerin yüzde 90 ı yan etki değil covidin kendi belirtileri zaten aşı covidin kendisi oluyor vücut bağışıklık kazansın da yakalanınca hafif atlatsın diye.

Ben iki tane Biontech asisi oldum. Cok hafif asi yapilan yerde agrinin disinda bir yan etkiyle karsilasmadim.

Bir seye karar verirken ya da analiz yaparken, anekdotlar ile sonuca varmak cok yanlis. Benim basima bir sey gelip gelmemesi onemli degil, her 1 milyon kiside ne tarz istatistiklerin ortada oldugu onemli.

Daha sonra bu datayi yaslara ve hastanin genel saglik durumuna gore ayirip incelemek lazim.

Her seyi bir kenara birakirsak, asi olmayanlarin yasadiklari ile asi olanlarin yasadiklari arasindaki fark ortada. Yan etkisi olmayan ilac var mi bilmiyorum. Tabii ki asinin da var ve bunu ilac firmalari da rakamlarla belirtiyorlar zaten. Bunu belirttikleri gibi asi olmayanlarin dustukleri durumlari da belirtiyorlar.

Sonucta bilim onunuze istatistikleri vermis. O noktada karar sizin.

LnVVRX.gif

1. Doz da aşı yapılan bölgede kolumu açma-germe yapamıyordum

2. Doz da yan etki sıfır oldu ilk günden kolun üstüne yatıp uyudum

Sanırım 2. Doz da su bastılar vücuda biontech yerine

Bugün bir is arkadasimla konustugum konu. Bana anlattigi hikayede 29 yasinda bir sporcu, genc arkadasi cross vaccine sonucu (ilk doz Biontech ikinci doz Astra olmak üzere) gece kalp krizi sonucu vefat etmis olmasi. Bu hikaye ne kadar dogru ne kadar yalan oldugunu bilmiyorum ama sanirim özellikle Biontech aşısinin üzerine kalp kasi ilthabi üzerine arastirmalar vardi. Yanlis hatirlamiyorsam bu arastirmalar Israilde yapiliyordu. Buna benzer hikayeler duydunuz mu diye merak ettim.

Su ana kadar halen asi olmadim ve acikcasi etrafimdaki insanlarin hikayeleri beni bu konuda endiselendiriyor.
Zaten 2023 e kadar test ediliyor. Içindeki kağıtta da bu yazıyor + kimseyi de bu süreçte sorumlu tutamıyorsun.

Bütün yaptıranlar kobay yani şuanda.

+ bizim komşu olmadı olmadı korona sonra aşılarını oldu (her ikisinide) adam bi kaptı koronayı, 3 hafta hastanede yattı. Çıktı ve sanki 20 yaş yaşlanmış gibi temelli çöktü.

Hayırlısı inşaAllah en kısa zamanda kurtuluruz

SM-G975F cihazımdan Gscimbom mobil uygulaması ile gönderildi

sinovac 1 : çok ufak bir kol ağrısı 5 6 saatte geçti,ilk gelen aşılardan olmuşuz biraz korkuyor insan belki de psikolojik bir ağrı oldu.
sinovac 2 : plasebo mu yaptılar diye düşündüğüm aşı 0 yan etki yazıyla da yazalım sıfır
biontech 1 : delta ayağına yaptırdılar diğer aşılarda ağrı olmadığı için rahat gitmiştim ancak vurulduktan 10 dk sonra başlayan kol ağrısı 30 dk sonra ise 20-30 snlik kalpte çarpıntı oldu sonra geçti o çarpıntı. 1 gün süren yüksek ateş beni bitirdi. Bazı arkadaşlarıma bu 3. oldukları aşı hiç yan etki yapmamış ya da az yapmış ama çok düşük bir kısım. Çoğu 1-3 günü ağır geçirdi. Sonuç olarak aşımızı olalım o bahsedilen milyonda 1 olan ihtimaller hayatımızın her alanında karşımıza çıkabilir mesela araba çarpabilir bindiğimiz uçak düşebilir bunlar da bir ihtimal arasında

Geri
Üst Alt