Cevap: cristiano ronaldo
Messi'nin başarısında takımının etkisini görmemek de olmaz, tek başına Ronaldo'dan daha kaliteli olduğunu da. Takım olayına gelirsek bırakalım iyi paslar almasını falan ki bu da çok önemlidir, barcelona çoğu maç %60-70 lerle top oynayan bir takım. Top sürekli sizde ve pas konusunda en efektif adamlar da bu takımda. Ama bunlar var diye Messi böyle diyemeyiz. Yetenek olarak ikisini karşılaştırdığımızda fiziksel özellik bakımından Ronaldo bazı alanlarda önde olsa da Messi'nin çevikliği kimseyle kıyaslanamaz bence. İnsanüstü bir çevikliği var ve adam geçmesinde çok işine yarıyor bu. Bunun dışında Xavi'den öğrenmiş herhalde aralara inanılmaz oynuyor. Yani pas kabiliyeti de Ronaldo'nun çok üstünde bana göre. Tabii yine takımın etkisini söyleyebiliriz bu durumda. Güzel hareketlet trickler bazında bakarsak Ronaldo daha üstündür lakin ben onları babasından(Ronaldo Luis Nazario de Lima) izlediğim için pek önemsemiyorum. Yine fiziksel olarak Ronaldo kafa toplarında çok çok üstündür. Ancak genel bir fiziksel üstünlükten bahsedemem çünkü Messi'de öyle görünmese bile acayip güçlü bir adam. İkisinin arasındaki en büyük fark oyun zekaları diyebilirim. Tabii bu konuda kimin iyi olduğu malum.
Bu şekilde tartışmak daha yararlı bence. "Xavi-İniesta olmasa Messi bir işe yaramazdı" ya da "Ronaldo kim Messiyle kıyaslanacak apaçi" falan diyerek bir yere varamıyoruz bunu gördük. Böyle de varamayız muhtemelen ama diğer türlüsünden iyidir.