Neler okuduk abi biz böyle. Bunlar nasıl insan...
Ahlaksızlığın bir kısmı mutlaka cehaletten geliyordur ama çok okuyup çok öğrenip ahlaksızlıktan kıvrananlar da bayağı var. Orada ailevi ve genetik kısımlar da var bence. Bazılarının kafası sadece itliğe çalışıyor. Bu iş yeni şeyler öğrendikçe yeni parçalar eklenen milyon parçalı puzzle gibi aslında, bir sürü etken var ve hepsini anlayıp bir matematiğe oturtmak çok zor. Ama denetim altında tutmak da devletin görevi.
Ben kendi çalıştığım alanla bile bağdaştırıyorum bu cehaleti ve namussuzluğu. Adam gibi kendini verecek, terini akıtacak ve/veya beynini yoracak işi olmayan herkes bir şekilde sapıtmaya başlar. Kimisi para kazanmayla kafayı bozar, kimisi abuk subuk hobilere/eğlencelere odaklanır, kimisi de sapıklık yapar, namussuzluk yapar. O yüzden eğitimde olsun, çalışma hayatında olsun bir şekilde insanları yormak, biraz yıpratmak iyi bir şeydir. Odak noktasının değişmemesini sağlar. Bunu tabii Japonlar gibi b.kunu çıkaracak seviyede yapmanın da sakıncaları var ama biz de fazla rahat bir milletiz. Ara noktayı bulmak lazım.