- kulüpler azcık top tepebilen yerli oyuncuya muhtaç hale geliyor, bu da maaşları acayip arttırıyor, kaliteyi acayip düşürüyor
- yerli fiyatları acayip şişince anadolu kulüp başkanları topal yerli için bile astronomik bonservisler isteyebiliyor, illa yetenekli oyuncu bulmasına gerek kalmıyor, yüksek bonservis aynı zamanda daha yüksek komisyon demek
- 1 milyona yabancı oynayacağına 4 milyona %10 kalitedeki yerli oynuyor, anadolu başkanlarıyla başka ilişkileri olanlar rahat ediyor, diğerleri başarılı olamıyor
- yetenekli bile olsa, hem astronomik ücreti alıp hem rekabet olmayınca iyi yerliler dahi salıyor, çalışmıyor, 2 koşanın dili dışarı sarkıyor, kendini geliştimek için yurtdışına falan gitmesine gerek kalmıyor, 3-4 katını zaten burada alıyor
- bu yüzden milli takım da çöküyor
- amaç Türk futbolunun gelişmesi olsa, bunu rekabeti önleyerek değil teşvik ederek yaparlardı
- milli takıma oyuncu veren kulübe para vereceksin
- kademeli olarak altyapıdan kadroda 3, oyunda 1 zorunluluk getireceksin
- altyapıdan kadroya alınan her oyuncu için para vereceksin, oynattığın altyapı oyuncusu için daha da fazla vereceksin
- kulüplerin altyapı harcamalarına maddi destek vereceksin ve buraya harcandığını denetleyeceksin
- altyapı hocaları için bazı kriterler getireceksin, belli bir lisans almaları mecbur olacak, bu lisans ciddi bir eğitim sonrası alınabilecek ve belli dönemlerde uzatılabilmesi için sınav veya denetleme gibi birşey olacak
- altyapı için bir müfredat olacak, bildiğin milli eğitim gibi, öğretilmesi zorunlu konular, temel hareketler, pozisyon bilgisi, toplu oyun topsuz oyun, kondüsyon, ne bileyim işte topa nerede nasıl vurulur falan
Ayrıca çocuklara sınav yapılır ve hocanın notu da bunun sonuçlarına göre verilir, ceza değil hocayı teşvik sistemi
- belli bir yaşa gelen altyapı oyuncusu lisans alacaksa ayrıca sınava girer
- bu paraları yayın gelirinden biraz kısarak sağlayabilirsin
- yabancılar için kalite kriteri getireceksin, örneğin 2. ligde bir takımdan geliyorsa son sezon maçların %70’inde, 1. ligden geliyorsa %50’sinde oynamış olmalı falan gibi, çerçöp veya müzmin sakat olmamasını temin edecek türden kurallar, son 20 milli maçın % 40’ında oynadıysa direkt gelebilir falan gibi (yüzdeleri salladım)
Yani böyle şeylere kafa yoracaklarına yassah gardaşım kolay tabi