Et Tüketiyor musunuz?

Bu örneği başka bir arkadaş da vermiş, biraz kafayı çalıştırmanız yeterli olacaktır(hakaret amaçlı algılamayın, lafın gelişi); bizim beyin yapımız ile hayvanların ki bir mi? Onlar iç güdüleri ile hareket ediyorlar.

Yemek konusunun beyinle bir alakası yok diyorum, tamamen anatomik. Sen et yemeden etin sana vereceklerini ancak kimyasal yolla elde edebilirsin.

21_1.jpg

Ete kurban olurum yaa

Ekosistemin devamı için hayvanlar gibi et yememiz lazım arkadaşlar baykuşluktan sakınalım, papıt şovun lüzumu olmadığını bilelim, veganlara saygı gösterelim ve bol bol et yiyelim. Sevgiler.

Yemek konusunun beyinle bir alakası yok diyorum, tamamen anatomik. Sen et yemeden etin sana vereceklerini ancak kimyasal yolla elde edebilirsin.

İyi araştır derim, dediğin yanlış. Et yemeden de sağlıklı yaşanabilir. Ayrıca tarih boyunca en ünlü düşünürler, filozoflar, bilim adamları ve sanatçılar vejetaryendi. Bu bile bu konuyu araştırmak için iyi bir nedendir.

İyi araştır derim, dediğin yanlış. Et yemeden de sağlıklı yaşanabilir. Ayrıca tarih boyunca en ünlü düşünürler, filozoflar, bilim adamları ve sanatçılar vejetaryendi. Bu bile bu konuyu araştırmak için iyi bir nedendir.

Örnek verebilir misin bu isimlerden?

Örnek verebilir misin bu isimlerden?

Albert Einstein:

"Vejetaryenliğin yayılması kadar insanlığın sağlığına ve dünyada hayatta kalmalarına fayda sağlayacak başka bir şey yoktur."

Leonardo da Vinci:

"Gün gelecek ve hayvanların öldürülmesine insanların öldürülmesi kadar ciddi şekilde bakılacak."

Buddha:

"Vejetaryen olmak, nirvanaya ulaşan yolda bir adımdır."

Bernard Shaw:

"İnsanlar, bir arslanı öldürmek istediği zaman ona spor der, bir arslan onu öldürmek istediğinde ise buna vahşet der. Hayvanlar benim arkadaşlarım ve ben arkadaşlarımı yiyemem."

Voltaire:

"Hayvanlar konuşabilseydi, onları kesip yemeye cesaret eder miydik?"

eflatun

sokrates

ovid

seneca

clement of alexandria

plutarch, pisagor

leonardo da vinci

alexander pope

ısaac newton

jean jacques rousseau

voltaire

john milton

charles darwin

percy bysshe shelley

ralph waldo emerson

henry david thoreau

richard wagner

benjamin franklin

leo tolstoy

louisa may alcott

h. g. wells

mahatma gandi

rabindranath tagore

george bernard shaw

albert schweitzer

dalai lama

albert einstein

şopenhaver

zerdüşt

pisagor

iran mugları yani ateşperest rahipleri

hint bilginleri

mısır kâhinleri

homeros

aristotales

plutark

epikur

seneca

pelin

markorol

virgil

zenen

krizestem

sen koleman

daleksandri

ebu ali sina

nasır-ı husrev

şeyh necmettin-i razi

ebu'1-alâ ma'arri

şeyh attar

mevlana

gaybiler

yezidiler

mezdekler

bacon

kornaver

gasandi

milton

sudenberg

nevton

paskal

fenelon

montaigne

ali (hz. olan)

kırmızı et testestoron hormonunu artırır der giderim.

Kokoreç

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Yunanistan'da kokoreç

Kokoreç, Anadolu ve Balkanlarda koyunun ince bağırsağından ve bumbardan yapılan şişe sarılarak kor ateşte kızartılan bir çeşityemektir.[1]

Konu başlıkları

[gizle]

Köken bilimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kokoreç sözcüğünün kökeni Yunanca kokorótsi sözcüğünden ziyade Arnavutça kokërroz[2] ya da Ulahça kukuretšu[3]sözcükleridir. Bu üç sözcük de "mısır koçanı" anlamına gelir. Kokoreç Türkçeye Yunancadan geçmiştir.[1] Ömer Seyfettin Lokanta Esrarı adlı hikâyesinde, Atinalı bir Rumun lokantasında ilk kezkokoroç ile tanışmasını anlatır. [2]

Hazırlanışı[değiştir | kaynağı değiştir]

3 adet şişte kokorecin kızartılışı

Kokoreç yapımında kullanılan bağırsaklar büyükbaş veya küçükbaş hayvanlara ait olabilmekle birlikte lezzet açısından süt kuzusundan elde edilen bağırsağın kullanımı tercih edilir. Öncelikle bağırsaklar içten ve dıştan temizlenir. Kokorecin iç kısmı bumbardan, dış kısmı ince bağırsaktan yapılır. Uzunca bir şişe bumbarlar geçirilerek başlanır. Daha sonra ince bağırsaklar şişin etrafına defalarca dolanır. Ara ara ince yağ tabakaları yerleştirilir.

Şişler genellikle kokoreç için özel hazırlanmış mangallarda yatay bir konumda asılı bir şekilde ve döndürülerek pişirilir. Kızartmadan sonra kesit kesit alınarak, bol baharatlanır. (İsteğe bağlı olarak) iki bıçak yardımıyla kuşbaşı büyüklüğünde doğranır. En çok tercih edilen baharatlar kimyon, kekik ve acı kırmızı pul biberdir.

Servis edilişi[değiştir | kaynağı değiştir]

Tabakta veya ekmek arasında tüketilir. Garnitürle servis edildiği de olur. Garnitür olarak domates, biber turşusu ve hıyar turşusuyla[3] beraber yenir. İsteğe bağlı olarak bir içecekle tüketilebilir.

Yöresel tercihler[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkiye[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkiye'de bir kokoreç tezgahı

Türkiye'de kokoreç genelde sokakta satılan bir yiyecektir ve restoran menülerinde çoğunlukla bulunmaz. Kokoreç için özel hazırlanmış mangallı tezgahlarda kömür ateşinde pişirilir. Sokakta ayaküstü yendiğinden genellikle (değişik boyutlarda) ekmek arası olarak tüketilir. Kokorecin yanında en çok tercih edilen içecekler ayran, turşu suyu ve şalgam suyudur.

Yunanistan[değiştir | kaynağı değiştir]

Yunanlar kokoreci geleneksel olarak her yıl paskalyada tüketirler. Herhangi bir zamanda da bulmak mümkündür. Çoğu Yunantavernasında kokoreç bulunur. Gardouba (γαρδούμπα) veya gardoubakia (γαρδουμπάκια) Yunan kokorecinin tavada ya da fırında yapılan bir çeşididir.[3]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

1. ^ a b "TDK Güncel Türkçe Sözlük". Erişim tarihi: 10 Aralık 2009.
  2. ^ a b Sözlerin Soyağacı. "Çağdaş Türkçenin Etimolojik Sözlüğü". Erişim tarihi: 10 Aralık 2009.
  3. ^ a b c İngilizce Vikipedi

Kırmızı et fazla yemiyorum, hatta kebap ve köfte dışında tüketmiyorum resmen.

Beyaz et iyidir. Zaten fazla et zararlı. Ama alışkanlık olmuş, beyaz et bile olsa neredeyse her akşam yemek zorunda gibi hissediyorum, yoksa doymuyorum. :D

Albert Einstein:

"Vejetaryenliğin yayılması kadar insanlığın sağlığına ve dünyada hayatta kalmalarına fayda sağlayacak başka bir şey yoktur."

Leonardo da Vinci:

"Gün gelecek ve hayvanların öldürülmesine insanların öldürülmesi kadar ciddi şekilde bakılacak."

Buddha:

"Vejetaryen olmak, nirvanaya ulaşan yolda bir adımdır."

Bernard Shaw:

"İnsanlar, bir arslanı öldürmek istediği zaman ona spor der, bir arslan onu öldürmek istediğinde ise buna vahşet der. Hayvanlar benim arkadaşlarım ve ben arkadaşlarımı yiyemem."

Voltaire:

"Hayvanlar konuşabilseydi, onları kesip yemeye cesaret eder miydik?"

eflatun

sokrates

ovid

seneca

clement of alexandria

plutarch, pisagor

leonardo da vinci

alexander pope

ısaac newton

jean jacques rousseau

voltaire

john milton

charles darwin

percy bysshe shelley

ralph waldo emerson

henry david thoreau

richard wagner

benjamin franklin

leo tolstoy

louisa may alcott

h. g. wells

mahatma gandi

rabindranath tagore

george bernard shaw

albert schweitzer

dalai lama

albert einstein

şopenhaver

zerdüşt

pisagor

iran mugları yani ateşperest rahipleri

hint bilginleri

mısır kâhinleri

homeros

aristotales

plutark

epikur

seneca

pelin

markorol

virgil

zenen

krizestem

sen koleman

daleksandri

ebu ali sina

nasır-ı husrev

şeyh necmettin-i razi

ebu'1-alâ ma'arri

şeyh attar

mevlana

gaybiler

yezidiler

mezdekler

bacon

kornaver

gasandi

milton

sudenberg

nevton

paskal

fenelon

montaigne

ali (hz. olan)

Suha diğerlerini inceleyeceğim ama Einstein hayatının son senesinde vejetaryan olmuş, bu sağlıklı -veya değil- demek için iyi bir örnek değil. Eminim bir çoğu da öyledir.

Geri
Üst Alt