Forumda Türkçemize Sahip Çıkalım

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Cevap: Forum'da lutfen Turkcemize sahip cikalim.

Bence aksini savunmak anlamsız. Oysa günlük hayatta kullanılan kelimelerin hemen hemen %40'ı yabancı kelimelerden Türkçeye türemiştir. Görüldüğü üzere bunlar Türkçeye zarar vermemiş ve aynı zamanda alternatif kelime sayısının artmasına yol açmıştır.

Başarılar.

Cevap: Forum'da lutfen Turkcemize sahip cikalim.

Bence aksini savunmak anlamsız. Oysa günlük hayatta kullanılan kelimelerin hemen hemen %40'ı yabancı kelimelerden Türkçeye türemiştir. Görüldüğü üzere bunlar Türkçeye zarar vermemiş ve aynı zamanda alternatif kelime sayısının artmasına yol açmıştır.

Senin dediğin olaylar Türkçe'yi küreselleştirir. Portekizce-İspanyolca gibi bir fark olur 100 seneye. Mesela Öz Türkçe Azerbaycan'da kullanılan dildir. Bizimki modernleştirilmiş Türkçe'dir. Ama ingilizce kelime olduğu gibi dile girerse apayrı bir telafuz ve yozlaşmaya uğrar.

Cevap: Lütfen Forumda Türkçemize Sahip Çıkalım

Azerbaycan'da kullanılan dil ne kadar özdür orası tartışılır. Yıllarca Rusya'nın güdümünde olan bir ülkenin (hala diplomatik olarak Rusya'nın güdümünde olduğunu unutmayalım) hem kültürel hem de dil açısından yozlaşmadığını savunmak fazla iyimserlik olur. :)

Ben açıkçası dilimizin bozulmasına karşıyım ama dışarıdan kelime alıp gelişmesinde herhangi bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum. Ki TDK bunu belli zamanlarla yapıyor, takip ederseniz farkına varırsınız.

Neyse biz önce Türqche yazmayı bırakalım sonra onun tartışmasını uzun uzun yaparız. :)

Voleybol'a ''uçar top'' diyeceğime hiç konuşmam daha iyi.

Basketbol'a ''sepet topu'' diyeceğime demem daha iyi.

Aspiratöre “emmeç” diyeceğime demem daha iyi.

Bir D&R tarzı bir mağazaya girip; ''mavi ışınlı yeni filmler nerede'' diyeceğime susarım daha iyi.

bisiklet = oturgaçlı götürgeç

Voleybol'a ''uçar top'' diyeceğime hiç konuşmam daha iyi.

Basketbol'a ''sepet topu'' diyeceğime demem daha iyi.

Aspiratöre “emmeç” diyeceğime demem daha iyi.

Bir D&R tarzı bir mağazaya girip; ''mavi ışınlı yeni filmler nerede'' diyeceğime susarım daha iyi.

Bahsettiğim de bu lan.

National geographic channel - Milli coğrafya kanalı

Bak bu güzel. dsafds

Elimden geldigince dikkat etmeye çalisiyorum.. Gurbetçi oldugumuz için Türkçeye o kadar hakim degiliz, arada hatalarimiz olabilir, mazur görün.

Rutbelerden baslayalim.

Admin= Yonetici

Moderator= Duzenleyici

GSC Scout= GSC Gözcü

Abartmışsınız olayı. Konuyu açanın bahsetmek istediği o değildir. Admin yerine yönetici de mesela ne sakıncası var? Bugün dilimizi konuşurken çok fazla yabancı kelime kullanılıyor. Şahsen ben bazen anlamıyorum.

Bu arada Azerbaycan Türkçe'sinin özünden koptuğunu hiç zannetmiyorum çünkü bir çok bölgede Türkçe'yi değiştirmek yerine direkt Rusça konuşuluyor. Orada yaşayan arkadaşlar daha net bilgi verir bu konuda. Aynı şekilde Özbekistanda yaşayan bir tanıdığımız da hem özbekçe hem rusça konuşuyor. Benim bilgim bu yönde.

Cevap: Forumda Türkçemize sahip çıkalım

Son zamanlarda düzgün Türkçe kullanımı pek fazla dikkate alınmıyor gibi geldi.

Çok önem verdiğim bir konu, umarım istenilen tabloya ulaşırız.

Son zamanlarda düzgün Türkçe kullanımı pek fazla dikkate alınmıyor gibi geldi.

Şike soruşturması, Fenerbahçe 'den, TFF 'den, Kulüpler Birliği 'nden seviyesiz ve sinir bozucu açıklamalar dolayısıyla biraz erozyona uğradığı doğrudur.

Kısa zamanda normale döner.

Forumda en çok yazım hatası yapılan iki sözük dikkatimi çekiyor.

1-Klüp = Doğrusu kulüp

2-Yanlız=Doğrusu yalnız.

Forumda en çok yazım hatası yapılan iki sözük dikkatimi çekiyor.

1-Klüp = Doğrusu kulüp

2-Yanlız=Doğrusu yalnız.

Yalnız, yanlız anlamları farklı.

Yanlız -> Tek başına,

Yalnız -> Ancak

anlamlarında. Benim dikkatimi çeken de, raad ol ve bilader kelimeleri.

Raad ol -> Rahat ol

Bilader -> Birader

Birde olucak diye bir şey yok olacak var. Bu da en çok yapılan hatalardan birisi.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri
Üst Alt