Cevap: Frank Rijkaard | Teknik Direktör
(Özel) Rijkaard'ın gelişi dünyayı şaşırtmadı
Ünlü Teknik Direktör Frank Rijkaard'ın Galatasaray'a hoca olarak gelmesi, dünyada yankı uyandırdı. Ancak bu yankıyı tam nasıl yorumlamak gerekir, bunu oturduğumuz yerden kolay anlayamayız. Dolayısıyla biz de, farklı Goal.com versiyonlarından 6'sının editörlerine Rijkaard transferini sorduk, bakın nasıl değerlendirmeler çıktı ortaya...
06.Haz.2009 15:49:55
Kazanmak nedir, Rijkaard bilir
Tommy Vaneldik / Goal.com Hollanda
Doğrusu biraz şaşırdım. 2006 yılında Barcelona’yla Şampiyonlar Ligi’ni kazanmış ve Hollanda Milli Takımı’nda görev almış bir hocanın daha ziyade büyük bir Avrupa kulübüne gitmesini bekliyordum. Ayrıca Türk futbolu bize biraz uzak. Dolayısıyla Galatasaray’ın büyüklüğünü idrâk edemeyecek bir sürü de Hollandalı var. Gelgelelim başka bir gözle baktığınızda, aslında tipik bir Rijkaard hamlesi bu. Normal teknik direktörlerinden farklı bir adam zira. Rock konserlerine gitmeyi seviyor mesela... Demek ki açık görüşlü ve ‘farklı’ şeylere ilgi duyan birisi. Bu huyunu seviyorum.
Bu, O’nun için tamamen yeni bir deneyim olacak neresinden bakarsanız bakın. Tutkulu Türk futbolseveri, ağır baskı, stres, yabancı bir ülkenin farklı kültürü, yeni bir dil, Türkiye’deki ezelî rakipler... Dolayısıyla Rijkaard için bu çok büyük bir mücadele olacak. Dolayısıyla eğer Galatasaray’da başarılı olursa, bu da onun bir teknik direktör olarak niteliklerini daha net ortaya çıkarır. Ayrıca muazzam bir yeni hayat deneyimi olacak bu O’nun için. Cimbom’un başına geçtiğine gerçekten sevindim.
Galatasaray’da kesinlikle başarılı olacağına inanıyorum. Milan’da oyuncu, Barcelona’da da teknik direktör olarak şampiyonluklar elde etti. Ayrıca 1988’de Hollanda’yla Avrupa Şampiyonası’nı kazandı. Demek ki kazanmak nedir, biliyor. Sanıyorum futbolcularının da kazanmanın ne kadar güzel bir şey olduğunu idrâk etmelerini sağlayacaktır.
------------------------------------------------------------------------------------
Cimbom'un sihirbazı olabilir
Ewan Macdonald / Goal.com Uluslararası
Transferi gerçekleşmeden önce başka hangi takımlarla bağlantı kurmuştu, bilmiyorum; ancak Chelsea, Juventus ve hattâ Milan gibi devler için akla en son gelecek isimler arasında bulunduğu için pek de şaşırmadım Galatasaray'a gitmesine. Avrupa'nın doğusunda teknik direktörlük yapmak birçoklarınca pek önemsenmiyor. Oysa birçok gözlemci Türk futbolunun büyüdüğünü belirtiyorlar. Onun için Rijkaard'ın İstanbul'a gitmekten yüksünmemesi normal.
Galatasaray gibi kendi potansiyelinin altında seyreden bir takımda Rijkaard sihirbaz etkisi gösterebilir; ancak başarılı sonuçlar almaya başlayınca takımı nasıl yöneteceği ve futbolcular arasında doğabilecek olası ego sorunlarını nasıl aşacağı, uzun vadeli başarıya uzanabilip uzanamayacağını gösterecek işaretler olur. Galatasaray önümüzdeki sezon kuşkusuz büyük bir şampiyon adayıdır.
İçerde başarı gelir, Avrupa kolay olmaz
Sergio Stanco / Goal.com İtalya
Aldığı parayı duyunca Rijkaard'ın Galatasaray'a geçmesine şaşırmadım. Ama yine de daha ziyade İngiltere ya da Almanya'ya gitmesini bekliyordum. Başarılı olursa iyi, başarısız olursa kötü bir seçim yapmış olacak aslında. Bunca tecrübesiyle orada pek darbe yemesini de beklemiyorum. Türkiye'de lig her ne kadar kolay değilse de ben orada başarılı olacağına eminim. Yalnız uluslararası başarı hiç de kolay olmaz.
-------------------------------------------------------------------------------------
İyi değil, çok iyi tercih!
Michael Paterakis / Yunanistan
Açıkçası, hele hele söz konusu olan futbol oldu mu, para her şeyde büyük rol oynar. Dolayısıyla, Rijkaard Galatasaray'a neden gitmesin ki... Başarısız olmasına karşın Aragones örneğinde olduğu gibi, Türk takımları Avrupa Şampiyonası'nı kazanan hocalarla anlaşabiliyorlarsa eğer, Hollandalı'nın da oraya gitmesinde şaşılacak bir şey yok. Doğru bütçe ve sıkı bir konsantrasyonla arzu ettiği takımı kurup şampiyonluklar elde ederek, özellikle de Türkiye Ligi gibi çok tanınmayan liglerde başarı elde edilebileceğini gösterebilir. Dolayısıyla yalnız "iyi" değil; "çok iyi" bir tercih.
İçeride başarı elde etmesi görece bir hayli kolay olur. Ancak Avrupa'da başarı elde etmek sadece kaliteye de bağlı değil. Şansa ve iyi bir hazırlık evresine de ihtiyacı olacak. Galatasaray'ın bu sezon Şampiyonlar Ligi'nde yarışmayacak olması, Rijkaard'a zaman kazandıran ve onun üzerinde daha az baskı kurulmasıyla sonuçlanacak olumlu bir durum bence.
-------------------------------------------------------------------------------------
Çok şaşırdım
Muhammed Awaad / Goal.com Arabistan
Açıkçası bir hayli şaşırdım. Premier League'e ya da La Liga'ya geçmesini bekliyordum. Bence 1 yıllık bir aradan sonra O'nun için iyi bir seçim her şeye rağmen. Dünya yıldızlarının olmadığı bir takımı çalıştıracağı için taktiksel bakış açısını geliştirebilir. Zaten çok tecrübeli ve 1 sene dinlenmiş bir hoca olarak, kısa zaman içerisinde bize güçlü bir Galatasaray izletecektir.
Daum'a dikkat etmesi lâzım
Hyunmin Kim (Mori) / Goal.com Güney Kore
Şaşırmadığımı söylersem yalan söylemiş olurum. Ama tabii Galatasaray, Türkiye Ligi’ni sınırlar ötesinde temsil eden bir ekip bir yandan da. Ayrıca, her ne kadar başarısız olduysa da, Fenerbahçe’nin eski hocası, Avrupa’yı İspanya Milli Takımı’yla fetheden Luis Aragones’ti. Demek ki mümkün. Yine de doğru tercih olduğundan tam anlamıyla emin değilim. Aragones örneğinde gördüğümüz gibi, Türkiye Ligi kolay bir lig değil. Tabii Christoph Daum, o kokain olayından sonra iyi bir geri dönüş gerçekleştirirse, Fatih Terim, Milli Takım’ın başında dünyanın en iyi hocalarından biri unvanına erişirse, Türkiye Ligi de ün yapar. Dolayısıyla Rijkaard’ın kariyeri için önemli bir adım olabilecek potansiyeller de yok değil.
Ancak bütün bunlar, Rijkaard’ın Türk kültürüne ve Türkiye Ligi’ne kendisini ne denli adapte edebileceğine bağlı. Hollandalı, genç ama tecrübeli bir teknik adam. Deneyimini farklı ülkelerde oyuncu ve hoca olarak kazanmış olması itibariyle Aragones’ten ayrılıyor. Ayrıca Galatasaray, geçtiğimiz sezonki başarısızlığın ardından yeni dönem için büyük yatırım yapacaktır. Dolayısıyla Galatasaray’ı doğru yola sokacağı konusunda ümitvarım. Tabii bu arada, Turkcell Süper Lig’i çok iyi tanıyan, Fenerbahçe’nin yeni hocası Christop Daum karşısında da dikkatli olması gerekir.