Fransa Katliamları

Cevap: Fransa Katliamları

aksini idda eden RUmlar var doğru Kurtuluş savaşı sırasında rahat durmayan katliamlara devam eden Rumlar eziyet görmüş hatta erkekleri zorla askere alınıp eziyet görmüş ama soykırım denemez bence savaş hali çünkü karşılıklı yapılmış onlarda Türkleri katletmiş

Yanlis anladin. Bahsettigim Kurtulus savasi degil ki Turk tarafi sonuna kadar haklidir o savasta. Dedigim durun daha øncesi bagimsizlik kazanma surecleri. Sen buna isyan diyorsun sen derken Turk tarafi onlar da ulusal bagimsizlik mucadelesi diyor ve bana gøre de ulusal bagimsizlik mucadelesidir. Yani duzenli olarak Yunanlilara karsi savasinda haklisin I. Dunya savasi sonrasi. Onlar da Mora ve daha sonraki surecte kendilerini hakli gørurler birsekilde kendi devletlerine sahip olmak isterler. Bahsettigim Kurtulus savasinda Turkler katliam yapti falan degil ki Turkler hakli savaslarinda niye Yunan isgalinde yasasin. Tersten de iste sen nasil ne kadar iyi olursa olsun baska bir devletin egemenliginde yasamak istemezsen zamaninda da Yunanlilar yasamak istememis ( Avrupa burjuvazi falan denirse her zaman ilk milliyetcilik dusuncesi iyi egitimli ve Avrupa tarzi egitim alanlar da gelisir o dønemde zaten Turkiye'deki aydin-asker kusak da benzerdir ) Kurtulus savasi degil onun øncesinde kendi bagimsizliklari icin yaptiklari ayaklanmalarin bastirilmasina bahsettigim. Mesala Osmanli isyan bastirildi der biliyorum az cok sen burdan bakarken helal be agizlarinin payini verdik dersin ordan da digeri bu duruma katliam yaptilar bizim bagimsizligimiz engellediler der.

Kisaca karisti biraz sen diyorsunki iste anlatilir 1800'ler falan Rumlarin yaptiklari onlar da kendilerine yapilanlari anlatir. Bagimsizlik icin ilk ayaklandiklarinda yeterli gucleri olmadigindan dolayi nasil katledildiklerinden bahsederler. Sen bu tarafini anlatiyorsun o da diger tarafini.

Ermeniler icin de sen karsilikli catisma døneminde onlarin yaptiklarina onlar da senin ona yaptiklarina ki en ønemlisi en cok da gøce ve orda acliktan ølmelere, toplu saldirilara falan vurgu yaparlar ki zaten Ermeni sorununda temel sorun karsilikli catisma falan degil tabi bu etken sebep fakat en temel sorun gøc ve gøcte yasananlar ve ordaki kayiplar. Yani gerekcen olsa da bu durum o gøc sirasinda acliktan ølmeleri olaylara bulasmamis onlarca insanin surgun edilmeleri, cogunun ølmesi yani temel de en cok tartisilan da bu.

Tehcir meselesi çok uzun irdelenmesi gereken bir mesele. Dönem koşulları ve şartlarını da göz önünde bulundurmak gerekliliğini de unutmak gerekir. Netice olarak ortada bir savaş hali var. Yaşananların hepsi bir savaşın cereyanı sırasında yaşanıyor. ''Tehcir kararı verilmeli miydi ?'' bunun üzerine, oturulur tezler ortaya konabilir. Lakin böyle bir meselede özellikle karşılıklı çatışma ve mücadeleleri rakamlara yansıtmak hiç kimse için sonuç arz etmez. Dönem bazında Ermeniler'de, Türkler'de savaşın içerisinde büyük acılar yaşamıştır. Yaşananlar tek taraflı değerlendirilebilecek meseleler değildir. Rus birlikleri içerisinde pek çok Taşnak ve Hınçak komitacının da yer aldığı unutulmamalıdır. Wilson'un Ermeniler'e o dönem bazında atfettiği görev de ayan beyan ortadadır. Üzerinde konuşulması gereken çok şey var. Osmanlı çok uluslu bir imparatorluktur. Bahsedilen dönemde Genel Kurmay'ı neredeyse Almanlar'ın elindedir. Ve devlette görev yapan Ermeni Paşa'lar olduğu gibi. Devletin çeşitli kademelerinde de Ermeniler yer almaktadır. Osmanlı'nın bu homojen yapısını da bu yüzden nereye oturturuz bilemiyorum :)

Ben orta da bir soykırım olduğunu düşünmüyorum. Zaten hukuki olarakta bunu söylemek çok güç. Zira yaşananlar tüm dünya'da kabul edilen sözleşmelerdeki tanımların hiç birisine uymaz. Lemkin'in tanımına da uymaz. Netice itibarı ile, dönem koşullarında gerek Ermeni'ler, gerek Türk'ler bölge de büyük acılar yaşamışlardır. Lakin bu işin tek taraflı olmadığı, her iki ulusun insanlarının da canının yandığı unutulmamalıdır. Mesele tek taraflı ele alınmaya devam ederse, herkes lobisi kadar konuşup, oraya buraya ''Soykırım Anıtı'' diker. Ve iki ulusun arasındaki uçurum daha da büyür.

Acıların sayısı, o'su, bu'su olmaz. Olaya canı yanan iki taraf açısından da eşit mesafe de bakılmadıkça, bu olay hep sıcak kalacak gibi.

Savasi bosver. Gøc hali hakkinda ve orda yasananlar hakkinda ne dusunuyorsun ? Ki karsilikli catisma sureci zaten kabul edilir bu sorunda en fazla uzerinde durduklari gøc ve o gøc sirasinda yasananlar. Orda zaten ne oldugu uzerinden hukuksal cikarima da gidiliyor. Roma Statusu ve 6. madde. O gøc ve orda yasananlar tamami ya da bir kismini yok etme amacli mi degil mi ?

Yani tarihsel gelisimini az cok belli ayri anlatilar olsa da. Hatta zamaninda Ittihat Terakki ile de ittifak halindeler kopuslari 1902 sonrasi ve 1908 boykotu ondan sonraki surecte Ermenilere karsi artan tepkiler cunku kendi yerel burjuvazisini olusturma cabalari vs. vs. Zaten Ittihat Terakki'de yavas yavas milliyetciligin ki zorunlu olarak da gelismesi sonucu zaten cok fazla ne Ermeni pasasinin ne de digerinin kaldigi Mora isyanindan sonra nasil Rum yønetici kalmadiysa vs. vs. Yani anlatilar farklilasacak ya da birlesecek ki bu arka plan sonra uluslarin kendi kaderlerini tayin hakki Osmanli ayni zamanda emperyalist miydi degil miydi vs. vs. ordan cikilmaz en son gelinecek yer gøc olacak.

Zaten sorun da ora. O gøcu nasil degelendirirsek øyle sonuc aliriz. Digeri farkli degerlendirir hukuksal olarak da 6. madde vs. vs. alir sonucu Turkler farkli degerlendir hayir der. Ki gene kabul edilen belirli kriterler kimine gøre olmustur kimine gøre olmamistir. Bu direk gøc ne amacla yapildi gøc sirasinda yasananlara verilecek cevap ki Roma statusu tamami demez yani o yuzden problem gøc catisma dønemi ve ordaki karsilikli acilar degil.

Savasi bosver. Gøc hali hakkinda ve orda yasananlar hakkinda ne dusunuyorsun ? Ki karsilikli catisma sureci zaten kabul edilir bu sorunda en fazla uzerinde durduklari gøc ve o gøc sirasinda yasananlar.

Savaşı nasıl boşvereyim Selen :) Tehcir kararını savaştan bağımsız değerlendirebilir misin ? Savaş halini ve şartlarını yok sayarsan, meseledeki illiyet bağını tamamen ortadan kaldırmış olursun. Ortada bir savaş olmasa, tehcir kararı direkt insanlık dışı ve canice bir durum olarak nitelendirmeli zaten. Ben zorunlu göç meselesinde aşırıya kaçıldığını ve işin renginin de bu yüzden değiştiğini düşünüyorum.

Onun haricinde mesele Osmanlı ise, tarihin belki de en büyük zorunlu iskanları, göçleri ''Kızılbaş Türkmenler''e yaşatılmıştır. Hem de bunu bizzat Osmanlı dönemin de yaşamışlardır. Ben iki yüzlülüğe tahammül edemiyorum. Konu Türkler ve Türkmenler olunca her şey tozlu sayfaların ardında bırakılsın, mesele Ermeni'ler olunca, ''Astık, kestik, biçtik kırk haramiler, kırk haramiler...'' şarkısı söylensin. Bu samimi değil, etik değil artı insancıl da değil.

Çok net tekrar altını çiziyorum. Ben acıları yarıştıranların ve meseleye tek taraflı bakanların daima karşısındayım. Türklerin yaşadığı acıları yok sayıp, Ermenilerin acılarına vurgu yapanların da, Ermeni'lerin acılarını yok sayıp, Türk'lerin acılarından dem vuranların da benim indimde pek bir hikmeti harbiyesi yok. Emperyalist çekiçlerin mazlum halkları çivi misali , oraya buraya çakması da işin ayrı boyutu...

Gittim geldim kocaman bir yazi.

Moderatör tarafında düzenlendi:
3 koybasilsa kalkip adamlari kesmekte oldurmekte ne terslik goruyorsunuz?

devletler o bunun bacisini kacirdi, o benim kizima tan bakti diye birbirine girmistir tarihte

3 koy basildi diye devlet gucunu gosterebilir

3 koy basab adam savasi goze almistir

savasacak gucleri olmamasi bizi ne ilgilenddirir

bizim canakkalede savasacak gucumuzmu varmis?

savasin lami cimi olmaz

bu soykirim falan degil galibiyettir eger onlardan cok adam oldurmussek

kimse kalkip bu savas degildi diyemez

bir turku bile oldurmus olsalar bizim bunun adina savas deme hakkimiz dogar

ha biz onlari oldurduysek

onlar karsilik vermediyse

biz kovalayip soylarini yok etmeye calistiysak o zaman cezamizi kessinler odeyelim

bunu ispat edebilecek baba yigit varmi

bence yok

olmus bitmis

yazik olmus

thats all there is

---

I am here: https://maps.google.com/maps?ll=40.818572,-73.988130

Savaşı nasıl boşvereyim Selen :) Tehcir kararını savaştan bağımsız değerlendirebilir misin ? Savaş halini ve şartlarını yok sayarsan, meseledeki illiyet bağını tamamen ortadan kaldırmış olursun. Ortada bir savaş olmasa, tehcir kararı direkt insanlık dışı ve canice bir durum olarak nitelendirmeli zaten. Ben zorunlu göç meselesinde aşırıya kaçıldığını ve işin renginin de bu yüzden değiştiğini düşünüyorum.

Onun haricinde mesele Osmanlı ise, tarihin belki de en büyük zorunlu iskanları, göçleri ''Kızılbaş Türkmenler''e yaşatılmıştır. Hem de bunu bizzat Osmanlı dönemin de yaşamışlardır. Ben iki yüzlülüğe tahammül edemiyorum. Konu Türkler ve Türkmenler olunca her şey tozlu sayfaların ardında bırakılsın, mesele Ermeni'ler olunca, ''Astık, kestik, biçtik kırk haramiler, kırk haramiler...'' şarkısı söylensin. Bu samimi değil, etik değil artı insancıl da değil.

Çok net tekrar altını çiziyorum. Ben acıları yarıştıranların ve meseleye tek taraflı bakanların daima karşısındayım. Türklerin yaşadığı acıları yok sayıp, Ermenilerin acılarına vurgu yapanların da, Ermeni'lerin acılarını yok sayıp, Türk'lerin acılarından dem vuranların da benim indimde pek bir hikmeti harbiyesi yok. Emperyalist çekiçlerin mazlum halkları çivi misali , oraya buraya çakması da işin ayrı boyutu...

Cevap yazmamissin Ozan soruma (: Turkmenlere yapilanlar ortada biliyoruz. Hatta en cok onlar aci cekti. Digerlerinin en azindan hamileri vardi bir sekilde koruyorlardi fakat Turkmenlerin hamisi kendilere acilar yasattigindan onlari koruyacak hic kimse de yoktu ortalikta vs. vs. de bunlar farkli. Yani savas durumu evet karsilikli acilar evet fakat gøc ne amacli idi ? Ve gøc de neler yasandi ve o gøc de yasananlar 6. maddeye uyuyor mu uymuyor mu ? Merak ettigim bu. Yani gøce bu isle alakasi olmayanlarin da bulastirilmali ve onlarin gøc surecinde yasadiklari vs. vs. ønemli. Hukuksal olarak Roma statusu ve 6. maddede cikilacak yer biraz orasi. Fikrimi belirteyim de bence de soykirim yok ama gøc sirasinda Ermeni trajedisi var yani bir sekile katliamlar var yani Ermeni katliami var. Ki isin Osmanli emperyalizm boyutu ki Kurtulus savasi øncesidir yasananlar iki emperyalizm konusunda digerininki tukaka deyip farkli bir emperyalizmi kabule falan hic bahsetmedim. Ki bunun acilari fazlasi ile cikti Cezayir icin Fransa'dakilerin hangi noktaya geldiklerini sen de biliyorsundur meshur antiemperyalist dusuncede olanlarin. Antiemperyalizmi reddederlerken kendilerinin emperyalizmini gørmediler cunku orayi zamaninda isgal ettiklerini unuttular.

-----

Son düzenleme:
Ittihat Terakki de fasist manyak cok hayalperet de cok orda problem yok (: Gøcte yasananlar sorun. Halen geldiginiz nokta catismalar noktasi. Gøc ve orda yasanan kayiplar ve 6. madde ki farkli kriterler de var bakisa gøre o kriterleri karsilar ya da karsilamaz. Gøcteki ølumler ve yasananlar uzerinden daha cok soykirim ya da degil tanimlamasi yapiliyor. Yani karsilikli birsey yok orda guc var guce karsi savunmasiz insanlar ve cok fazla kayiplar var. Yani orda bir savas durumu yok. Binlerce gøcmen var. Hastaliklar var ve ciddi ciddi saldirilar da var katliamlar da var vs. vs. Bunu kimisi bir kismini zorla yok etmektir der kimisi demez. Yani 1000 kere yazdim o gøc ve orda yasananlar problem olanlar ki gøc mesala oraya ayaklanmalarin ve catismalarin olmadigi yerdeki Ermenilerin de gøce zorlanmasi. Yani dusun Cemal Pasa ve 900.000'den fazla insan dokumanlari. 10 defa oldu catisma durumuna zaten soykirim falan olarak taninmaz daha farkli soykirim dedikleri sey diye yazmam.

Moderatör tarafında düzenlendi:

Cevap yazmamissin Ozan soruma (: Turkmenlere yapilanlar ortada biliyoruz. Hatta en cok onlar aci cekti. Digerlerinin en azindan hamileri vardi bir sekilde koruyorlardi fakat Turkmenlerin hamisi kendilere acilar yasattigindan onlari koruyacak hic kimse de yoktu ortalikta vs. vs. de bunlar farkli. Yani savas durumu evet karsilikli acilar evet fakat gøc ne amacli idi ? Ve gøc de neler yasandi ve o gøc de yasananlar 6. maddeye uyuyor mu uymuyor mu ? Merak ettigim bu. Yani gøce bu isle alakasi olmayanlarin da bulastirilmali ve onlarin gøc surecinde yasadiklari vs. vs. ønemli. Hukuksal olarak Roma statusu ve 6. maddede cikilacak yer biraz orasi. Fikrimi belirteyim de bence de soykirim yok ama gøc sirasinda Ermeni trajedisi var yani bir sekile katliamlar var yani Ermeni katliami var. Ki isin Osmanli emperyalizm boyutu ki Kurtulus savasi øncesidir yasananlar iki emperyalizm konusunda digerininki tukaka deyip farkli bir emperyalizmi kabule falan hic bahsetmedim. Ki bunun acilari fazlasi ile cikti Cezayir icin Franda'kilerin hangi noktaya geldiklerini sen de biliyorsundur meshur antiemperyalist dusuncede olanlarin.

Selen soruna nasıl cevap vermemişim :) Senin yazdığını daha kısaca yazmışım :) Demişim ki:''Ben zorunlu göç meselesinde aşırıya kaçıldığını ve işin renginin de bu yüzden değiştiğini düşünüyorum.'' Şimdi ben işi özetle kotardım diye bana kızıyor musun ? Teesüf ederim :) ''Aşırıya kaçmak'' tabirini kullanmasam haklı olurdun da,bu haliyle ithamın haksız oluyor. :D

Göçe bu işle ilgisi olmayanların bulaştırılması da zaten bu aşırılığı kapsar.

Ayrıca müsaade edersen bir yanlışını düzeltmek isterim :) Osmanlı hiç bir zaman ''Kızılbaş Türkmen''lerin hamisi olmamıştır. Bunu senin de çok iyi bildiğini düşünüyorum lakin sanırım anlatımda sıkıntı oldu. İkinci olarak şayet cidden hamisi olduğunu düşünüyorsan, ''milleti sadıka'' adı verilen Ermeni'lerin her daim daha önde tutulduğu gerçeğini es geçiyorsun demektir ki bu fahiş hatayı sana yakıştıramam :)

Hukuken söylediğin gibi zaten soykırım değildir. İşin açığı Roma Statüsü'nün maddeleri lafzen çok sıkıntılıdır. Özellikle tehcir'le ilgili 7. madde metni inanılmaz mantık hataları içermektedir. Onları ayrıca dilersen yarın konuşalım. Zira inanılmaz uykum geldi ve sabah çok yoğun bir iş günü beni bekliyor. Bu arada kaçmıyorum :) Yarın muhakkak devam ederiz ;)

Kelimeyi o anlamda kullanmadim. Hata olmus orda. Yani yasayan Ermenisinin Rumunun falan hamisi varken onlarin kimsesi yoktu. Bir sekilde Hristiyan devletler korudular onlari zamalarinda gerci bu daha cok Osmanli gucunun kirilmasindan sonra oldu da her neyse. Yani hani hamisi derken icinde yasadiklari ve mensubu olduklari sistem yapti zaten onlara bunu demek isteyip ironik bir anlatim olsun gibi dusunurken dedigine gøre fena bir anlatim olmus (: Yani hamileri derken ya iste anladin ne demek istedigimi yorma beni (:

Siyaset ve diplomasi de kullanilan terimler cok onemlidir.Fransizlar ermeni meselesine direk Genocide (Latince genos;irk cide;oldurmek) adini kullanmak ve bunu tum dunyaya dolayli yoldan kabul ettirmek istiyorlar.Bu kelime ilk kez amerikan savunma bakanligi danismani raphael lemkin tarafindan Naziler icin kullanilmisti.Ermeni meselesine katliam,holocaust,buyuk aci v.s nederlerse diyebilirler(butun acilar karsiliklidir) ancak Genocide olarak kabul edilen bir olgunun yaptirimlari B.M de cok farkli olur ki amac bu tazminat v.s.

Boyle birsey kabul edilemez zaten oyle bisey yok.Tatli su humanistleri bu olaya hemen atliyor boylece kendi egolarinda daha insancil gozukcekler(humanizm,insan haklari v.s gibi ici bosaltilmis kavramlarla vicdan masturbasyonu yapcaklar) eee peki Fransa'da herhangi biri 'ermeni soykirimi yok(genocide) sadace karsilikli katliam(holocaust) var diyince noluyor kedhi cahnini yedhigim humanistlerim... O insana dava acilcak ve hapse atilcak.Alin size INSAN HAKLARI alin BATININ IFADE OZGURLUGU..

Vay be soy kırım yasası onayladığı gün Fransız vatandaşı oluyorum saat 15:00 da rdvum var vatandaşlık verecekler yeni kimlik alacam :)

sitede her fırsatta Türk düşmanlığı yapanlar varken,Emrah'ın ceza alması ilginç olmuş.Hayri sen "Zenit taraftarı Türk bayragı yaktı adlı konuda", gene Türkleri faşistlikle suçlamış,bir nevi Kıbrıs harekatının karşılığı olarak yorumlamıştın, senin görüşüne göre Türkler, şehirlerini yakıp yıkan, milletin ırzına geçen rumlara kucak acmalıydı, zaten şaşırmadım çoğu siyasi konuda terör zihniyetiyle farklı bir düşüncede olduğunada hiç rastlamadım.

sitede her fırsatta Türk düşmanlığı yapanlar varken,Emrah'ın ceza alması ilginç olmuş.Hayri sen "Zenit taraftarı Türk bayragı yaktı adlı konuda", gene Türkleri faşistlikle suçlamış,bir nevi Kıbrıs harekatının karşılığı olarak yorumlamıştın, senin görüşüne göre Türkler, şehirlerini yakıp yıkan, milletin ırzına geçen rumlara kucak acmalıydı, zaten şaşırmadım çoğu siyasi konuda terör zihniyetiyle farklı bir düşüncede olduğunada hiç rastlamadım.

[video=youtube;0tdsL4kvp_I]https://www.youtube.com/watch?v=0tdsL4kvp_I[/video]

Ermeni katliamı yapıldı zaten bu ülkede,bunu tarihçiler de söylüyor,neyi tartışıyorsunuz 300-400 bin Ermeni öldü öldürüldü,ama soykırım yapılmamış deniyor.

Geri
Üst Alt