GSC Haber “Futbolcular, İlkay Gündoğan ile beraber oynamayı niye seviyor?”

Alper Altun

Haber ve Medya Sorumlusu
Yönetici
Administrator
1756823724345.webp

[@rezzan_yetis] The Athletic’te geçen sene yazılan, İlkay Gündoğan’ın takım arkadaşlarının demeçleriyle de derlenen çok güzel bir değerlendirme var. Öne çıkanları Türkçe’ye çevirdim:

Euro 2024’te Almanya-Macaristan maçında gol atan İlkay için Jack Grealish Instagram’da şöyle yazmıştı: “Bu adamın ne kadar iyi olduğunu anlatamam bile. Açık konuşayım, birlikte oynama şerefine eriştiğim en özel oyunculardan biri.”

1756823767604.webp

"Aslında mesele tam da bu. İlkay, hiçbir zaman takımının en büyük yıldızı olmadı; ama her zaman yıldızların yanında görmek istediği isim oldu. Yaklaşık 15 yıldır 'futbolcuların futbolcusu.' Peki, İlkay'dan bahsederken aslında neyi konuşuyoruz? Cevabını bulmak için takım arkadaşlarına kulak verelim:"

Bernardo Silva: Kariyerimdeki en büyük ayrıcalıklardan biri İlkay’la aynı soyunma odasını paylaşmaktı. O çok farklı şeyler yapabilen bir oyuncu. 6, 8, 10 numara… hepsini oynayabilir. Ama benim favorim, forvete yakın oynadığı pozisyon. Çünkü hatlar arasındaki boşlukları bulmakta inanılmaz iyi. Oynaması en zor bölge, işte o hatlar arası alanlar. O çok sabırlıdır. Ne zaman dönmesi gerektiğini, ne zaman dönmemesi gerektiğini, ne zaman tek pas oynaması gerektiğini, ne zaman iki dokunuş yapacağını çok iyi bilir.

1756823810850.webp

"Gelişmiş bir orta saha oyuncusunun boşluk bulması, fırtınalı bir denizde gemi sürmek gibidir — durgunluk sadece bir anlığına açılır, baskı her yönden gelebilir. Gerekli işlem hızı olağanüstüdür. İlkay’ın zekası, 2023 Şampiyonlar Ligi finalinden tek bir pozisyonu anlatışında bile fark ediliyor:'Burada Rodri’ye bana pas atma fırsatı vermem gerekiyor. Aynı yerde kalırsam Barella’nın tam arkasında oluyorum. Rodri’nin bana pas atma şansı yok. De Bruyne de Hakan'ın markajında. Bu yüzden açıyı Kevin’a doğru değiştirmem gerekiyor. Aynı çizgide durmamın anlamı yok; biraz daha öne ama çapraz şekilde hareket etmeliyim ki pas kanalı açılsın.'İlkay’ın pası De Bruyne’yi akış içinde buluyor. Gündoğan rakip savunmayı üzerine çekip döndükten sonra De Bruyne, Erling Haaland’a pozisyon yaratacak kadar boşluk buluyor. Rodri’ye kendini opsiyon olarak sunarak ve topun De Bruyne’ye dolaylı şekilde ulaşmasını sağlayarak, Gündoğan Inter savunmasını yanıltıyor ve futbolda “üçüncü adam koşusu” denilen sekansı yaratıyor. Bulmaca saniyeler içinde çözülüyor."

1756823822801.webp

Aymeric Laporte: Topu alıp dönme konusunda olağanüstü. Her kontrolü hücuma dönük. Orta sahada bu kadar hızlı yön değiştiren çok az oyuncu gördüm. Belki David Silva ya da Phil Foden’la kıyaslanabilir. İlkay topu aldığında bir saniye içinde takımın resmini zihninde çizer ve hücumun kalitesini yükseltir.

1756823830877.webp

2010-11 sezonunda Nürnberg’de İlkay’ın orta sahadaki partnerlerinden Jens Hegeler: Sahada İlkay'la oynamak her zaman iyi hissettirir; çünkü tüm oyunun daha akıcı olduğunu hissedersiniz. Kaos azalır. Bu da onun doğru pozisyon almasıyla, sakinliğiyle ve takım arkadaşlarını destekleme biçimiyle ilgilidir.İlkay’ın oyun zekası her zaman en büyük gücüydü. Bence bu biraz da fiziksel açıdan en güçlü oyuncu olmamasına bağlıydı. Başkaları gücü ya da hızıyla çözümler bulurken İlkay farklı bir yol bulmak zorundaydı. Onlardan daha hızlı olabileceğini öğrendi; ama farkındalık ve karar alma süreçlerinde.

1756823839686.webp

2009’da Nürnberg-Fenerbahçe hazırlık maçında İlkay’ı performansını o dönemki takım arkadaşı Dario Vidosic şöyle anlatıyor: Fenerbahçe maçını unutmam, güçlü bir takımlardı ve Brezilya efsanesi Roberto Carlos da vardı. İlkay sağ kanatta oynuyordu, karşısında Carlos vardı ve sahadaki en iyi oyuncu İlkay’dı. İşte o maç, onun çıkış maçıydı. Orta sahadan ceza sahasına koşu yapıp gol atabilme yeteneği hala aynı. Çok rahattı, adeta kayar gibi hareket ediyordu. Zamanla gelişti elbette ama hala o gençliğinden gelen öz güveni, serbestliği taşıyor.

1756823848195.webp

"2020-21 sezonunda City formasıyla tüm kulvarlarda 17 gol attı ve takımın en golcü ismi oldu, City’yi Premier Lig şampiyonluğuna taşıdı. Bu gol katkısı, eski hocası Jürgen Klopp’u şaşırtmamıştı:'Hiç şaşırmadım. İlkay, çalıştırdığım en iyi oyunculardan biriydi. Nürnberg’den Dortmund’a geldiğinde çok gençti. Özellikle 2012 sezonunda inanılmazdı, şimdiki gibi oynuyordu. O, her zaman böyle bir oyuncuydu. Zeki olduğunuzda ve tecrübe de işin içine girdiğinde, performans seviyeniz bir üst basamağa çıkıyor. O yüzden hiç şaşırmıyorum.'"

1756823856363.webp

2021’de West Bromwich Albion’a attığı bir golü Guardiola detaylıca analiz etmişti: “Koşuyu doğru zamanda yapıyor. Ceza sahasına 10 kez, 20 kez girmez. Bir metre önce ya da bir metre geç kalmaz. Doğru anda girer. Ve o anda sakinleşir, yavaşlar, doğru kararı verir.”

Takım arkadaşlarının öne çıkardığı son özellik: İlkay’ın mantalitesi.

Kirchhoff: "Baskı altındayken, sahada sorularla boğuşurken, kime bakarsınız? Çözüm bulan oyuncuya. Bu hep İlkay’dı. Bunlar, herkesin takımında görmek istediği oyunculardır: dar alanda topu saklayabilen, baskıyı gelmeden önce görebilen ve o baskıdan çıkmak için bir adım önde düşünebilen.Hegeler: Baskıya karşı inanılmaz dirençliydi. Sadece rakibin presi anlamında değil; Bayern Münih deplasmanında, kalabalık bir tribün önünde, genç yaşında oynarken bile… beklentilerini hep doğru yönetirdi. Maç büyüdükçe o da daha iyi oynardı."

1756823890508.webp

Son bir alıntı da İlkay Gündoğan'dan: Yüzleşmeyi bilmek çok önemlidir. Ben her zaman açık, dürüst ve direkt davranırım. İnsani beceriler hafife alınmamalı. En az 25 farklı karakterden oluşan bir kadronuz var. Onlarla her gün ilgilenmek, onları idare etmek zorundasınız. Herkesi memnun etmek imkansızdır. O dengeyi bulmak inanılmaz zor; ama bir o kadar da önemlidir.---SON---

1756823898712.webp

Rezzan Yetiş Yönetici

Musap nöbette küfretmeye başlayınca okuyacağımız bir tümce gibi

Bunu paylaşman iyi oldu eline sağlık.İlkay'ın nasıl bir oyuncu olduğunun farkında değiller.Gerisi hocamıza kalıyor.İlkay umarım ortasahada nasıl oyun kurulur hocamıza öğretir.

okan hoca oku bunu bernardo boş konuşmaz.

"Bernardo Silva: Kariyerimdeki en büyük ayrıcalıklardan biri İlkay’la aynı soyunma odasını paylaşmaktı. O çok farklı şeyler yapabilen bir oyuncu. 6, 8, 10 numara… hepsini oynayabilir. Ama benim favorim, forvete yakın oynadığı pozisyon. Çünkü hatlar arasındaki boşlukları bulmakta inanılmaz iyi. Oynaması en zor bölge, işte o hatlar arası alanlar. O çok sabırlıdır. Ne zaman dönmesi gerektiğini, ne zaman dönmemesi gerektiğini, ne zaman tek pas oynaması gerektiğini, ne zaman iki dokunuş yapacağını çok iyi bilir."

Şahane şahane şahane..

İşte gerçek bir playmaker olduğu için bu övgüler..

Osimhen de çok sevecektir..

Sara yerine oynadığı ilk maçta göreceğiz etkisini. Yaz döneminde Osimhen'den sonra en çok istediğim transferdi.Sara da değerli ama sakatlıktan sonra çok geri gitti.

Geri
Üst Alt