- 22 Kasım 2008
- 5.898
- 0
- 1.331
Daha imanlı yazan yer mi var?:confused:
Moderatör tarafında düzenlendi:
Sitemizi ana ekranınıza bir web uygulaması olarak nasıl yükleyeceğinizi görmek için aşağıdaki videoyu izleyin.
Not: Bu özellik bazı tarayıcılarda kullanılamayabilir.
Kuran-ı kerim'e ve benim inancıma göre insanlık tarihi 6500-7000 yıl civarında,bu yılların daha ötesinde varlıklar yaşayabilir lakin onların insan olduğuna dair hiç bir kanıt yok.
Peki Reankarnasyona inanan varmı icimizde,Ben sahsen inanmıyorum...
Bilim tarafından ötesi kanıtlanmadı evrim teorisi bile çürümek üzere yıllardır aradıkları ara geçiş formlarını hala bulabilmiş değiller.Ben bilimsel açıdan ortada yüzde yüz netlik yoksa Kuran'ı baz alırım kuran-ı kerim'e göre insanlık tarihi o kadar.Hz. Adem ile başlar günümüze kadar gelir.
Mahir vol 2.![]()
O kadar kısa değildir en az-çok 15-20bin olmalı sanki. (kendi yorumum)
Sırf Hz.Nuh zamanında 1000 sene yaşamış. Demek ki o zaman normaldi. Hz.Ibrahim zamanında 200 civarına düşmüş. Sonrasında ise bildiğimiz ve yaşadığımız ömüre yakınlaşmış.Hz.Nuh zamanı arkeolojik buluntulara göre M.Ö 5000 desek. bir 8-10 bin de öncesine koysak( çünkü Hz.Adem -Hz.Nuh arası çok peygamber geçmiş ve ömür uzunmuş diyelim. Toplamda 15-18 bin arası yapması lazım. Fakat Hz.Nuh zamanı yanlış hesapsa benim hesapta Bağdattan döner![]()
Tüm peygamberleri anman için sebeb var Kuranda. Neredeyse hepsinin hayatını okuyabildiğim kadarıyla okumuş ve etkilenmişimdir.Sadece hikaye gibive sıfır önyargı ile okuyan herkesin etkileneceğinden de eminim. Hatta okurken vay Yunus a.s de Allah'a isyan etmiş yalnız kalmış dediğim, Musa a.s Allahla nasıl bu kadar rahat ve ateist gibi konuşuyor dediğim, Yusuf a.s 'i kim kurtarcak o kör kuyudan dediğim, Ibrahim a.s Hatice validemizi Mekkede yalnız bıraktığında içinden dememişmi Allahtan da mı korkmazsın Ibrahim ki beni bir sabiyle uçsuz bucaksız çölün ortasında aç,susuz yalnız bırakıpda gidiyorsun demedimi acaba dediğim, vs. olmuştur. Elbette peygamberlerin arasında fark var her insan birbirinden farklıdır. Farklı kılanda yaratılıştan ziyade insanın yaptıklarıdır. Misalen X kişisi çok yalancı birisi olsun. Y de dürüst birisi. Yalan söylemekde, dürüst olmakda doğduklarından itibaren X,Y nin kendi ellerinde. Toplum içinde dürüst olan kişi el üstünde tutulurken yalancıya saygı bile gösterilmemesi kadar normal bir durum olamaz. Peygamberler arasında da birbirlerine takva bakımından üstünlük olması normal değilmi?
Niye öyle dedin![]()
Dün yazılanlar arasında Mahir gelip gelip hem sorup hem inanmıyorum diyorduKimsede cesaret edip cevap veremiyordu altından birşey çıkacak şimdi diye
![]()
Soru isareti koymasaydin cevap yazmayacaktim. Su yazdiklarin seni bagliyor. Toplumlarin geneli øyle degil. Hatta altta da yazmistim. Kaci Kuran'i okuyorlar ya da diger kaci diger kutsal kitaplari okumus. Cogu insan okumamis. Zaten okuyanlar da var fakat bu genel bir durum degil. Takva olarak o ondan ustundur ya da degildir cok sorguladigim bir durum degil. Yazdigim ikinci mesaj zaten geyikti uzay ile ilgili konuda her neyse. Yani tartisma vardi fakat esit olmadiklari yaziyor Kuran'da. Bunun da aciklamalarini okudum birkac tefsirini o konuda da gene bazi noktalarda ayrismalar var.
Bence asil sorun ne biliyor musun ? Inan inanma istersen inege tap istersen Musluman ol istersen Hristiyan ol. Fakat hadisler ve tefsirler hepsi o kadar ic ice gecmiski ve bunlar hakkinda o kadar fazla yorum ve birbirini dislayan yorumlar varki. Dinlerde bøyle bir øzellik var. Dinler biraz da kutsal metinleri yorumlama isi.
Zaten dikkat edersen din de bir nevi nufus cuzdani gibi. Dogustan geliyor cogu sey. Hristiyanliktan Islama ya da Islam'dan Hristiyanliga gecenler var. Fakat bu oran az. Geneli cevresinden ailesinden edindigi dini anlayisi tasir. Inege tapiyorlar ne kadar sacma degil mi bizim icin ? Onlar icin degil ama. Dinsel anlati olarak cevre vs.yasadigimiz cevreden cikariz ve elestirmeye baslariz. En yakin ørnek Aleviler Turkiye'de. Farkli inanislara sahipler. Pratikleri biraz daha farkli.
Genelde din de bir arastirma bir yastan sonra arastirma sonucu oturup kutsal kitaplari okuyup dinler konusunda arastirma yapip kendimize bir din secmeyiz. Dinsel bir kimlik ediniriz neredeyse dogustan ve bu dinsel anlati uzerinden diger dinleri okumaya baslariz. Onlarca iclerinde hatalar buluruz. Yani bugun 3.5 milyar Hristiyan'in Hristiyan kalmasinin ya da Budistler ya da farkli inanistakiler var. Ve bu biraz da sosyolojik durum.
Burda din anlatisi bunlar kafir cennete gidecekler falan yazabilir ya da direk cennete gidecekler de yazabilir. Gene bøyle bir yargiya cikma dinsel metinleri yorumlama ile alakali. Fakat din dislama araci ayni zamanda. Kendi dinin disinda digerlerinin hepsinin yanlis oldugunu dusunme isi. Ben inanmiyorum dinlere. Tanri konusunda agnostik ile ateizm arasinda bir yerdeyim.
Din sosyolojisi var bu konuda dinin toplumlari bicimlendirisi ve kimlik gibi kazanilmasi vs. vs. durumlari var. Burda bence din anlatisi dine gøre kafir olarak betimlenmesi herseyi aciklamiyor. Yani dinsel acidan bakip bunlar Tanri kelamini Islam'i gørmemekte diretiyorlar iste kalpleri muhurlenmis diye aciklama getirirsin. Fakat bu aciklama bence yeterli degildir. Cunku din kimlik gibidir. Bugun Hristiyan bir toplumda dogsan Islam'a gececeginin garantisini veremezsin. Ya da Yahudi olsan ya da Budist olsan ya da inege tapsan. Bu durum direk tum sosyolojik boyutundan kopartilip anlasilacak bir durum degil bence.
Arti inanc kisi inanir ya da inanmaz. Herkesin gerekceleri var bu konuda. Kiyamet ben farkli yaklasirim, Tanri adaleti gene farkli yaklasirim, Kuran'in icerigi gene farkli yaklasirim. Cunku okurken Kuran'i sen nasil bugun bir mitoloji okuyorsan ben de øyle okurum. Burda direk kabullenmeden bir okuma søz konusu. Sen ne yaparsan yap Incil'i okurken ya da Tevrat'i toplumun sana dayattigi gecmis dini kimlikten ve bir takim ønyargilardan siyrilip okumazsin ya da Kuran'i.
Din cok boyutlu bir sey. Ve bu konuda dinsel anlati beni tatmin etmiyor. Tatmin etse zaten kendime bir din secerdim.
Yani yasadigi cevreden ve gerceklikten dolayi birey ( okuyanlar vardir onlari ayri tutalim ) ki cogu okumadan zaten direk ønyargisinda kararlar bellidir. Ve o bakisla okur. Ben de var bunun yansimalari. Okurken kesin dogru diye okumuyorum hicbirine de øyle baslamadim. Bir tercih meselesi. Cogu dinsel anlati dunyanin olusumu ( Tevrat ve Kuran'da benzerdir ) sonrasinda Havva ve Adem miti seytan ve Tanri miti sonrasinda mitolojik evrenin olusumuna dair hikayeler vs. vs. bende benzerlik uyandiriyor.