Ligimiz ve beş büyük lig
beinsports.com.tr
E tamam bu da benim dediğimi diyor. Bak çok enteresan geliyor ben de diyorum ya inanamadım ama maçlarda topun oyunda kalma süreleri:
Sen dedin ki biz 100 dk. oynuyoruz hadi eyvallah o zaman adam şunu da yazmış oynanan total sürenin yüzde kaçında top oyunda kalıyor, yani bir nevi oyunda kalma verimlilik yüzdesi:
E bu gayet iyi Seyir zevki çok yüksek olan PL ile aramızda sadece yüzde 0.3 gibi ufak bir fark var. La Liga'nın durumu asıl bu tablolara göre içler acısı örneğin.
Yalnız asıl çarpıcı tablo aşağıda. Oyun duruş süreleri:
Ligimiz Premier Lig'den totalde ortalama 1 dakika daha az duruyor. Uzatma fazlası farkı da sadece 1.5 dakika. Yani ligimizde oyun Premier Lig'den sadece yarım dakika az oynanıyor verimlilik anlamında.
Senin attığın itiraz yüzdesi de bambaşka alakasız bir şeymiş. O çıkan kartların neden çıktığıyla alakalı bir istatistikmiş. Yani buraya daha okunaklı şekilde taşırsak kart sebepleri dağılımı şöyle:
- Premier Lig:
- Fauller ve elle oynamalar: %80.6
- İtiraz: %5.5
- Zaman geçirme: %5.15
- Hakemi aldatmaya yönelik hareket: %1.06
- Süper Lig:
- Fauller ve elle oynamalar: %65.4
- İtiraz: %15.4
- Zaman geçirme: %4.30
- Hakemi aldatmaya yönelik hareket: %0.63
Buraya bakınca görüyoruz ki İngiltere'de hakemler faullere daha çok kart çıkarıyor ki bu bence bizim ligimizin en büyük sorunu hücuma çıkanın sırtına binmek bacağına tekme sallamak kartlık hareket değil en az 3 kere uyarı veriliyor. Böyle saçma iş mi olur hal böyle olunca gol atmak imkansızlaşıyor ha bu itçe düzen bizim için geçerli değil bize ilk profesyonel faulde sarıyı bam diye yapıştırıyorlar ama örneğin geçen sene Bjk faul yaparak şampiyon oldu resmen. Uzun vadede görmeleri gereken kartları görselerdi ilk 5'e bile giremezlerdi eminim. Bir de ota boka faul çalındığı için hep sarı verilse takımlarda oyuncu kalmaz o yüzden faule kart vermemeye hakemlerin eli alışıyor olabilir.
Zaman geçirme ve aldatıcı hareket gibi itliklere göz yumulması şaşırtmadı bizde bu tip şeyler kurnazlık denilip övülür. İtiraza verilen kartlar arasındaki trajik farkı da kompleksli hakemlerimize bağlıyorum hepsi gurur meselesi yapıyorlar işi çünkü çok iyi biliyorlar kurdukları boktan düzeni, işledikleri günahları. Hiçbirinin vicdanı temiz değil o yüzden hep öfkeliler ve hep dayılanıyorlar zaten bu da övülür ülkemizde, erdem sayılır. Orada fuck off diyen adamlar burada alışmışlar diyince 4 maç ceza bam diye yiyorlar.
Özetle uzattım ama attığın kaynak beni doğruladı.
Bizde topun oyunda kalma süresi problemi yok. Hakem karar verme yetisi problemi var. O da Akpnin kurduğu babadan oğla geçen hakemlik sınavının bile kaldırıldığı ortamda hiç ama hiç şaşırtıcı değil. Bir de toplum olarak erdemlerimizi gözden geçirme süresi geldi de geçiyor.