GSCimbom Ekonomi Sohbetleri | ARŞİV

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
@Keramettin TANRIVERDİ admirim bir soru soracağım

Şu an 72 ay vadeli konut kredisi çektim diyelim, geri ödemesi aylık bazda 7000 lira olsun,
3. yılın sonunda Türkiye ekonomisinin düzeldiğini, alım gücünün arttığını ve asgari ücretin 1000 liraya kadar gerilediğini varsayalım.
3. yıl benim ödeyeceğim kredi 7000 lira iken asgari ücretin 1000 lira olmasından kaynaklı benim gereksiz yere daha fazla ödeme zorunluluğumu ortadan kaldıracak bir durum var mıdır? Kredi o seneye göre yapılandırılabiliyor mu yoksa?

Bu olayın tam tersini düşündüğümüzde esasen kredi çeken her vatandaş son 20 yılda bankaları zarara uğrattı, fakat benim yukarıdaki senaryomun gerçekleşmesi durumunda ne tür bir yol izleniyor?
Asgari ücret 3 yıla 10 bin lirayı geçer

Devlet hiç bir borca % 14 faiz uygulamıyor. Reel faiz oranlarının hemen hepsi % 20'nin üzerinde.

Güncel durum şu, elinizde TL tutarsanız kaybedersiniz diyorlar.

Bir ülke kendi kendine bunu yapar mı?

Onu geçtim devlet hiç bir borca bu seviyede faiz uygulamıyorken faizin bu seviyeye inmesi kime yarıyor?

Halka yaramadığı kesin, kimse gidip de bu ortamda yatırım yapmaz.

Devlet hiç bir borca % 14 faiz uygulamıyor. Reel faiz oranlarının hemen hepsi % 20'nin üzerinde.

Güncel durum şu, elinizde TL tutarsanız kaybedersiniz diyorlar.

Bir ülke kendi kendine bunu yapar mı?

Aynı şeyi çok sordum kendime - bence ülkeyi - ülkenin insanını zerre düşünmüyorlar. Bunu sırf hükümet için demiyorum. TBMM 'de koltuklarında oturan herkes için söylüyorum çünkü hiç biri eve döndüklerinde "Şu yemeği yapamadık çünkü şunu şunu alamadık" gibi bir tablo ile karşılaşmıyorlardır.

Ekside olan merkez bankası dolar fırlamasın diye havaya dolar bozduruyor - 6 7 saat dayanmıyor o hareketler. Kaç milyar dolar oldu ben unuttum müdaheleler, bile bile resmen elindekinin değerini düşüyorsun. Olacak işler değil.

Hafta başından beri asgari ücret toplantısı beklendi beklendi - hemen faiz indiriminden sonra açıklandı. Resmen algıyı değiştirmek anlamayana. Gariban adam dolara bakmayacak, sanacak daha fazla para kazanıyor.

Bir önceki gün yeni hazine bakanının kardeşi/abisi neyse resmen zaten söylüyor ne yapılacağını faizde.

Tüm dünya enflasyonu kabul etmiş (pandemi bazlı + kendi iç nedenleri vs.) 2 yıllık önlem planı yapmaya çalışıyor hel ülke. Biz tam tersi işler. Onlarca marka yabancıya satılıyor, borsa zirveler yapıp allah bilir kimler zenginliğine zenginlik katıyor.

Bunları görmemek mümkün değil - farkında olmamak hiç değil. Yazın geri vites yapıp damadın olduğu zamandaki gibi "bakın dolar düştü gördünüz mü?" ye gelecek iş. Millet yerse...

Her haber izlediğimde şaşkınlık içerisindeyim - zaten ilk 15 dksından sonra kapatıyorum.

Aynı şeyi çok sordum kendime - bence ülkeyi - ülkenin insanını zerre düşünmüyorlar. Bunu sırf hükümet için demiyorum. TBMM 'de koltuklarında oturan herkes için söylüyorum çünkü hiç biri eve döndüklerinde "Şu yemeği yapamadık çünkü şunu şunu alamadık" gibi bir tablo ile karşılaşmıyorlardır.

Ekside olan merkez bankası dolar fırlamasın diye havaya dolar bozduruyor - 6 7 saat dayanmıyor o hareketler. Kaç milyar dolar oldu ben unuttum müdaheleler, bile bile resmen elindekinin değerini düşüyorsun. Olacak işler değil.

Hafta başından beri asgari ücret toplantısı beklendi beklendi - hemen faiz indiriminden sonra açıklandı. Resmen algıyı değiştirmek anlamayana. Gariban adam dolara bakmayacak, sanacak daha fazla para kazanıyor.

Bir önceki gün yeni hazine bakanının kardeşi/abisi neyse resmen zaten söylüyor ne yapılacağını faizde.

Tüm dünya enflasyonu kabul etmiş (pandemi bazlı + kendi iç nedenleri vs.) 2 yıllık önlem planı yapmaya çalışıyor hel ülke. Biz tam tersi işler. Onlarca marka yabancıya satılıyor, borsa zirveler yapıp allah bilir kimler zenginliğine zenginlik katıyor.

Bunları görmemek mümkün değil - farkında olmamak hiç değil. Yazın geri vites yapıp damadın olduğu zamandaki gibi "bakın dolar düştü gördünüz mü?" ye gelecek iş. Millet yerse...

Her haber izlediğimde şaşkınlık içerisindeyim - zaten ilk 15 dksından sonra kapatıyorum.

Döviz mevduatları 2001 krizi düzeyine gelip geçmiş. Ülkede 100 bin dolar üstü nakiti olan kişi sayısı 80-90 bin civarında yani binde biri, dolayısıyla biraz o da biraz olumlu etki en fazla bunlara yapabilir o da yatırım yapılacak malların fiyatı döviz artışını yakalayana kadar.

Geçen de dedim bunu bir başkası yapsa vatanı satmak diyebilirdi mevcut iktidar ama kendileri yapıyor. Risk primi 600 bandına geldi, resmi verilere göre dünyadaki en güvensiz ülkeyiz şu an.

TV kanalları konusunda da haklısın ama bugün buna tepki göstermeyenler yarın daha büyük şeylere de tepki göstermezler. Bence bu son 2 ayda yaşananlar dünyanın herhangi başka ülkesinde hükümet değiştirmişti çoktan.

Ekonomi bir milli meseledir. Burada politika konusulmamasi gerek ve ayiristirici tutumdan uzak durulmasi gerek. Okadar degerli ekonomist var ulkede. Çok mu zor ya bir kurum kurup ulkenin ileri gelen ekonomistlerini davet edip fikir alisverisi etmek? Ya bununla alçalmazsın, herkesin gözünde büyürsün. Zaten ulkenin başına bu vesileyle geldiniz. Kucaklayıcı görünüp herkesten oy alarak. Ulkenin çünkü o an buna ihtiyacı vardı. Tıpkı şimdi olduğu gibi

Sonuna kadar izle hocam. Hatta herkes izlesin. İzlesin ki, nasil rezalet ve komik bir sekilde yonetildigimizi anlasinlar.

Doların seneyi 20 lira ile kapatacak gibi duruyor. YTD!

Son düzenleme:
Kabile reisi ben müslümanım benden başka bir şey beklemeyin nas var, faiz düşecek dedi az önce. Ve amerika ve avrupa'nın felaket durumda olduğunu da niteledi. Birkaç kurumun da cinsi ve cibiliyeti ile ilgili bazı cümleler sarfetti.

Dolar sabah köyün delisi gibi uyanıp dalgayı sallaya sallaya ülkeyi gezecek gene. Kurdaki dalgalanma denilen şey bu sanırım. Bir kişi karşı çıkamıyor yahu şu duruma, adam tek başına 85 milyonluk ülkeyi tavuk gibi ateşte çeviriyor keyfi nasıl isterse bir lokma atıp geri ateşe koyuyor. Muhalefet lideri de yok market yok muhtar yardımcısı falan bir garip takılıyor. Halimiz çok kötü çok. O evet verenler başını yastığa koyduğunda rahat uyuyabiliyor mu acaba merak ediyorum.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri
Üst Alt