GSCimbom Ekonomi Sohbetleri | ARŞİV

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Afgan göçü ve Talibanlarla olan görüşmeler.
BAE ile anlaşmalar
Son olarak Ermenistan ile iletişim.

Açıkçası bazı şeylere de dikkat etmek gerektiğini düşünüyorum. Denize düşen misali yılana sarılıyoruz gibi de geliyor ya bana hayır olsun.

Yarın toplamalar başlar.
Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar: "Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşması sonrası 1 Milyar dolar civarında para bozduruldu."

Edit:
Tüm açıklamalarını alta topladım.

Benim için sürpriz olmadı. Kurun bu kadar yükselmesinin çok bir ekonomik temeli yoktu. Her şey biraz zamanın ruhu içinde değerlendirmek lazım.

Geçen sene pandemi çıktı farklı varyantları var. Pandemiyle tedarik zincirleri bozuldu, üretim aksadı, insanlar yatırımlarını öteledi dünya için konuşuyorum. Çin'de üretim ciddi anlamda aksadı. navlun fiyatlarının artışı enerji fiyatlarında ciddi artışlar söz konusu oldu

Petrol fiyatı 40 dolardan 85 dolara çıktı. Bizim ülkemiz gibi özellikle enerji ithalatçısı ülkelerde, iklim değişiklikleri dolayısıyla bütün dünyada tarımsal üretim kısmen aksadı bu da dünyada ciddi bir enflasyona neden oldu

Enflasyonun yüzde 21 seviyesine geldiği ortamda hane halkı ve firmalar kendi pozisyonlarını korumak kaydıyla TL tasarruflarını farklı enstrümanlarda değerlendirmek istediler. Özellikle firmaların döviz alımlarının temeline bakıldığında döviz yükümlülükleri kapsamında döviz alırlar. Hane halkının döviz talebinin temel nedeni enflasyon karşısında parasının değerini koruma kaygısıydı

Türkiye'de 5.4 trilyon TL mevduatımız var. Bu mevduatın yüzde 64'ü yabancı parada yüzde 34'ü TL'de. 2007-2008'lerde TL lehine yüzde 70'lere kadar çıkmıştı. 2000'lerde yabancı para lehine yüzde 60'larda görürsünüz.

Bu sisteme kamu ve özel bütün bankalar dahil olabilecek.

Sabah bizim şubeye geldiğinizde sizin 100 bin dolarınız olsun. Bugün itibariyle bozmak istediğinizde neticede bu bir ürün. Size belli bir vade vereceğiz. O vade sonuna geldiğinde kur hangi seviyedeyse biz o günkü kurdan paranızı değerlendiriyor olacağız.

Ben Amerika’dayım

Bizim türk yayınlarını açıyorum burda

Bana herkes diyor ki?
Sizin ülkede sürekli bir gerilim var ve herkes çok sesli konuşuyor.Neden hep kavga ediyor gibi konuşuyorsunuz diyorlar

Avel avel şaşkın gözlerle izliyorlar
allahtan orada öyle bişey yok
adamların hepsinde neredeyse otomatik silah var
birbirlerini tararlar mazallah

Bu 1 milyar dolarla düşecek bir düşüş değil.
Muhtemelen yine Körfezden sıcak para soktular piyasaya.
1 milyar dolara bu kadar düşmez.

Bunların seçim vaadi olduğu açık. Birden asgari ücret %50 artış yaşadı. Üstüne ilk kez çocuk sayıları baz alındı. Emekli ve Memur içinde kademeli artış ( daha düşük maaşlara daha fazla yüzde) diyen de var %40 diyen de. Belki bunlara da gelecek ek ücret, çocuk başına. Olur mu olur. Ben bir de bayram parası gibi sürpriz ikramiye bile bekliyorum. Seçimin bir ay öncesi olur ya da bildiğim Ramazan ayı olcak onu yüksektirler belki. Üstüne mart gibi eyt patlatır belki. Yine atamalar olur. Yerli ve milli araba pompalanır. BAE destek verebilir belki. Katar yani. Altı aylık rüya dönemi yaşarsak bilin ki Haziran seçimdir özetle. Ha oy oranını etkiler mi bilmem ama çok da uçmamak lazım. İyi düşünsün herkes. Sonra yine çok ağlayabiliriz. Tek sorunumuz ekonomi değil. Bunu da unutmayın.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri
Üst Alt