GSCimbom Ekonomi Sohbetleri | ARŞİV

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Can havliyle son bi gayret akillarina geldigi sistemi uygulamaya koydular hemen,bunun sebebide dovize yonelimi engellemekmis nebatide bunu soyledi

Ama goruyoruzki bu tutmadi,kur dusunce alim firsati goruldu,dusurelim millet dusukten bozup zarar etsin sonrada zaten dovize yonelmezler diye dusunurlerken simdi hem bilmem kac milyar dolar bosa yakildi,hem kur dusunce mlllet alim firsati olarak gordu dovize daha cok yoneldi hemde bi avuc yeni sisteme gecenlere karsi kur kaynakli daha fazla para odeyecekler kur arttigi icin,bunu anladiklari icinde hemen altinlarida getirine,icazet belgesine kadar dusup kuru da 11de aciklamiyoruz diyip dusukten hesaplamaya calisacaklar

Kucuk yatirimci al satla parayi katliyoken milyar dolarlari olan bankalar,yatirimcilar,xler yler zler nasil katliyodur allah bilir

Ulan mb kasa her yerde kazanirdi,oyunu oynatan kazanirdi,nasil basarabildin kaybetmeyi vallahi helal olsun

Bu gece dolara bir müdahale bekliyorum , niye çünkü para yatırdım TL ye çevireceğim borç ödemek için , kesin düşer olmazsa 15-16 seviyelerine hızlı bir artış olması durumunda illa çakacaklar bence
Yani mantıken çakmaları lazım kurdukları sisteme göre.. böyle düşe çıka ilerleyeceğiz ne yapalım

Ytd

GSCimbom Forum kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Son düzenleme:
Bu gece dolara bir müdahale bekliyorum , niye çünkü para yatırdım kesin düşer olmazsa 15-16 seviyelerine hızlı bir artış olması durumunda illa çakacaklar bence
Yani mantıken çakmaları lazım kurdukları sisteme göre.. böyle düşe çıka ilerleyeceğiz ne yapalım

Ytd

Abi terste kalanlar icin bi fırsat yaratmak isteyebilirler 15-15,5ları gorebilir muht.

Can havliyle son bi gayret akillarina geldigi sistemi uygulamaya koydular hemen,bunun sebebide dovize yonelimi engellemekmis nebatide bunu soyledi

Ama goruyoruzki bu tutmadi,kur dusunce alim firsati goruldu,dusurelim millet dusukten bozup zarar etsin sonrada zaten dovize yonelmezler diye dusunurlerken simdi hem bilmem kac milyar dolar bosa yakildi,hem kur dusunce mlllet alim firsati olarak gordu dovize daha cok yoneldi hemde bi avuc yeni sisteme gecenlere karsi kur kaynakli daha fazla para odeyecekler kur arttigi icin,bunu anladiklari icinde hemen altinlarida getirine,icazet belgesine kadar dusup kuru da 11de aciklamiyoruz diyip dusukten hesaplamaya calisacaklar

Kucuk yatirimci al satla parayi katliyoken milyar dolarlari olan bankalar,yatirimcilar,xler yler zler nasil katliyodur allah bilir

Ulan mb kasa her yerde kazanirdi,oyunu oynatan kazanirdi,nasil basarabildin kaybetmeyi vallahi helal olsun

Ben sanmıyorum bu kadar basit olduğunu yani bu müdahaleyi yaparlarken ya da bu tasarıyı düzenlerken önümüzdeki birkaç aylık haftalık ve günlük süreci tüm senaryolarıyla hesaplayıp ona göre bir eylem planı gütmüşlerdir. En azından bürokrat ve ekonomistlerin bu senaryo ve eylem planlarını hazırlayıp dosya şeklinde sunduğunu tahmin ediyorum Adamların işleri boş sonuçta.

Yalnız işte bu eylem planlarını devreye sokarken kim düğmeye basacak seçtikleri senaryolara göre eylem planlarını birebir uygulayacaklar mı yoksa doğaçlama mı yapacaklar bunu ön göremiyoruz.

Sonuçta her iş alanında olduğu gibi ekonomide de elinde bir şema ve eylem planı olur ama işte bizim en tepemize reis bazen kendi bildiğini okumak istiyor o zaman ekonomi öngörülemez oluyor umarım bir eylem planı oluşturmuşuzdur ve bu sefer buna sadık kalırlar.Kurun öngörülebilir olması lazım kurda Ocak ayını stabil yada aşağı yönlü yavaş bir ivmeyle geçirmemiz önemli.11-12 aralığında tutabilirlerse ben başarılı bulurum.Sonra belki insanlar TL hesabına para yatırmaya ağırlık verirler

Abi terste kalanlar icin bi fırsat yaratmak isteyebilirler 15-15,5ları gorebilir muht.

Ya terse kalanları düşündükleri yok ki hatta bilerek silkelediler bu kesimi, sonuçta kendi yandaşları bu yapacakları müdahaleden haberdardır yani eminim haberdar olduklarından büyük oynayanlardan bahsediyorum yoksa senin benim halkın üstü açık kalmış 17:18’den dolar elinde patlamış umurlarında niye olsun.

Küçük yatırımcı dolara yüklenirse gene silkelerler bence.

Benim asıl merak ettiğim gene suni bir gündem oluşturup Doları pompalayıp ikinci bir silkeleme operasyonu yapacaklar mı

Sabah bloomberg haberlere bakarken yan taraftafta başlıklar içinde döviz mevduatının gene arttığını ve yeni rekor kırdığını yazıyordu.

Bir yandan MB 'nin geçen haftaya göre rezervi 9 Milyar USD azalmış haberide vardı.

Hatta TB nin açıklaması 11 de kur belirlememişti ve dediği şey garibime gitti "10 ile 15:00 arasında saatbaşlarında açıklanan kurlardan biri olacak". yani 5 saat boyunca muallakta kalacak belirlenecek kur - düşüğüne göre fiyatlama yapılacak vs vs . garip garip detayları kovalar oldu millet.

Yani dövizi olan bozmamış, düşen yerden toplamaya devam ediyor.

Az grafik bilgim var ama USD/TRY 4 saatliğe bakınca mum grafiğinde son 12 saatte düşüşler olmasına rağmen bir yandan satıştan fazla alım var.

Özetle yeni ilk 10 günlük periyotta döviz sahibini cezbetmemiş. Şüphelendiğim / sorguladığım düşüncem aslında ne yazıkki gerçek olmuş. Kimse dövizi bozdurarak parasını dokunamayacağı şekilde kitlemeye sıcak bakmamış. Tabii ki TL birikimi olan için güzel yatırım aracı - TL'nin değerini korumaya yönelik kişisel olarak ama sonuçta oradaki zararı/karı nasıl alacaksın hazineden/MBden nasıl bir süreçtir - vadeyi kaçırırsan unutursan tekrar yeni vadeye mi girer garip gurup bilgilendirilmekte eksik kalınan şeyler var.

Ptesi zaten enflasyon açısından artmamış bir rakam çıkması neredeyse imkansız - TV'de %28-%30 aralığı beklenti var deniyor (tabii açıklanacak oran ile reel oran karşılaştırması yapmıyorum)

bizim PPK Amerika FED'den önce bakalım nasıl hazırlanacaklar ne tür pozisyon alacaklar.

Hakkımızda milletçe hayırlısı neyse o olsun diyelim.
18den 11e soluksuz düşürüp insanlara kaçış fırsatı vermezsen insanlar da gidip koşa koşa zararına satmaz tabi. Şimdi de tekrar yükselecek algısı oluşmaya başlaması nedeniyle satmayacaklar. 18den satanlar belli. Satip faize koydularsa onların kur farkını ödemek icin 2022de hep beraber daha buyuk bir azimle ve aşkla çalışalım hayirlisiyla.

Ben sanmıyorum bu kadar basit olduğunu yani bu müdahaleyi yaparlarken ya da bu tasarıyı düzenlerken önümüzdeki birkaç aylık haftalık ve günlük süreci tüm senaryolarıyla hesaplayıp ona göre bir eylem planı gütmüşlerdir. En azından bürokrat ve ekonomistlerin bu senaryo ve eylem planlarını hazırlayıp dosya şeklinde sunduğunu tahmin ediyorum Adamların işleri boş sonuçta.

Yalnız işte bu eylem planlarını devreye sokarken kim düğmeye basacak seçtikleri senaryolara göre eylem planlarını birebir uygulayacaklar mı yoksa doğaçlama mı yapacaklar bunu ön göremiyoruz.

Sonuçta her iş alanında olduğu gibi ekonomide de elinde bir şema ve eylem planı olur ama işte bizim en tepemize reis bazen kendi bildiğini okumak istiyor o zaman ekonomi öngörülemez oluyor umarım bir eylem planı oluşturmuşuzdur ve bu sefer buna sadık kalırlar.Kurun öngörülebilir olması lazım kurda Ocak ayını stabil yada aşağı yönlü yavaş bir ivmeyle geçirmemiz önemli.11-12 aralığında tutabilirlerse ben başarılı bulurum.Sonra belki insanlar TL hesabına para yatırmaya ağırlık verirler

Aslinda sende saniyorsun o kadar basit oldugunu ama sonucta bakanlar,koskoca hazineyi mbyi yonetiyolar dusuncesi seni oyle sanmamaya dogru itiyo

Herseyi bosver unut,nebati ahmet hakana diyorki ahmet bey ekonomide rakamlar onemli degildir,evet koskoca bakan bunu dedi

Bu plan ustunde calisilmis bir plan olsa kur 1 haftada 10 kusurlerden 13 kusurlere gelmezdi ki mudahale edilmis hali bu, kurlar habire inip cikiyo

Buyuk bir suni zafer yarattilar 21 aralikta,dovizi 1 ay kontrol altina alabilme imkanlari olsaydi alirlardi,ardindanda secim karari alirlardi ama alamiyolar bi turlu cunku suni zafer bile patladi

14,15 kusurlerde bi mudahale daha bekliyorum dusurmeleri icin yoksa tekrar 16,17 olursa 20 araligin bi anlami kalmaz

Ytd

Bu gece dolara bir müdahale bekliyorum , niye çünkü para yatırdım TL ye çevireceğim borç ödemek için , kesin düşer olmazsa 15-16 seviyelerine hızlı bir artış olması durumunda illa çakacaklar bence

Ytd

Bir daha böyle tatil kimsenin olmadığı zaman bulurlarsa çakarlar anca

18den 11e soluksuz düşürüp insanlara kaçış fırsatı vermezsen insanlar da gidip koşa koşa zararına satmaz tabi. Şimdi de tekrar yükselecek algısı oluşmaya başlaması nedeniyle satmayacaklar. 18den satanlar belli. Satip faize koydularsa onların kur farkını ödemek icin 2022de hep beraber daha buyuk bir azimle ve aşkla çalışalım hayirlisiyla.

Benim zaten halka ya da medyaya kapalı(gerçi medyada manipulatif) yapılan , transparan olmayan ne varsa aklım yatmıyor. illa belli kişilere "tüyo" illa belli zamanlarda belli hareketler çok yanlış şeyler. Üzerine bide bahsettiğin kişilere "Çarpıldılar" dendi....

Haliyle ne halk, ne yatırımcı tamamen "bencil" davranıyor.(yanlış anlaşılmasın - kendi çıkarınca anlamında - banane diğerlerinden anlamında değil, gerçi onlarda bol ne yazıkki) Yani adam düşünmüş kişisel parasıyla bilmemnesiyle bir yatırım yapmış alım yapmış, kar edecekken etmesin mi misal... O ortamı yaratanda kabahat. Kur böyle oynak olmasa - attım Euro dolar mesela 1.10-1.14 arası gider gelir ama aralık öngürelebilirdir ya da beklenti bellidir. Sen şimdi yukarı aşağı yukarı aşağı ortam yaratınca kime kızabilirsin ki. (küçük yatırımcıdan bahsediyorum , lobisi olan bilgi alıp ona göre gerekli düzenleme yapanlardan değil tabii ki)

Kur , döviz vs bizim nispeten gözümüzün önünde yapılan şeyler ve neyin ne olduğunun anlaşılması kolay şeyler (keza halk sattı dedi nebati efendi ama rezervlerden çıkmış para düşüşte...komik bunlar) . E sonra kim senin ürününe planına niye güvensin.... ülkedeki yollarda köprülerde geçişler dolarla olmuş misal. Komedi.

çok çok daha basit örnek var - Paypal banladı ülkede kaç sene önce. adam bir iş yapsa uğraşsa yurt dışından ordan ödeme alıyordu ama vergilendirilemediği için , kardeş ordan bizede bi pay verecen denemediği için kapatıldı. Bu tür limitlemeler (vardır bir çok benzeri illaki) o kadar anlamsız ki. Kötüye kullananıda olmuştur illaki o açıdan çok bir şey diyemem belki ama amaç kötüyse bir yolunu bulurlar zaten.

E bunları bizim insanımızın ne kadarı algılayabilir, düşünüp değerlendirebilir. Sırf para/ekonomi konusunda değil - bakıldığında genele bir çok konuda insanlar tamamen kendini düşünür duruma geldi. Bu çok üzücü bir gerçek aslında.

Aslinda sende saniyorsun o kadar basit oldugunu ama sonucta bakanlar,koskoca hazineyi mbyi yonetiyolar dusuncesi seni oyle sanmamaya dogru itiyo

Herseyi bosver unut,nebati ahmet hakana diyorki ahmet bey ekonomide rakamlar onemli degildir,evet koskoca bakan bunu dedi

Bu plan ustunde calisilmis bir plan olsa kur 1 haftada 10 kusurlerden 13 kusurlere gelmezdi ki mudahale edilmis hali bu, kurlar habire inip cikiyo

Buyuk bir suni zafer yarattilar 21 aralikta,dovizi 1 ay kontrol altina alabilme imkanlari olsaydi alirlardi,ardindanda secim karari alirlardi ama alamiyolar bi turlu cunku suni zafer bile patladi

14,15 kusurlerde bi mudahale daha bekliyorum dusurmeleri icin yoksa tekrar 16,17 olursa 20 araligin bi anlami kalmaz

Ytd

Benim demek istediğim hala bu konuda görev alan kariyerli ve ihtisaslı bürokrat ve ekonomistlerin algoritmalara göre eylem planı sundukları ama işte bunu uygulamaya koyan bir üst akıl yok ülkede

Hatta zaman zaman görevden alındıklarını ara haber bültenlerinde görebilirsiniz.

Filancanın yardımcısı görevden ayrıldı yada şu göreve atandı diye..

En çok da bunlara üzülüyorum yıllarını ekonomiye vermiş tüm kariyerini eğitim hayatını bunu harcamış ve görevini layıkıyla yapmaya çalışan bu insanlar hak ettikleri pozisyonun çok altında hala ülkemiz için çözüm önerileri sunmaya çalışırken kaale bile alınmıyorlar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri
Üst Alt