M.Saim Yılmaz
Parçalı Üye
- 6 Aralık 2018
- 3.485
- 2.777
- 698
Bes sisteminin patlak olacağı 2001 yilindan belliydi aslında. O dönem ben de girmiştim ama sebebi primin yarisini banka oluyordu ve 10 yılın sonunda stopaj da ödemeden total rakamın %90'ı çekebilmek büyük kazançtır. Tabi sonradan bankalar primin yarisini ödemekten vazgeçti.Bu arada Tüik verilerini farklı yollarla hesaplayıp metodolojisini Tüike onaylattırmayanlar artık veri sunamayacak, sunarsa hapis cezası. Bu kararı geçirmeye çalışıyorlar şu an.
Diğee noktaya gelirsek zamanında kampanyalarla başlatılan BES sistemlerinin hemen hepsi çöp oldu, o dönem verilen paraların hemen hepsi şimdiden eridi. Bes yapıp emeklilikte rahat olacağını sanan insanlar o gün devletin sıcak para ihtiyacından başka bir şeye hizmet etmemiş oldu böylece.
Ancak sistemin en büyük sorunu bu değildi. Bes portföyünde yer alan fonları yönetsin diye verilen kıçı kırık sözüm ona fon yöneticileri ve birtakım şerefsiz borsa oyuncusunun elinde patlayan malları komisyon karsiligi bu fonlara dahil eden çakal yöneticiler sebebiyle aslında hep zarar ediyor, SGMK'ları kullanarak da rahatça bu zararları makyajliyorlardi.
20 kusur yıl sonra bugün bile aynı şekilde yonetildiklerine adım kadar eminim çünkü kisa bir süre o fonları ben de yönettim.
Ezcümle, paraniz mi var o zaman onu sizden iyi kimse yönetemez ve değerlendiremez.