GSCimbom Ekonomi Sohbetleri | ARŞİV

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Bu arada Tüik verilerini farklı yollarla hesaplayıp metodolojisini Tüike onaylattırmayanlar artık veri sunamayacak, sunarsa hapis cezası. Bu kararı geçirmeye çalışıyorlar şu an.

Diğee noktaya gelirsek zamanında kampanyalarla başlatılan BES sistemlerinin hemen hepsi çöp oldu, o dönem verilen paraların hemen hepsi şimdiden eridi. Bes yapıp emeklilikte rahat olacağını sanan insanlar o gün devletin sıcak para ihtiyacından başka bir şeye hizmet etmemiş oldu böylece.
Bes sisteminin patlak olacağı 2001 yilindan belliydi aslında. O dönem ben de girmiştim ama sebebi primin yarisini banka oluyordu ve 10 yılın sonunda stopaj da ödemeden total rakamın %90'ı çekebilmek büyük kazançtır. Tabi sonradan bankalar primin yarisini ödemekten vazgeçti.

Ancak sistemin en büyük sorunu bu değildi. Bes portföyünde yer alan fonları yönetsin diye verilen kıçı kırık sözüm ona fon yöneticileri ve birtakım şerefsiz borsa oyuncusunun elinde patlayan malları komisyon karsiligi bu fonlara dahil eden çakal yöneticiler sebebiyle aslında hep zarar ediyor, SGMK'ları kullanarak da rahatça bu zararları makyajliyorlardi.
20 kusur yıl sonra bugün bile aynı şekilde yonetildiklerine adım kadar eminim çünkü kisa bir süre o fonları ben de yönettim.

Ezcümle, paraniz mi var o zaman onu sizden iyi kimse yönetemez ve değerlendiremez.

Amatör ve küçük bir yatırımcı olarak psikolojiyi anlıyor ve katılmıyorum. Hiç bir şey dimdik artmazdı o yüzden bir yerde bir sebeple patlayacaktı hatta o zaman da teknik kendi sebebini yaratır demiştim. Bu 8.65 olan dolarda Berat'ın istifası gibiydi, kimse bilmiyordu ama bir sebep olmalıydı.

Diğer noktaya gelirsek o gün 18den satıp gidip gayrimenkul vs almadıysan yine zararda olacaktjn enflasyondan dolayı. Benim anlatmak istediğim insanların enflasyona karşı kendilerini koruma yöntemini ellerinden aldılar şu an.

Dünyanın her yerinde bekkeyen nakit zarar ediyor şu an.

Ben de bunu demeye çalışıyorum aslında kur korumalı mevduat fonuna yatıracak nakit parası olmayan insanlar artık parasını dövizde Değerlendirip kafalarını suyun üzerinde tutma yetisini kaybettiler enflasyon kontrolsüz bir şekilde artarken paramız her gün eriyor

Dövizin aslında uzun vadeli parayı stabil tutmak için bir yöntem olması gerekirken kısa vadeli kazanç kapısı haline gelmesi ülkeyi mahfetti

Gerçi bizim insanımız fırsatçı kredi çekip dolar alıyordu resmen kendi ayağımıza sıkıyorduk böyle de geleceğini düşünmeyen bir milletimiz var.

Yine de o gece müdahele yapılacağını bilen ve birbirine bildiren ülkenin kaymağını yemiş iktidara yakın kesimin yargılanması gerekir diye düşünüyorum

GSCimbom Forum kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Abi kendin diyorsun amatör ve küçük yatırımcı adam diye...

Bu kesim çoğunlukla toplum tarafından , tv'den , eşinden dostundan duyduğuna göre hareket eden adam gidip bozduramazdı.

Çünkü aynı zihniyet dolar 12 ve altına düştüğünde de 10'ların altına düşsünde öyle alalım açısıyla bakıyor olaya.

Nakit konusunda sonuna kadar katılıyorum. Para kesinlikle bir gayrimenkule bağlanmalı
Üstat bu ülkenin %99u falan küçük yatırımcı zaten, XX milyon sermayen olsa anca orta büyüklükte yatırımcı oluyorsun ki o da KY sayılır piyasa davranışları bireysel etki göstermeyen insanları kastettim daha çok. Küçük yatırımcı olmak sermaye kadar psikolojiyle de alakalı zira bu psikoloji çokça elimdeki madenleri değerlendirememe sebep oldu benim de. Ortalar neyse de büyükler piyasayı yönetenler zaten, o dolar yükselişinde terste kalmalarına ihtimal yok çünkü yüksek ihtimalle stop loss emirlerini vermişlerdir. KY ise 25 olacak diye tuttu ki çoğunun maliyeti 8-10du, bu şartlarda psikolojiye yenilmemek gerekir zira bir şey yükselirken hep en üst fiyat verilir. FOMO hissi de gider tepeden aldırır insana.

Piyasalarda bir söz vardır nakit candır diye, şu an öyle bir noktadayızki nakit de can değil. Hele de uzun vadeli yatırımcı olmak anlamsızlaştı.

Emtialar artıyor bu da gayrimenkul fiyatlarını arttırıyor. Ha bu döngü de bir yerde bitecektir mesela, fiyatların şiştiği bariz ama Türkiye belki de ilk defa gayrimenkul arzı sorunu yaşıyor bu da problem.

2018de 64 milyar dolarlık ev stoğu vardı ülkede, 1 milyon dolar olan vatandaşlık bedelini 250 bin dolara çektiler ve erittiler stokları, şimdi de ceremesi çekiliyor. Ev fiyatlarını örnek verme sebebim de her şeyi tetiklemesi, ev artınca kira artıyor, arsalar artıyor, hepsi birbirini tetikliyor.

Ulan soktugumun brentinin düşmesi de başa bela düşerken gıdım gıdım indirim yaptılar çıkarken hasır husur geçiriyorlar.. . 120 doları görürse bu sefer 25 yaparlar ..

Ekonomist olduğunu kendisi söylemişti zaten

Yıllar sonra makro ekonomi anlayışına ters benimsediği ekonomi sisteminin ne kadar doğru ve uygulanması gereken bir sistem olduğu anlaşılacak İktisadi alanda ödüller yağacaktır diye düşünüyorum.

2030 times kapağı : Dünya ekonomi sistemini değiştiren Türk

Şimdiden görür gibiyim

Ekonomiden anlamayan adam bu kadar zarar veremezdi ekonomiye, tek hamleyle indiriyor her seferinde demiş birisi.

Üstüne ülkeyi mülteci çöplüğüne döndürmeleri de cabası, sonunda birini linç edecekler, bunu istiyorlar.

Ekonomiden anlamayan adam bu kadar zarar veremezdi ekonomiye, tek hamleyle indiriyor her seferinde demiş birisi.

Üstüne ülkeyi mülteci çöplüğüne döndürmeleri de cabası, sonunda birini linç edecekler, bunu istiyorlar.

Çavuşeskunun son balkon konuşması aklıma geliyor hep öyle tarihi bir an yaşanacak mı acaba ülkede kral çıplak diyecek adam kalmadı ülkede

Çavuşeskunun son balkon konuşması aklıma geliyor hep öyle tarihi bir an yaşanacak mı acaba ülkede kral çıplak diyecek adam kalmadı ülkede

Adam padişah gibi yaşıyor.

Ülkeye akın akın Afgan, Pakistanlı, Arap, Ukraynalı, Rus geliyor. Sınırlar yol geçen hanı olmuş, ülkenin güzel bölgelerinde Türk kalmamaya başlamış.

Halkı nasıl sindirdiyseler işte.

Sıcak para diye diye ülke satıldı resmen, başka bir dönemde olsak bunların bedeli çok büyük olurdu.

Neyse, kinimizi diri tutalım.

dünyanın bir çok ülkesinde "nüfus kontrolü" diye bir şey var.

yeni konut inşa edilmiyor, ülkenin bir kapasitesi var, fazlasına hitap etme gibi bir amaçları yok.

bizimkiler bastılar da bastılar konutu, işin sonunda bu noktaya geleceğini görmeyen bir avuç müteahhite karşın ucuz krediyle ev alan bir avuç dangalak yıllarca sustu bu düzene.

o düzen de şimdi ebenize atlamaya başladı, kendi ülkende yabancı oldun.

ucuza elektronik ürün, kredi vs alırken her şey güzeldi di mi, bu değirmenin suyu nerden geliyor diye sormayıp bastılar da bastılar oyları.

öğrenciler bile şimdiden "niye okuyoruz" diye sorgulamaya başladı.

dünyanın bir çok ülkesinde "nüfus kontrolü" diye bir şey var.

yeni konut inşa edilmiyor, ülkenin bir kapasitesi var, fazlasına hitap etme gibi bir amaçları yok.

bizimkiler bastılar da bastılar konutu, işin sonunda bu noktaya geleceğini görmeyen bir avuç müteahhite karşın ucuz krediyle ev alan bir avuç dangalak yıllarca sustu bu düzene.

o düzen de şimdi ebenize atlamaya başladı, kendi ülkende yabancı oldun.

ucuza elektronik ürün, kredi vs alırken her şey güzeldi di mi, bu değirmenin suyu nerden geliyor diye sormayıp bastılar da bastılar oyları.

öğrenciler bile şimdiden "niye okuyoruz" diye sorgulamaya başladı.

Tahta geldinmi ulufe dağıtacaksın misali , hem yedirdiler hem yediler.
O 2008 hatta 2012 öncesi ucuz paraları betona gömmeyip üretime ve eğitime yatırsalardı, bugün ihya olmuştuk.
5 tane müteahhite bütün ülkenin geleceğini peşkeş çektiler.

Tahta geldinmi ulufe dağıtacaksın misali , hem yedirdiler hem yediler.
O 2008 hatta 2012 öncesi ucuz paraları betona gömmeyip üretime ve eğitime yatırsalardı, bugün ihya olmuştuk.
5 tane müteahhite bütün ülkenin geleceğini peşkeş çektiler.
Bu adamlar sanki işin görünen yüzü. İşin arka planında kimlere peşkeş çekiliyor acaba.

ALINTIDIR
Hastanın tansiyonunu ölçtüm, biraz yüksekti. Hocaya durumu anlattım;
- "Tuz verelim," dedi.
- “Ama hocam” diyecek oldum,
- “Tuz ver oğlum benden daha mı iyi bileceksin” dedi. Bir kaşık tuz yalattık. 10 dakika sonra bir daha ölçtüm;
- “Hocam tansiyon daha yükselmiş” dedim,
- “Bir daha tuz verelim." dedi,
- “Ama hocam bütün kitaplarda" diyecek oldum,
- “En iyi ben bilirim bu işi” dedi. Hastaya tekrar tuz verildi. Hasta kıpkırmızı oldu. Artık hastanın gözlerine bakamıyorum bile ama dayanamadım bir daha ölçtüm tansiyonu. Tansiyon tavan.
- “Hocam hasta gidiyor dedim”. Artık eminim tansiyon ilacı verecek ya da en azından tuz vermeyecek.
- “Hayır bu benim yöntemim, dünyada ilk kez ben uyguluyorum, daha çok tuz verin, tansiyon sebep tuz sonuç." dedi. Gözlerime inanamadım. Yine tuz verdik. Hastanın bilinci gitti. Sonradan öğrendik ki hocanın diploması yokmuş. Yağız Kalpak

ALINTIDIR
- "Tuz verelim," dedi.
- “Tuz ver oğlum benden daha mı iyi bileceksin” dedi. Bir kaşık tuz yalattık. 10 dakika sonra bir daha ölçtüm;
- “En iyi ben bilirim bu işi” dedi. Hastaya tekrar tuz verildi. Hasta kıpkırmızı oldu. Artık hastanın gözlerine bakamıyorum bile ama dayanamadım bir daha ölçtüm tansiyonu. Tansiyon tavan.
- “Hocam hasta gidiyor dedim”. Artık eminim tansiyon ilacı verecek ya da en azından tuz vermeyecek.
- “Hayır bu benim yöntemim, dünyada ilk kez ben uyguluyorum, daha çok tuz verin, tansiyon sebep tuz sonuç." dedi. Gözlerime inanamadım. Yine tuz verdik. Hastanın bilinci gitti. Sonradan öğrendik ki hocanın diploması yokmuş. Yağız Kalpak

Haydaaa ne günlere kaldık.

ALINTIDIR
- "Tuz verelim," dedi.

Yağız kalpak kim

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri
Üst Alt