- 14 Ocak 2009
- 7.114
- 7.573
- 1.868
... Bu içgüdünün törpülenmesini eğitimle sağlayan toplumlarda suç ve şiddet oranının az olmasını neye bağlıyorsunuz merak ediyorum? Maalesef yaşadığımız memleket bu içgüdüyü herhangi bir şekilde yönlendirebilecek sağduyu düzeyine tarihi boyunca gelemedi.
Ülkemizde çok değerli sosyologların holiganizm konusunda tezleri var. İncelemenizi tavsiye ederim.
Size yapılan da çok yanlıştı bana yapılan da. O yüzden buraya gelip herkesin yorumunu okuyup değer verip elimden geldiğince iletişime geçmeye çalışıyorum. Haz edip etmemek tabi ki size kalmış. Beni ciddiye alıp hikayenizi anlattığımız için teşekkür ederim.
Tanıştığıma memnun oldum Mert bey.
Ben üniversite mezunuyum. İyi de bir eğitim aldım fakat çocukluğumda küçük bir şehirde kavgacı bir çevrede büyüdüm. Dayak yiyenin erkekliğine zeval geldiğinin düşünüldüğü, dövenin saygı gördüğü bir çevreydi. Yediğim dayakların sayısını bilmem. O sebeple genç yaşlarımda kendimi savunmayı öğrenmek zorunda kaldım. Bizim zamanımızda dayak yiyen bir çocuğun ebeveynleri yeri göğü inletip duruma müdahale etmezdi. Kendin çözmeliydin.
Belki de bu bir eğitimden ziyade bir kabuledişden geliyordur. Sonuçta Osmanlıda da cesaret, yiğitlik övgü ve saygı getiren şeylerdi. Hepimiz ordumuzun gücüyle, eski savaşlarımızdaki başarılarımızla övünen kişiler olarak yetiştik. Yani 40 yaş ve üstünden bahsediyorum.
Ama birde işin kanun nizam kısmı var. Caydırıcı cezalar olsa bizde de pek çok şey değişebilir. Eğitim evet önemli ama insanların yaptığının yanına kalmayacağını bilmesi yani ceza sistemi de caydırsa çok etkili olurdu.