Hayırlı Cumalar

Herkese selamlar...

Bir konuya dikkat çekmek isterim ki konu tartışmaya da açılabilir.

Belki bilmediğimiz ve bildiğimiz değerleri bilgileri paylaşmış oluruz.

Kuran'da "cuma" gününün, diğer günlere göre daha üstün olduğunu belirten bir ayet yoktur.

Bu nedenle, "günlerin efendisi" diye nitelemenin, doğru olmadığını düşünüyorum.

Mesela, bakınız, Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır ayeti vardır.

Fakat cuma gününe atfedilen benzer bir ifade yoktur.

Aleykum Selam,

Sanırım muhtelif hadislere itibar etmiyorsunuz. Cuma günlerinde zuhur eden hadiseler, Kuran'da diğer günlerin ihtilafına olarak Cuma günündeki namazdan bahseden Cuma suresinin(Cuma-9) mevcudiyeti en azından öteki günlerden farklı olduğunu anlamaya kifayet eder.

Herkese selamlar...

Bir konuya dikkat çekmek isterim ki konu tartışmaya da açılabilir.

Belki bilmediğimiz ve bildiğimiz değerleri bilgileri paylaşmış oluruz.

Kuran'da "cuma" gününün, diğer günlere göre daha üstün olduğunu belirten bir ayet yoktur.

Bu nedenle, "günlerin efendisi" diye nitelemenin, doğru olmadığını düşünüyorum.

Mesela, bakınız, Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır ayeti vardır.

Fakat cuma gününe atfedilen benzer bir ifade yoktur.

Yâ eyyuhâllezîne âmenû izâ nûdiye lis salâti min yevmil cumuati fes’av ilâ zikrillâhi ve zerûl bey’a, zâlikum hayrun lekum in kuntum ta’lemûn(ta’lemûne).

Ey inananlar cumâ günü namaz için nidâ edilince size, hemen Allah'ı anmaya koşun ve bırakın alışverişi; bu, daha da hayırlıdır size bilirseniz.

CUMA suresi, 9. ayet

Aleykum Selam,

Sanırım muhtelif hadislere itibar etmiyorsunuz. Cuma günlerinde zuhur eden hadiseler, Kuran'da diğer günlerin ihtilafına olarak Cuma günündeki namazdan bahseden Cuma suresinin(Cuma-9) mevcudiyeti en azından öteki günlerden farklı olduğunu anlamaya kifayet eder.

Hadislere itibar etmiyorum, çünkü itibar etmek Kuran'da, açıkça birkaç sefer tekrarlanıyor.

En aklımda kalan ayet Ankebut-51.

Kuran'ı indirmemiz onlara yetmiyor mu ?

Aynı şekilde, Peygamberimizde, bu ayetlere itinaden, hem kendi resminin çizilmesini, hemde kendi sözlerinin yayınlanmasını

yasaklamıştır. Fakat bu yasağa resim çizmede halen uyulsada, hadislerine koyduğu yasak bir süre sonra çiğnenmiştir.

Cuma-9'da ise,

Cuma'nın diğer günlere üstünlüğüne dair kesin bir ifade belirtilmemiştir.

Örneğin Kadir gecesine yapılan kesin üstünlük ifadesi burada yoktur.

Cuma-9 ayetinden ben böyle bir ifade çıkaramıyorum. Bana zorlama bir anlam ekleme gibi geliyor.

Yâ eyyuhâllezîne âmenû izâ nûdiye lis salâti min yevmil cumuati fes’av ilâ zikrillâhi ve zerûl bey’a, zâlikum hayrun lekum in kuntum ta’lemûn(ta’lemûne).

Ey inananlar cumâ günü namaz için nidâ edilince size, hemen Allah'ı anmaya koşun ve bırakın alışverişi; bu, daha da hayırlıdır size bilirseniz.

CUMA suresi, 9. ayet

Burada, "Cuma günü, diğer günlere üstündür" diye bir ifade yok. Zorlama bir ekleme olarak düşünüyorum.

Buradan çıkacak anlam, "cuma günü namaz için nida edilince, Allah'ı anın, böyle yaparsanız sizin için daha hayırlıdır" anlamı var.

Burada, "Cuma günü, diğer günlere üstündür" diye bir ifade yok. Zorlama bir ekleme olarak düşünüyorum.

Buradan çıkacak anlam, "cuma günü namaz için nida edilince, Allah'ı anın, böyle yaparsanız sizin için daha hayırlıdır" anlamı var.

Mesele açıklamaya mahal vermeyecek kadar açık. Allah'ın özellikle ismini bahsettiği gün elbette diğerlerinden daha farklı olacaktır.

resimlicumasozleri5.jpg

Keşke buraya, facebook'a vb sosyal ortamlara "hayırlı cumalar" yazıp hayır bekleyeceğinize dışarı çıkıp bir iki sokak hayvanını doyursanız, yardıma muhtaçlara elinizden geldiğince yardım etseniz. Biraz şu ezber zihniyetten kurtulun, vicdanı boş kelimelerden medet umarak değil de yapacağınız iyiliklerle güzelleştirin. Bu yazdıklarımı bir saldırı olarak değil, bir tavsiye olarak almanızı isterim. Çevremdeki arkadaşlarıma ne diyorsam aynısını sizlere diyorum.

(Yazdıklarım sadece sizlere yönelik değil, genel ve ortaya bir eleştiri ve tavsiyedir)

Keşke buraya, facebook'a vb sosyal ortamlara "hayırlı cumalar" yazıp hayır bekleyeceğinize dışarı çıkıp bir iki sokak hayvanını doyursanız, yardıma muhtaçlara elinizden geldiğince yardım etseniz. Biraz şu ezber zihniyetten kurtulun, vicdanı boş kelimelerden medet umarak değil de yapacağınız iyiliklerle güzelleştirin. Bu yazdıklarımı bir saldırı olarak değil, bir tavsiye olarak almanızı isterim. Çevremdeki arkadaşlarıma ne diyorsam aynısını sizlere diyorum.

(Yazdıklarım sadece sizlere yönelik değil, genel ve ortaya bir eleştiri ve tavsiyedir)

Atayiz kardeş tam olarak saldırı oluyor bu

Hayırlı Cuma'lar..

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

Cuma'nız mübarek olsun.Herkese sağlık ve afiyet dilerim.

Yapıp yapmadıklarını nerden bileceksin ?

Eğitim şart.

Selaminaleyküm. Cümleten herkese hayirli cumalar dilerim. Allah dualarimizi kabul eder insAllah.

Yapmadığımızı nereden biliyorsun ?

Yapıp yapmadıklarını nerden bileceksin ?

Yapmadığımızı nereden biliyorsun ?

Kimsenin özel hayatında ne yaptığını bilmediğimden dolayı eleştiriyi herkese yapmadığımı belirttim, yapanlar güzel insanlar. Yapmayanlar içindi eleştirim... Çevremde her haltı yiyip, birbirinin arkasından konuşup dedikodusunu yapıp, milletin karısına kız arkadaşına göz koyup, Cuma günü gelince "Hayırlı Cumalar" diyerek milletin gözüne şirin görünmeye çalışan veya o şekilde sevap falan kazandığını düşünen bir sürü insan var.

İşte bu yüzden "Hayırlı Cumalar" vb laflar benim gözümde çok saçma. Gerçekten hayırlı bir şeyler yapmak isteyen kişinin bunu belirtmesine gerek yok, çıksın dışarı ve yardıma muhtaç her canlıya yardım etmeye çalışsın. Söylenilen iki kelimenin kimseye bir faydası olmaz.

Geri
Üst Alt