Igor Tudor | Teknik Direktör (ARŞİV)

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Ya Adem senin altını doldurmana gerek yok ki, adamlar makalede en önemli hücum oyuncuları yazmıyorlar ki, aksine en önemlisi ve özellikle dikkat çektikleri nokta takım halinde yapılması. O cümlenin hemen arkasında hücum oyuncuları ile ilgili yazan, pres ÖNCELİKLE hücum oyuncuları ile başlar ve hatta ondan sonra devam ediyor, onlar oyundan düştüğünde bir sonra ki istasyon ile devam eder, yani orta saha ile. Yani makalede herşey zaten açık bir şekilde yazılmış, yoruma, altını doldurmaya açık bir bölümü yok ama sen daha hala haklı çıkmak için bilmişlik yapmaya devam ediyorsun, bende artık pes doğrusu diyorum. Bu presi yapabilmek içinde temposu yüksek oyuncular gerektiğini düşünüyorum, çünkü artık orta saha oyuncuları bile maç içinde çok fazla Sprint atıyorlar. Tek bir konuda sana katılıyorum, daha uzun mesafe kat ettikleri için hücum oyuncusu on Sprint atabiliyor ise orta saha oyuncusu yedi Sprint atıyor, diğer üç Sprint için harcamak zorunda kalacağı efor başka bir görevde lazım olduğu için. Ama ileri uçta pres için en önemli oyuncular hücumlar fikrine katılmıyorum, takım halinde yapılırsa işleyen bir mekanizma olduğunu düşünüyorum. Bak katılıyorum veya katılmıyorum, bu kadar zor mu, gerçekten ilginç.

En azindan profesyonel futbolcu seklinde fizigin olmasi gerekiyor. her türlü pozisyonda oynaman icin.
"Gerade die Angreifer" diyerek, hücumcularin bu olayda özel önemine vurgu yapiyor orda. Zaten aciklayici durum, cünkü ilk hedef topun ceza sahasi civarinda kapilmasi, yada oyunun orada bozulmasi diye belirtmis zaten. Bunu orta saha degil, enerjik presi ile hücumcular yapar. Oyun orada daha yüksek tempoda oynaniyor.

Bu yüzden bazen hocalar fizik olarak zayif gördükleri oyunculari, hücumcularin arkasinda saklarlar. Van Gaal aynen bunu söyledi Sneijder´i orta sahaya cekerken.

Çağ dışı koşu antrenmanları ile her hafta en az bir sakat vermemize sebep oluyor.

Gerçi sakatlananlar da hep çöpler ama milyonluk çöpler.

Bu herifin vizyonuna güvenerek yapılan transferler bize çok pahalıya mal olacak.

Sürün yağlı surat!

En azindan profesyonel futbolcu seklinde fizigin olmasi gerekiyor. her türlü pozisyonda oynaman icin.
"Gerade die Angreifer" diyerek, hücumcularin bu olayda özel önemine vurgu yapiyor orda. Zaten aciklayici durum, cünkü ilk hedef topun ceza sahasi civarinda kapilmasi, yada oyunun orada bozulmasi diye belirtmis zaten. Bunu orta saha degil, enerjik presi ile hücumcular yapar. Oyun orada daha yüksek tempoda oynaniyor.

Bu yüzden bazen hocalar fizik olarak zayif gördükleri oyunculari, hücumcularin arkasinda saklarlar. Van Gaal aynen bunu söyledi Sneijder´i orta sahaya cekerken.
Gerçekten pes doğrusu, özellikle hücumcuların açılımı cümlenin devamında presin öncelikle hücumcular ile başlaması. Birde açıklamamışlar altını doldurdum diyorsun makale için, gerçekten pes doğrusu. Hücumcuları katmalarının sebebi bile bence bir ima, pres onlardan başlamalı, adamlar bunun herzaman yanlış bilindiğini, Hücumcular pres yapmaz fikrinin yanlış olduğunu ima etmişler. Bir çok profesyonel oyuncu bile bunu henüz kavrayamadı bu imayı destekliyor, hücum oyuncuları ile ilgili sadece bu yazıyor. Daha önemli gibi tek satır bişey yok, onlarında katılmasının önemli olduğu çünkü takım halinde yapılması gerektiği esas ortaya konan fikir.

Diyelim ki sen forvet arkası oynuyorsun, oyun alanın belli, santrafor ile merkez orta sahanın arasında. Rakibe önünde ki bir veya iki santrafor ile pres yapıyorsun. Rakip dört defans oyuncusu, ve iki orta saha, kanat oyuncularını bile hesaba katmıyorum bak. Orta saha oyuncusunun temposu hücum oyuncusundan düşük olduğu için gerektiği kadar çabuk bir şekilde prese katılamıyor, sence altı kişi olan rakip üç kişinin presini rahat bir şekilde kıramaz mı? Devam edelim, üç kişi yaptığın pres ile kaptın topu, orta saha ve kanat oyuncularının temposu senden düşük olduğu için gerektiği kadar hızlı ileri çıkamıyorlar, sence ileride üç kişi rakibi kaptığın top ile ekarte edebilirmisin?

Son düzenleme:
Gerçekten pes doğrusu, özellikle hücumcuların açılımı cümlenin devamında presin öncelikle hücumcular ile başlaması. Birde açıklamamışlar altını doldurdum diyorsun makale için, gerçekten pes doğrusu. Hücumcuları katmalarının sebebi bile bence bir ima, pres onlardan başlamalı, adamlar bunun herzaman yanlış bilindiğini, Hücumcular pres yapmaz fikrinin yanlış olduğunu ima etmişler.

Dedigini ima etselerdi o sekilde yazarlardi. Bas hedefin bastan itibaren, topun direk orada kapilmasini da vurguluyorlar zaten. Birileri topu kapmak icin kosuyor, digerleri rakip oyunculari ve pas yollarini markaj altina almak icin. Hangisinin daha yüksek effort sarf ettigini sen hesapla. Topu ayagindaki defans oyuncusuna basmak cok yüksek effort gerektiriyor.

Orta sahadan itibaren, oyuncularin bir birine mesafesi de kisaliyor. Diyelim ki kötü bir pas ile cikardi savunma topu, bizim orta sahamiz, ile rakip orta sahanin topa mesafesi 2 metre. Gerektigi vakit orta sahanin atmasi gereken sprint mesafesi iki metre. Hücum oyuncusu ise rakibi 4-5 metre sprint alip koavalamak, ve en iyi ihtimal ile topu kapmak görevi. Orta sahalar ise genellikte bu konjektürde paylasilmayan toplari, toplarlar.

Rakip bu tarz prese karsi zaten topu ya kenara oynar, yada ileriye dikler. Presi merkezden kirmak en akilsiz olay, ve en son tercihdir. Büyük kalite farki olmasi gerekir rakibine nazaran.

Diyelim ki sen forvet arkası oynuyorsun, oyun alanın belli, santrafor ile merkez orta sahanın arasında. Rakibe önünde ki bir veya iki santrafor ile pres yapıyorsun. Rakip dört defans oyuncusu, ve iki orta saha, kanat oyuncularını bile hesaba katmıyorum bak. Orta saha oyuncusunun temposu hücum oyuncusundan düşük olduğu için gerektiği kadar çabuk bir şekilde prese katılamıyor, sence altı kişi olan rakip üç kişinin presini rahat bir şekilde kıramaz mı? Devam edelim, üç kişi yaptığın pres ile kaptın topu, orta saha ve kanat oyuncularının temposu senden düşük olduğu için gerektiği kadar ileri çıkamıyorlar, sence ileride üç kişi rakibi kaptığın top ile ekarte edebilirmisin?

Araya katmadigin bir faktör var. Ileride pres yaptin mi, beklerin orta sahalarina destek olur. Ilk yaptigim cizimde, bosuna orta sahalar ile ayni hizaya cekmedim. Beklerde katiliyor, ve moderen futbolda onlarin da sprinter özellikleri yüksek. Hem orta sahaya destek oluyorlar, hemde hizli hücuma...

Orta sahalarin ilk görevi presi yönetmeleri, yaptiklari kosulari ile yönü belirlemeleri, etrafindaki oyuncular ise o yöne dogru enerjik bir sekilde hamle yapiyorlar. Pres konusunda bile merkezler, begin görevi görüyorlar.

Son düzenleme:
Çağ dışı koşu antrenmanları ile her hafta en az bir sakat vermemize sebep oluyor.

Gerçi sakatlananlar da hep çöpler ama milyonluk çöpler.

Bu herifin vizyonuna güvenerek yapılan transferler bize çok pahalıya mal olacak.

Sürün yağlı surat!

Bugün olan sakatlıkalrdan bahediyorsan hocam hepsi darbeye dayalı sakatlıklar.

Göle maya çalan Nasreddin hoca gibi ya tutarsa diye her yönden sallıyor herif

şimdi yüzmeden geliyorum . 1.5 saat sürdü. olimpik ölçülerdeki havuzda 1 dk dinlenmelerle kelebek kurbağalama ve serbest git gel yaptım resmen tükendim .ama biliyorum ki birkaç günden sonra of bile demeyeceğim vücut güçlenecek. oruç yüzünden gidemiyordum bayağı kondüsyonum azalmış.

geçen sene 60 . dkdan sonra takım tükeniyordu . neden ? yükleme yapılmamıştı . takım yaz döneminde yatmıştı.
tudor da bunu gördü elbette adamlara yükleme yapacak. 90 dk sahada diri bir takım görmek hakkımız değil mi ?
bırakın adam işini yapsın ben hocama güveniyorum ha bu sene şampiyon olur muyuz bilmem ama geçen seneye göre daha iyi bir grafik çizeceğimizden eminim.
modern futbolda kondüsyon güç her şey değildir ama bunlar olmazsa takım hiçbir şeydir.

Dedigini ima etselerdi o sekilde yazarlardi. Bas hedefin bastan itibaren, topun direk orada kapilmasini da vurguluyorlar zaten. Birileri topu kapmak icin kosuyor, digerleri rakip oyunculari ve pas yollarini markaj altina almak icin. Hangisinin daha yüksek effort sarf ettigini sen hesapla. Topu ayagindaki defans oyuncusuna basmak cok yüksek effort gerektiriyor.

Orta sahadan itibaren, oyuncularin bir birine mesafesi de kisaliyor. Diyelim ki kötü bir pas ile cikardi savunma topu, bizim orta sahamiz, ile rakip orta sahanin topa mesafesi 2 metre. Gerektigi vakit orta sahanin atmasi gereken sprint mesafesi iki metre. Hücum oyuncusu ise rakibi 4-5 metre sprint alip koavalamak, ve en iyi ihtimal ile topu kapmak görevi. Orta sahalar ise genellikte bu konjektürde paylasilmayan toplari, toplarlar.

Rakip bu tarz prese karsi zaten topu ya kenara oynar, yada ileriye dikler. Presi merkezden kirmak en akilsiz olay, ve en son tercihdir. Büyük kalite farki olmasi gerekir rakibine nazaran.

Araya katmadigin bir faktör var. Ileride pres yaptin mi, beklerin orta sahalarina destek olur. Ilk yaptigim cizimde, bosuna orta sahalar ile ayni hizaya cekmedim. Beklerde katiliyor, ve moderen futbolda onlarin da sprinter özellikleri yüksek. Hem orta sahaya destek oluyorlar, hemde hizli hücuma...

Orta sahalarin ilk görevi presi yönetmeleri, yaptiklari kosulari ile yönü belirlemeleri, etrafindaki oyuncular ise o yöne dogru enerjik bir sekilde hamle yapiyorlar. Pres konusunda bile merkezler, begin görevi görüyorlar.

Özellikle hücum oyuncuları, çünkü profesyonel oyuncuların hepsi bile hücum oyuncularının prese katılması gerektiğini hala kavrayamadılar ama pres öncelikle hücum oyuncuları ile başlar, hücum oyuncuları da katılmalılar, katılmak zorundalar, çünkü takım halinde, kollektif bir şekilde yapılırsa başarılı olur. Burda hücum oyuncularının temposunun daha yüksek olması gerektiği ile ilgili, ileri uçta preste hücum oyuncularının en önemli oyuncular olduğu ile ilgili tek satır bişey yok. Maçlarda bile görüyoruz, orta sahanın, beklerin ve kanatların katılımı ile birlikte, topun olduğu bölgeye kayarak, mesafeyi daraltarak yapılan pres etkili oluyor.

Sprint konusuna katıldığımı söyledim, ama adet olarak katılıyorum. Saymadım ama bencede hücum oyuncusu adet olarak daha fazla Sprint atıyordur,. Ama toplam kat edilen Sprint mesafesi öylemidir, bilemiyorum, ben orta saha oyuncusunun Sprintlerde toplamda daha uzun mesafe kat ettiğini düşünüyorum. Hücum oyuncusunun oyun alanı üç aşağı beş yukarı belli ama orta saha oyuncusu daha uzun mesafeler kat etmeli. Topu hızlı bir şekilde ileri taşımak, tempolu bir şekilde alan değiştirip pas istasyonu olmak, olduğu merkez bölgeden tempolu bir şekilde beklere iki yönlü oyun kavramında kanatlara destek olmak ve ileride çoğalmak, tempolu bir şekilde ceza sahasına koşu yapmak. Bütün bunlar için, orta saha oyuncusunun görevi pres yapmaktan ibaret olmadığı için, temposu yüksek olması gerektiğini, hatta takımda temposu en yüksek oyuncular olması gerektiğini düşünüyorum. Forvet arkası bir oyuncunun, yani o kavrama giren bir oyuncunun, defansa kadar adam kovalaması gerekmiyor, beklere yardım etmesi gerekmiyor ve bence hatta kanatlara bile yardım etmesi gerekmiyor,benim forvet arkası kavramım bu, galiba günümüz futbolunun da böyle çünkü artık böyle oyuncular pek kalmadı.

Esas başlangıç noktasına dönmek için yazdım şu satırı, galiba Tudorun da düşünce şekli böyle ve buna aslında kimse bişey diyemez, çünkü onun oyun anlayışı böyle ise buna hakkı var. Ama işte temposu düşük, orta sahada selçuk için diyorum, mücadele gücü düşük, defansta semih için diyorum, çünkü Tudorun özelliklerinden biride mücadele gücü, bunlar ile devam ederse benim nazarımda benim düşünceme göre kendisini inkar etmiş olur. Benim demek istediğim sadece buydu, çünkü artık futbol tüm takım halinde yüksek tempo ile oynanıyor, bunun için Premier lig hızlı tren, bizim lig bisiklet.

Özellikle hücum oyuncuları, çünkü profesyonel oyuncuların hepsi bile hücum oyuncularının prese katılması gerektiğini hala kavrayamadılar ama pres öncelikle hücum oyuncuları ile başlar, hücum oyuncuları da katılmalılar, katılmak zorundalar, çünkü takım halinde, kollektif bir şekilde yapılırsa başarılı olur. Burda hücum oyuncularının temposunun daha yüksek olması gerektiği ile ilgili, ileri uçta preste hücum oyuncularının en önemli oyuncular olduğu ile ilgili tek satır bişey yok. Maçlarda bile görüyoruz, orta sahanın, beklerin ve kanatların katılımı ile birlikte, topun olduğu bölgeye kayarak, mesafeyi daraltarak yapılan pres etkili oluyor.

Sprint konusuna katıldığımı söyledim, ama adet olarak katılıyorum. Saymadım ama bencede hücum oyuncusu adet olarak daha fazla Sprint atıyordur,. Ama toplam kat edilen Sprint mesafesi öylemidir, bilemiyorum, ben orta saha oyuncusunun Sprintlerde toplamda daha uzun mesafe kat ettiğini düşünüyorum. Hücum oyuncusunun oyun alanı üç aşağı beş yukarı belli ama orta saha oyuncusu daha uzun mesafeler kat etmeli. Topu hızlı bir şekilde ileri taşımak, tempolu bir şekilde alan değiştirip pas istasyonu olmak, olduğu merkez bölgeden tempolu bir şekilde beklere iki yönlü oyun kavramında kanatlara destek olmak ve ileride çoğalmak, tempolu bir şekilde ceza sahasına koşu yapmak. Bütün bunlar için, orta saha oyuncusunun görevi pres yapmaktan ibaret olmadığı için, temposu yüksek olması gerektiğini, hatta takımda temposu en yüksek oyuncular olması gerektiğini düşünüyorum. Forvet arkası bir oyuncunun, yani o kavrama giren bir oyuncunun, defansa kadar adam kovalaması gerekmiyor, beklere yardım etmesi gerekmiyor ve bence hatta kanatlara bile yardım etmesi gerekmiyor,benim forvet arkası kavramım bu, galiba günümüz futbolunun da böyle çünkü artık böyle oyuncular pek kalmadı.

Esas başlangıç noktasına dönmek için yazdım şu satırı, galiba Tudorun da düşünce şekli böyle ve buna aslında kimse bişey diyemez, çünkü onun oyun anlayışı böyle ise buna hakkı var. Ama işte temposu düşük, orta sahada selçuk için diyorum, mücadele gücü düşük, defansta semih için diyorum, çünkü Tudorun özelliklerinden biride mücadele gücü, bunlar ile devam ederse benim nazarımda benim düşünceme göre kendisini inkar etmiş olur. Benim demek istediğim sadece buydu, çünkü artık futbol tüm takım halinde yüksek tempo ile oynanıyor, bunun için Premier lig hızlı tren, bizim lig bisiklet.

YouTube

Sana görüntülü verecegim... Belki anlatmaktan ziyade, görüntülü daha iyi anlayabilirsin. Ve bu taktigi en iyi uygulayanlardan verecegim örnegi.

Merkez oyuncularin, önlerindeki hücum oyuncularina nazaran, effort levelleri cok daha düsük. Uctaki adamlar, sürekli sprint ile rakibe dalarken, digerleri genel anlamda alani kontrol etmeye oynuyor. Ve daha kisa mesafelere basiyorlar. Orta saha oyuncularin görevi bu sekilde cok rahatliyor, ve daha kontrollü bir tempo ile oynuyorlar. Merkez görvevi icin tempon cok yüksek olmasi gerekmiyor. Standart olmasi yeterli.

Selcuk Inan´in zaten standart temposu bile olmadigi icin, kendisinin zaten herhangi bir oyun icinde oynamasi imkansiz. Mesele yani selcuk degil, ilk 11 oynamasi neredeyse imkansiz. Yani Selcuk ilk 11 oynarsa, ve temposu beklenildigi gibi yetersiz ise, o vakit cullanin Tudor´a.

Bu yüzden en cok ileri uctaki oyuncularin pestili cikiyor, ve en diri onlar olmasi gerekiyor. Orada iyi baski yapamazsan, orta sahanin bu sistem icinde sansi yok.

Son düzenleme:
adem-kenan v.s sinin tamamını okuyan azılı GSC fanatikleri buradamı?

Tudor'a güveniyorum. Selçuk'a teklif olsa onu da postalardı.

YouTube

Sana görüntülü verecegim... Belki anlatmaktan ziyade, görüntülü daha iyi anlayabilirsin. Ve bu taktigi en iyi uygulayanlardan verecegim örnegi.

Merkez oyuncularin, önlerindeki hücum oyuncularina nazaran, effort levelleri cok daha düsük. Uctaki adamlar, sürekli sprint ile rakibe dalarken, digerleri genel anlamda alani kontrol etmeye oynuyor. Ve daha kisa mesafelere basiyorlar. Orta saha oyuncularin görevi bu sekilde cok rahatliyor, ve daha kontrollü bir tempo ile oynuyorlar. Merkez görvevi icin tempon cok yüksek olmasi gerekmiyor. Standart olmasi yeterli.

Selcuk Inan´in zaten standart temposu bile olmadigi icin, kendisinin zaten herhangi bir oyun icinde oynamasi imkansiz. Mesele yani selcuk degil, ilk 11 oynamasi neredeyse imkansiz. Yani Selcuk ilk 11 oynarsa, ve temposu beklenildigi gibi yetersiz ise, o vakit cullanin Tudor´a.

Bu yüzden en cok ileri uctaki oyuncularin pestili cikiyor, ve en diri onlar olmasi gerekiyor. Orada iyi baski yapamazsan, orta sahanin bu sistem icinde sansi yok.
Evet adem gercekten güzel bir görüntü koymussun, niyetin galiba sirf hücum oyuncularinin pres yaptigini göstermekti ama videonun ikinci bölümü orta saha oyuncularinin, buna kanat oyuncularida dahil, cünkü kanatlarda oyunu iki yönlü oynamalari gerekiyor, nasil bir tempoda oynadiklarini gösteriyor. Rakibe yaptiklari tempolu baski, topu kaptiklarinda topu hizli ve tempolu bir sekilde ileri tasimalari, ileride top kaybi oldugunda hemen pres düsüncesine bürünmelerini gösteriyor. Bu yüzden tekrar etmek zorundayim, hücüm oyuncularinin en diri, en tempolu oyuncular olmasi gerektigini düsünmüyorum, bu konuda orta saha oyuncularinin daha önemli oldugunu düsünüyorum. Tabi sadece orta saha oyunculari diri ve tempolu olup hücümcular öyle olmazsa yine olmaz. Totalde baktigimda günümüz futbolunda üzerine en cok is düsen oyuncular orta saha oyunculari, ileri, geri, beklere yardim, kanatlara yardim, ileride cogalmayi destekleme, ileri ucta, orta alanda ve kimi zaman defansin önünde prese, rakibe baskiya katilmak. Ileride yaptigin baskiyi, takim halinde yapsak bile kirabilecek kapasitede takimlar var, bu durumda rakibi kovalayanlar, rakibe basanlar hücümcular degil orta saha oyunculari oluyor.

Son yazdigin cümleydi zaten benim konum, ordan ciktik ileri ucta baskiya, total futbolun gerekliliklerine geldik. Halbuki cok basittti benim ana tezim, tudor sneijderin oyun sitemine uydugunu düsünmedigi icin gönderdi ise sneijderi bu en dogal hakkidir ama bunu söyleyip, seninde dedigin gibi selcuk gibi artik ne temposu nede mücadele gücü kalmamis, nedense baskili oyunun presten ibaret oldugu kanisi cikti gibi tudor ile, aslinda tudorun oyun anlayisi mücadeleye dayali, zaten yaptigi agar antrenmanlar bu yüzden diye düsünüyorum cunku doksan dakika pres yapamazsin ama doksan dakika mücadele etmek zorundasin, iste tudor bu kavramlara uymayan oyuncular ile devam ederse, bana göre kendini inkar etmis olur. Mücadele etmekte 15 kilometre kosmak degildir, futbolda ikili mücadele cok önemlidir, ben ikili mücadelede iyi olmayan takimlarin pek bisey yapamayacagini düsünüyorum.

Adem, aradi cikislarim oldu, sürcü lisan ettim ise kusura bakma, ama benim ekleyecegim baska bisey yok, hayirli geceler.

Evet adem gercekten güzel bir görüntü koymussun, niyetin galiba sirf hücum oyuncularinin pres yaptigini göstermekti ama videonun ikinci bölümü orta saha oyuncularinin, buna kanat oyuncularida dahil, cünkü kanatlarda oyunu iki yönlü oynamalari gerekiyor, nasil bir tempoda oynadiklarini gösteriyor.

Ilk blogda ilk cizimimde zaten kanat oyunculari en önde, iki oyuncu ile birlikte. Forvet, Kanat, forvet arkasi = hücum oyunculari) Beklerde var olaya dahil oluyorlar, videoda agresif prese en az katilan merkez orta saha oyunculari. Merkez orta saha oyuncusu hatta tek bir pozisyonda sprint atiyor video. Ve bazilari pozisyonlarda duragan halde bile bekliyor. Orta sahalar hic katilmiyor degil, ama temposu en yüksek oyuncular hücumcular.

Neden sürekli orta saha oyuncularin dahil olmadigini söyledigimi iddia etmeye getiriyorsun. Hücumcularin effort leveli daha yüksek, sana görselleyerek bile gösterdim.

Son düzenleme:
kenan kafa acmıssın

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri
Üst Alt