Şahane film üstat yenisini de izledim de ilki çok iyi.
*orj(1974) , - sevgili
@Şükrü Erden 'in de dedigi gibi - leziz bir istir - kult statu de yer alan klasik .
remake olanlardan jessica biel'in yer aldigi film'i begenmistim.
ustteki kult film - turu ozelinde bir cok korku severin gozunde yeri ayridir elbet . . .
filmin hikaye olarak true story/gercek hikaye olmasi da ~ filmi ayri kilan sansasyonel hava yaratan onemli nuans.
ara_parantez;
*sinema evreni ; nazarimda - bir cesit - uluslararasi sanat formu.
-begeni ,haz alma vb - goreceli bir kavram oldugundan - keyif alma,beklentiler vs ayni olmuyor dogal olarak. bu da bir cok konu da oldugu gibi ,sanatin da guzelligi,farkliligi,cesitliligi ve de zenginligi olarak adlandirabiliriz.
<=> dolayisiyla , farkli ulkeler, kulturler,donemler vb gibi bold nuanslar dolayli -*sinema evrenine -her donem emek veren nice yapimlari izlemek- tarafim adina ,ucu acik essiz bir gorsel solen yolculugu gibi gelir - . . .
asagidaki 3 filmden (*) olani texas chainsaw havasinda aussie sinemasinin true story dolayli basarili organik yaniti olarak dusunmustum ilk izledigimde...
filmde *basrollerin oyunculuklari muazzam...en basindan *sempati dolayli olan hissiyat ,
dolayli olarak *empati yapmak- filmin hikayesi dolayli karanlik tarafa gecisinde - yapmaniz olasi...
bu da, hikaye etrafina nokta atisi kurulmus -cok dogru casting ve oyunculuklarla alakali nazarimda- .
<< yonetmen *greg mclean , filmi hem yoneten~yazan~produktorlugune imza atan yetenekli isim.....
anlatim tarzi,ufak kafa acici detaylar, keza, sahnelerin gecisleri muazzam, sinematografi olarak cok gercekci, oyuncularinda full performansi sergilemesi ile - ortaya, izleyiciler adina ,hikaye nin anlatmak istedigine tanik olmak kaliyor. . . sanki siz oraya tatile gidiyorsunuz sirt cantalarinizla, ne olacagini bilemeden....
bu arada ,filmin yol/road sahneleri tarafima bir diger kult eseri hatirlatti basarili sekilde; *duel (cok saglam filmdir).
ozetle,wolf creek.bu filminde de , tipki, tcm eserindeki meshur on bellek de dedigi gibi
"who will survive and what will be left of them?"... < = > yaniti var mi - yok mu - . . .
spoiler olur. *sert,intense bir filmdir, her bunyeye gitmez. < dolayisiyla bilgi yorum bazli nacizane yorumum dur, oneri dolayli _izleyin_notu_degildir__ozne olarak. ozellikle, tcm izlemis sinefillere tanidik gelecek benzer vibe ve karanlikta.
eksi anlamda ,kimi sahneler gereksizdi diye dusunmustum, ilk izledigimde.
ustteki aussie eseri ile beraber *genel sinema konusuna mesajimin ortasinda belirttigim *ara parantez dolayli ; turu ozelinde iki film den daha bahsedeyim son olarak;
*kore sinemasindan ; the weiling
2h 36m | TV-MA
www.imdb.com
kore sinemasinda ,hatta dunya sinemasinda son donem de gordugum en saglam ve basarili orneklerden...
*japonya sinemasinda ; kairo/pulse
1h 59m | R
www.imdb.com
japonya sinemasindan kult bir eser.
oldukca basarili kurgusu olan,konusu ozelinde ozgun bir is olan,farkli cekim tarzi olan slowburn bir eser.
depresif,psikolojik, soguk ,cansiz,karanlik havasi olan, nihilistik tandansli izolasyon,, ,+supernatural/ruya/kabus vb vs bakis tarzinda...ana hikayesi konsept olarak ,karakterlerin bir cesit internet fenomeni/phenomena'si yasadigi olaylar silsilesi. . . bu baglamda cok ses getirmis akabinde remake'i de yapilmis farkli bir is idi...
*pulse filmin on belleginde de dedigi urkutucu soz : * yûrei ni aitai desu ka? (do you want to meet a ghost?) .
*hollywood dolayli begendigim isler den olan
1h 35m | 18+
www.imdb.com
filmi de belirtmeden olmaz. kult mertebesine ulasan matematigi cok basarili yapilmis ~adeta bir homage turu film.
@ugur iz ,
@Hayri Cund ~
saygi ve selamlarimla