İzlediğiniz Filmler, Görüşleriniz ve Önerileriniz

Godard, resmi olmasa da sinemada New Wave yani Yeni Akım ın öncüsü olarak kabul ediliyor. Bir çeşit Van Gogh yada Picasso. Onu yakından tanımak için şu örnek filmi izleyebilirsiniz. Filmin başındaki en az 5 dakikalık trafik sahnesi, o yılların olanakları düşünülürse gerçekten müthiş.

Şahane film üstat yenisini de izledim de ilki çok iyi.
*orj(1974) , - sevgili @Şükrü Erden 'in de dedigi gibi - leziz bir istir - kult statu de yer alan klasik .

remake olanlardan jessica biel'in yer aldigi film'i begenmistim.
ustteki kult film - turu ozelinde bir cok korku severin gozunde yeri ayridir elbet . . .
filmin hikaye olarak true story/gercek hikaye olmasi da ~ filmi ayri kilan sansasyonel hava yaratan onemli nuans.

ara_parantez;
*sinema evreni ; nazarimda - bir cesit - uluslararasi sanat formu.
-begeni ,haz alma vb - goreceli bir kavram oldugundan - keyif alma,beklentiler vs ayni olmuyor dogal olarak. bu da bir cok konu da oldugu gibi ,sanatin da guzelligi,farkliligi,cesitliligi ve de zenginligi olarak adlandirabiliriz.

<=> dolayisiyla , farkli ulkeler, kulturler,donemler vb gibi bold nuanslar dolayli -*sinema evrenine -her donem emek veren nice yapimlari izlemek- tarafim adina ,ucu acik essiz bir gorsel solen yolculugu gibi gelir - . . .

asagidaki 3 filmden (*) olani texas chainsaw havasinda aussie sinemasinin true story dolayli basarili organik yaniti olarak dusunmustum ilk izledigimde...
filmde *basrollerin oyunculuklari muazzam...en basindan *sempati dolayli olan hissiyat ,
dolayli olarak *empati yapmak- filmin hikayesi dolayli karanlik tarafa gecisinde - yapmaniz olasi...
bu da, hikaye etrafina nokta atisi kurulmus -cok dogru casting ve oyunculuklarla alakali nazarimda- .
<< yonetmen *greg mclean , filmi hem yoneten~yazan~produktorlugune imza atan yetenekli isim.....
anlatim tarzi,ufak kafa acici detaylar, keza, sahnelerin gecisleri muazzam, sinematografi olarak cok gercekci, oyuncularinda full performansi sergilemesi ile - ortaya, izleyiciler adina ,hikaye nin anlatmak istedigine tanik olmak kaliyor. . . sanki siz oraya tatile gidiyorsunuz sirt cantalarinizla, ne olacagini bilemeden....
bu arada ,filmin yol/road sahneleri tarafima bir diger kult eseri hatirlatti basarili sekilde; *duel (cok saglam filmdir).

ozetle,wolf creek.bu filminde de , tipki, tcm eserindeki meshur on bellek de dedigi gibi
"who will survive and what will be left of them?"... < = > yaniti var mi - yok mu - . . .
spoiler olur. *sert,intense bir filmdir, her bunyeye gitmez. < dolayisiyla bilgi yorum bazli nacizane yorumum dur, oneri dolayli _izleyin_notu_degildir__ozne olarak. ozellikle, tcm izlemis sinefillere tanidik gelecek benzer vibe ve karanlikta.
eksi anlamda ,kimi sahneler gereksizdi diye dusunmustum, ilk izledigimde.

ustteki aussie eseri ile beraber *genel sinema konusuna mesajimin ortasinda belirttigim *ara parantez dolayli ; turu ozelinde iki film den daha bahsedeyim son olarak;

*kore sinemasindan ; the weiling
kore sinemasinda ,hatta dunya sinemasinda son donem de gordugum en saglam ve basarili orneklerden...

*japonya sinemasinda ; kairo/pulse
japonya sinemasindan kult bir eser.
oldukca basarili kurgusu olan,konusu ozelinde ozgun bir is olan,farkli cekim tarzi olan slowburn bir eser.
depresif,psikolojik, soguk ,cansiz,karanlik havasi olan, nihilistik tandansli izolasyon,, ,+supernatural/ruya/kabus vb vs bakis tarzinda...ana hikayesi konsept olarak ,karakterlerin bir cesit internet fenomeni/phenomena'si yasadigi olaylar silsilesi. . . bu baglamda cok ses getirmis akabinde remake'i de yapilmis farkli bir is idi...

*pulse filmin on belleginde de dedigi urkutucu soz : * yûrei ni aitai desu ka? (do you want to meet a ghost?) .

*hollywood dolayli begendigim isler den olan
filmi de belirtmeden olmaz. kult mertebesine ulasan matematigi cok basarili yapilmis ~adeta bir homage turu film.

@ugur iz , @Hayri Cund ~

saygi ve selamlarimla

Son düzenleme:
Dün AŞIKLAR BAYRAMI adlı rezaleti izledim. 3/10

Settar Tanrıöğen üstadın içine içine anlaşılmaz konuşmaları mı dersin, neyi neden yaptığı anlaşılmayan karakterler mi dersin, reklamların gözümüze gözümüze sokulması mı dersin, aşık mevzunu anlamsız saçmasapan gösterilmesi mi dersin tam anlamıyla faciaydı

Filmin 3 adet elle tutulur yanı vardı kanımca. 1.si Kıvanç Tatlıtuğ'un oyunculuğu, herif cidden Arya Stark'tan hızlı geliştirdi kendini.
2.si muhteşem doğa manzaraları ve yol çekimleri.
3.sü Suzuki iyi kaçıyordu eleman gaza basınca.

Dün AŞIKLAR BAYRAMI adlı rezaleti izledim. 3/10

Settar Tanrıöğen üstadın içine içine anlaşılmaz konuşmaları mı dersin, neyi neden yaptığı anlaşılmayan karakterler mi dersin, reklamların gözümüze gözümüze sokulması mı dersin, aşık mevzunu anlamsız saçmasapan gösterilmesi mi dersin tam anlamıyla faciaydı

Filmin 3 adet elle tutulur yanı vardı kanımca. 1.si Kıvanç Tatlıtuğ'un oyunculuğu, herif cidden Arya Stark'tan hızlı geliştirdi kendini.
2.si muhteşem doğa manzaraları ve yol çekimleri.
3.sü Suzuki iyi kaçıyordu eleman gaza basınca.
beklentim bayagi yuksekti - film listemde idi - sayet dedigin kadar var ise, dusuk beklenti de izlerim - sirf basrollerin performansi dolayli bekledigimden. . .

bu arada su filmi izleyen oldu mu. < = >
suikast treni / bullet train.
film japonya da geciyor yanilmiyorsam.
*yazar - kotaro isaka nin *romanindan filme cevrilmis bir eser.

*tren den kasit ; dunyanin en hizli rayli sistemlerinde - onlerde bayrak tasiyan japonlarin uber hizli treni : *shinkansen<=> *filmde kullanilan populer efsane model *n700 serisi yanilmiyorsam... <- youtube dan mutlaka vidyolarina bir goz atin derim. muthis bir haz.

<=>. *filme dair *ilginc anektod - kyoto sehrinden tokyo sehrine bu trenle yolculuk suresi 2 saat 8 dakika.
<= filmin *suresi : 2 saat 8 dakika .

Son düzenleme:
emily the criminal - pas
nope - iyi başlıyor ama sonra vasat oluyor

avrupa / balkan/*macar sinemasindan * a kaliteli guzel nadide bir ornek ;
< *nimrod antal imzali....ozgun bir istir. bir cok festival odulu almisligi var... birden fazla genre/tur de bir tarzi mevcut. teknik artilar olarak ,sinematografisi etkileyici, hikayesi ilginc ve bir o kadar da garip -/ adeta surreal bir underground dunya da *basrolumuzun(*bulcsu) etrafinda donen olaylar silsilesini metaforlar ve sembolizm dolayli -komik, kara mizah, funky,arthouse dekor,isiklar ve saglam gorsel efek kullanimiyla , kullandigi muzikleriyle (ozellikle enerjik tekno soundlari), yer alan *lokal oyuncularin cok cok basarili oyunculuklari,.. velhasil kiyida kosede kalmis elmas gibi parlayan kaliteli bir avrupa sinemasindan ozgun bir eserdir nazarimda.
*her izleyiciye hitap etmeyebilir - bu da goreceli elbette. . .

-basrol *bulcsu -filmde ,hikaye ozelinde iki yariya ayirmak gerekir. - 2.yari farkli boyut .
film underground her yonden. yeraltinda gecen bir film , macaristan budapeste metro istasyonu vb ozelinde...
< kahramanimiz orada calisiyor, yatiyor kalkiyor... <=> *hikaye ve ana konsept kendisi ekseninde gelisiyor....cok farkli kafada yapilmis bir film olarak yeri ayridir benim adima.
komedisi cok yerinde,humor'u da tadinda, romantizmi~garip gizemi,heyecani,,hikayenin sahneler ilerledikce ilginclestigi ,heyecani, adrenalini oldukca tadinda kullanimi komedi_aksiyon_dramayla sentezlemesi ~ karanlik noir havasiyla ~kullanilan sembolizm ve metoforlar dolayli, cok farkli ve ilgi cekici bulmustum bu filmi. . . yonetmen kesinlikle isine harika calismis ,muthis bir matematikle ortaya leziz ve de farkli bir eser cikarmis....odulleri de sonuna kadar hak etmis oldugunu dusunuyorum.

- filmde- *ridley ustad'a da guzel bir selam cakiliyor - devasa vantilator sahnesiyle... epik bir sahnedir nazarimda.
film bastan sona her zerresiyle *macaristan sinemasini temsil ediyor. yonetmen nimrod oz topraklarina harika bir kult klasik eser hediye etmis ~ilk gunden bugune - hatta uzun yillar bu eserden ovguyle bahsedilecek kalitede ozgun eser.

karma bir yorum oldu. cok eskiden izledigim cok memnun kaldigim bir filmdi, hayal meyal hatirladiklarim ozelinde paylasayim dedim.

@Uğur İz , @Hayri Cund , @Tuncay Van , @Murat Durmaz , @Vasfi Vural , @Ömer Karataş ,@Barış Savaş , @Şükrü Erden , @Melih Peker , @Aras Şimşek , @Recep Yıldırım , @Taha Karadeniz , @Sergen Zeren ve forumdaki diger renkdaslarimdan izleyenlerin yorumlarini okumak isterim - izlemeyenlere de tavsiye ederim-sayet bu tur filmlere ilgiliyseniz... fragman ;

iyi seyirler dilerim.

saygi ve selamlarimla .

kult klasik 85 yapimi *top gun 'i tekrardan izledim. . .
script dolayli ~ *diyaloglari cok kaliteli olan bir yapim oldugunu tekrar hatirladim.

filmde, tom dan ziyade, nazarimda -val kilmer karizmasi ile one cikiyordu -filmdeki lakabinin tam tersine samimi bir durusu olan klas oyunculuguyla -'ozellikle son yarim saat digerlerinden bir tik one cikarak izleyiciyi epik finale harika tasidi...

yeni top gun filminde de yer almasina ayrica memnun olmustum. kendi jenerasyonunun altin oyuncularindan nazarimda.

muzikleri ozel ve de leziz olan yapimlardan . top gun .

Hannibal (2001) - IMDb

beğenmeyen var ama iyi bence. garry oldman bu kadar iğrenç bir adamı oynadığını daha önce görmedim, leonda bile daha sempatik görünüyordu

7.5/10

sevgili sukru,

hannibal kult bir eserdir nazarimda. salt oyunculuklar icin bile izlenmesi gereken yapitlardan.
sinematografi, senaryo , oyunculuklar , yonetmenin kendine has cekimi (ridley ustad en begendigim yonetmenlerdendir, ozellikle noir tur yapimlar ve sinematografi secimleri ozelinde asmis isleri -ayri bir muazzamliktadir benim adima) .

bu arada hazir ustadin filmine deginmisken,

elbette bir cok essiz esere imza atmis muthis bir yonetmenden bahsediyoruz,
dolayisiyla bir cogunun yeri bende ve bir cogumuzda ayridir elbet.

nacizane bir filmi, ozgun islerdendir nazarimda;
soudntracklari da cok leziz bir istir. neo noir , aksiyon ,suc ,polisiye,gerilim soslu kult klasik bir eserdir.
kadro zaten donemin altin isimleri. michael douglas, andy garcia, merhum takakura ken(japonlarin en buyuk oyuncusu, bir nevi clint eastwood) .

izlemek isteyenlere - iyi seyirler dilerim.

darz2yx-1abcd688-7000-4cad-88b9-01632e33bdc9.gif

Geri
Üst Alt