İsmail Kartal'ın kontrollü oyunu derbileri dengede götürmek için tasarlanmış bir oyun. Bu pazarki fark Fenerbahçeli oyuncuların ekstra motive olması ve kaybedecek bir şeyleri kalmamasından dolayı üstüne kafaca çok rahat olmalarından oluştu. Tabi bizim belli ki iyi hazırlanamamış olmamız da biraz etki etti. Sadece bu dönemi değil eski FB dönemlerindeki derbilerde de benzer gitti derbileri sanıyorum. İsmail Kartal'ın bu denge oyunu Kadıköy'deki derbilerde şansı çok yaver gitmezse tepki çeker, deplasmanda genelde makul kabul edilir ama işte denge oyununda kırılma anları lehine gelişirse de böyle övgü alır... Dengede giden derbileri kaliteli ayaklar, kaleciler ve işte kısmetli/kısmetsiz anlar belirler sonuçta...
Yoksa FB çıkıp takır takır top oynamadı. 11 kişiyken önde başlayarak, 10 kişiyken daha geride başlayarak iyi pres yaptı, iyi alan daralttı, çok yakın oynadılar, çok kora kora bastılar, özellikle orta saha olarak daha tempolu/fizikli oyunculardan kurulu olma avantajını kullandılar. Açıkçası Cengiz sakatlanınca Şimanski'nin sağa geçmesi ve MHY'nin oynaması da ekstra oldu. Hiç değilse sahada bir Cengiz'leri olsa fiziken zayıf, çok koşmayan, kolay ve çok top kaybeden, vs... belki daha dengeli olurdu saha fizik açıdan... En azından 11-10 kalışları belli ederdi kendini... Demek istediğim topla çok fazla bir şey yapmadılar yani. 1-2 iyi kontra, bir de topu çok aşırı çabuk kaybetmemeyi başardılar, hepsi bu... (Bunlar da çok değerli şeyler yanlış anlaşılmasın ama takır takır top oynamak başka bir şey benim lugatımda)
Adamlar Djiku-MHY-Fred gibi mücadeleci bir orta saha kurmuşlar. Üstüne bir kanatta en büyük özelliği tempolu oluşu ve defansa yardım etmesi olan bir 8-10 noyu sağa koymuşlar, santraforları da hem fizikli hem koşan hem orta sahaya yardım eden bir tip, üstüne iki bekleri de tempolu falan derken ezildik mücadele gücü olarak... Bizim Icardi'nin öyle koşacak hali yok zaten, Ziyech desen keza benzer, Demirbay onlar kadar değil ama yine de merkez orta saha için temposuz, Mertens koşuyor Allah için ama yani fiziği zaten ufak tefek ve 38 yaşında yani herif, ikili mücadele kazanmakta zorlandı yani rakibin o kadar fizikli adamına karşı... Kaan da yani biraz sakatlık etkisi biraz da yani stoper temelli oyun karakterinden dolayı çok tempolu/hızlı sayılmaz... Onlarda böyle sayabileceğin bir Tadic var, o da tempolu değil belki ama fizikli ve serttir yani bir ofansif oyuncu için... Üstüne motivasyon ve stratejiden kaynaklı psikoloji farkını da eklediğin zaman böyle oluyor...