- 30 Temmuz 2009
- 26.104
- 3.386
- 1.853
Abi alınabilecek seviyedeyse al tabi ama, menajer oyununa ya da rakibin fiyat arttırmalarına gelip de sırf rakibe gitmesin diye ederinden fazla para ödemek kulübü zarara sokmaktır diyorum ben. O zaman karşındakilerin tuzağına düşmüş olursun. Piyasada futbolcu bitmedi. Asıl yatırımı scoutinge yap, zaten her mevki için minimum 2-3 alternatif olur önünde.
Ha bunları yapamıyorsan, o zaman bari transferi gizli yürütmeye çalış. Her ilgilendiğin oyuncuyu medyaya servis etme. Telefon edip de "x oyuncuyla ilgileniyor musunuz?" diye soran her gazeteciye "evet ilgileniyoruz" deme.
Transferi (görüldüğü kadarıyla) gizli yürütemiyoruz. Gizli yürütemeyince taraftar beklentisi oluşuyor. Taraftar beklentisi oluşunca menajerin ve oyuncunun eli kuvvetleniyor. Binevi "mecbur alacaksınız" noktasında görüyorlar işi. Bir de rakip kulüpler devreye girince, sonuç böyle oluyor malesef.
Scouting işi öncelikle çok boyutlu bir durum. Neredeyse her sene sıfır baştan kurulan kadrolar ( özellikle şampiyon olamamışsan ) ile bir istikrar yakalayamıyorsun ve bu olmayan kadro mühendisliğine scout ürünü enjekte edemiyorsun. Etsen bile antrenman ve eğitimci seviyen çok düşük. Biz bu tesisleşme ve eğitmen kısmını düzeltmeden, bu işlerde başarılı olamayacağız gibi görünüyor. Benim şahsi fikrim uç nokta gibi görünse de kulübün satılması.. Şu durumda Fenerbahçe dört ayak üstüne çok düştü ki, çalıştıkları menajerlik şirketinin de burada büyük payı var. Kulübü basamak olarak kullanıyorlar ve şansları da oyuncu bazında ( altyapısı hazır halde geliyor ) iyi gidiyor. Güzel bir scouting organizasyonu yakaladılar. Ama mesela Arda Güler.. Bu çocuğun burada çıkacağı maksimum seviye öngörülebilir seviyede. PSG'nin ilgilendiği söyleniyor, alırlarsa onu bir okula göndermek zorunda kalacaklar.
Transfer gizliliği konusunda tamamen katılıyorum. Lakin bu tamamen yönetim ve medyanın el ele yürüttüğü bir işbirliği olduğunu düşünüyorum. Alan memnun satan memnun, 20 gün sonra lig başlayınca gerçekleri hepimiz göreceğiz. Bu işler cüzdan sallamakla olmuyor.