ayrıca maradonanın messiden tek bir üstün tarafı var oda dünya kupası ama futbolculuk vasıflarında messi maradonadan çok daha iyi
Bahsettiğin futbolculuk vasıflarını bilmiyorum,zira Maradona gibi bir yeteneğin dünya üzerine geldiğini de görmedim futbolu bıraktığından beri bu şekilde üst düzey bir seviyede. Fakat karşılaştırmalarda bundan ayrı olarak şu konularda genel manada oluşturulan klişelere oldum olası kılımdır :
1-
Eskiden futbol daha kolaydı,şimdi daha zor vb. klişesi ( Bir kere geçmişte de ne sahalar sahaydı,ne antremanlar bu kadar analiz ve bilimselliğe dayalı teknik araçların futbolcuyu Robocop yapacak kadar hakimiyetindeydi,ne futbolcu yaşamları bu kadar kolaydı. El bebek gül bebek büyütülmemiş Maradona,Pele,Cruyff vb. efsaneler kendi dönemlerinde kendi yetenekleriyle dünyayı fethederken, bu tür bir argümanla Messi ve Ronaldo'dan daha alt seviye gösterilmeleri oldukça yanlış.Kaldı ki bana şu an yaratıcılık konseptinde değerlendirilebilecek üst düzey futbolcu minvalinde bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar futbolcu sayabilirsiniz. Ama özellikle 80'lerin sonunda ve 90'ların 2. yarısına kadar bu oran çok fazlaydı. Bunlar arasından sıyrılmak daha mı kolay? Ve öyle şimdiki gibi de takımlar arasında uçurum yoktu.Futbol estetikten uzaklaştı robotik bir tarza döndü).
2-
Efsane olman için dünya kupası kazanman gerek klişesi (Katılmadığım bir diğer klişe.Buna en iyi örnek Dünya Kupası kazanamamış J.Cruyff,Eusebio olsa gerek.Fakat Messi'yi bundan sıyırmak için yetenek fabrikası Arjantin'i kupa kazanamayacak seviyede göstermek de yanlış.Sıyrılmasın yahu ne olacak ? D.K. da oluvermesin apoletinde,bu onu değersiz bir futbolcu yapmaz,başka önemli başarıları da var).
SONUÇ : Her olgu(başarı,yetenek vb.) kendi gerçekçiliği(zamanı,ortamı) içinde değerlendirilmeli.
Fakat benim Maradona için kişisel fikrime gelirsek; futbolun 3. bölgede bitiricilik tarzını kabullendiği bir ortamda(Messi,Ronaldo,Robben vb. tazı gibi koş-barutu ateşle-fişi çek tarzı), yaratıcılık konseptini benimsemiş 80'ler ve 90'lara(Maradona,Platini,Zidane,Hagi,Ronaldinho vb. oyunu yönlendiren,oynadığı kadar oynatan lider/hakim futbolcular tarzı) kıyasla futbolculuk yeteneklerini daha üst düzey görmek "futbol=istatistik" mantığıyla yaklaşmaktır olaylara.Benim hoşuma giden futbolun nedenlerini irdelemek,şapkadan tavşan çıkarmak,yaratıcılığı ve liderliği her dk. sahada hissettirmek olduğundan Maradona gibi olağanüstü bir futbolcunun, sadece tek takımda değil, o kadar kulüp gezerek başardıklarını ve özellikle Napoli gibi gittiği sene son derece mütevazi bir takımı(bunu da klişe olarak algılıyorlar ki Napoli'nin Maradona gelmeden,geldiğinde ve gittiğinde durumlarına bir baksınlar),2-3 senelik bir periyotta, Platini'li Juventus'un,Sacchi'nin Milan'ının ve Inter'in önüne geçirebilecek seviyeye çıkmasında başrolü oynamış bir adama saygı duyarım.
Messi unutulmayacak bir futbolcu olmuştur artık.Sadece dün attığı goller dışında diyorum.Sonuçta öyle golleri çok attı kendisi.Barcelona'nın son zamanlarda diğer büyükler arasından daha farklı bir konum almasının başrol oyuncusu oldu.Fakat illa modaya uyup karşılaştırma yapacaksam Maradona statüsüne ulaşmak kendi futbol sınırları dışında da kendini ispatlamaktan,hırpalanmaktan ama yılmamaktan,liderlikten ve estetik futbol anlayışını kazanmaya dönüştürmekten geçer.Muhtemelen Messi de mütevazilikten gayrı Maradona'nın geçmişten bugüne "futbol sanatı" anlayışının,salt düzgün sahalarda antremanla oluşamayacağını biliyor.
Bu arada futbol eskiden daha mı naifti sanıyorsunuz ? Bu da klişenin dibidir...O zaman yıldız futbolcuları koruma düşüncesi bile yokken, Maradona'nın yediği tekmeler UEFA ve FIFA'nın aklını başına getirdi.Katenaçyonun aslının tavan yaptığı yıllardı İtalya'da herifin futbol hayatını bitiriyorlardı zamanında.Keza Barcelona'da ayağını eline vermişlerdi tabir-i caizse A.Bilbao maçında.1 sene futbol oynayamadı doğru dürüst. Amaç şuydu : Maradona'yı ne pahasına olursa olsujn durdur.Sonraki Kral Kupası'nda tekmeler oyun içinde olduğu kadar, maçtan sonra da havada uçuşuyordu.Futbol çok daha sert ve markaj anlayışına dayalıydı ve kurallar daha polyannacı bir tutumla uygulanıyordu.
Maradona istatistikten öte anlamlandırılabilecek şeyler başardı...90 dk'da İtalyanlara Arjantin'i tutturabilecek bir karizmaydı.Yıllar yılı futbolcu yeteneği konusunda Brezilya ile yarışan Arjantin'in yegane futbol sembolü mertebesine ulaşmak için cafelerde yerba mate satmaktan daha öte şeyler yapmak gerek.