Mardonna kokain ve tütüne esrar sarmaktan defalarca tutuklandı..

Plastik şişeleri delip içini dumanla doldurup köpeklerine içtirirmiş..

Ve eşya taşırken, yükü hep sol ayağına bindirirmiş.. Sen şimdi bana mardonnanın futbol ahlakı var mı diyorsun ?

Maradona hakkinda hic dunyanin en ahlaklisi demedim , En iyi futbokcusu dedim. Bunun icin de kriterim bir futbolcunun bir takimi aldigi yerden goturdugu yerdir.

Eskiden futbol endustriallesmesmis idi, ve kulüpler arasi bukadar belirgin bir maddi fark yoktu. Bir nevi calisip, mücadele edip, hasbelkader fair bir ortamda saha icinde kozlarini paylasabiliyordun.

Parasi ve imkani olan kulüpler ve ülkeler makine gibi topcu yetistiriyor. Dünyadaki tüm iyi futbolcarida paradan dolayi miknatis gibi cekiyor, ve müthis bir rekabet ortami olmasini sagliyor lokal alanlarinda. Maddi anlamda vasat, ve zayif kulüplerin, ülkelerin, bu sistem icinde rekabet etme sansi yok.

Mucizelere hala yer var = bkz. Leicester City

Ve futbol zaten bu yuzden guzel

Mucizelere hala yer var = bkz. Leicester City
Ve futbol zaten bu yuzden guzel

Futbol eskiden bu yüzden güzeldi Hamza Gölbasi kardesim, bunun sayesinde popüler oldu. 20 sene öncesine kadar bu mucizeler gayet normaldi, her daim sürpriz sampiyon cikabilir, ihtimali vardi. Bu tüm kupalar icin gecerli. Bu yüzden günümüzün güclü kulüpleri, globallesmenin pesinde yillardir. Kendi milletinden, kendi ülkesinden olmayan takimlarin müsabakalarini izlemek icin, ikna etmeye calisiyorlar insanlari. Cünkü cogu ülkelerin artik bu rekabette bir yeri kalmadi, ve yer alma sansi da yok. Ama izlemeleri gerekiyor maclari ki, para sirkulasyonu saglansin.

Yine de mucize degil mi? Ne kadar kotu olurlarsa olsunlar Leicester'dan kotu muydu olanaklari?
Leicester iyi takım kurmuştu o sezon ve Kante ile Mahrez gibi üst düzey adamlar çıktı bir anda üstüne Vardy kariyer sezonunu yaşadı.

Mucize denemez bayağı hakederek aldılar öyle skora falan yatmadılar. Hani kılpayı alsalar mucize diyebilirdim ama puan farkını da dayadılar.

Futbol eskiden bu yüzden güzeldi Hamza Gölbasi kardesim, bunun sayesinde popüler oldu. 20 sene öncesine kadar bu mucizeler gayet normaldi, her daim sürpriz sampiyon cikabilir, ihtimali vardi. Bu tüm kupalar icin gecerli. Bu yüzden günümüzün güclü kulüpleri, globallesmenin pesinde yillardir. Kendi milletinden, kendi ülkesinden olmayan takimlarin müsabakalarini izlemek icin, ikna etmeye calisiyorlar insanlari. Cünkü cogu ülkelerin artik bu rekabette bir yeri kalmadi, ve yer alma sansi da yok. Ama izlemeleri gerekiyor maclari ki, para sirkulasyonu saglansin.

Soyledigine cogunlukla katiliyorum zaten, sadece mucizelerin hala mumkun oldugunu dusunuyorum

Edit: 20 sene once olmadigimdan bu nadir mucizelerle yetinmek durumundayim

Son düzenleme:
Maradona ile Messi kıyaslaması yapmak çok da mantıklı olmamış.
Her ikisinin de oynadığı dönemler itibarı ile futbol dünyası ve şartları çok farklı.
Her ikisi de saf yetenek ve zeka ile harmanlanmış futbol ilahlarıdır bence.
Her ikisini de canlı canlı izleme şansını ve keyfini yaşamış biri olarak ben de Maradona mı Messi mi sorusunun cevabı yoktur.

SM-G935F cihazımdan Gscimbom mobil uygulaması ile gönderildi

Leicester iyi takım kurmuştu o sezon ve Kante ile Mahrez gibi üst düzey adamlar çıktı bir anda üstüne Vardy kariyer sezonunu yaşadı.

Mucize denemez bayağı hakederek aldılar öyle skora falan yatmadılar. Hani kılpayı alsalar mucize diyebilirdim ama puan farkını da dayadılar.

"Mucize" hak etmedikleri icin degil, ligdeki sartlar karsilastirildiginda sampiyonluklarinin olaganustu oldugundan kullandigim bir ibare

Turkiye'de Bursaspor'un sampiyonlugu da "mucize"dir ve Bursaspor o sene en iyi oynayan takimdi

Soyledigine cogunlukla katiliyorum zaten, sadece mucizelerin hala mumkun oldugunu dusunuyorum

Sorun zaten orada, bu tip olaylarin mucize olarak kalmasinda. Eskiden mucize diye lanse edilen olaylar, aslinda mucize degil di. Belirli sahislari, belirli müsabakalari, ve basarilarin marketingini yapabilmek icin, "mucizelestiriliyordu" bunlari. Reflexion yapmayi beceremeyenler kapiliyor buna, ki bir örnegi de sayin Akgerman´dir.

Eskiden bu tip olaylar zaten mucize degildi, olagandi. Elbette ki o dönemler de hersey homojen degil di, ama her daim calisarak, mücadele ederek, realist bir sansin vardi birseyler kazanmaya.

"Mucize" hak etmedikleri icin degil, ligdeki sartlar karsilastirildiginda sampiyonluklarinin olaganustu oldugundan kullandigim bir ibare

Turkiye'de Bursaspor'un sampiyonlugu da "mucize"dir ve Bursaspor o sene en iyi oynayan takimdi
Doğruları yapmak her zaman başarı getiriyor bence. Hani daha güçlü bir takımla yarışa girseler bence çıkamazlardı.

Bursa şampiyonluğu mucize ama evet.

Maradona günümüzün tamamen sistemli futbolunda Messi'nin yanına bile yaklaşamazdı diye düşünüyorum. Maradona daha yetenekli olabilir ama kıstas bu değil. Hatta büyük ihtimal karakterinden dolayı kariyeri 25 yaşından önce biterdi ne kadar yetenekli olursa olsun..

Maradona döneminden birkaç maç izlemek, 40 yıl içinde futbolun ne kadar sistemleştiğini ve bunun sonucunda bireysel yeteneklerin işinin zorlaştığını anlamak için yeterli..

Bizim ülkemizde o mucizeler niçin olmadı? Şampiyonluk 3 takım üzerinden döndü. Belki Trabzon'u eklersek 4.

İngiltere'de Leeds United vardı eskiden. Efsanelerdi. Everton da olmuştu sanırım. Bir ara incelemiştim. Adı sanı bilinmeyen takımlar vardı şampiyon olmuştu. Bizde o mucizeler neden olmadı? Tek mucizemiz Bursa.

Bizim ülkemizde o mucizeler niçin olmadı? Şampiyonluk 3 takım üzerinden döndü. Belki Trabzon'u eklersek 4.

İngiltere'de Leeds United vardı eskiden. Efsanelerdi. Everton da olmuştu sanırım. Bir ara incelemiştim. Adı sanı bilinmeyen takımlar vardı şampiyon olmuştu. Bizde o mucizeler neden olmadı? Tek mucizemiz Bursa.

Türkiye´de herseyin Istanbul merkezli döndügü ile alakasi olabilir. Orada da 3 kulüp adapte etti kendini, profesyonel lig daha baslamadan. Güc dengeler hic esit olmadi. Ingiltere de derby county de sampiyon oldu o dönemler mesela.

Bizde belirgin güc dengeler farki ligin basindan beri var. Sadece degil ama bu yüzden de zaten türkiyenin geneli rekabet ve basari taraftari. Futbola ilgi az türkiye genelinde.

Türkiye´de herseyin Istanbul merkezli döndügü ile alakasi olabilir. Orada da 3 kulüp adapte etti kendini, profesyonel lig daha baslamadan. Güc dengeler hic esit olmadi. Ingiltere de derby county de sampiyon oldu o dönemler mesela.

Bizde belirgin güc dengeler farki ligin basindan beri var. Sadece degil ama bu yüzden de zaten türkiyenin geneli rekabet ve basari taraftari. Futbola ilgi az türkiye genelinde.

İlgi konusunda yanılıyorsun. İlgi çok. Merak ediyor, takip ediyoruz. Ama "alaka" yok. 100 kişiden 80'i çevir bu haftaki maçlarla ilgili ufak tefek fikirleri vardır. Ama takımla alakalı olan insan sayısı çok az.

Takımların yönetiminde de suç var. Anadolu'daki hiçbir kulüp takımını pazarlayamıyor. Bu da taraftarla gönül bağı kurulmasını engelliyor. Bir arkadaşım ülkede tüm şehir takımlarının atkısının koleksiyonunu yapıyor. Hataysporla birlikte bir kaç şehrin atkısının olmadığını öğrendim. Bütün şehri dolaştım. Orijinal atkı bulamadım. Atkıyı bırakın forma bile yok. Saçma sapan kumaşlarla yapılmış uyduruk formalar ve atkılar var. Diyeceğim şudur ki pazarlamaya yatırım sıfır Anadolu'da.

bu kadar kavga edecek ne var anlamıyorum? falkland savaşında gurur incinmiş bir ulusa kupa kazandırmış adam.Arjantinlilerin kendileri maradona'yı ilah yapmış tapıyorlar adeta.yok eski dönem şöyleydi bu dönem böyleydi diye messi'yi öne çıkaranlara göre antony joshua yada vladimir klitschko muhammed ali'den daha iyi boksör o zaman!maradona belki günümüzde oynasa bu tempoyu belki kaldıramazdı ama messi'de o dönemde oynasa ayağını eline 2 maçta verirlerdi!

YouTube

maradona'nın bu kadar sevilmesinin nedenlerinden biride futbolculuğu kadar saha dışında da sisteme karşı durması messi gibi ''abi her şeyi en iyi devlet büyüklerimiz bilir'' kafasında olmaması.

İlgi konusunda yanılıyorsun. İlgi çok. Merak ediyor, takip ediyoruz. Ama "alaka" yok. 100 kişiden 80'i çevir bu haftaki maçlarla ilgili ufak tefek fikirleri vardır. Ama takımla alakalı olan insan sayısı çok az.

Takımların yönetiminde de suç var. Anadolu'daki hiçbir kulüp takımını pazarlayamıyor. Bu da taraftarla gönül bağı kurulmasını engelliyor. Bir arkadaşım ülkede tüm şehir takımlarının atkısının koleksiyonunu yapıyor. Hataysporla birlikte bir kaç şehrin atkısının olmadığını öğrendim. Bütün şehri dolaştım. Orijinal atkı bulamadım. Atkıyı bırakın forma bile yok. Saçma sapan kumaşlarla yapılmış uyduruk formalar ve atkılar var. Diyeceğim şudur ki pazarlamaya yatırım sıfır Anadolu'da.

Ilgi olsa, alaka da olur. Yeterince ilgi cekmedigi icin, kimse alakadar olmak istemiyor.

Türkiye´de hersey gökden zembil ile inmesi bekleniyor. Bu da Türkiye´de hem imkanlarin, hemde individualisimin az olmasindan kaynaklaniyor. Almanya´dan herkes sadece önemli takimlari bilir, bunlarin altinda rakamlar ile ifade edemeyecegim kadar ufak kulüp var. Hepsi ülkenin, sehirlerinin, mahellelerin her kösesinde, genclere iyi futbol oynama imkani sunuyor. Bunlairn belki teker teker hic bir iddiasi yok, ama hep beraber büyük havuz olusturuyor, ve bu havuzdan maddi anlamda daha büyük imkanlara sahip kulüpler yararlaniyor. O lokal kulüplerinin de hatri sayilir taraftari oluyor, insanlar benimsiyor kulüplerini, iddialari yada iyi futbol olmasa da, o tribünlerine gidip maclari izlemeyi, icmeyi, seviyor.

Bu ufak kulüpleri kuran, yöneten, ve ayakta kalmasini saglayan da normal vatandas. Futbola cünkü ilgi var, adam zevk aliyor zamanini buraya harcamaya. Sonra oraya o lokal bölgenin biraz daha zenginleri geliyor, yatirim yapiyor. Bir potansiyal görüyorlar. Ve bu sekilde lokal anlamda kücücük futbol dünyalari olusuyor. Süper zenginler degil, ama anladin ne demek istedigimi, ufak capli hepsi, ama hep beraber bir tablo olusuyor.

Hee, diyebilirsin ki, Türkiye´de insanlarin bu denli bir hobiye kendini adama imkanlari var mi. Yoktur. Ama öyle cok özel bir caba da yok. Spor yapmak, yaptirmak, bunlar pek bizim ülke insaninin icinde olan seyler degil.

Fenerbahce, Besiktas, Galatasaray ülkede mali anlamda imparatorluk kurdular, ve ülkenin tüm köselerini doldurdular. Bu yüzden artik cok gec bile kalindi. Hatayspor formasi satilmaz, cünkü vatandas para verecekse, gider Galatasaray formasi alir. Burada kar payi görmeyen is adami (yönetici) girmez bu topa zararina.

50-60 yil önce olacakti bunlar. Ama bu yönde bir kalkinma gösteren Trabzon disinda sehir daha olmadi.

Son düzenleme:
Hee, diyebilirsin ki, Türkiye´de insanlarin bu denli bir hobiye kendini adama imkanlari var mi. Yoktur. Ama öyle cok özel bir caba da yok. Spor yapmak, yaptirmak, bunlar pek bizim ülke insaninin icinde olan seyler degil.

Fenerbahce, Besiktas, Galatasaray ülkede mali anlamda imparatorluk kurdular, ve ülkenin tüm köselerini doldurdular. Bu yüzden artik cok gec bile kalindi. Hatayspor formasi satilmaz, cünkü vatandas para verecekse, gider Galatasaray formasi alir. Burada kar payi görmeyen is adami (yönetici) girmez bu topa zararina.

Doğru söylüyorsun. Sohbetimizin özeti de bu iki paragrafta gizli. "İnsanların kendini hobiye adayacak imkanları, zamanları ve en önemlisi eğitimi yoktur" Özellikle bizim ülkede her şey daha çok para kazanma odaklı olmuş durumda. Bir şey mi yapıyorsun; kar'ın nedir bu işten? diye sorarlar. Seni mutlu eden herhangi bir şeyle uğraşırsın, para verirsin "ne boş işlerle zaman ve para kaybediyorsun" derler. Tüm bunlara herkesin malumu "kısa sürede fayda" istemeyi eklemek gerekir. Bir yatırım yapıldı mı mutlak fayda en kısa sürede alınmalıdır. Yoksa o iş zarardır. Can sıkıcı durumdayız.

Geri
Üst Alt