Muhteşem Yüzyıl-BÜYÜK FİNAL

Osmanli'nin kendisini nasil bitirdigi ortada zaten. Sürekli taht kavgasi ve o dönem bile olan kiskancliklar sayesinde 600 senelik imparatorluk kendini bitirdi.. Günümüzde ise o dönemden geriye sadece tarihi eserler ve koskoca bir tarih kaldi.. Bu arada günümüzde ukrayna/polonya topraklarinda dogan Hürrem Sultan'in okadar yükseklere tirmanmasi herkese ders olacak nitelikte.. Cok cabuk yükseldi ve sinsice hareket etti..

Bu anlattiklarin her imparatorlukta/kraliyette vardi ve hala da var. Osmanli'ya özgü bir sey degil. Aci ama gercek.

Sosyal ortamda Kanuni Sultan Süleymana edilmedik hakaret kalmadı...Arablardan tutun..Bosnalısına kadar..Şehzade Mustafayı dizide öyle sevdirdiler ki Kanuni dünyaya hükmetmiş ne fayda..Bu gece Mustafayı dizide boğdurur ve insanlar onu vefasız,hain ve hürremin kuklası diye hatırlar ..Yani arkadaş o dönemde taht kavgalarıyla bir kişi için binlerce kişi ölmesin kardeş katli uygun görülmüş ve işin sonunda birinin selameti için diğerlerinin yok olması şartmış..Bakınca o dönemdeki Cem Sultan ayaklanmalarına bu mantıksız bir durum değil..Sonradan kardeş katli yasası kaldırıldı..Ne oldu peki sonuç olarak..Yeniçeriler Genç Osmanı boğdu..Yani insanlar bunu bilmezler düşünmezler ama Mehmet Günsür gibi yakışıklı böyle insanların hayallerini süsleyecek bir şehzade imajı hainlikle ortadan kaldırılırsa dizi icabı senin atana söylenmeyen söz kalmaz..Bu dizi başbakan tarafından kesinlikle kaldırılmalıydı..Basın özgürlüğü adı altında siyasi olarak zarar görmesin diye birşey yapamadılar ancak tarihte yaşamış ve dünyaya hükmedecek kadar büyük bir onuru ve saygıyı hakeden atalarımızın reyting malzemesi yapılması bizim vefasızlığımız...

:happy::happy::happy::happy::happy::happy::happy:

Ezel birinci sezon itibariyle efsaneydi ama bence 2. sezon çok kötüydü

Osmanlı açısından bakarsak sözde muhteşem, özde vatan haini Sülonun, Osmanlının geleceğini bir aşifte uğruna nasıl katlettiğini tekrar hatırlayıp sinirlenmek isteyenler izleyebilir. Evet Süleyman Muhteşem filan değil bilakis Duraklama ve Gerileme döneminin tek sorumlusudur.

Tebrik ederim renkdaşım ve bu yazına imzamı atarım:)

Galatasarayın maçlarını sadece açık kanal verince izleyenler,akşama maç var yaa izleyemem yapıyor :D gruptan çıkma garantilenmiş salih i izleyeceğime bu diziyi izlerim.Son üç bölüm çok efsaneydi.

duraklama döneminin sorumlusu kanuni değildir,kanuninin ölümünden 130 sene sonra duraklama dönemi başlamıştır,en önemli sebeplerden biri donanımlı vezir ve devlet adamlarının yetişmemesi ve şehzadelerin sancağa gönderilme olayının terk edilmesidir, kanuniyle alakası yok kanuni dönemindeki birlik, düzen ve avrupadaki gelişmelere ayak uydurma devam etseydi duraklama dönemi yaşanmamış olurdu

genel hikayeyi herkes biliyor zaten, ben ufak bir ayrıntıya takılıcam.

şehzade öldürüldükten sonra bir iran halısının üzerine cesedi bırakılmış ve ahaliye sergilenmiş. demek ki ölüm sebebi ihanet ve iran... yani, muhtemelen iran'la birlik olup ihanet ettiği için suçlu görülüp öldürülmüş.

bu bilgi doğrultusunda şöyle bi varsayımda bulunalım; şehzade eğer hakikaten ihanet etmiş olsaydı, babası çağırdığında çadırına gider miydi, üstelik silahını çadırın önünde bırakarak, defalarca uyarılmış olmasına rağmen...

mustafa hain olsa, "lan ihanet ediyorum zaten, babam da öğrenmiş belli ki, birisi gece çadırıma 'gitme baban seni öldürtecek' diye haber de bıraktı... kesin öldürtecek o zaman. gitmiyim en iyisi.." falan derdi. en kötü ihtimalle çadırın önünde silahını bırakmalarını istediklerinde "lan ben normalde şehzade olduğum için babamın yanına silahla girebiliyorum, ama bu kez silahı aldılar benden, e hainim zaten, dün gece uyardılar bi de... olm babam kesin alacak kellemi, kafamı sikeyim niye geldim ki, hemen kaçayım.." falan derdi. hain olsa, bunca doneyi göz önüne alarak sikseler gitmeyecekti çadıra, ama gitti.

mustafa hain olsa, bunu bile bile o çadıra gitmeyecekti. zira kendisi erkeklik yapıp, "olm babam benim canımı almaz la" deyip gitti. gitmese isyan etmiş olacaktı evet ama zaten eğer hainse, isyan etmekten çekinmeyecekti. zaten ordu desteği de var, halk da seviyo, kanuni iyice yaşlanmış, ortalığın amına koyabilecek gücü de var. yansın ortalık amk der, tahta geçerdi.

sırf şu saptamadan bile hain olmadığı aşikar. hatta sadık olduğu da belli ki silahsız halde öldürülme söylentilerinin ayyuka çıktığı bir dönemde o çadıra girdi.

BU YAZIYI OKUYUP HALA ŞÖYLE DE BÖYLE(NEREDEN BİLİYORSUN BU DİZİ ASAJJCFJ) DİYEN VARSA ARTIK BİR ŞEY DEMİYORUM.....

VE BUNA KARŞIT GÖRÜŞ VARSA BUYURSUN!!!

ayrıca halkın ve askerin çok sevdiği, arkasından aylarca ağıtlar yakılan ve çok sayıda şiirler yazılan tek şehzadedir. arkasından yazılan şiirler padişahlardan bile fazladır. Yalnız bu kadar iyi niyetli ve sevgi dolu bir insanın padişah olsaydı bile ülkeye çok fayda vereceği osmanlının çöküşe geçmeyeceği garanti değildir. valla dizi tam bir ölçümüdür bilmiyorum ama şehzadeyi aşırı iyi niyetli!! ve saftirik göstermişler. belkide ölmesi hayırlı olmuştur :)

Her şeyi anlarım ama 6 yaşındaki torununu öldürmek nedir ulan. güya torun büyüyecek sana isyan edecek babamı öldürdün diye ha. O büyüyene kadar sen zaten kodumun dünyasından göçüp gideceksin bu hırs nedir. Akıl hocan şeyhulislam da uçuruma sürüklemiş seni haberin yok.

Şehzade Mustafa'nın da dizide anlatıldığı kadar melek olduğunu düşünmüyorum ama, suçlu olsaydı silahlarını bırakıp o çadıra girmez, arkasındaki yeniçeriler ile olayı orada zaferle kapatırdı. Keşke zamanı geldiğinde indirseymiş babasını koltuktan. İleri görüşlü biri değilmiş anlaşılan. Veya harbiden anlatıldığı gibi safmış.

Tayyip'e padişah falan dalga geçerken ağlıyordun zamanında o yüzden güldüm yazdığına. :happy:

Benim hiçbir zaman kompleksim olmadı ki ağlayayım..Tam tersi senin gibilerle tartışmak eğlence benim için..Bu dizinin yasaklanması da RTE'yi padişah yapmaz ki yasaklanmadığı için kabahatliler..Tarihimizi şekillendiren atalarımızın saçma sapan senaryolarla reyting malzemesi yapılması suçtur..Senin gibilerin beyni yıkandığı için bu dizide dönen dolaplara kafa yormasıda beklenemez zaten..

Benim hiçbir zaman kompleksim olmadı ki ağlayayım..Tam tersi senin gibilerle tartışmak eğlence benim için..Bu dizinin yasaklanması da RTE'yi padişah yapmaz ki yasaklanmadığı için kabahatliler..Tarihimizi şekillendiren atalarımızın saçma sapan senaryolarla reyting malzemesi yapılması suçtur..Senin gibilerin beyni yıkandığı için bu dizide dönen dolaplara kafa yormasıda beklenemez zaten..

tabi tabi:happy::happy::happy::happy:

Bu diziyi hiç izlemedim. :)

Burada sırf siyasi olarak karşıt oldukları için mesajıma karşılık verenler gerçekten boş adamlar..İşin siyasi yönünü bir kenara bakın hangi taraflı-tarafsız bütün tarihçiler diziyi eleştirmiyor mu..Örneğin Şehzade Mustafa Erzurum ve Diyarbakır beylerine mektup yazarak onlara kendi tarafında yer alıp almayacaklarını açıkça sormuştur..Bu bile onun o zamanki töreler gereği katlini gerektiriyordu..Dizide ise Mustafa tamamen masum gösterilerek Kanuniyi hürremin kuklası pozisyonuna getirdiler..Bu yapılan elbette bu diziyi yapanların iyi niyette olmadığının ispatıdır..Kendilerini Osmanlı torunu olarak lanse edenler için kötüdür..Dışardan bu dizi izleyenler sorar tabi..Hangi Osmanlı'nın torunusun..Evlatlarını türlü iftira ve şüpheyle katleden Osmanlı mı..Ancak asıl trajikomik olan bunları görmezden gelip Kanuninin tırnağı etmeyecek şahıslara daha fazla değer verip onlara sahip çıkılması..

Burada sırf siyasi olarak karşıt oldukları için mesajıma karşılık verenler gerçekten boş adamlar..İşin siyasi yönünü bir kenara bakın hangi taraflı-tarafsız bütün tarihçiler diziyi eleştirmiyor mu..Örneğin Şehzade Mustafa Erzurum ve Diyarbakır beylerine mektup yazarak onlara kendi tarafında yer alıp almayacaklarını açıkça sormuştur..Bu bile onun o zamanki töreler gereği katlini gerektiriyordu..Dizide ise Mustafa tamamen masum gösterilerek Kanuniyi hürremin kuklası pozisyonuna getirdiler..Bu yapılan elbette bu diziyi yapanların iyi niyette olmadığının ispatıdır..Kendilerini Osmanlı torunu olarak lanse edenler için kötüdür..Dışardan bu dizi izleyenler sorar tabi..Hangi Osmanlı'nın torunusun..Evlatlarını türlü iftira ve şüpheyle katleden Osmanlı mı..Ancak asıl trajikomik olan bunları görmezden gelip Kanuninin tırnağı etmeyecek şahıslara daha fazla değer verip onlara sahip çıkılması..

O soruyu soranların gerizekalılığı kusura bakma.Nihayetinde dizi.Tarih öğrenmek isteyen başka yolları deneyebilir.Dizi olduğu için Kanuni ejderhaya da biner misket de oynar.

O soruyu soranların gerizekalılığı kusura bakma.Nihayetinde dizi.Tarih öğrenmek isteyen başka yolları deneyebilir.Dizi olduğu için Kanuni ejderhaya da biner misket de oynar.
Mesele tarih öğrenmek değil..Sen o ismi diziyle kullandıkça ister istemez o roller sevildikçe tarihteki o isimle özdeşleşebilir..Sonuçta dizinin yapıldığı yer Türkiye..Dizideki şahısların isimleri aynı,tarihteki oldu gösterilen olaylar aynı..Yani bunun etkileri basitleştirilemez..Bilmeyen kişiler dizideki anlatılanlar paralelinde tarihteki şahıslara ön yargıyla bakar..Hollywood usulü beyin yıkama taktiği gibi..

Geri
Üst Alt