Emrah şunu biraz daha açarmısın.? Yada kaynak verirsen ben bakayım.Neye göre bunu söylüyorsun onu merak ettim.Bu arada olaya da tam vakıf değilim.İnsanların bir dizi üstünden Osman'lıyı veya Kanuni'yi kötülemeleri pek mantıklı gelmiyor.
Halit selam dostum. Kanuni, bilinen ilk 20 yılında oldukça önemli işler yapmış. Sonraları saçmalamış bir padişah. Babasının oluşturduğu korku ve yarattığı ganimet ile oldukça önemli bir güce sahip olmuş ancak bunu hiçbir zaman farkedememiştir.
Yavuz, zaten Kanuni'yi pek sevmezmiş. Kız gibisin süslüsün dermiş. Erkek ol diye kızarmış. Kuyumculuk yeteneği muntazam olsa da devlet adamlığı tartışılır.
1- Benim çok beğendiğim Pargalı'yı, Osmanlı kurallarını yıkarak hasodabaşlığından Vezirliğ'e getirmiştir. Bu yüzden Pargalı İbrahim'in ilk lakabı Makbul'dür. Yani kıyak demektir.
2- İlk yabancı evliliği yapmıştır. Bu da Osmanlı kurallarına terstir. Yanlıştır o dönem içinde. Bugünden bakmamak lazım.
3- Vezir'ini nizam'a aykırı öldürtmüştür. Önceki sayfada bir renkdaşta yazmıştı. Uykuda öldürmekte sorun yoktur gibi bir saçmalığa kendini inandırmuıştır. Tüm bunlar taht korkusudur ve aslına bakarsan babasını pek sevmemesinden kaynaklanır. Çünkü o,Yavu Selim, babasını öldürtmüştür.
4- Şehzade Mustafda her ne kadar boğdurtturuldu deselerde balta ile öldürülmüştür. Dizideki fragmanı az önce izledim. Göğsüne koyduğu mektubu Süleyman uzun süre sonra görmüştür.
5- Hasta iken, Hürrem ve Vezirin'e muazzam yetkileri devretmiş ama tahtı yine de bırakmamıştır. Seçtiği adamda alenen alkolik olduğu bilinen Selim'dir. Beyazıd'ı seçmemesi ayrıca hatadır.
Özet olarak çokca hata ve ilki yapmış, basiretsiz bir padişahtır.Ergen zamanlarındaki (babasının öldüğü ilk 20 sene) başarısındaki aslan payı Yavuz Selim'in bıraktığı vezir ve subaylardır. bunlar vatansever, iyi eğitimli 10larca sefer görmüş Türk idi. Sonrada, PArgalı idi. Pargalı belkide gelmiş geçmiş en iyi Osmanlı Devlet adamıdır. Zeki ve çakaldır. Ancak ihanet etmemiştir. Avrupa'yı avucunun içi gibi bilir, bir Türk gibi eğitim aldığından bizim gibi yaşardı.
Venedikli casuslar olayı ise şöyle oluyor Halit. O dönem Avrupalılar bize karşı başarı elde edemeyince içimize casus-elçiler sızdırmıştır. Bazı paşa ve Devlet adamlarımıza rüşvet vermiş, kadın vermiş vs... bilgi toplamışlardır.Onların gönderdiği yazılar derlenmiştir. Tabii paralelde yeni kıta keşifleri yapmışlardır. Biz Hürremdir vs...dir uğraşırken adamlar çabalamışlardır. Bugün bile bunun meyvelerini yemektedirler. Örneğin, o dönem aç sefil olan Amsterdam-Hollanda Krallığı, bir süre sonra (Süleyman'ın son döneminde) dünyanın en zengin şehri olmuştur. Yeni ticaret yolu = Hint Denizi üstündenm yeni İpek Yolu. O sırada biz hala Baharat Yolu kontrolü bizde diye övünürken...