Muhteşem Yüzyıl-BÜYÜK FİNAL

halil inalcık, ilber ortaylı gibi tarihçilere göre masum değil mustafa,isyan içinde olduğunu söylüyorlar,ayrıca kanuninin ölümünden sonra 130 küsür sene daha osmanlı büyümeye devam etmiş mustafa öldü, osmanlı çöküşe geçti durumu yok,duraklama sebebine geçiş çok farklı sebepler

Popüleristler. İlber Oltaylı Hocamdır. Onlar akademisyen. Onlar için kanıt, mantık değil Osmanlı Arşividir. O dönemki arşivin sahibi de en büyük kontrolcüsü de Hürrem + Rasim'dir.

Benim için zerre kadar değer iyok o arşivin. Kaldı ki, Osmanlı'da Yavuz Sultan Selim bile Mustafa kadar destek görmedi Yeniçeri'den. Çok sevilen biri olduğunu anlamak için bırakın Osmanlı arşivini, Venedikli casusların notlarını okuyun.

Bunu ancak toprak genişlemesine bağlı söyleyebilirsin duraklama dönemine geçilmediğini göstermez.Anca ezber laflar bunlar

Aynen. Pargalı sonrası Kızıl Elma girişimlerimiz resmen durmuş. Şah-şıh-şeyhlerle uğraşır olmuşuz. Fakirlik artmış hatta. Mustafa ile de son umud tükeniyor.

Yav ne kadar mükemmel olurlarsa olsunlar yüzyıllara yansıyan bir değişime sebep olmaları uçuk bir teori gibi. Gerçi tarihte nice küçük hamleler büyük fırtınalara sebebiyet vermiştir ama sonuçta zaman ilerledikçe ekonomi her türlü zayıflayacak, her türlü bilimde geri kalınacaktı.

Bunu ancak toprak genişlemesine bağlı söyleyebilirsin duraklama dönemine geçilmediğini göstermez.Anca ezber laflar bunlar

evet ona bağlı söyledim,osmanlının çöküşü hazırlayan sebeplerin mustafayla alakası yok,donanımlı devlet adamları ve şehzadeler yetişmemesi en önemli sebeplerden biri,sancağa çıkma olayı terk edilmiş en başta ,devşirme sistemi bozulması vs bir ton neden var

Mustafanının naaşının iran halısının üzerine koyularak otağda ibreti alem yapılmasıda çok manidar. Malum iran şahı tasmahbla olduğu düşünülen ihanet ve iran halısı.

Popüleristler. İlber Oltaylı Hocamdır. Onlar akademisyen. Onlar için kanıt, mantık değil Osmanlı Arşividir. O dönemki arşivin sahibi de en büyük kontrolcüsü de Hürrem + Rasim'dir.

Benim için zerre kadar değer iyok o arşivin. Kaldı ki, Osmanlı'da Yavuz Sultan Selim bile Mustafa kadar destek görmedi Yeniçeri'den. Çok sevilen biri olduğunu anlamak için bırakın Osmanlı arşivini, Venedikli casusların notlarını okuyun.

ilber ortaylı ile halil inalcıkı tartışıp osmanlıyı kötüleyen ateist forumlarını kaynak almamak lazım,mustafa sütten çıkmış ak kaşık değil sevildiği aşikar zaten,hadi mektup olayı hikaye diyelim de,sakal bırakamaz bir sehzade bunun kanıtıda birçok minyatürde sakallı olduğu görülüyor,sakal bırakmak padişahlık hazırlığı yapmaktır direk

edit:düzeltme yapayım ateist fln demek istemedim reis sana yanlış anlaşılmasın,o tarz forumlarda sürekli osmanlı kötülendiği için dedim

ilber ortaylı ile halil inalcıkı tartışıp osmanlıyı kötüleyen ateist forumlarını kaynak almamak lazım,mustafa sütten çıkmış ak kaşık değil sevildiği aşikar zaten,hadi mektup olayı hikaye diyelim de,sakal bırakamaz bir sehzade bunun kanıtıda birçok minyatürde sakallı olduğu görülüyor,sakal bırakmak padişahlık hazırlığı yapmaktır direk

Sevildiği apaçık bir gerçektir. Benim 2 tane tarih oldu Lisans eğitimimde. Biri İlber Ortaylıdır. İstanbul-I dersi.

Diğeri Haldun Hürel'dir (3 Hürel Gubundan ünlü tarihçidir). Bunlarla konuşurken ikisi de şu payda da birleşmişti. Tarihte örneği yok denecek kadar az Yeniçeri desteği almasıdır. Yeniçeriler çok az Padişah'a bu denli ya da bu şekilde destek çıkmıştır. Onlarda zaten efsane olmuş ve bu toplumu ileri götürmüştür. Biri Yavuz, diğeri 4.Murat. Kalanlarını cidden at çöpe. Hepsi değil elbette. Ancak birçoğu.

O yüzden bana tarihçilerin (ülkemizde birçok) siyasetten etkilenerek ve arşivlere dayanarak edindikleri bilgileri iletmeyin. Osmanlı arşivleri o dönemdeki vezir-i azam ve onun elçilerine bağlı olarak yazılır. Defterdar direkt vezire bağlıdır.

edit:düzeltme yapayım ateist fln demek istemedim reis sana yanlış anlaşılmasın,o tarz forumlarda sürekli osmanlı kötülendiği için dedim

Bu arada dayanamadım.

muhtemelen, İslamcı ve Osmanlıcı birisin. Ben Türk'üm. Müslüman'ım. Bu toprakların çocuğuyum. Kümseyi kötülemiyorum. Ancak Süleyman Osmanlı'nın çöküşünde etken olmuştur. Babasının mirasını yemiştir bir süre. Ateist forumlar nerelerdir bilmem ama bunları done etme bana Akp'li forumlar gibi.

Hakkaten ateist forumlar'dan kasıt nedir? Hiç duymadım böyle bir şey daha önce, zaten bu tartışmayı forumlardan okuduklarımıza göre yapıyorsak hiç tartışmamak en doğrusu olur.

Emrah şunu biraz daha açarmısın.? Yada kaynak verirsen ben bakayım.Neye göre bunu söylüyorsun onu merak ettim.Bu arada olaya da tam vakıf değilim.İnsanların bir dizi üstünden Osman'lıyı veya Kanuni'yi kötülemeleri pek mantıklı gelmiyor.

Osmanlıyı kötülemek için ateist forumlarına girmeye gerek yok. Ayrıca ateist forumları ne alaka çözemedim.

Sevildiği apaçık bir gerçektir. Benim 2 tane tarih oldu Lisans eğitimimde. Biri İlber Ortaylıdır. İstanbul-I dersi.

Diğeri Haldun Hürel'dir (3 Hürel Gubundan ünlü tarihçidir). Bunlarla konuşurken ikisi de şu payda da birleşmişti. Tarihte örneği yok denecek kadar az Yeniçeri desteği almasıdır. Yeniçeriler çok az Padişah'a bu denli ya da bu şekilde destek çıkmıştır. Onlarda zaten efsane olmuş ve bu toplumu ileri götürmüştür. Biri Yavuz, diğeri 4.Murat. Kalanlarını cidden at çöpe. Hepsi değil elbette. Ancak birçoğu.

O yüzden bana tarihçilerin (ülkemizde birçok) siyasetten etkilenerek ve arşivlere dayanarak edindikleri bilgileri iletmeyin. Osmanlı arşivleri o dönemdeki vezir-i azam ve onun elçilerine bağlı olarak yazılır. Defterdar direkt vezire bağlıdır.

gerçeği hiçbir şekilde bilemeyiz o zaman osmanlı arşivleri ve tarihçileri kaynak almayacaksak,tarihçiler arşivlere göre yorum yapar yapılması gerekende o değilmi,casuslara da itibar etmemek gerekir adı üstünde casus ne malum yalan yanlış bilgiler aktarmayacağı,ancak muhteşem yüzyıldaki gibi hayal gücüyle dizi çekilir,millette gaza gelir, türbe ziyaret eder, halit ergençin karısına anasına twitterdan küfreder

O şekilde bakarsak Venedikli Casusların kayıtlarına da güvenmek sıkıntı olur.

Bu arada dayanamadım.

muhtemelen, İslamcı ve Osmanlıcı birisin. Ben Türk'üm. Müslüman'ım. Bu toprakların çocuğuyum. Kümseyi kötülemiyorum. Ancak Süleyman Osmanlı'nın çöküşünde etken olmuştur. Babasının mirasını yemiştir bir süre. Ateist forumlar nerelerdir bilmem ama bunları done etme bana Akp'li forumlar gibi.

yoo hiç İslamcı değilim sadece bu dizinin amacının ecdada küfür ettirmek , insanları osmanlıdan soğutmak olduğunu düşünüyorum ateist forumları derken birçok yerde bu muhabbetler dönüyor youtubedada var biri osmanlıyı kötüleyen videolar hazırlıyor devamlı,osmanlı katil devlettir vs gibi asıl maksat osmanlı üzerinden islami kötülemek

Emrah şunu biraz daha açarmısın.? Yada kaynak verirsen ben bakayım.Neye göre bunu söylüyorsun onu merak ettim.Bu arada olaya da tam vakıf değilim.İnsanların bir dizi üstünden Osman'lıyı veya Kanuni'yi kötülemeleri pek mantıklı gelmiyor.

Halit selam dostum. Kanuni, bilinen ilk 20 yılında oldukça önemli işler yapmış. Sonraları saçmalamış bir padişah. Babasının oluşturduğu korku ve yarattığı ganimet ile oldukça önemli bir güce sahip olmuş ancak bunu hiçbir zaman farkedememiştir.

Yavuz, zaten Kanuni'yi pek sevmezmiş. Kız gibisin süslüsün dermiş. Erkek ol diye kızarmış. Kuyumculuk yeteneği muntazam olsa da devlet adamlığı tartışılır.

1- Benim çok beğendiğim Pargalı'yı, Osmanlı kurallarını yıkarak hasodabaşlığından Vezirliğ'e getirmiştir. Bu yüzden Pargalı İbrahim'in ilk lakabı Makbul'dür. Yani kıyak demektir.

2- İlk yabancı evliliği yapmıştır. Bu da Osmanlı kurallarına terstir. Yanlıştır o dönem içinde. Bugünden bakmamak lazım.

3- Vezir'ini nizam'a aykırı öldürtmüştür. Önceki sayfada bir renkdaşta yazmıştı. Uykuda öldürmekte sorun yoktur gibi bir saçmalığa kendini inandırmuıştır. Tüm bunlar taht korkusudur ve aslına bakarsan babasını pek sevmemesinden kaynaklanır. Çünkü o,Yavu Selim, babasını öldürtmüştür.

4- Şehzade Mustafda her ne kadar boğdurtturuldu deselerde balta ile öldürülmüştür. Dizideki fragmanı az önce izledim. Göğsüne koyduğu mektubu Süleyman uzun süre sonra görmüştür.

5- Hasta iken, Hürrem ve Vezirin'e muazzam yetkileri devretmiş ama tahtı yine de bırakmamıştır. Seçtiği adamda alenen alkolik olduğu bilinen Selim'dir. Beyazıd'ı seçmemesi ayrıca hatadır.

Özet olarak çokca hata ve ilki yapmış, basiretsiz bir padişahtır.Ergen zamanlarındaki (babasının öldüğü ilk 20 sene) başarısındaki aslan payı Yavuz Selim'in bıraktığı vezir ve subaylardır. bunlar vatansever, iyi eğitimli 10larca sefer görmüş Türk idi. Sonrada, PArgalı idi. Pargalı belkide gelmiş geçmiş en iyi Osmanlı Devlet adamıdır. Zeki ve çakaldır. Ancak ihanet etmemiştir. Avrupa'yı avucunun içi gibi bilir, bir Türk gibi eğitim aldığından bizim gibi yaşardı.

Venedikli casuslar olayı ise şöyle oluyor Halit. O dönem Avrupalılar bize karşı başarı elde edemeyince içimize casus-elçiler sızdırmıştır. Bazı paşa ve Devlet adamlarımıza rüşvet vermiş, kadın vermiş vs... bilgi toplamışlardır.Onların gönderdiği yazılar derlenmiştir. Tabii paralelde yeni kıta keşifleri yapmışlardır. Biz Hürremdir vs...dir uğraşırken adamlar çabalamışlardır. Bugün bile bunun meyvelerini yemektedirler. Örneğin, o dönem aç sefil olan Amsterdam-Hollanda Krallığı, bir süre sonra (Süleyman'ın son döneminde) dünyanın en zengin şehri olmuştur. Yeni ticaret yolu = Hint Denizi üstündenm yeni İpek Yolu. O sırada biz hala Baharat Yolu kontrolü bizde diye övünürken...

Tam olarak ne tartışıyoruz şuan? Venedikli casusların yazışmalarınada bakılır, Osmanlı arşivine de bakılır, ayrıca bunlardan başka şeyler varsa onlarada bakılır sonra tarihçiler bunları yayınlar ardından diğer tarihçilerde bu olgular üzerinden yorumlar yaparlar ki bu yorumlar kesin doğrudur diye bir şey de yoktur zaten. Sadece şeyhzade Mustafa'nın ölüm şeklinde bile pek çok tarihçi farklı farklı şeyler söylerler, kimi baltayla öldürüldü der kimi boğularak öldürüldüğünü söyler yani sonuç olarak kesin olan şey Mustafa'nın kanuni tarafından idam ettirildiğidir gerisi hakkında kesin konuşmak imkansız sadece varsayımlarda bulunulabilir.

yoo hiç İslamcı değilim sadece bu dizinin amacının ecdada küfür ettirmek , insanları osmanlıdan soğutmak olduğunu düşünüyorum ateist forumları derken birçok yerde bu muhabbetler dönüyor youtubedada var biri osmanlıyı kötüleyen videolar hazırlıyor devamlı,osmanlı katil devlettir vs gibi asıl maksat osmanlı üzerinden islami kötülemek

Öyle bier amacı yok. Net söyleyeyim. Bu dizi sayesinde 10larca ülkede Osmanlı izleniyor. Yok öyle birşey.

Serkan tek sorum var. Hiç Topkapı sarayına geldin mi ?

Ve lütfen içtenlikle cevap ver. Osmanlı tarihini sadece Devlet'in verdiği Tarih kitaplarından mı okudun ?

Zira ben, ün,iversitede iken böyle düşünürdüm. Osmanlı saygı sevgi vs... Elbette ecdadım benim.ç Hatalarıyla sevaplarıyla sorumluyuz geçmişten. Gururda duyuyorum dile kolay 400 küsür yıl dünyaya yön vermişiz. KAlanında malum gerileme dönemi.

Bende işte çok abartmışım. Topkapı sarayına gittim. Şehzadelerin çüklerinin kesildiği yer bile altından. Sıçtıkları yer bile. O sırada haşlk fakir. Özellikle Kanuni sonrası inanılmaz fakirlik başlıyor. Tarhana çorbasını hepimiz biliriz. Bunu incelemek her Türk'ün görevidir. Tarhana çorbası en basitinden.

Yav ne kadar mükemmel olurlarsa olsunlar yüzyıllara yansıyan bir değişime sebep olmaları uçuk bir teori gibi. Gerçi tarihte nice küçük hamleler büyük fırtınalara sebebiyet vermiştir ama sonuçta zaman ilerledikçe ekonomi her türlü zayıflayacak, her türlü bilimde geri kalınacaktı.

Ben ona katılmıyorum Özgür. Her türlü diyerek kısıtlamak yersiz. Basiretsiz padişahlar olmasa bunlar olmazdı.

Geri
Üst Alt